Γράφοντας προβλέψεις για το 2013

29/01/2013

Ολόκληρο το 5ο επεισόδιο (2008 - 2013)

Προχωράμε. Ο κόσμος αλλάζει. Συνεχώς. Διαρκώς. Τίποτα ίδιο. Η οικονομία αλλάζει εκκωφαντικά, από την εποχή που ο Πλούτωνας μπήκε στον Αιγόκερω το 2008. Οι χώρες αλλάζουν. Οι άνθρωποι πιέζονται να αλλάξουν.

Η πτώχευση της Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο του 2008 ξεκίνησε την οικονομική κρίση. Όπως ήταν αναμενόμενο, η ένταση στα παρορμητικά ζώδια το 2010 άρχισε να σαρώνει τις παλιές δομές και μέχρι τώρα εκδηλώθηκε με επαναστάσεις, εξεγέρσεις, που σάρωσαν τις χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, ενώ οι ταραχές απλώθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο σαν αποτέλεσμα των αυταρχικών κυβερνήσεων και της κρίσης. Με Πλούτωνα και Ουρανό να συνεχίζουν το σχηματισμό δύσκολων μεταξύ τους όψεων μέχρι το 2015 (ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2012 και επαναλήφθηκαν τον Σεπτέμβριο, συνεχίζουν με άλλες δύο φορές μέσα στο 2013, Μάιο και Νοέμβριο), μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι αυτή η αναταραχή θα συνεχιστεί. Ο κόσμος μεταμορφώνεται και μετασχηματίζεται σε σημείο που δεν θα αναγνωρίζεται. (Οι χώρες που οι χάρτες τους επηρεάζονται από τα τετράγωνα Πλούτωνα/Ουρανού είναι Ιράν (Κριός), Αλγερία, Καναδάς, ΗΠΑ (Καρκίνοι), Γαλλία, Γερμανία, Κίνα (Ζυγοί) Αυστραλία, Αφγανιστάν, Συρία, Αγγλία (Αιγόκεροι).

Το τετράγωνο μεταξύ Ουρανού και Πλούτωνα συμβολίζει τη διαμάχη μεταξύ του Ατόμου και της Εταιρίας. Διαμαρτυρίες, διαδηλώσεις, εξεγέρσεις, συμπλοκές, αντιπαραθέσεις και κατά μέτωπο συγκρούσεις θα συνεχιστούν (και μάλιστα ξαφνικά, απότομα και βίαια) όπως και οι έντονες κρατικές προσπάθειες να καταπνιγούν. Ο επαγγελματικές ανταγωνισμός θα οξυνθεί ακόμα περισσότερο. Η πολιτική και η οικονομική κατάσταση φτάνει σε σημείο βρασμού με αποτελέσματα που φτάνουν στο καθιστικό όλων μας. Το δολάριο μάχεται εναντίον της επίθεσης όλου του κόσμου. Οι μεμονωμένοι επιχειρηματίες προσπαθούν να μην καταβροχθιστούν από τις πολυεθνικές και οι άνθρωποι θυμώνουν όλο και περισσότερο. Οι εταιρίες συρρικνώνονται κι άλλο και οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι οι κατέχοντες εκμεταλλεύονται τη συγκυρία για να περιορίσουν τα δικαιώματά τους. Δεν θα είναι ειρηνική χρονιά. Ο θυμός, η επιθετικότητα και η παράνοια θα γενικευτούν και θα εκρήγνυνται ξαφνικά, παντού και από φιλήσυχους πολίτες. Μαζί και η καταστολή.

Η είσοδος του Πλούτωνα στον Αιγόκερω έφερε στο φως μια γενικευμένη διαφθορά, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν έντονες και οργανωμένες κοινωνικές αντιδράσεις που απαιτούν την εξυγίανση του οικονομικού συστήματος. Ενώ αυτή η εξυγίανση είναι απαραίτητη, είναι σχεδόν αδύνατο να αποδώσει αν δεν μπουν στο τραπέζι κάποια ζητήματα που χρειάζεται να διευθετηθούν πριν. Η οικονομία είναι ο αδύναμος κρίκος σε μια αλυσίδα που περιέχει ενέργεια και πρώτες ύλες και φυσικά την οικολογική προστασία του πλανήτη. Αυτή η αλήθεια, που αρχίζει να γίνεται συνείδηση σε όλο και μεγαλύτερους αριθμούς ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, δεν έχει φτάσει στον κρίσιμο αριθμό ώστε να επιταχυνθούν οι εξελίξεις και η πλειοψηφία των κατοίκων του πλανήτη συνεχίζει να συμμετέχει σε ένα φθαρμένο, ξεπερασμένο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης και απεριόριστης κατανάλωσης.

«Η εξασθένιση της οικονομίας της Ευρωζώνης αναμένεται να συνεχιστεί και το επόμενο έτος (2013). Ειδικότερα, οι αναγκαίες προσαρμογές στους ισολογισμούς των χρηματοπιστωτικών και των μη χρηματοπιστωτικών τομέων και η επίμονη αβεβαιότητα θα συνεχίσουν να βαρύνουν στην οικονομική δραστηριότητα» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στη συνέντευξη τύπου που έδωσε μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της τον Δεκέμβριο του 2012. Η ΕΕ λαμβάνοντας υπόψη τη Συνθήκη της Ρώμης (1/1/1958) μπαίνει σε φάση έντονης κρίσης, αποφασίζοντας για την πλήρη ένωσή της ή τη διάλυσή της. (Η Ελλάδα μέσα στο 2013, με Άρη στον Τοξότη, Αφροδίτη στους Ιχθείς και Σελήνη στους Διδύμους, φαίνεται να παίρνει μια ανάσα από τη διέλευση του Δία στους Διδύμους τον Απρίλιο και κυρίως τον Μάιο. Οικονομική; Πολιτική; Από το εξωτερικό;).

Ταυτόχρονα, το εκκρεμές της δύναμη μετατοπίζεται στην Ασία, οι φυσικές πηγές ενέργειας στερεύουν και το πετρέλαιο γίνεται κυρίαρχο ζήτημα της παγκόσμιας διαμάχης. Έτσι η μέση Ανατολή είναι τεράστιας σημασίας και δεν αποτελεί έκπληξη που η Συρία και το Ιράν θα βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα, αφού όποιος έχει τον έλεγχο του Ιράν μπορεί να επηρεάσει την ενέργεια του πλανήτη. Χώρες που ήταν σε δεύτερη μοίρα στην παγκόσμια σκηνή για αιώνες επιστρέφουν πιο δυνατές από ποτέ με κυριότερη την Κίνα. Σημειωτέον ότι η επιβίωση της Κίνας εξαρτάται από την εισαγόμενη ενέργεια. Κι ενώ μέχρι τώρα πολλοί πίστευαν ότι η λογική θα κυριαρχήσει κι ότι δίνονται ειρηνικές λύσεις στην κρίση, εν τούτοις γίνεται εμφανές ότι ερχόμαστε όλο και πιο κοντά σε έναν πόλεμο για την κυριαρχία των πρώτων υλών με αιχμή το Ιράν μέσα στο 2013. Εάν το σενάριο γίνει πραγματικότητα, η Κίνα θα βρεθεί σε αδύνατη θέση εξαιτίας της εξάρτησής της από το πετρέλαιο. Εάν η διαμάχη θα τη συμπεριλάβει, μένει να το διαπιστώσουμε.

Όσο για τον Κρόνο στον Σκορπιό: Τι κάνει ο συντηρητικός Δάσκαλος, ο αυστηρός Κύριος, ο Άρχοντας του κάρμα, ο μεγάλος Θεριστής, ο Χρόνος, όταν μπαίνει στον σκοτεινό Σκορπιό; Όσοι έχουν γεννηθεί με τον Κρόνο στον Σκορπιό (30 Νοεμβρίου 1982 - 6 Μαΐου ’83 και 25 Αυγούστου ’83 - 17 Νοεμβρίου ’85) έχουν διευρύνει τα ήθη γύρω από το θέμα του σεξ, αλλά αντιμετωπίζοντας και τις συνηθισμένες παρενέργειες της σεξουαλικής έκφρασης, όπως ενοχές, καταπίεση, άρνηση.

Ο Κρόνος είναι πειθαρχία, δομές, εξουσία, περιορισμός, όρια. Ο Σκορπιός συμβολίζει το θάνατο, την οικειότητα, τη μεταμόρφωση, τη σεξουαλικότητα, δηλαδή θέματα στα οποία ο Κρόνος αισθάνεται άβολα, γιατί πώς να ελέγξεις τη σεξουαλικότητα, ή το θάνατο, ή τη διαδικασία του μετασχηματισμού; Είναι κομμάτια της ζωής που τον ξεπερνάνε. Ο Σκορπιός κυβερνάει το κατώφλι, τα ενδιάμεσα στάδια, τη διαδικασία της αλλαγής, τη διαδικασία της μεταμόρφωσης σε κάτι άλλο. Είναι δύσκολο στον Κρόνο να παρέμβει σ’ αυτή την τόσο ρευστή και επώδυνη διαδικασία. Κι όμως ο Κρόνος στον Σκορπιό είναι ίσως από τις τεράστιες ευκαιρίες για να μάθουμε τι σημαίνει να είσαι ολόκληρος Άνθρωπος αδιαχώριστος, με το φως και το σκοτάδι ένα. Το παράδοξο με τον Κρόνο στον Σκορπιό έγκειται στο ότι χρειάζεται επικεντρωμένη προσπάθεια και ταυτόχρονα να αφεθείς. Δεν είναι τυχαίο που οι δύο αυτές λειτουργίες βρίσκονται επίσης στον οργασμό (Σκορπιός): H διαδικασία του οργασμού απαιτεί ένταση και δύναμη κατά τη στύση, αλλά και χαλάρωση των μυών.
Τι έγινε τις προηγούμενες φορές με τον Κρόνο στον Σκορπιό;

• Ο εικοστός αιώνας ήρθε σε επαφή με τον Κρόνο στον Σκορπιό πρώτη φορά μεταξύ 1923-26. Ζητήματα όπως σεξουαλική ελευθεριότητα, ομοφυλοφιλία και γυναικεία σεξουαλικότητα άλλαξαν εκ βάθρων. Η φούστα ανέβηκε στο γόνατο, οι γυναίκες μπήκαν στα πανεπιστήμια μαζικά, το προγαμιαίο σεξ αυξήθηκε εντυπωσιακά. Η Margaret Sanger άνοιξε την πρώτη νόμιμη κλινική ελέγχου των γεννήσεων το ’23, ενώ το 1928 η ανθρωπολόγος Margaret Mead εξέδωσε το βιβλίο της «Coming of Age in Samoa» στο οποίο εξερευνούσε τα σεξουαλικά ήθη και έθιμα των εφήβων της Σαμόα (τα χρόνια της ερευνάς της ήταν τα χρόνια του Κρόνου στον Σκορπιό). Η Μιντ μίλησε για τον πουριτανισμό της Δύσης και την καταπίεση της σεξουαλικότητας που κατέστρεφε την ανάπτυξη ενός υγιούς εαυτού.

• Στη δεκαετία του ’50 ο Κρόνος ήταν στον Σκορπιό μεταξύ 1953-56. Στις αρχές της δεκαετίας άρχισε να δοκιμάζεται το πρώτο αντισυλληπτικό χάπι για ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Κυκλοφορεί το «Playboy» με γυμνές φωτογραφίες γυναικών και προκλητικά άρθρα - είναι 1953. Την ίδια χρονιά ο Alfred Kinsey κάνει μια πρωτοποριακή έρευνα για τη σεξουαλικότητα της Αμερικής σπάζοντας ταμπού με ερωτήσεις για το γυναικείο οργασμό, την ομοφυλοφιλία, τον αυνανισμό, την ευχαρίστηση, αντί της αναπαραγωγής. Η έννοια «σύμβολο του σεξ» δημιουργείται για καταναλωτικούς σκοπούς με γυναίκες όπως η Μέριλιν Μονρόε (γεννημένη με Κρόνο στον Σκορπιό το1926). Το 1955 ο Άλεν Γκίνσμπεργκ διαβάζει δημόσια για πρώτη φορά το διάσημο και έντονα σεξουαλικό ποίημά του «Κραυγή» που εκδίδεται ένα χρόνο μετά με διθυραμβικές και δηλητηριώδεις κριτικές.

• Στη δεκαετία του χρήματος ως θεού, στα 80ς το σεξ γίνεται καταναλωτικό αγαθό και βρίσκεται παντού, σε ταινίες και μουσική. Η Μαντόνα κυκλοφορεί το «Like a Virgin» στις 13 Νοεμβρίου 1984, στη μέση της Κρόνιας διέλευσης στον Σκορπιό, δημιουργώντας κύμα αποδοκιμασίας για τις σεξουαλικές του αναφορές. Κινηματογραφικές επιτυχίες όπως το «Porkys», «O Τελευταίος Αμερικάνος Παρθένος», «Fast Times at Ridgemont High», βγήκαν στις αρχές του Κρόνου στον Σκορπιό (1982). Είναι με αυτές τις ταινίες που το σεξ πέρασε στο μεγάλο κοινό.

Η απελευθέρωση της σεξουαλικότητας ωστόσο είναι η μία πλευρά του νομίσματος, γιατί η άλλη πλευρά του Κρόνου στον Σκορπιό είχε και καταπίεση, και συντηρητισμό, και ακαμψία, και αυστηρότητα. Η δεκαετία του 1950 έχει περάσει στη συλλογική μνήμη ως μια εποχή με clean cut ρούχα και μαλλιά και διαχρονικές αξίες, παρά μια κατσαρόλα στην οποία έβραζε η σεξουαλικότητα. Ή με απαγορεύσεις και επιθέσεις μέσα από τις οποίες η επίσημη κοινωνία με οργανωμένες ομάδες προσπαθούσε να εξαφανίσει ταινίες, βιβλία και περιοδικά με πρόσχημα την προστασία της δημοσίας αιδούς και των ηθών.

Στην εποχή μας η σεξουαλικότητα, ενώ είναι ένα τερατωδώς δημόσιο θέμα, παραμένει άβολο ιδιωτικά. Η σεξουαλικότητα είναι μέσα στο δημόσιο διάλογο είτε με τους γάμους ομοφυλοφίλων είτε ως σεξ σκάνδαλα είτε σε διαφημίσεις. Το σεξ πουλάει. Παρόλα αυτά πόσοι έχουν μια υγιή σεξουαλικότητα και διατηρούν υγιείς στενές διαπροσωπικές/συντροφικές/ερωτικές σχέσεις; Στις προσωπικές ζωές μας πηγαινοερχόμαστε μεταξύ των άκρων της καταπίεσης και της ασυδοσίας.

Στα τρία χρόνια του Κρόνου στο Σκορπιό έχουμε για άλλη μια φορά την ευκαιρία να δούμε καταπρόσωπο αυτό το σύνθετο, μυστηριώδες θέμα που προκαλεί σύγχυση και αναστολές. Τρία χρόνια για να ορίσουμε τις ανάγκες μας για οικειότητα και στενές σχέσεις, στις οποίες περιέχεται και η σεξουαλικότητα. Με το σεξ αισθανόμαστε αμηχανία, ντροπή, επιφυλακτικότητα, γιατί μας αποκαλύπτει στον Άλλο. Ο Σκορπιός περιέχει πάντα τρωτότητα και ο Κρόνος φέρνει στην επιφάνεια τραύματα και πληγές ή γεγονότα που μας κάνουν να αισθανόμαστε εύθραυστοι. Οι σχέσεις είτε θα βαθύνουν είτε θα σπάσουν. Αποφεύγοντας τις στενές σχέσεις, όπου παραδινόμαστε στον Άλλο με εμπιστοσύνη ή τουλάχιστον με άρση της δυσπιστίας, μπαίνουμε στα μαύρα νερά του Σκορπιού και κολυμπάμε ή στερούμε τον εαυτό μας από τη μαγεία που δημιουργεί η ένωση των δύο σε ένα.

Επίσης με τους πλανήτες να διελαύνουν τα υδάτινα ζώδια (Καρκίνος/Σκορπιός/Ιχθείς) του ζωδιακού θα βρεθούμε στην ανατολή της θηλυκής κυριαρχίας. Οι γυναίκες θα αποκτήσουν θέσεις και εξουσία που ποτέ δεν φανταζόντουσαν. Ο αιώνας των γυναικών αρχίζει από το 2013, ένα γεγονός που οι άντρες της Πατριαρχίας δεν θα αφήσουν να περάσει χωρίς μάχες. Αυτή η στροφή στο θηλυκό που δημιουργεί η έμφαση στα υδάτινα ζώδια δημιουργεί και τεράστιο ενδιαφέρον για τη Γη και την έμπρακτη προστασία της. Αυτήν θα επισπεύσουν και οι φυσικές καταστροφές που θα ενταθούν και οι υψηλές τιμές του πετρελαίου, του υγραερίου και του νερού που για πρώτη φορά θα συνειδητοποιήσουμε ότι γίνεται αγαθό εν ανεπαρκεία. Η μακριά πορεία του Ποσειδώνα τους Ιχθείς κάνει τεράστιο ζήτημα ό,τι σχετίζεται με συστήματα Υγείας, φαρμακευτικές εταιρίες, τη θάλασσα και τις πηγές ενέργειας. Μαζί βεβαίως φέρνει και την απόδραση, το αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Αλλά και μαγεία, γκλάμουρ, πνευματικότητα, μουσική, έκσταση, ερωτικές ιστορίες, φαντασιώσεις, μυθιστόρημα, χορό, Τέχνη, εξεγέρσεις. Στον τρελό κόσμο που ζούμε, ο χορός και η ομορφιά θα συνυπάρχουν με τα οδοφράγματα και με την αγκαλιά ενός άλλου ανθρώπου.

...(συνεχίζεται)