Γράφοντας προβλέψεις για το 2015

03/05/2018

Η κρίση συνεχίζεται με ξέφωτα

Όποιος διαθέτει δύο ζωντανά εγκεφαλικά κύτταρα δεν μπορεί να μην παρατηρήσει ότι η εξουσία μετατοπίζεται από τους πολιτικούς σ’ ένα ολιγoμελές οικονομικό κλαμπ. Ή ότι η αστυνομία ως μέσο καταστολής μετατρέπεται αργά και σταθερά σε στρατιωτικό μοχλό. Αυτές οι μετατοπίσεις είναι πολύ σημαντικότερες από ό,τι ο μέσος άνθρωπος μπορεί να συνειδητοποιήσει αυτή τη στιγμή. Οι κοινωνίες αλλάζουν ραγδαία.

Έβδομο τετράγωνο  Πλούτωνα/Ουρανού
(17/3/2015 στις 15° Αιγόκερου/Κριού)

Το συμβολικό περιεχόμενο των εφτά τετραγώνων (μεταξύ του Ουρανού στον Κριό και Πλούτωνα στον Αιγόκερω, ένα αστρολογικό γεγονός τεράστιας σημασίας που ξεκίνησε το 2012 και ολοκληρώνεται το 2015 (Ιούνιος 2012/Σεπτέμβριος 2012/ Μάιος 2013/Nοέμβριος 2013/Απρίλιος 2014/ Δεκέμβριος 2014), συμπυκνώνεται στη μάχη μεταξύ του εξουσιαστικού Πλούτωνα, που θέλει να έχει τα πάντα υπό τον έλεγχό του, και του υπερασπιστή της ελευθερίας Ουρανού. Απλοϊκά έχουμε την αντίθεση του παλιού με το καινούργιο. Χρειάζεται να εξετάσουμε τις αξίες και τα κίνητρά μας. Έχουμε ανάγκη να διευρύνουμε το νου μας, να προσαρμοστούμε και να υιοθετήσουμε μια καινούργια οπτική. Την ίδια στιγμή δεν θέλουμε να πετάξουμε το μωρό μαζί με το νερό. Μερικοί κανόνες έγιναν για να μη σπάσουν – ναι, αλλά ποιοι είναι αυτοί οι κανόνες που πρέπει να διατηρήσουμε; Εδώ απαιτείται από εμάς ένας συνδυασμός τεράστιας προσπάθειας, γνώσης, διαίσθησης και εμπειρίας.

Ο Ουρανός εκφράζει την αλλαγή, την εφεύρεση, την επανάσταση και την υψηλή συνειδητότητα. Τα αποτελέσματά του είναι απρόβλεπτα, αλλοπρόσαλλα, με αιχμή το σοκ. Ο Πλούτωνας εκφράζει την παγκοσμιοποίηση, την καταστροφή, τη μεταμόρφωση και την ανανέωση. Τα αποτελέσματά του είναι ανελέητα, ακραία και φτάνουν μέχρι τον πυρήνα. Αυτοί οι δύο πλανήτες δεν διαθέτουν τίποτα προσωπικό και είναι συναισθηματικά ψυχροί. Τα αποτελέσματά τους ωστόσο είναι δραματικά και εξαιρετικά έντονα συναισθηματικά. Η όψη του τετραγώνου που σχηματίζουν, δηλαδή η απόσταση των 90ο μεταξύ των δύο πλανητών, αποτελεί την πιο δύσκολη πλανητική όψη και εκφράζει δοκιμασία και προκλήσεις, ενώ το αποτέλεσμά της είναι αγχωτικό και επώδυνο. Την τελευταία φορά που είχαμε τετράγωνο Ουρανού/ Πλούτωνα ήταν το διάστημα 1932-34 με πέντε ακριβείς όψεις μεταξύ τους – τώρα εφτά. Πολλοί από τους φόβους των αστρολόγων βασίζονται ακριβώς στα γεγονότα αυτής της περιόδου στις αρχές του 1930. Θυμηθείτε: το 1932 ο Μάο αναλαμβάνει την εξουσία στην Κίνα, ο Χίτλερ στην Γερμανία και ο Ρούσβελτ στην Αμερική. Στην Ιαπωνία οι σπόροι του πολέμου φυτεύτηκαν στις 15 Μαΐου όταν ο πρωθυπουργός της χώρας Ινουκάι δολοφονήθηκε από νεαρούς αξιωματικούς του ναυτικού σε ένα αποτυχημένο πραξικόπημα. Η δολοφονία του προκάλεσε τρόμο στους φιλελεύθερους Ιάπωνες πολιτικούς και δυνάμωσε τους στρατιωτικούς που έσυραν τελικά τη χώρα στον καταστροφικό πόλεμο του Ειρηνικού. Το 1932 τα χρηματιστήρια ήταν στη χειρότερη στιγμή τους. Να θυμίσω επίσης ότι το 2008 που ο Πλούτωνας άρχισε τη διέλευσή του στον Αιγόκερω ξεκίνησε και η παγκόσμια οικονομική κρίση με την πτώχευση της Lehman Brothers. 

Η οικονομική εικόνα του κόσμου γίνεται σκοτεινή. Ο Πλούτωνας, που αντιπροσωπεύει το οικονομικό κατεστημένο, δημιουργεί ορατές και έντονες ανισότητες πιέζοντας τον Ουρανό - ρήξη, εξέγερση, επανάσταση να αντιδράσει: «Η συγκέντρωση του πλούτου στην Ευρώπη αυξάνεται, ενώ συνολικά το πλουσιότερο 10% των ευρωπαϊκών νοικοκυριών κατέχει πάνω από το 50% του ευρωπαϊκού πλούτου, ενώ πάνω από το 50% του πληθυσμού κατέχει κάτω από το 10% του ευρωπαϊκού πλούτου. Το ποσοστό αυτό εξάλλου (0,8%)  δεν απέχει και πολύ από αυτό που αποτυπώνεται στην πυραμίδα του πλούτου σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία για το 2014 του Ερευνητικού Ινστιτούτου της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse, το 0,7% του παγκόσμιου πληθυσμού (35 εκατ. εκατομμυριούχοι) ελέγχει το 44% του παγκόσμιου πλούτου (από 41% τον προηγούμενο χρόνο), ο οποίος ανήλθε για το 2014 στα επίπεδα-ρεκόρ των 263 τρισ. δολαρίων από 241 τρισ. δολάρια το 2013. Η αύξηση των 22 τρισ. δολαρίων σε ετήσια βάση είναι μάλιστα για τις οικονομικές ελίτ του πλανήτη η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από την αρχή της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης και της μεγάλης ύφεσης του 2008 που ακολούθησε τη χρεοκοπία της Lehman Brothers, με αποτέλεσμα ο παγκόσμιος πλούτος να έχει πια ξεπεράσει σε απόλυτο αριθμό τα προ κρίσης υψηλά επίπεδα. Οι Έλληνες δισεκατομμυριούχοι αυξήθηκαν από 9 το 2013 σε 11 το 2014, με τους εκατομμυριούχους να υπολογίζονται αντίστοιχα σε 34.723 αντιπροσωπεύοντας το 0,8% του πληθυσμού της χώρας». (Βήμα 9/11/14) 

Από διαφορετική οπτική γωνία και από την πλευρά του εσωτερισμού μπορούμε να ρίξουμε μια ματιά στην Ηλιοκεντρική Αστρολογία η οποία λαμβάνει ως κέντρο τον Ήλιο κι όχι τη γεωκεντρική θεώρηση της παραδοσιακής ή μοντέρνας αστρολογίας. Στην Ηλιοκεντρική, γεωμετρική αστρολογία δεν υπάρχουν ανάδρομες κινήσεις πλανητών, έχουμε μια οπτική που βασίζεται στο ηλιακό σύστημα και καταλήγουμε σε μια συγκεκριμένη και μοναδική χρονική στιγμή που ορίζει τα ακριβή τετράγωνα μεταξύ των πλανητών.

Στη δεκαετία του ’30 αυτό το ηλιοκεντρικό γεγονός συνέβη τον Ιανουάριο του 1933. Αυτή η περίοδος ήταν το αποκορύφωμα της Μεγάλης Ύφεσης, με τα χρηματιστήρια να έχουν κατακρημνιστεί και την ανεργία σε ύψη ρεκόρ. Τον Ιανουάριο του ’33 ο Χίτλερ σταθεροποίησε τη δύναμή του ως καγκελάριος της Γερμανίας. Ο Πλούτωνας είχε ανακαλυφθεί τρία μόνο χρόνια νωρίτερα και ήταν ευθυγραμμισμένος με τη Γη αυξάνοντας την επιρροή του Πλούτωνα στο τετράγωνο. 

Να θυμίσω επίσης ότι ο Ουρανός κυβερνάει την τεχνολογία και στο τετράγωνο με τον Πλούτωνα είδαμε στις αρχές του 1930 μεγάλα τεχνολογικά επιτεύγματα. Εάν δούμε τον Χίτλερ ως σύμβολο του αδίστακτου Πλούτωνα, συνδυασμό ελέγχου και εξουσίας, μπορούμε να αντιληφθούμε την εκμετάλλευση αυτής της τεχνολογίας στις μέρες του. Ήταν ο πρώτος ηγέτης στον κόσμο που επωφελήθηκε από την αεροπορία για να μεταφέρει ο ίδιος το μήνυμα του σε όλη τη Γερμανία. Όπως χρησιμοποίησε και τα νέα μίντια ως προπαγανδιστικό εργαλείο.

O Kρόνος τετραγωνίζει τον Ποσειδώνα τον Νοέμβριο στις 7° Τοξότη/Ιχθύων
(και μετά τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο του 2016 και τον Χείρωνα) 

Ο Ποσειδώνας συνεχίζει τη διέλευσή του στα θολά νερά των Ιχθύων (2011-2025), όπως και ο Χείρωνας (2010-19). Μαζί μάς βοηθάνε να δούμε κατάματα τα τραύματά μας που σχετίζονται με την αποξένωση, το χωρισμό, την εγκατάλειψη που συνήθως εκφράζονται μέσα από εθισμούς, βλαβερές έξεις, κατάθλιψη και άρνηση, ή δυσανεξία, και να μας επανασυνδέσουν με την ουσία μας, με τα μύχια του εαυτού μας ώστε να αρχίσει η μεταμόρφωση και η ίαση.

Σε παγκόσμιο και πρακτικό επίπεδο το τετράγωνο Ποσειδώνα/Κρόνου σηματοδοτεί μια τεράστια κρίση Νερού – μην ξεχνάμε ότι ο Ποσειδώνας συμβολίζει τις θάλασσες και το νερό πηγή ζωής. Η διετία 2015-2016 είναι πιθανότατα οι χρονιές της βίαιης αφύπνισής μας στο θέμα Νερό-Θάλασσες-Μόλυνση. Η Μέλανι Ραινχαρτ σε μια διάλεξή της για τον Χείρωνα, τον Πληγωμένο Θεραπευτή, είπε: «Η αδυναμία δεν είναι προορισμός, αλλά ένα κλειδί που ανοίγει την πιο δυναμική βοήθεια που μπορούμε να έχουμε».

Στο βιβλίο του Mundane Astrology (Κοσμική, πολιτική Αστρολογία) ο Νίκολας Κάμπιον (Nicholas Campion) γράφει για τον Κρόνο σε τετράγωνο με τον Ποσειδώνα: «Η Λιζ Γκριν είδε αυτή τη σύνοδο σαν βοηθητική για τη δημοκρατία, τις πολιτικές αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις.

Ο Αντρέ Μπαρμπό (André Barbault) θεωρεί ότι αποτελεί ένα τεράστια σημασίας κύκλο για την ανάπτυξη του σοσιαλισμού-κομμουνισμού. Σημειώνει ότι το 1846 η σύνοδος Ποσειδώνα/Κρόνου έφερε την έκδοση του “Κομμουνιστικού Μανιφέστου” και στις κύριες φάσεις αυτού του κύκλου ανιχνεύονται η ανάπτυξη και η ίδρυση των πιο σημαντικών ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών κομμάτων γύρω στο 1882».

Αυτός ο κύκλος των όψεων Ποσειδώνα/Κρόνου ξεκίνησε το 1989 με τη σύνοδό του στον Αιγόκερω και η δυναμική του ενισχύθηκε εξαιρετικά επειδή ο πλανήτης της επανάστασης Ουρανός βρισκόταν επίσης στον Αιγόκερω. Τα γεγονότα εκείνης της εποχής περιέχουν την κατάρρευση των κομμουνιστικών κυβερνήσεων σε όλη την ανατολική Ευρώπη, τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων της Tienanmen στην Κίνα, την απελευθέρωση του Νέλσον Μαντέλα μετά από 27 χρόνια, την πετρελαιοκηλίδα της Exon Valdez και την ταχύτατη διάδοση του ίντερνετ. Τώρα με το τελευταία τετράγωνο βλέπουμε τα αποτελέσματα των προηγούμενων έργων μας και ιδανικά έχουμε μάθει το μάθημά μας ώστε να κάνουμε τις αναγκαίες αλλαγές για να κλείσει ο κύκλος θετικά. Μπορούμε να ξαναοργανώσουμε τις κοινωνίες και κυρίως να αναδιοργανώσουμε την οικονομία; Ή θα συνεχίσουμε το ίδιο παλιό μοντέλο της επέκτασης των αγορών και της λεηλασίας των φυσικών πόρων με την ψευδαίσθηση ότι η καταστροφή τους δεν μας επηρεάζει;

Ο Κρόνος στον Τοξότη
(από τις 23/12/14 –επιστρέφει στον Σκορπιό στις 15/6/15 και επανέρχεται στον Τοξότη στις 18/9 για να μείνει μέχρι 20/12/17)

Ο Κρόνος στη διάρκεια της διέλευσής του στον Σκορπιό επικεντρώθηκε σε έντονα αισθήματα και τραύματα (προδοσία, εγκατάλειψη), στη σεξουαλικότητα και στις στενές σχέσεις και ταυτόχρονα στο θάνατο, την εξουσία και το χρήμα (κυρίως μέσα από δάνεια και φόρους) δημιουργώντας προϋποθέσεις, γεγονότα και συνειδητοποιήσεις ώστε να αποκτήσουμε μεγαλύτερη συναισθηματική δύναμη, να ξεπεράσουμε περασμένες συμπεριφορές και ο πόνος σαν σύμπτωμα να δείξει την πληγή ώστε να ιαθεί. Με τον Κρόνο στον Τοξότη (την περασμένη φορά που ο Κρόνος βρισκόταν στον Τοξότη ήταν Νοέμβριος ’85 με Φεβρουάριο του ’88 και Ιούνιος-Νοέμβριος ’88) μπαίνουμε σε ένα διαφορετικό κεφάλαιο που ονομάζεται αναζήτηση του νοήματος της ζωής. Ο Τοξότης είναι  το ζώδιο της φιλοσοφίας, των πιστεύω, της θρησκείας, της αλήθειας, των δασκάλων, των μεγάλων ιδεών της περιπέτειας, των σοφών και της σοφίας. Ο Κρόνος στον Τοξότη ρωτάει: ποιο είναι λοιπόν το νόημα της ζωής σου; Ποιες είναι δυνατότητες και ποιες πιθανότητες έχεις να τις αξιοποιήσεις; Ποιο είναι το όραμά σου για το μέλλον;  Ο Κρόνος στον Τοξότη θέλει ρεαλισμό κι όχι μεγάλες ιδέες, δηλαδή να κάνουμε πράξη τις ιδέες κι όχι μόνο να τις διακηρύσσουμε. Οι τομείς που θα επηρεαστούν στις κοινωνίες και χρειάζεται να αλλάξουν είναι οι θρησκευτικοί θεσμοί, οι μεταναστευτικές πολιτικές, νομοθεσίες και πανεπιστημιακοί θεσμοί, όπως και θέματα που περιέχουν θρησκευτικό φανατισμό, ρατσισμό, μισαλλοδοξία και ξενοφοβία που αποτελούν και τις σκοτεινές όψεις του Κρόνου στον Τοξότη.
  
H Aφροδίτη ανάδρομη στον Λέοντα 
(από 25/7/2015 –0° Παρθένου - 14° Λέοντα– μέχρι 6/9/2015)

Ο πλανήτης της αγάπης και των αξιών στις περιόδους της ανάδρομης κίνησής της μας καλεί να επαναξιολογήσουμε τις αξίες μας – τι και ποιον εκτιμάμε. Είναι μια περίοδος που οι περισσότεροι αστρολόγοι θεωρούν δυσμενή για γάμο ή καινούργια σχέση, οικονομικούς συνεταιρισμούς ή εμπορικές πράξεις. 

Στον Λέοντα το θέμα της ανάδρομης Αφροδίτης είναι ο έρωτας, η ευχαρίστηση, τα παιδιά και η δημιουργικότητα. Υπάρχουν πιθανότητες για διαφωνίες στην ερωτική σχέση, για δυσφορία, για αίσθηση αποξένωσης. Δεν είναι εποχή ούτε για τζόγο ούτε για επικίνδυνους οικονομικές ακροβασίες, ούτε για χρηματιστήριο ή τυχερά παιχνίδια. Επιστρέφοντας στο ερωτικό πεδίο ίσως αισθανθείς την περίοδο της ανάδρομης πορείας της Αφροδίτης ότι βρίσκεσαι σε κινούμενη άμμο –αν υπάρχει ασάφεια, μπερδεμένα αισθήματα, ανικανοποίητο, αμφιβολίες, άντεξε και μη μοιράζεσαι όλες σου τις σκέψεις τώρα με το/τη σύντροφό σου και φυσικά μην καταλήγεις σε αυθαίρετα συμπεράσματα ούτε σε οριστικές αποφάσεις. Δώσε χώρο ή πάρε το χρόνο σου και βλέπεις.