Ποιότητες που λείπουν από το γενέθλιο χάρτη και τι σημαίνει η έλλειψή τους

13/12/2012

Σύνοψη

 1.Παρορμητική Ποιότητα

Όταν λείπει η παρορμητική ποιότητα (Κριός, Καρκίνος, Ζυγός, Αιγόκερως) έχουμε κάποιον που αυτή την έλλειψη την καλύπτει με παρορμητισμό – με μια έκρηξη δηλαδή και me ξαφνική, αψυχολόγητη δράση. Υπάρχει δυσκολία επίσης να ξεκινήσει κάτι ή να τελειώσει κάτι. Όταν υπάρχει έλλειψη παρορμητικής ποιότητας κάποιος μπορεί να οδηγήσει τα πράγματα σε ένα απότομο τέλος. Παντρεμένος επί εικοσιπέντε χρόνια, με τέσσερα παιδιά, ξαφνικά μια μέρα φτιάχνει τις βαλίτσες του και λέει: «Φεύγω. Σε βαρέθηκα». Ο άλλος ποτέ δεν κατάλαβε ότι όλα αυτά τα χρόνια κάτι πήγαινε τόσο άσχημα – εκπλήσσεται σα να τον χτύπησε αστραπή. Δεν ήξερε, γιατί δεν του είχε πει ποτέ κάτι που θα σήμαινε συναγερμό στη σχέση.

Ή τον/την πιάνει μια ξαφνική παρόρμηση να αρχίσει ή να τελειώσει κάτι κι έτσι φτιάχνει τις βαλίτσες του/της και φεύγει. Αυτή η παρόρμηση μπορεί να καταστρέψει όλα όσα με κόπο είχε δημιουργήσει. Είναι αυτός που μπαίνει ξαφνικά σε μια σχέση χωρίς να υπολογίζει αν ο άλλος του κάνει ή επενδύει τα χρήματά του παρορμητικά χωρίς να ελέγξει το ρίσκο.
Όταν έχει μειωμένη παρορμητική ποιότητα σημαίνει ότι έχει αυξημένη τη σταθερή (Ταύρος, Λέοντας, Σκορπιός, Υδροχόος) ή την παρορμητική (Δίδυμοι, Παρθένος, Τοξότης, Ιχθείς) ποιότητα, με αποτέλεσμα αυτός που του λείπει η παρορμητική ποιότητα να λέει: «Λοιπόν, σταθερέ εαυτέ μου, θα σε ξεβολέψω, θα σε βγάλω από την αδράνειά σου» ή «μεταβλητέ εαυτέ μου, θα σε αναγκάσω να συγκεντρωθείς».

Σημείωση: Μετράμε τους επτά παραδοσιακούς πλανήτες στο γενέθλιο χάρτη μας –από Ήλιο μέχρι και Κρόνο– για να υπολογίσουμε σε ποια ποιότητα υπάρχει έλλειψη.


2. Σταθερή Ποιότητα

Όταν λείπει η σταθερή ποιότητα, η «αδράνεια» είναι η λέξη κλειδί. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της ποιήτριας Elizabeth Barret Browning* με έλλειψη της σταθερής ποιότητας. Στην περίπτωσή της αυτή η έλλειψη εκδηλώθηκε εσωτερικά για να πυροδοτήσει εξωτερικές σωματικές αντιδράσεις. Η οικογένειά της, τηρώντας τις παραδόσεις, δεν της επέτρεψε να σπουδάσει. Η απογοήτευση αυτή την αποθαρρύνει και βλάπτει σοβαρά την υγεία της. Η αδυναμία της να συνδεθεί με το σταθερό αρχέτυπο και τις σημασίες της σταθερής ποιότητας είχαν ως αποτέλεσμα μια υστερική παράλυση.

Η αδράνεια μπορεί επίσης να εκδηλωθεί σαν υπερβολική συμπεριφορά, ή σαν υπερβολική και παρορμητική ταυτόχρονα. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει ξαφνικά η ανάγκη για προσκόλληση σε κάτι. Έχουμε τότε μονομανία και εμμονές. Έμμονες ιδέες που συχνά εκδηλώνονται ως σεξουαλικό πάθος, π.χ. προς ένα πρόσωπο που μπορεί να είναι διαθέσιμο, ή ως μανία να μάθει κανείς τα πάντα για ένα θέμα, π.χ. «θα μάθω τα πάντα για την ελληνική μυθολογία ή την αστρολογία». Ένα στομάχι διαρκώς πεινασμένο που καταβροχθίζει αέναα.

*(Από τη Wikipedia): Η Ελίζαμπεθ Μπάρετ Μπράουνινγκ (6 Μαρτίου, 1806 - 26 Ιουνίου, 1861) ήταν μία από τις σημαντικότερες Βρετανίδες ποιήτριες της Βικτοριανής εποχής.

Σημείωση: Μετράμε τους επτά παραδοσιακούς πλανήτες στο γενέθλιο χάρτη μας –από Ήλιο μέχρι και Κρόνο– για να υπολογίσουμε σε ποια ποιότητα υπάρχει έλλειψη.


3. Μεταβλητή Ποιότητα

Η μεταβλητή ποιότητα (Δίδυμοι, Παρθένος, Τοξότης, Ιχθείς) όταν δεν εκφράζεται λόγω έλλειψης και σε μια υπερβολικά τραβηγμένη εκδοχή δημιουργεί νευρική κατάρρευση. Είναι σαν όλα αυτά τα μέρη που έχουν καταπιεστεί, ή δεν εκφράζονται, να έρχονται στην επιφάνεια ξαφνικά την ίδια στιγμή, ζητώντας το κομμάτι τους στη συνείδηση, ή ένα κομμάτι που έχει να εκφραστεί πολύ καιρό εκρήγνυται σαν ξεχωριστή προσωπικότητα. Ίσως το αίσθημα τότε να είναι μια αίσθηση χάους, αγχωτικής έλλειψης οργάνωσης, μια αίσθηση ότι δεν μπορείς να λειτουργήσεις επειδή δεν ξέρεις από πού να αρχίσεις.

Ένα ενδιαφέρον παράδειγμα είναι του Τζίμι Κάρτερ, του οποίου η κυρίαρχη ποιότητα είναι η παρορμητική που μας δίνει μια προσωπικότητα με ευθύτητα, δραστήρια και προγραμματισμένη. Έχει όμως μόνο τον Ερμή σε μεταβλητή ποιότητα και τη στιγμή της κρίσης γίνεται αναποφάσιστος – όπως στην περίπτωση της κρίσιμης επιχείρησης με τους Ιρανούς ομήρους* που χρωμάτισε αρνητικά όλη την προεδρική του θητεία. Γιατί; Γιατί η μεταβλητή ποιότητα βλέπει τόσες πολλές πλευρές κι έχεις τόσες οπτικές και απόψεις, που στο τέλος παραλύει με όλες τις πιθανότητες, αποφεύγοντας να πάρει αποφάσεις.

*(Από τη Wikipedia): Με τον όρο κρίση των ομήρων γίνεται αναφορά στη διπλωματική κρίση που ξέσπασε μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ όταν 52[1] Αμερικανοί κρατήθηκαν όμηροι στην αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη από μια ομάδα ισλαμιστών φοιτητών. Η κρίση διήρκεσε από τις 4 Νοεμβρίου 1979 μέχρι τις 20 Ιανουαρίου του 1981. Αφού απέτυχαν διπλωματικές προσπάθειες της αμερικανικής κυβέρνησης, επιβλήθηκαν οικονομικές πιέσεις στο Ιράν, όπως εμπάργκο σε ιρανικά προϊόντα και δέσμευση ιρανικών καταθέσεων σε αμερικανικές τράπεζες. Ακολούθησαν απειλές στρατιωτικής επέμβασης και μια αποτυχημένη μυστική επιχείρηση διάσωσης των ομήρων, γνωστή με την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Νύχι του Αετού» (αγγλ. Operation Eagle Claw), η οποία κατέληξε στο θάνατο οκτώ αμερικανών στρατιωτών και ενός ιρανού πολίτη. Η κρίση έληξε με τη διακήρυξη του Αλγερίου που υπογράφτηκε στις 19 Ιανουαρίου 1981 και η οποία, μεταξύ άλλων, προέβλεπε πως οι ΗΠΑ δεν θα αναμειγνύονταν στρατιωτικά ή πολιτικά στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράν. Η κατάληξη της κρίσης χαρακτηρίστηκε ως ήττα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, έχοντας αρνητικές επιπτώσεις στην υποψηφιότητα του τότε προέδρου Τζίμι Κάρτερ.

Σημείωση: Μετράμε τους επτά παραδοσιακούς πλανήτες στο γενέθλιο χάρτη μας –από Ήλιο μέχρι και Κρόνο– για να υπολογίσουμε σε ποια ποιότητα υπάρχει έλλειψη.