Η Σελήνη στους Οίκους

04/03/2013

 Σύνοψη

Η Σελήνη στους οίκους δείχνει τον τομέα που επικεντρώνεται, που ενεργοποιείται, που αναζητάει τροφή και αισθήματα και τον τρόπο που τα προσφέρει. Είναι σε αυτούς τους τομείς/οίκους που τα αισθήματα αναζωπυρώνονται, εκφράζονται, λειτουργούν. Είναι επίσης σε αυτούς τους γενέθλιους οίκους που βρίσκεται η Σελήνη μας, που πολλές φορές χρειάζεται να προσπαθήσουμε πάρα πολύ για να καταφέρουμε να πάρουμε αυτό που επιθυμούμε ή έχουμε ανάγκη. Αυτή η υπερπροσπάθεια μερικές φορές καίει τη Σελήνη και τότε αντιδράει αρνητικά, υπό πίεση, καταναγκαστικά, άτσαλα, αυτοκαταστροφικά. Έτσι:

Η Σελήνη στον Πρώτο Οίκο

Οι αρνητικές επιδράσεις μιας Σελήνης στον πρώτο οίκο ή τον ωροσκόπο περιέχουν υπερβολικό φαγητό ώστε να ισορροπήσει την ενέργεια που καταναλώνει προσέχοντας και φροντίζοντας τους άλλους. Μπορεί να υπάρχει επίσης έντονη κυκλοθυμία, ευσυγκινησία και εξαρτητικότητα. Σωματικά συμπτώματα μπορεί να περικλείουν στομαχικές διαταραχές ή δυσκολίες της έμμηνου ρήσης. Οι άντρες τείνουν να δημιουργήσουν ένα σκληρό κέλυφος –όπως του καβουριού– για να κρύψουν την τρωτότητά τους. Έτσι γίνονται εύθικτοι, με υπερβολική αυτοπροστασία, δύστροποι και γκρινιάρηδες.

Η Σελήνη στον Δεύτερο Οίκο

Οι αρνητικές επιδράσεις εδώ περιέχουν υπερκατανάλωση ως αντίδοτο της θλίψης. Το οικονομικό προφίλ, τα χρήματα, το πόσα βγάζω/πόσα έχω αποτελούν επίσης το βαρόμετρο της αυτοπεποίθησης. Έχω και ξοδεύω είμαι καλά, δεν έχω να ξοδέψω δεν είμαι καλά. Όταν η συναισθηματικές ανάγκες γίνονται μεγάλες χωρίς να καλύπτονται τότε υπάρχει η παρόρμηση για προσοχή συνήθως με λάθος τρόπους και έμμεσα. Επίσης, μετά από μεγάλη προσφορά χωρίς ανταπόδοση η ενέργεια πέφτει και αρχίζει η υποχονδρία. Το πρόβλημα είναι ότι είναι υπερήφανη αυτή η Σελήνη, σπαταλάει χρόνο για να δείχνει καλά ώστε να μη ζητήσει βοήθεια.

Η Σελήνη στον Τρίτο Οίκο

Εδώ οι αρνητικές επιδράσεις έχουν ένα ανήσυχο μυαλό που τρέχει τρέχει χωρίς να σταματάει. Σε στιγμές άγχους υπάρχει υπερανάλυση, κριτική κάθε κατάστασης, πράξης, ανθρώπου που δημιουργεί εμπόδια στην καθημερινότητα της ζωής. Όταν τα αισθήματα δεν εκφράζονται δημιουργούν μια σκοτεινή σκέψη που αποτρέπει τη διαύγεια με αποτέλεσμα λανθασμένες κινήσεις και λάθος εκτιμήσεις. Επίσης υπάρχει η τάση για άγχος και φόβους που εκφράζονται με έντονη αρνητικότητα.

Η Σελήνη στον Τέταρτο Οίκο

Υπάρχει το έντονο αίσθημα ότι έχεις παντρευτεί το σπίτι που μένεις ή ότι είσαι υποχρεωμένη να συμπαρίστασαι, τροφοδοτείς, στηρίζεις συνεχώς και χωρίς να κοιτάς τον εαυτό σου αυτούς που μένουν μαζί σου. Πολλές γυναίκες με αυτή τη Σελήνη νιώθουν τον καταναγκασμό ότι πρέπει να αναλάβουν το ρόλο της νοικοκυράς και των πρακτικών θεμάτων του σπιτιού παρά ένα ισότιμο ρόλο ή αισθάνονται άβολα όταν έχουν δική τους επαγγελματική ζωή. Υπάρχει δυσαρέσκεια όταν αναλαμβάνει το ρόλο της συζύγου ή της μητέρας χωρίς να τον έχει επιλέξει συνειδητά, ή η ανάγκη για κάποιο δίπλα της συνεχώς έχει σαν αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει τη/το σύντροφο ως γονιό. Επίσης υπάρχει εμμονή με το παρελθόν ή καταναλώνεται πολλή ενέργεια με ό,τι συνδέεται με αυτό.

Η Σελήνη στον Πέμπτο Οίκο

Η δυσάρεστη όψη αυτής της Σελήνης όταν βρίσκεται στον πέμπτο οίκο και ανηκει σε γονέα είναι η αρνητικότητα απέναντι στα παιδιά, η δυσαρέσκεια στις απαιτήσεις τους ή μια αίσθηση ότι έχει πιαστεί σε παγίδα εξαιτίας των υποχρεώσεων απέναντί τους ή γενικότερα με το ρόλο της μητέρας. Υπάρχει μια αίσθηση απομόνωσης και η μόνη ευχαρίστηση είναι να μελαγχολεί με τα λάθη και τα «τι θα γινόταν εάν…» του παρελθόντος. Αυτοί που δεν είναι γονείς αισθάνονται ότι περνάνε μια περίοδο ανέμπνευστη, χωρίς δημιουργικότητα, στασιμότητας, όπου τίποτα δεν συμβαίνει. Ή εάν η ενέργεια αυτής της Σελήνης κατευθύνεται στον έρωτα και τις ερωτικές σχέσεις μπορεί να υπάρχει μια περίοδος άνυδρη, χωρίς ερωτικό ενδιαφέρον ή ερωτικό αντικείμενο, όπου κανείς δεν ενδιαφέρεται για αυτήν ή δεν ανταποκρίνεται επειδή υπάρχει έντονη αρνητικότητα.

Η Σελήνη στον Έκτο Οίκο

Εδώ η αρνητική όψη αυτής της Σελήνης έγκειται σε προβλήματα πέψης και με το φαγητό ως ψυχολογικό βαρόμετρο. Δηλαδή εδώ η Σελήνη τρώει ψυχολογικά – ξεχνάει να φάει, πηδάει γεύματα, παθαίνει βουλιμικές κρίσεις, ανορεξία κ.λπ. Άρα όταν πιέζεται αυτή η Σελήνη έχουμε διαταραχές στο φαγητό που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία. Υπάρχει επίσης μια έντονη ανησυχία για την υγεία που φτάνει στην υποχονδρία σαν αποτέλεσμα της άρνησης να αντιμετωπίσει τα αισθήματά της. Άλλη ένδειξη εξάντλησης αυτής της σελήνης είναι ότι δεν μπορεί να συγκεντρωθεί εργασιακά επειδή σκέφτεται και ονειρεύεται το σπίτι.

Η Σελήνη στον Έβδομο Οίκο

Εδώ ένα από τα συμπτώματα της υπερφόρτωσης της Σελήνης είναι η σύγχυση, η ταραχή, η νευρικότητα που έχουν σαν επίκεντρό τους τις σχέσεις. Αισθάνεται ότι δεν έιναι ίσος και ότι η σχέση απηχεί τη σχέση γονιού-παιδιού. Ή αν δεν έχει σχέση αισθάνεται κατάθλιψη από αυτή την έλλειψη. Ο σύντροφος φαίνεται κατά κύριο λόγο βάρος και μια υπευθυνότητα χωρίς να υπάρχει ισότητα. Επίσης συχνά επιθυμεί να αναλάβει κάποιος άλλος τη φροντίδα της. Αφού ο έβδομος οίκος εμπεριέχει και τις επαγγελματικές σχέσεις, πολλές φορές τα προηγούμενα συμπτώματα μεταφέρονται στην επαγγελματική αρένα.

Η Σελήνη στον Όγδοο Οίκο

Μία από τις παρενέργειες αυτής της Σελήνης είναι η παρορμητικότητα οδηγεί στην αίσθηση ότι κάποιος της χρωστάει, ότι με κάποιον τρόπο ο κόσμος και η ζωή της οφείλουν παρά πάνω από ό,τι κερδίζει στη δουλειά ή ότι δίνοντας αισθήματα και ενδιαφέρον στους άλλους αυτοί θα πρέπει να της το επιστρέψουν διπλό τουλάχιστον. Είναι σαν μια πιστωτική κάρτα να σου ανεβάζει το όριο συνεχώς χωρίς να σου ανεβαίνει ο μισθός. Άλλες επιπτώσεις είναι η αποσύνδεση από τη σεξουαλικότητα, ή η απομάκρυνση τρέχοντας από τα αισθήματα των άλλων, ή απλά κλείνοντας το διακόπτη των αισθημάτων. Σε μερικές περιπτώσεις υπάρχει άγχος για το θάνατο. Οι παρενέργειες αυτές μπορεί να έχουν σαν αφορμή μια θλίψη που δεν εκδηλώνεται ή δεν συνειδητοποιείται, ή καταπιεσμένο θυμό για μια απώλεια, ή το φόβο ότι αυτοί από τους οποίους εξαρτάται θα την εγκαταλείψουν.

Η Σελήνη στον Ένατο Οίκο

Εδώ η Σελήνη στις πιεστικές εποχές της βλέπει τον κόσμο σαν ένα αφιλόξενο μέρος που την αναγκάζει να τρέφει τους άλλους διαρκώς χωρίς καμία συναισθηματική ανταπόδοση. Αισθάνεται σαν χαμένη και καταδικασμένη να υποφέρει για πάντα. Υπάρχει ισχυρογνωμοσύνη, φανατισμός, κακή εκτίμηση περιστάσεων και ανθρώπων. Υπάρχει παροδικά μια εμμονή στην απελπισία και στην αίσθηση ότι κανείς δεν της δίνει ένα χέρι βοήθειας τη στιγμή που το έχει ανάγκη.

Η Σελήνη στον Δέκατο Οίκο

Τα αρνητικά συμπτώματα περιέχουν απογοήτευση, ανασφάλεια ή ανησυχία σχετική με το πού πηγαίνει ο κόσμος. Επίσης αναταραχή, συγκρούσεις, ακήρυχτος σιωπηλός πόλεμος με κάποιον από τους γονείς ή με κάποιο πρόσωπο από το οποίο εξαρτάται ή με πρόσωπα εξουσίας ή πάνω από αυτήν. Πολλές φορές εξαιτίας της επιλογής καριέρας μπορεί να αισθάνεται ότι έχει αναλάβει το ρόλο του γονιού όλης της κοινωνίας, ότι είναι υπεύθυνος δηλαδή για τους άλλους και ότι δεν συγχωρείται κανένα επαγγελματικό του λάθος. Δίπλα ωστόσο στην υποχρέωση να «τρέφει» όλη την κοινωνία και την αλαζονεία που μερικές φορές φέρνει αυτή η εκούσια ανάληψη του καθήκοντος υπάρχει ή τεράστια ανάγκη να εξαρτηθεί από κάποιον ή να την αναλάβει κάποιος που θα της ικανοποιήσει όλες τις ανάγκες.

Η Σελήνη στον Ενδέκατο Οίκο

Εδώ οι δύσκολες επιδράσεις περιέχουν την εξάντληση και το θυμό να δίνεις πάρα πολλά στους φίλους ή τους συνεργάτες στη δουλειά και να μη σου αναγνωρίζεται ή να μη σου επιστρέφεται ένα έστω μέρος τους. Περιμένουν να είναι εκεί για αυτούς, πρόθυμη να τους ακούσει και να τους συμπαρασταθεί, να τους στηρίξει και να τους συμβουλεύσει και όταν τους χρειάζεται αυτή σε μια δύσκολη περίσταση δεν υπάρχουν για να τη στηρίξουν συναισθηματικά. Αυτό δημιουργεί αναστάτωση, δυσαρέσκεια, πόνο. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις αυτή η Σελήνη είναι ιδιαίτερα κτητική και απαιτητική με τους φίλους της ή αρρωσταίνει όταν οι φίλοι δεν βρίσκονται στο ύψος των περιστάσεων.

Η Σελήνη στον Δωδέκατο Οίκο

Όταν πιέζεται αυτή η Σελήνη αισθάνεται ότι το μυαλό της πηγαίνει ταξίδι χωρίς επιστροφή. Σύγχυση, δυσοίωνες σκέψεις, επιμονή σε ενοχές και λάθη του παρελθόντος, τάση για απόδραση μέσω εθισμών. Αυτομαστίγωμα, μεμψιμοιρία, αυτολύπηση. Καταπιεσμένα αισθήματα και ανάγκες γίνονται αισθητά μέσα από τη σωματοποίησή τους. Όπως και με ένταση των φοβιών, των αγχών, της διαρκούς αίσθησης ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά και τίποτα δεν θα πάει καλά.