Έκλειψη Ηλίου στις 11ο16´ του Σκορπιού

01/11/2013

(3 Νοεμβρίου, 14:51´)

Kατά τη διάρκεια της έκλειψης Ηλίου η Σελήνη παρεμβάλλεται ανάμεσα στον Ήλιο και τη Γη, με αποτέλεσμα ορισμένες περιοχές της Γης να δέχονται λιγότερο φως από ό,τι συνήθως. Κατά την έκλειψη βρισκόμαστε στη σκιά. Πρόκειται για την ώρα της αλήθειας. Των συνεπειών. Έκλειψη Ηλίου σημαίνει και νέα Σελήνη. Αυτή η νέα, δυναμική Σελήνη μάς καλεί να ξεριζώσουμε ό,τι είναι επιζήμιο και ό,τι δεν μας αφορά πραγματικά, αλλά το συνεχίζουμε από κεκτημένη ταχύτητα. Οι ηλιακές εκλείψεις είναι δυναμικές ευκαιρίες για νέες εκκινήσεις. Το ερώτημα είναι: Θα ξανακάνεις τον κύκλο από την αρχή ή θα περάσεις σε ένα νέο επίπεδο του σπιράλ;

Ο Σκορπιός είναι το ζώδιο που ενδιαφέρεται για το πάθος και τη δύναμη, τους πειρασμούς και τη μεταμόρφωση. Ο Ερμής βρίσκεται κοντά στην έκλειψη, δημιουργώντας την επιτακτική ανάγκη να ανιχνεύσουμε και να αντιμετωπίσουμε ό,τι είναι κρυμμένο ή το έχουμε καταπιέσει ή αρνηθεί. Αυτή η θέση του Ερμή (που είναι ανάδρομος μέχρι τις 10/11) ερευνά ό,τι βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια – είναι μια καλή θέση για να εξετάσουμε τον εαυτό μας, τους άλλους, τα πράγματα και τις ιδέες στον πυρήνα τους. Ο Ερμής στον Σκορπιό είναι διεισδυτικός και έχει μεγάλη ανάγκη να προστατευτεί. Εάν φύγουν οι λέξεις από το στόμα πώς μπορείς να ξέρεις πώς θα τις χρησιμοποιήσουν οι άλλοι ή τι θα κάνουν με αυτές; Ο Ερμής στον Σκορπιό μάς υπενθυμίζει ακόμα ότι είναι η στιγμή να μιλήσουμε ειλικρινά και χωρίς υπεκφυγές. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη δύναμη της επικοινωνίας. Ο Ερμής εδώ είναι δυνατός διανοητικά και μπορεί να υπερασπίσει πιστεύω και γνώμες με τέτοιο τρόπο που θα εντυπωσίαζε και την Ζαν ντ’ Αρκ.

Ο Κρόνος επίσης βρίσκεται πολύ κοντά στην Έκλειψη εντείνοντας επίσης την προσπάθειά μας να επανεξετάσουμε ρόλους και προτεραιότητες. Ο μυθολογικός Θεριστής συμβολίζει το νόμο της δράσης και της αντίδρασης, της αιτίας και του αποτελέσματος, ό,τι έσπειρες θα θερίσεις, όπως έστρωσες θα κοιμηθείς κ.λπ. Ο Κρόνος αποκαλύπτει τα αποτελέσματα των πράξεών μας, φέρνοντας ανταμοιβές ή τιμωρίες ανάλογα με τις επιλογές που έχουμε κάνει. Όποιος έχει Ήλιο, πλανήτες ή ωροσκόπο σε Σκορπιό, Υδροχόο, Ταύρο και Λέοντα μεταξύ 9-14ο, αυτή η έκλειψη τον αφορά ιδιαίτερα, όπως και ο Κρόνος. Να σημειώσουμε ότι όταν ο Κρόνος κάνει σύνοδο –βρίσκεται δηλαδή στην ίδια θέση ή κοντά– με τον Ήλιο, είτε σε ένα πρόσωπο είτε σε μια χώρα, έχουμε θέματα ταυτότητας, δηλαδή ποιος είμαι, ανάληψη ευθυνών, αυτάρκεια, αλλά και περιορισμούς, φόβους, απογοήτευση. Οι διελεύσεις του Κρόνου στον Ήλιο είναι εποχές σταθεροποίησης, επιβράβευσης ή πτώσης. Ο Κρόνος/Χρόνος μάς υπενθυμίζει ότι έχουμε όρια, ότι υπάρχουν απαγορεύσεις, ότι έχουμε υποχρεώσεις και καθήκοντα, ότι ο σώμα μας είναι φθαρτό και ότι η πραγματικότητα έχει νόμους. Ο Κρόνος μάς μαθαίνει την υπομονή, την επιμονή και τη σύνεση. Μας μαθαίνει πώς να κάνουμε το μόλυβδο χρυσό μέσα από αγωνία, ιδρώτα, αντοχή και πρακτικότητα.

Ο Πλούτωνας, ο κυβερνήτης του Σκορπιού, σχηματίζει με τον Ουρανό την 1η Νοεμβρίου, στις 9ο25´ Αιγόκερου/Κριού το τέταρτο ακριβές τετράγωνο (από τα εφτά), προσθέτοντας ένταση στην επιτακτική ανάγκη να αλλάξουμε τα πάντα. Ο κόσμος αλλάζει με ραγδαία, οι εξελίξεις είναι απρόσμενες και αναπάντεχες, η αίσθηση είναι ότι περπατάμε σε μια κινούμενη άμμο, τίποτα και κανείς δεν θα μείνει ίδιος. Δεν μιλάμε για μια απλή κοινωνική αναστάτωση. Μιλάμε για ένα πραγματικό, αλλά θολό πόλεμο. Δεν πρόκειται για τρομοκράτες που διαταράσσουν την τάξη στις κοινωνίες. Δεν πρόκειται καν για τον πόλεμο των πολιτών εναντίον της καταπάτησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων ή της ασυδοσίας των αγορών που φτωχοποιούν μεγάλα τμήματα της κοινωνίας. Δεν πρόκειται απλώς για έναν πόλεμο μεταξύ παλιού και νέου ή των νέων εναντίον της καταπιεστικής, εκτραχηλισμένης εξουσίας. Το κουκούτσι αυτού που συμβαίνει βρίσκεται στο πρωταρχικό θέμα της κυριαρχίας και της υποταγής. Πρόκειται για τη φθαρμένη Πατριαρχία που αρνείται το γεγονός ότι τέλειωσαν οι καλές της μέρες και υπό τον τρόμο της επικείμενης διάλυσής της λειτουργεί παρανοϊκά.

Επίσης, ο Κρόνος με τον Πλούτωνα σε «αμοιβαία υποδοχή» (δηλαδή ο κυβερνήτης του Αιγόκερου βρίσκεται στον Σκορπιό, ενώ ο κυβερνήτης του Σκορπιού στον Αιγόκερω) –τετραγωνίζοντας ο ένας τον άλλο από το 2013-15–, με αυτή τη Έκλειψη φωτίζουν πώς και πού έχουμε εξαπατηθεί ή από ποιον/ποιους έχουμε αφεθεί να μας εξουσιάζουν και να μας επιβάλουν την ατζέντα τους σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο, προτρέποντάς μας να καθίσουμε στη θέση του οδηγού ώστε να επιλέξουμε την πορεία και την κατεύθυνση που θέλουμε να πάρουμε και να σκεφτούμε περισσότερο ανοιχτόμυαλα. Θυμήσου ότι αυτός που επιμένει να σκέφτεται με παλιό, συντηρητικό, στενόμυαλο τρόπο είναι ο χαμένος της εποχής.

Επίσης, ο Ποσειδώνας που τριγωνίζει σε μεγάλη απόκλιση τη νέα Σελήνη μάς φέρνει στο νου μια βαθύτερη πνευματική πραγματικότητα: ότι όλοι είμαστε ένα, ότι όλο αυτό που ζούμε είναι ένα όνειρο και ότι όλοι μαζί μπορούμε να ονειρευτούμε ένα διαφορετικό όνειρο. «Όταν τελικά δεις πίσω από το πέπλο πώς είναι τα πράγματα, στην πραγματικότητα θα επαναλαμβάνεις ξανά και ξανά: Ω, δεν είναι όπως φανταζόμαστε ότι είναι» - Τζελαλεντίν Ρουμί

Οι ηλιακές εκλείψεις που λειτουργούν ως εποχές που κάτι σημαντικό τελειώνει ή κάτι σημαντικό ξεκινάει εμφανίζονται στην ίδια σχεδόν μοίρα κάθε 19 χρόνια. Η 3η Νοεμβρίου 1994 ήταν η προηγούμενη φορά που είχαμε έκλειψη Ηλίου στις 11ο 16´ του Σκορπιού. Πώς ήταν τότε η ζωή σου; Τι συνέβαινε γύρω σου; Τι ήταν σημαντικό για τη ζωή σου; Οι σχέσεις; Τα όνειρά σου; Οι προσδοκίες σου ποιες ήταν; Αυτή η έκλειψη δείχνει άλλη μια δυνατότητα μεταμόρφωσής μας. Θυμήσου τον Ραλφ Γουόλντο Έμερσον (1803-1882), Αμερικανό φιλόσοφο και δοκιμιογράφο: «Ο φόβος νικάει πολύ περισσότερους ανθρώπους από ότιδήποτε άλλο» και «η αυτοπεποίθηση είναι η ουσία του ηρωισμού».