Πανσέληνος στις 25ο26´του Ταύρου

23/04/2018

(17 Νοεμβρίου, 17:17´)

Όσο πιο λαμπερό το φως τόσο πιο σκοτεινή η σκιά. Η Σελήνη φαίνεται «πασιφαής» (τι ωραία λέξη!), δηλαδή όλο το ημισφαίριό της, το στραμμένο προς τη Γη, φαίνεται ως ένας πλήρης φωτεινός κυκλικός δίσκος. Την ώρα που ανατέλλει η Πανσέληνος δύει ο Ήλιος. Ό,τι βρίσκεται στο υποσυνείδητο, ό,τι έχουμε απαρνηθεί ή προβάλουμε στους άλλους έρχεται στην επιφάνεια για να το συνειδητοποιήσουμε ώστε να μετουσιωθούμε. Δεν είναι εύκολη υπόθεση. Μπορεί να το βάλουμε στα πόδια, αλλά δεν μπορούμε να κρυφτούμε. Πεπρωμένο μας η εξέλιξη. Αλλάζουμε συνεχώς. Πρέπει να αλλάζουμε συνεχώς. Οι Πανσέληνοι μάς δείχνουν πόσο μακριά έχουμε φτάσει ήδη και τι χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε ώστε να πάμε παρά πέρα. Η Πανσέληνος αναδεικνύει τα όρια που χρειάζεται να σεβαστούμε και τους περιορισμούς που πρέπει να ξεπεράσουμε.

Ο Σκορπιός μάς πιέζει να αντιμετωπίσουμε τους φόβους ή τους εθισμούς μας και να παρατήσουμε ό,τι έχει φθαρεί ανεπανόρθωτα – δουλειές που δεν λένε τίποτα, σχέσεις που συνεχίζουμε από κεκτημένη ταχύτητα, τρόπο ζωής που δεν μας εκφράζει, ιδέες και αντιλήψεις που μας είναι ξένες και φορτικές – ό,τι μας καταπιέζει χωρίς να μας προσφέρει τίποτα, ό,τι μας είναι αφόρητο και αδιάφορο. Το να αφήνεις πίσω σου κάτι, ή κάποιον, δεν είναι εγγενώς επώδυνο. Το να παραμένεις όμως εκεί απ’ όπου, ή από όποιους, θέλεις να φύγεις κι όλο να το αναβάλλεις, αυτό ναι, είναι επώδυνο. Τι έχει πεθάνει ή αργοσβήνει στη ζωή σου; Τι κλαίει για να έρθει στη ζωή; Το πνευματικό καθήκον του Ταύρου είναι να αναπτύξει τις αξίες του και να ζήσει με αυτές. Αυτές συμπεριλαμβάνουν την αυτοεκτίμηση και τη στάση μας απέναντι στις σχέσεις, το χρήμα, την ασφάλεια και τη χαρά.

Η Πανσέληνος, δηλαδή η αντίθεση Ήλιου (στον Σκορπιό) και Σελήνης (στον Ταύρο), φωτίζει τα σημεία που χρειάζεται να αλλάξουμε στις προσωπικές μας σχέσεις. Η Σελήνη στον Ταύρο συμβολίζει τη φυσική πραγματικότητα της ζωής. Πόση ομορφιά και αρμονία υπάρχει στη ζωή μας; Ενδιαφερόμαστε για το σώμα μας; Έχουμε ό,τι χρειαζόμαστε; Ό,τι επιθυμούμε; Επιθυμούμε; Θέλουμε ό,τι έχουμε; Είμαστε σε επαφή με το περιβάλλον και τη Γη; Επί αιώνες πολλές θρησκείες προπαγάνδιζαν την άρνηση του σώματος, το διαχωρισμό ύλης και πνεύματος. Τώρα πια οι μοντέρνοι φυσικοί μιλάνε για μια αλληλοσυνδεόμενη πραγματικότητα που όμως έχει από πολύ παλιά ήδη περιγραφεί από Ανατολικούς και Δυτικούς μυστικιστές. Ξέρουμε πια ότι αλλάζοντας η Γη, αλλάζουμε κι εμείς μαζί της και το αντίθετο. Ο Ήλιος βρίσκεται στον Σκορπιό. Σε ένα υδάτινο ζώδιο. Το νερό είναι διαφανές και αποκαλύπτει ό,τι καλύπτει. Ο Ήλιος στον Σκορπιό καλεί σε ένα σωματικό, συναισθηματικό, και ψυχικό καθαρισμό – να ξεπλυθούμε από παλιές απογοητεύσεις και να κλείσουμε παλιές πληγές. Το σκοτάδι έχει δύναμη. Όπως και το ασυνείδητό μας. Αυτή η Πανσέληνος φέρνει στην επιφάνεια τους δαίμονες και τα φαντάσματα ώστε να γίνουν σκόνη στο φως.

Αυτή η Πανσέληνος στον Ταύρο μάς υπενθυμίζει ότι οι συνθήκες ζωής μας αλλάζουν, έχουν αλλάξει ήδη, θα αλλάξουν. Όποιος αρνείται να αναγνωρίσει αυτή την πραγματικότητα, όποιος εθελοτυφλεί, εμποδίζει ουσιαστικά την εξέλιξή του – τρέχει δηλαδή στο διάδρομο του γυμναστηρίου μένοντας στο ίδιο σημείο. Αυτή η Πανσέληνος μας λέει ότι είναι απαραίτητο να βρούμε άλλο όχημα, άλλες πηγές, καινούργιους τρόπους απόκτησης εισοδήματος, να ψαχτούμε, να έχουμε ανοιχτά τα μάτια, ακόμα κι αν αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ανάγκη.

Επίσης: Αυτά που κατέχεις σε προάγουν; Ό,τι έχεις σου είναι απαραίτητο; Τι σου είναι χρήσιμο και τι άχρηστο; Τι συνήθειες χρειάζεται να ξεφορτωθείς; Ποιες είναι οι νέες συνήθειες που θα σε εξελίξουν; Χρησιμοποίησε το σώμα σου ως βαρόμετρο, παρατήρησε πότε οι μυς σου χαλαρώνουν και πότε τεντώνονται και σε ποιες περιστάσεις η ενέργειά σου αυξάνεται ή μειώνεται. Όλοι ζούμε μέσα σε ένα πολύ λεπτό όργανο, το σώμα μας – εμπιστεύσου το να ορίσει τι ανήκει στη ζωή σου τώρα. Αυτή η Πανσέληνος μιλάει για την παραφορά του πνεύματος και των αισθήσεων. Όχι για μια στιγμή ευτυχίας, γιατί η ευτυχία δεν μετριέται με στιγμές, αλλά για τη ξαφνική συνειδητοποίηση ότι η ευτυχία κατοικεί μέσα μας. Τα αντικείμενα που συνθέτουν τη ζωή και οργανώνονται ξαφνικά σε μια άλλη διάταξη, στρέφουν προς εμάς το ηλιόλουστο πρόσωπό τους.

Θυμήσου:
Η ευτυχία όταν έρχεται δίνει πρόσκαιρα ένα νόημα στα πράγματα – ένα μικρό-μικρό κομμάτι μας, ένα μόριό μας τουλάχιστον, αισθάνεται ελευθερωμένο και σωσμένο.