Πανσέληνος, 17 Δεκεμβρίου στις 25ο36´των Διδύμων

16/12/2013

(11:29´)

Αυτή η πανσέληνος δημιουργεί άλλη μια εξελικτική καμπή, ανοίγοντας τα μάτια μας σε βαθύτερες αλήθειες και διευρύνοντας τους ορίζοντές μας.

Είναι η ώρα της αλήθειας ή η ώρα των συνεπειών. Οι πανσέληνοι φωτίζουν ό,τι έχουμε παραβλέψει ή είναι κρυμμένο. Αυτή η αντίθεση μας αποκαλύπτει πού έχουμε ξαστοχήσει, πού εξαπατηθήκαμε ή πού την πατήσαμε πανηγυρικά. Μας οδηγεί να ψάξουμε βαθιά στις σκιές πριν μπορέσουμε να δούμε φως, μας δείχνει πού χρειάζεται να ερευνήσουμε για να συναντήσουμε ό,τι έχουμε απωθήσει, ό,τι έχουμε απαρνηθεί ή ό,τι έχουμε κρύψει στο ασυνείδητο. Παρόλο που ο Τοξότης στοχεύει την αλήθεια, μπορεί να τη σκιάσει με αλαζονεία και φανατισμό. Οι Δίδυμοι αρέσκονται να συγκεντρώνουν και να μοιράζονται πληροφορίες, αλλά αυτή η διαδικασία μπορεί να γλιστρήσει σε επιπολαιότητα και διπλά μηνύματα.

Νέες αλήθειες έρχονται στο φως γύρω από την Πανσέληνο, δείχνοντας πού έχουμε λειτουργήσει με τυφλή πίστη και πού με ελάχιστες πληροφορίες. Η Σελήνη στους Διδύμους ρωτάει: Τι σκέφτεσαι; Ο Ήλιος στον Τοξότη αναρωτιέται; Τι πιστεύεις; Και ο Ουρανός ζητάει επιτακτικά να απαντήσουμε: Τι ξέρεις; Δεν είναι μόνο απαραίτητο να σκεφτούμε χωρίς προκαταλήψεις και προκατασκευασμένες ιδέες και απόψεις, αλλά είναι ώρα να απαλλαγούμε από κοινωνικές συμβάσεις και φθαρμένες πρακτικές. Ο Ουρανός στα τετράγωνα με τον Πλούτωνα απαιτεί να θυσιάσουμε τις ιερές αγελάδες, να τελειώνουμε με τις αυταπάτες και να αναλάβουμε να αλλάξουμε τον κόσμο ξεκινώντας από τον εαυτό μας.

Ο Προμηθέας είναι ο Τιτάνας που επαναστάτησε κατά των θεών και βοήθησε τον Δία να απαλλαγεί από τον τυραννικό Κρόνο. Είναι αυτός που έκλεψε από τον Όλυμπο τη φωτιά για να την προσφέρει στους ανθρώπους ώστε να τους απελευθερώσει από την εξουσία που είχαν πάνω τους οι θεοί. Θεωρήθηκε ο πιο ευφυής της φυλής του και αυτός που μετέδωσε στους ανθρώπους τις τέχνες και τις επιστήμες.

Ο πλανήτης Ουρανός, κυβερνήτης του Υδροχόου, δεν ανταποκρίνεται στο αστρολογικό περιεχόμενο που του έχουμε δώσει. Μιλώντας για τα χαρακτηριστικά του Ουρανού ουσιαστικά μιλάμε για τις ιδιότητες και το αρχέτυπο του Προμηθέα: η πρόθεσή μας για ριζικές αλλαγές, το πάθος μας για ελευθερία, η πρόκληση κάθε εξουσίας, οι δυνατότητές μας να ξεπεράσουμε τους περιορισμούς, η διανοητική ευφυΐα, η επιθυμία για ενθουσιασμό και κίνδυνο, η τάση να ταρακουνάμε κάθε τόσο τις κατεστημένες δομές, η ελευθερία, η πνευματική αφύπνιση, ανήκουν στον Προμηθέα κι όχι στον Ουρανό.

Ο Ουρανός-επαναστάτης επιστρέφει στο επίκεντρο γυρίζοντας την ίδια μέρα της Πανσελήνου σε ορθή πορεία (στις 8ο του Κριού) ξαναφουντώνοντας την επιθυμία για ρήξεις, σπάσιμο των συμβάσεων, επιτάχυνσης των εξελίξεων. Ο Ουρανός ο πλανήτης του Συλλογικού –δηλαδή της μεγάλης κοινότητας των ανθρώπων που είναι ισχυρότερη από τα μέρη του– στον Κριό, το ζώδιο της Ατομικότητας και της Αυτονομίας είναι αρκετά αταίριαστος, αφού καλείται να καλύψει τις ανάγκες της ομάδας και απαιτεί συνέπεια και μεγάλη προσαρμοστικότητα ώστε να διατηρηθεί η ενότητα της. Έτσι ο Ουρανός στον Κριό μπορεί να δημιουργήσει αναταραχή στις ομάδες, αφού τα μέλη τους θα είναι περισσότερο επιρρεπή στην ατομικότητα με έντονη την έφεση να πειραματιστούν με καινούργιες ιδέες. Από την άλλη πλευρά ο Κριός είναι το ζώδιο του πρωτοπόρου – αυτού που ανοίγει δρόμους για τους άλλους, του ανθρώπου που πήγε πρώτος εκεί που δεν είχε πατήσει κανείς πριν από αυτόν. Αυτό σημαίνει ότι ο Ουρανός στον Κριό μπορεί να δημιουργήσει την ανάγκη για νέους ηγέτες που θα εμπνεύσουν τους άλλους να ακολουθήσουν νέες κατευθύνσεις.

Ναι, οι παλιές μαμάδες όταν ήθελαν να προστατέψουν τα παιδιά από τη φωτιά πλησίαζαν το χέρι των μικρών σε μια φωτιά για να αντιληφθούν την έννοια της θερμοκρασίας ώστε να φοβηθούν και να μην την αγγίξουν. Κι όμως. Όσοι έχουν έντονο Ουρανό στους χάρτες τους, ή πλανήτες στον Κριό ή σε άλλα ζώδια της φωτιάς, απολαμβάνουν το παιχνίδι με τη φωτιά κι άλλοι που θα αναγκαστούν να βάλουν το χέρι τους χωρίς γάντια θα αισθανθούν να καίγονται.

Μερικές μέρες μετά την Πανσέληνο η Αφροδίτη γυρίζει ανάδρομη στον Αιγόκερω κι αρχίζει μια περίοδος αναδίπλωσης, εσωστρέφειας και δυσκαμψίας στις σχέσεις μας, ενώ τα οικονομικά μας φυλλορροούν ακόμα περισσότερο. Η Αφροδίτη στον Αιγόκερο θα μείνει ανάδρομη για 42 μέρες (21 Δεκεμβρίου - 31 Ιανουαρίου) δίνοντάς μας την ευκαιρία να δούμε κάτω από την επιφάνεια των πραγμάτων και των σχέσεων και να αποκαλύψουμε τις αληθινές μας επιθυμίες. Τι είναι αυτό που υπερτιμάμε; Ή υποτιμάμε; Τι αξίζει το χρόνο μας και την ενέργειά μας; Τι χρειάζεται να λύσουμε προτού προχωρήσουμε; Όταν η Αφροδίτη επιστρέψει σε ορθή πορεία, οι φιλίες, οι συντροφικές /αισθηματικές σχέσεις κάποιων θα έχουν αλλάξει τελείως και κάποιων άλλων αρκετά, ενώ ακόμα και οι κοινωνίες θα έχουν μετακινηθεί, έστω ελάχιστα, από τη θέση τους.

Ετοιμάσου για τις αλλαγές, αν δεν τις έχει κάνει ήδη ή δεν τις ζεις αυτή τη στιγμή, έχοντας κατά νου τη φράση του πολιτικού, δημοσιογράφου και ένθερμου υποστηρικτή της ένωσης της Ιταλίας Giuseppe Mazzini (1805-1872) που του είχαν δώσει το προσωνύμιο «Η πάλλουσα καρδιά της Ιταλίας»: «Το να κάνεις λάθος είναι μια ατυχία που μπορείς να κατανοήσεις, αλλά το να ξέρεις την αλήθεια και να μην προσαρμόζεις τη δράση σου με αυτήν είναι ένα έγκλημα που καταδικάζουν και η γη και ο παράδεισος».