Τι θέλεις - Τι θέλει από τις σχέσεις;

13/05/2014

(εκτός από το ζώδιο κοίταξε και τον ωροσκόπο)

Κριός

Δεν είσαι απλά ένας εγωμανής που προσπαθεί να ελέγξει τους πάντες και τα πάντα. Αυτό είναι ο Ταύρος. Η επιθυμία σου να βοηθήσεις τους άλλους είναι αληθινή. Τίποτα δεν σε ανάβει περισσότερο από το να είσαι το μαντρόσκυλο σε κάθε αδέσποτο, δηλαδή να προστατεύεις και να προφυλάσσεις κάθε ένα/μία που δεν μπορεί να διαχειριστεί τον εαυτό του/της. Ίσως γι’ αυτό οι άνθρωποι νομίζουν ότι είσαι γενναίος/α και δυνατός/ή, ικανός/ή και επαρκής. Αυτό φυσικά δεν μειώνει την ανάγκη σου να σε αγαπήσουν και η προσωπική σου ζωή μοιάζει με έναν κήπο από τριαντάφυλλα γεμάτα αγκάθια. Φυσικά και δεν πρόκειται ποτέ να διαφημίσεις τους ερωτικούς πονοκέφαλους, ούτε να γκρινιάξεις, ούτε να κλαψουρίσεις, γιατί απλά δεν είναι του στιλ σου. Το καλό είναι ότι κάθε καινούργιος έρωτας είναι μια καινούργια αρχή γεμάτη προσδοκίες. Και η ιστορία επαναλαμβάνεται: διαλέγω, κατακτάω, βαριέμαι και πάλι από την αρχή.

Ταύρος

Τι θα έλεγες αν το μυστικό για να αισθανθείς γεμάτος/η και ευτυχισμένος/η δεν βρίσκεται στην ποσότητα των θαυμαστών, ή των εκλεκτών της καρδιάς σου αλλά στο πόσο βαθιά είσαι έτοιμος/η να αγαπήσεις Έναν (1) άνθρωπο; Δεν αποτελεί ψυχική σπατάλη να αδειάζεις τους ανθρώπους που σε αγαπάνε τρέχοντας πίσω από κάποιον ή κάποια που δεν μπορείς να έχεις; Έρχεται ωστόσο κάποτε η ώρα της συνειδητοποίησης ότι άλλο φαντασία και άλλο η πραγματικότητα. Χρειάζεται να θυμάσαι ότι η φαντασία κάθε φορά που γίνεται πραγματικότητα διαλύεται κι άρα αυτό που σε ενδιαφέρει είναι η φαντασία να μένει απραγματοποίητη. Φυσικά ο έρωτας για σένα είναι τόσο σημαντικός όσο και η αναπνοή. Μπορείς να περιμένεις τον Πρίγκιπα ή την Πριγκίπισσα αλλά εν τω μεταξύ ρίξε μια προσεκτική ματιά στους εξίσου γοητευτικούς θνητούς που σε περιτριγυρίζουν.

Δίδυμοι

Η απάντηση για το θέμα των σχέσεων βρίσκεται κάπου μεταξύ του φόβου σου να παραδόσεις την καρδιά σου σε κάποιον/α που θα εξαφανίσεις και στο να γίνεις το παιχνιδάκι κάποιου/ας που είναι αρκετά ευφυής ώστε να σε παίζει σαν άρπα. Ενθουσιασμός στην αρχή και μετά τρόμος μήπως συνδεθείς βαθιά. Σαν φίλος/η είσαι άψογος/η, έμπιστος/η, διασκεδαστικός/ή, γεμάτος/η ενέργεια που εμπνέει τους άλλους και τους ενθαρρύνει. Οι φίλοι τρέχουν πάντα όταν τους χρειάζεσαι γιατί κι εσύ είσαι εκεί όταν σε χρειάζονται. Γιατί δεν κρατάς την ίδια στάση που έχεις με τους φίλους σου και στις ερωτικές σου σχέσεις; Όλο και όλο που έχεις να κάνεις είναι να βρεις την ισορροπία μεταξύ της αποστασιοποίησης και της αντικειμενικότητας και της εμμονής σου να σε αγαπάνε ακριβώς, επακριβέστατα, με τον τρόπο που εσύ θέλεις, φαντάζεσαι και σκέφτεσαι ότι πρέπει να σε αγαπάνε.

Καρκίνος

Δεν αγαπάς ελαφρά κι αυτό ίσως είναι το μεγάλο θέμα της ζωής σου, το μεγάλο σου χάρισμα και η αχίλλειος πτέρνα σου ταυτόχρονα. Ίσως οι ανάγκες σου να είναι τόσο σύνθετες, τόσο έντονες, τόσο γεμάτες με μελοδραματικές φαντασιώσεις που αγγίζουν τις ελληνικές τραγωδίες. Έτσι πολλές φορές ο μοναδικός τρόπος για να ξεπεράσεις και να αντέξεις αυτή τη δαιμονική δύναμη που σε κατακλύζει κάθε φορά που αγαπάς είναι να μην αγαπάς καθόλου ή να παγώνεις. Εντάξει, οι ενδιάμεσες καταστάσεις είναι λόγια που παίρνει ο αέρας. Η ουσία είναι ότι οι συναισθηματικές σου ανάγκες είναι ένα πηγάδι που δεν μπορεί να γεμίσει ποτέ. Μην ξεχνάς όμως ότι είναι ακριβώς αυτό το ανικανοποίητο που γεμίζει το ρεζερβουάρ των δημιουργικών ανθρώπων. Ίσως μεγαλώνοντας καταλάβεις ότι δεν έχει σημασία η ένταση μιας σχέσης, αλλά η υποστήριξη που σου προσφέρει ο Άλλος και η μεγάλη διάρκειά της.

Λέων

Θα πρέπει να μάθεις να μιλάς στους ανθρώπους και όχι να ερμηνεύεις μονίμως ρόλους σαν τις φώκιες που προσπαθούν να εντυπωσιάσουν τους θεατές ισορροπώντας την μπάλα με τη μουσούδα τους. Οι κοινωνικές σχέσεις δεν είναι το ατού σου, αφού κάθε φορά που εμφανίζεσαι δημόσια θέλεις η μοναδικότητά σου να υπερέχει και να καπελώνει τους άλλους. Φυσικά και είσαι τρυφερός/ή, αξιαγάπητος/η, γενναιόδωρος/η, φλογερός/ή, κανείς δεν μπορεί να σου αντισταθεί, είσαι ήρωας/ηρωίδα, ρομαντικός/ή πρωταγωνιστής/στρια. Όταν είσαι στο mood «Ξέρω, είμαι θεός/α», το ακαταμάχητο σούφρωμα στα χείλη σου λέει: «Αυτό που θέλω είναι να με αγαπήσει κάποιος/α. Κάποιος που να αξίζει και που λάμπει μέσα στην αστραφτερή πανοπλία». Παγιδευμένος/η στο «αγάπα με - μίσησέ με» σύνδρομο πώς τα καταφέρνεις όταν ερωτεύεσαι, εσύ, που αποτελείς την επιτομή της ηθικής ακεραιότητας και της αξιοπρέπειας να μεταμορφώνεσαι σε κακομαθημένο παιδί ή σε ένα οξύθυμο τέρας που προσπαθεί να χειραγωγήσει συναισθηματικά αυτόν/ήν που αγαπάει;

Παρθένος

Σου παίρνει πολύ χρόνο μέχρι να πιστέψεις ότι το πρόσωπο που αγαπάς δεν πρόκειται να σε παρατήσει ή να εξαφανιστεί. Μερικές φορές είσαι τόσο σίγουρος/η ότι η ζωή σε έχει τοποθετήσει οριστικά στο ράφι, που χάνεις το χιούμορ σου και γίνεσαι πικρόχολος/η. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι ταυτίζεις την αγάπη με τον έλεγχο και από τη στιγμή που η σχέση σοβαρεύει η ανασφάλεια χτυπάει κόκκινο, οι χειροπέδες βγαίνουν από το συρτάρι και πριν το καταλάβεις στύβεις κατευθείαν όλο το χυμό από το πορτοκάλι. Ξαφνικά όλα γίνονται προσωπικά. Ό,τι κάνει ο Άλλος/η πρέπει να απευθύνεται σε σένα. Πρέπει να είσαι το κέντρο της προσοχής. Ο σταρ. Η ντίβα. Κακώς, πολύ κακώς μπαίνεις σε τέτοια κακά τριπάκια. Όταν καις τη σημαία σου που είναι η ταπεινότητα, ουσιαστικά καις το πλεονέκτημά σου. Όταν σε μια ερωτική ιστορία χάσεις την ικανότητα σου να εμπιστεύεσαι, χάνεις μαζί και την περίφημη διαύγειά σου. Όταν σου συμβαίνει κάτι τέτοιο κάνε ένα βήμα πίσω και δείξε ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση.

Ζυγός

Μέσα στα χρόνια μαθαίνεις με δύσκολο τρόπο ότι η υπερβολική εξάρτησή σου από τις σχέσεις σε οδηγεί σε βάσανα και απογοητεύσεις. Όταν χρειάζεσαι διαρκώς έναν άλλο για να είσαι ο εαυτός σου μπαίνει σε γκρίζες ζώνες. Είναι εντυπωσιακό εντωμεταξύ πόσο η αναζήτηση της τέλειας Μαμάς ή του τέλειου Μπαμπά μπερδεύεται με την επαγγελματική σου πορεία. Πώς η απαίτηση μιας αγάπης χωρίς όρους μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την επιτυχία σου στον κόσμο. Θα πρέπει κάποια στιγμή να αναρωτηθείς από ποιον θέλεις να αναγνωριστείς και ποιανού την προσοχή αναζητάς και γιατί. Είναι δύσκολο το εγχείρημα που καλείσαι να διεκπεραιώσεις, κυρίως αν είσαι απρόθυμος/η να ξεπεράσεις παλιούς φόβους και τραύματα. Όταν απελευθερωθείς από αυτά θα μπορέσεις να κυνηγήσεις τις αληθινές φιλοδοξίες σου χωρίς να φοβάσαι ότι θα τιμωρηθείς, αν τις πραγματοποιήσεις. Βλέπεις πως όλα συνδέονται; Η Μαμά και ο Μπαμπάς, οι ερωτικές σου σχέσεις, η επαγγελματική σου ζωή.

Σκορπιός

Όλοι ξέρουν ή φαντάζονται ότι η ερωτική ζωή ενός Σκορπιού μπορεί να είναι ακόρεστη, αφύσικη και αυτοκαταστροφικά χαοτική. Το να πνίγεις όμως την έντασή σου στο αλκοόλ ή το να παίζεις συνεχώς σε ένα μελόδραμα γίνονται κουραστικά όσο μεγαλώνεις. Ναι, θα πρέπει να κάνεις μεγάλη προσπάθεια για να περιορίσεις την τάση σου για «όλα ή τίποτα», ή την αυτολύπηση μετά από κάθε χαμένη αγάπη. Χρειάζεται να ρίξεις μια ματιά στον καθρέφτη διορθώνοντας την εμφάνισή σου, να κάνεις ένα παγωμένο ντους, να ενεργοποιήσεις τη γενναιότητά σου και να είσαι αρκετά νηφάλιος/α ώστε να εκτιμήσεις τις ευκαιρίες που σου παρουσιάζονται. Μετά μπορείς να κάνεις κάτι πολύ σημαντικό για αυτούς που αγαπάς: να τους κάνεις να γελάσουν, να τους εμπνεύσεις, ή να τους ανακουφίσεις από τις λύπες τους. Μερικές φορές, με την καρδιά σου γεμάτη αγάπη κι ελπίδα, θυμώνεις επειδή θεωρείς ότι αυτά που δίνεις στους άλλους δεν πιάνουν τόπο και είναι χωρίς νόημα. Το κόλπο είναι να διοχετεύσεις τα τεράστια συναισθήματά σου σε ένα σημαντικό σκοπό/στόχο.

Τοξότης

Τι είναι η αγάπη; Μεγαλώνοντας μαθαίνεις τι δεν είναι: δεν είναι κάτι «μπαμ και κάτω», δεν είναι η ψυχαναγκαστική ανάγκη να σε θαυμάζουν και να λατρεύεσαι από όλους τους ανθρώπους. Τι μένει; Αυτό που πιστεύεις πραγματικά: ότι η αληθινή αγάπη διαθέτει εμπιστοσύνη και επιτρέπει σε δύο ανθρώπους να ζήσουν τη ζωή τους σαν φίλοι, όπως και σαν εραστές, δίνοντας ο ένας στον άλλο το χώρο και την ελευθερία που χρειάζονται για να είναι ο εαυτός τους, απελευθερωμένοι από θέματα ελέγχου και κυριαρχίας του ισχυρότερου. Σε αυτή τη ζωή πρέπει να απαλλάξεις τον εαυτό σου από την ανασφάλεια που σχετίζεται με το κατά πόσο αξίζεις την αγάπη. Ίσως ένας ψυχαναλυτής ή εσύ ο ίδιος/α μπροστά στο καθρέφτη και αποφασισμένος/η να κατέβεις πολλά σκαλοπάτια προς την ψυχή σου να μπορέσεις να καταλάβεις από πού προέρχεται αυτή η αίσθηση ότι είσαι ανεπιθύμητος/η, γιατί είναι τόσο σημαντικό για σένα να είσαι επιθυμητός/ή και γιατί τελικά λειτουργείς στις σχέσεις σαν επιθετικός τζογαδόρος.

Αιγόκερως

Μέχρι να καθίσεις να σκεφθείς ουσιαστικά τι θέλει η ψυχή σου εξισώνεις την αγάπη με τα χρήματα σε ένα ιδιότυπο διακανονισμό. Αφού δεν νιώθεις να σε αγαπάνε ή αξιαγάπητος/η έχεις την τάση να μεταφέρεις το συναισθηματικό σου ασανσέρ στη χρηματική αρένα: ξοδεύοντας χρήματα, κερδίζοντάς τα, χάνοντάς τα, ποντάροντάς τα. Ναι, όλα είναι ζήτημα αγάπης και πίστης στον εαυτό σου. Αυτά είναι που χρωματίζουν την επιλογή του επαγγέλματος, την προσωπική σου ζωή, οτιδήποτε. Μερικές φορές είσαι τόσο απελπισμένος/η που είσαι έτοιμος/η να καταπιείς το ερωτικό σου αντικείμενο ολόκληρο σαν πύθωνας. Η πείνα σου για προσοχή μπορεί να σε οδηγήσει σε μια αφύσικη προσπάθεια να είσαι «φυσιολογικός/ή» σε μια «φυσιολογική» ερωτική ζωή, σε μια «φυσιολογική οικογένεια», με «φυσιολογικά» παιδιά, γιατί όσο κι αν σιχαίνεσαι να το παραδεχτείς σε ενδιαφέρει τι θα πει ο κόσμος. Η σωτηρία έρχεται όταν ξεφεύγεις από ό,τι θεωρείται «φυσιολογικό» και αποδυναμώνεις την εμμονή της ασφάλειας. Όταν γίνεσαι αυτό που είσαι: ένας ενδιαφέρων άνθρωπος ανάμεσα σε άλλους ενδιαφέροντες ανθρώπους.

Υδροχόος

Ίσως κάποια στιγμή θα πρέπει να ξεπεράσεις τη ρομαντική ιδέα που έχεις για την ευτυχία. Μήπως θα πρέπει να εξετάσεις περισσότερο βαθιά και εξονυχιστικά την εμμονή σου με τον Έρωτα και το Καινούργιο, που οι απόψεις σου για αυτά σταμάτησαν να εξελίσσονται στα δεκαέξι σου; Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πετάξεις το ρομαντισμό από το παράθυρο για να γίνεις κυνικός/ή. Βρες έναν/μία γοητευτικό/ή ενήλικα για να σχετιστείς μαζί του/της κι όχι να αναλαμβάνεις την επιτήρηση ενός κακομαθημένου, ανώριμου «παιδιού» (ανεξαρτήτως ηλικίας) που έχει ένα εγώ όσο και η Πελοπόννησος. Α ναι… Μεγαλώνοντας αντιλαμβάνεσαι όλο και περισσότερο ότι ένας βιαστικός κι ενθουσιώδης γάμος είναι επικίνδυνος όταν γίνεται μόνο και μόνο για να δικαιωθούν οι κοινωνικές συμβάσεις. Δεν είναι καλύτερα να αποφασίσεις να αγαπήσεις τον εαυτό σου τόσο όσο προσπαθείς να αγαπήσεις κάποιον με τον/την οποίο/α δεν έχεις καμία σχέση, ονομάζοντας την ασυμβατότητά σας «ρομαντική περιπέτεια»;

Ιχθύες

Τι κρίμα που η ερωτική σου ζωή δεν είναι σαν χολιγουντιανό σενάριο όπου αγόρι/γνωρίζει κορίτσι/ κορίτσι/φιλάει αγόρι/ κι αγκαλιασμένοι περπατάνε με φόντο τα αστέρια/ fade out. Έτσι ονειρεύεσαι τις σχέσεις. Έχεις τεράστια ανάγκη να σε αγαπάνε και να νιώθεις την ασφάλεια μιας οικογένειας. Ίσως, πιθανόν, σίγουρα μάλλον δεν αισθάνθηκες ότι σε ήθελαν αρκετά, ότι σε αγαπούσαν αρκετά, ότι δεν ήσουν αρκετά ασφαλής, ότι δεν είχες τη ζεστασιά που ήθελες κι έτσι η φυσιολογική κοινωνική σου ανάπτυξη εμποδίστηκε με αποτέλεσμα εσύ, το καλύτερο παιδί, να πέφτεις στα χειρότερα χέρια επιμένοντας σε αδιέξοδες σχέσεις με την καρτερία και την υπομονή του Ιώβ. Ναι, η «αρρώστια» και η «υγεία» στις σχέσεις είναι λέξεις που οι διαφορές τους γίνονται πολύ συχνά δυσδιάκριτες. Από την άλλη πλευρά τα όνειρά σου «πως θα είμαστε άραγε μετά από πενήντα χρόνια κοινής ζωής;» σπάνια περιέχουν το δύσκολο θέμα της μονογαμίας, αντιλαμβάνεσαι τι σου λέω ε; Η συντροφικότητα και το πάθος σπάνια κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι.


*Το μυστικό κομμάτι της ζωής σου μπορεί να είναι διασκεδαστικό επειδή σου δίνει τη δυνατότητα να είσαι κάποιος/α που κανείς άλλος δεν γνωρίζει και να κρατάς κρυμμένα χαρτιά, αλλά ταυτόχρονα δεν μπορείς να μην αναρωτιέσαι πώς είναι δυνατόν να έχεις δυνατές σχέσεις όταν κανείς δεν γνωρίζει ολόκληρα κομμάτια του εαυτού σου.