Πανσέληνος στις 22ο 06´του Τοξότη

11/06/2014

(13 Ιουνίου, 07:13 )

Σε αυτή την Πανσέληνο που συμβαίνει στον Τοξότη είναι χρήσιμο να συλλογιστούμε κάτι που είπε η Αγία Αικατερίνη: «Όλος ο δρόμος προς τον παράδεισο είναι παράδεισος».

Οι Πανσέληνοι αναδεικνύουν το ύψος και το βάθος κάθε ζωδίου. Οι Δίδυμοι είναι το πρώτο ζώδιο του αέρα και σχετίζεται με την ατομική ανάπτυξη της γλώσσας, της σκέψης και της επικοινωνίας. Οι Δίδυμοι αισθάνονται στα καλύτερά τους όταν είναι συνεχώς περίεργοι και ικανοί να ακούσουν και να μιλήσουν, να συνδεθούν και να συνδέσουν. Η σκοτεινή τους πλευρά είναι το σύνδρομο «τα ξέρω όλα» ή η ακατάσχετη φλυαρία. Ο Τοξότης από την αντίθετη πλευρά είναι το τρίτο πύρινο ζώδιο και σχετίζεται με τη γνώση που αποκτιέται από την εμπειρία και την επαφή με διαφορετικούς πολιτισμούς και αντιλήψεις. Η καλύτερη πλευρά του Τοξότη είναι ο «σοφός που κατανοεί τη μεγάλη εικόνα». Και η αρνητική του περιέχει αδιαλλαξία και φανατισμό.

Τι χρειάζεται να ακούσουμε και τι χρειάζεται να πούμε; Ο Δίας, ο κυβερνήτης του Τοξότη, βρίσκεται στις 22ο Καρκίνου τετραγωνίζοντας, με αρκετή ανοχή μοιρών, τον Ουρανό στον Κριό: Χρειαζόμαστε πίστη και αλήθεια. Όχι μισαλλοδοξία. Η αλήθεια σου μπορεί να μην είναι δική μου αλήθεια. Χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις, καινούργιες ιδέες και ελευθερία σε κοινωνικό/πολιτικό επίπεδο, αυθεντικότητα στη ζωή μας.

Ταυτόχρονα ο κυβερνήτης των Διδύμων είναι ανάδρομος (7/6 - 1/7) στις αρχές του Καρκίνου καλώντας μας να ελέγξουμε την καρδιά μας: εάν ακούγεται καλά, αλλά δεν αισθάνεται καλά, τότε δεν είναι καλά.

Η Πανσέληνος τριγωνίζει τον Νότιο Δεσμό της Σελήνης στις 26ο Κριού και κάνει εξάγωνο με τον Βόρειο Δεσμό στις 26ο Ζυγού: οι Δίδυμοι μαθαίνουν και επικοινωνούν, ο Ζυγός ισορροπεί και σχετίζεται, ο Τοξότης ερμηνεύει και διδάσκει και ο Κριός ανοίγει δρόμους και αναλαμβάνει δράση. Οι όψεις αυτές μας προσκαλούν/προκαλούν να χρησιμοποιήσουμε τα θετικά χαρακτηριστικά κάθε ζωδίου με προσοχή, ενσωματώνοντάς τα στη ζωή μας ώστε να εξελιχθούμε.

Ο διελαύνων Βόρειος Δεσμός στον Ζυγό (που επηρεάζει Ζυγούς/Αιγόκερους/Κριούς και Καρκίνους του τρίτου δεκαημέρου αυτή την εποχή) μας προτείνει να φέρουμε στην επιφάνεια κρυμμένα, ή παραγκωνισμένα, ή παραμελημένα ταλέντα, όπως η συνεργασία, η διπλωματία και το τακτ, να συνειδητοποιήσουμε τις ανάγκες και τις επιθυμίες των άλλων, να καλλιεργήσουμε την αμοιβαιότητα, το μοίρασμα, τη δοτικότητα, να υποστηρίξουμε τους άλλους χωρίς την προσδοκία της ανταμοιβής, να δημιουργήσουμε ομάδες με σκοπό το κοινό όφελος, να επικοινωνήσουμε στους άλλους την ταυτότητά μας.

Η διέλευση του Νότιου Δεσμού (που είναι πάντα συμμετρικά αντίθετος στον Βόρειο) απεικονίζει το παρελθόν, από πού ερχόμαστε και τι χρειάζεται να αφήσουμε πίσω μας ώστε να προχωρήσουμε. Με τους Σεληνιακούς Δεσμούς στον Ζυγό/Κριό (από 18 Φεβρουαρίου 14-12 Νοεμβρίου 2015) η ανθρωπότητα και καθένας μας ξεχωριστά καλείται να συνεργαστεί, να ενδιαφερθεί βαθιά για το διπλανό, να σχετιστεί ουσιαστικά με τους άλλους, να εξισορροπήσει τις αντιθέσεις, να αναπτύξει το αίσθημα της δικαιοσύνης, να αγαπήσει. Για να τα καταφέρουμε αυτά χρειάζεται να αφήσουμε πίσω τον εγωκεντρισμό, το θυμό, την εμμονή με την προσωπική επιβίωση, την έλλειψη κατανόησης στις επιθυμίες των άλλων, την τάση να κάνουμε τους άλλους να μας μοιάσουν, την αντίσταση στο συμβιβασμό ή την παρορμητικότητα που γκρεμίζει.

Έχε κατά νου ωστόσο ότι εάν κάποιος σε απειλήσει ή εμποδίσει το δρόμο της εξέλιξής σου είναι ευνόητο ότι θα αισθανθείς, ή θα εκφράσεις, θυμό. Εδώ να θυμίσω την ιστορία του γκουρού με το φίδι. Ένα υγιές φίδι ακούει τη διάλεξη που δίνει ένας πνευματικός δάσκαλος που βρίσκεται στην πόλη του. Ο δάσκαλος εκθειάζει τις αρετές της αγάπης, της ειρήνης και της φιλοσοφίας της ahimsa (που στα σανσκριτικά σημαίνει τη «μη βία»). Εντυπωσιασμένο το φίδι περνάει μια περίοδο μεταμόρφωσης, αποφασίζοντας να μην κάνει ποτέ πια κακό στους ανθρώπους. Δύο μήνες αργότερα ο πνευματικός δάσκαλος ξανάρχεται στην πόλη. Το φίδι είναι σε άθλια κατάσταση, καταπατημένο, σχεδόν πεθαμένο. Πηγαίνει στον πνευματικό δάσκαλο και του λέει: «Θέλω τα λεφτά μου πίσω. Έκανα ό,τι δίδαξες και σχεδόν κόντεψα να πεθάνω». Ο δάσκαλος του απάντησε: «Μα δεν σου είπα ποτέ ότι πρέπει να σταματήσεις τους συριγμούς!». Εάν σου καταπατάνε το χώρο, ή σου κλείνουν το δρόμο, ή κάποιοι άνθρωποι γύρω σου προσπαθούν να σε χειραγωγήσουν, ή να σε ελέγξουν, έχεις κάθε δίκιο να τους προειδοποιήσεις να κάνουν στην άκρη.

Την τελευταία φορά που ο Βόρειος Δεσμός ήταν στον Ζυγό (μεταξύ Αυγούστου 95 και Ιανουαρίου 97) αρχίσαμε να σχετιζόμαστε άμεσα μέσω του διαδικτύου, που η διάδοσή του υπήρξε κεραυνοβόλα, ώστε να αντιληφθούμε μια και για πάντα ότι όλοι συνδεόμαστε με όλους, συνεχώς, παντού. Ταυτόχρονα αυτό το διάστημα η Μεγάλη Βρετανία έδωσε πίσω το Χονγκ Κονγκ στην Κίνα, ο Ζυγός είναι το ζώδιο των συμφωνιών και της διπλωματίας.

Γύρω από την Πανσέληνο, ας κάνουμε μια προσπάθεια να παρατηρήσουμε τις σκέψεις μας, τις αντιδράσεις μας και τις καταστάσεις γύρω μας, μένοντας όσο το δυνατόν πιο ανοιχτοί. «Η αναζήτηση της αλήθειας», λέει ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, «είναι πιο πολύτιμη από την κατοχή της».