Νέα Σελήνη στις 27 Ιουνίου

25/06/2014

στις 5ο37´ του Καρκίνου

Σε αυτή τη νέα Σελήνη χρειάζεται να θυμόμαστε κάτι που οι Καρκίνοι, και όχι μόνο, κάνουν πως ξεχνάνε: «Σε μια σχέση δημιουργείται ανισορροπία όταν ο ένας δίνει δυσανάλογα περισσότερα από ό,τι ο άλλος. Γιατί όποιος δίνει πάρα πάνω μπαίνει ταυτόχρονα στον πειρασμό να εξασκήσει εξουσία πάνω στον άλλο. Ακόμα και η πιο καλοπροαίρετη δοτικότητα μεταμορφώνεται υποδόρια από προσφορά σε ό,τι επιθυμεί ο εξαρτώμενος στην ΕΠΙΒΟΛΗ του δότη με όσα πιστεύει ότι ο άλλος θάθελε».

Αυτή η νέα Σελήνη στο ζώδιο του Καρκίνου, που κυβερνιέται από τη Σελήνη, τη Μεγάλη Θεά, αρχίζει να αχνοφέγγει μέσα στο σκοτάδι τις όψεις της ζωής μας που δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμα. Η Σελήνη κάνει ξανά σύνοδο με τον Ήλιο, βρίσκονται δίπλα-δίπλα δηλαδή, ξεκινώντας ένα νέο κύκλο και ένα καινούργιο κεφάλαιο στη σχέση μεταξύ της Ψυχής και του Πνεύματος. Στη νέα Σελήνη έχουμε ελάχιστο φως τη νύχτα κι αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αισθανθούμε, να διαισθανθούμε το δρόμο που θα πάρουμε δείχνοντας εμπιστοσύνη σε ό,τι δεν φαίνεται. Ο Καρκίνος σαν παρορμητικό ζώδιο σηματοδοτεί μια κρίσιμη στιγμή στον τροχό του χρόνου: την καμπή της συνείδησης προς τη γιν (δεκτικότητα) πραγματικότητα της ζωής. Φως και Σκοτάδι, Αρσενικό Θηλυκό, Μέσα και Έξω – ο αιώνιος χορός της δυαδικότητας συνεχίζεται.

Η νέα Σελήνη είναι πάντα μια καλή στιγμή για να ξεκινήσεις κάτι: Τι είναι αυτό που θέλεις να γεννηθεί τώρα; Γιατί διψάς; Πώς αισθάνεσαι; Για ποιον; Τι θέλεις και δεν έχεις; Τι έχεις και δεν θέλεις; Τι δίνεις; Τι σου δίνουν; Πού χρειάζεσαι να είσαι πιο δοτικός/ή; Ακούς τα αισθήματά σου; Δίνεις σημασία στη διαίσθησή σου; Πώς μπορείς να δημιουργήσεις μεγαλύτερη ευκολία, ησυχία, ειρήνη; Πώς μπορείς να ενισχύσεις περισσότερο τη ζωή σου;

Σε αυτό το σημείο, μιας και ο Καρκίνος έχει κυβερνήτη την Σελήνη, είναι ευκαιρία να πούμε δυο λόγια για τη Σελήνη. Να θυμίσω ότι το ζώδιο που έχουμε τη Σελήνη μας και ο οίκος που βρίσκεται μάς δίνουν μια ακριβή περιγραφή για το είδος των πραγμάτων που μας προσφέρουν ασφάλεια. Εάν δεν ξέρουμε πώς να τα πάρουμε, τότε η Σελήνη δεν ρέει ομαλά και αναγκάζεται να λειτουργήσει έμμεσα. Ο τυφλός μηχανισμός που υιοθετούμε όταν είμαστε ασυνείδητα αγχωμένοι και χρειαζόμαστε ασφάλεια συμπεριλαμβάνει μια τεράστια γκάμα από ό,τι ονομάζουμε ψυχαναγκαστικές διαταραχές. Όλοι είμαστε λίγο ψυχαναγκαστικοί επειδή πολλές φορές δεν αισθανόμαστε ασφαλείς με αποτέλεσμα να φοβόμαστε. Κάποιες φορές όμως οι ψυχαναγκασμοί παίρνουν, χωρίς να το συνειδητοποιούμε, κεφάλι στη συμπεριφορά μας.

Στην αστρολογία αυτοί οι ψυχαναγκασμοί ονομάζονται «σεληνιακές δυσλειτουργίες». Δεν αναγνωρίζουμε ότι το άγχος έχει ενεργοποιηθεί και δεν ξέρουμε πώς να τροφοδοτήσουμε τον εαυτό μας ώστε να αποκαταστήσουμε την ασφάλεια που είναι απαραίτητη για να νιώσουμε ισορροπημένοι και ολόκληροι. Ένα εμφανές παράδειγμα σεληνιακής δυσλειτουργίας είναι οι διατροφικές διαταραχές (που συμπεριλαμβάνουν από ανορεξία και βουλιμία, μέχρι τις τροφικές αλλεργίες). Όλοι έχουμε βιώσει κάποιου είδους διαταραχής σχετικής με την τροφή σε κάποια φάση της ζωής μας. Καθόλου τυχαία, ζητάμε σοκολάτα όταν είμαστε σε κατάσταση πίεσης ή άγχους. Αυτή η λαχτάρα, ή το ψυχολογικό μας βαρόμετρο που αντανακλάται στο φαγητό, σχετίζεται με τη Σελήνη που η αρχαία αστρολογία συσχέτιζε με το στομάχι.

Ο Καρκίνος είναι το πρώτο από τα υδάτινα ζώδια και σχετίζεται με τα αισθήματα, την οικογένεια και την τροφή. Είναι το ζώδιο που περισσότερο από τα άλλα ταυτίζεται με το Θηλυκό, με την ενέργεια που εμπεριέχει και προστατεύει την καινούργια ζωή και την ανατρέφει μέχρι να μεγαλώσει. Η κυβερνήτης του Καρκίνου Σελήνη συνεχώς αλλάζει σχήμα, υπενθυμίζοντάς μας τη συνεχή άμπωτη και παλίρροια των αισθημάτων και των αναγκών μας. Ο Χρόνος αλλάζει, αλλάζουμε, οι ανάγκες και οι επιθυμίες μας αλλάζουν. Ό,τι ήταν για εμάς σημαντικό πριν μπορεί να μας δεσμεύει με μια μπάλα στο πόδι τώρα. Η αντίθεση του Ουρανού στον Κριό με τον Άρη στον Ζυγό –που συμβαίνει την ώρα της νέας Σελήνης– επιτείνει αυτή την αίσθηση: αυθεντικότητα εν δράσει είναι το μότο αυτής της όψης. Μας δίνεται η ενέργεια και η έμπνευση να διεκδικήσουμε τη ζωή που θέλουμε. Η ζωή τρέχει, αλλάζει, προχωράει. Η ανυπομονησία είναι κέρδος. Χωρίς ακρότητες προχωράμε. Μη σκέφτεσαι τι θα κάνεις – δράσε.

Μην ξεχνάς ότι η Σελήνη συμβολίζει επίσης τη σημασία της δοτικότητας. Χωρίς φως η ίδια, ετερόφωτη δηλαδή, δέχεται και αντανακλά το φως του Ήλιου. Η δοτικότητα της Σελήνης δημιουργεί και την τρωτότητά της – αλλά και τη δύναμη που αποκτάει δίνοντας. Ακόνισε το συναίσθημα, την κατανόηση και τη συμπάθειά που διαθέτεις δείχνοντας ενδιαφέρον για τους άλλους. Αναλαμβάνοντας το ρίσκο να βγεις από το καβούκι σου –ο κάβουρας είναι το σύμβολο του Καρκίνου– και χρησιμοποιώντας τη δύναμη της αγάπης και της τρυφερότητας όπως και τη διαίσθηση, ανταλλάσσοντας αισθήματα με τους άλλους εξανθρωπίζεσαι. Να μη σκέφτεσαι τον εαυτό σου σαν ανάγκη αλλά σαν πλούτο – γιατί σαν πλούτος μπορείς να δώσεις.