Νέα Σελήνη στις 24 Σεπτεμβρίου

22/09/2014

Οι σχέσεις βρίσκονται στο κέντρο

Οι σχέσεις βρίσκονται στο κέντρο αυτής της Νέας Σελήνης. Στρέφει την προσοχή μας στα κομμάτια εκείνα των σχέσεων που ίσως παραβλέπουμε, αγνοούμε, δεν προσέχουμε. Οι σχέσεις κάθε τόσο έχουν ανάγκη από επαναπροσδιορισμό – για να βρεις ξανά την ισορροπία χρειάζεται να τη χάσεις πρόσκαιρα.

Ο Ζυγός είναι το μόνο ζώδιο του ζωδιακού που απεικονίζεται από ένα άψυχο αντικείμενο. Μπορεί να φαίνεται περίεργο αλλά ουσιαστικά φτάνουμε σε ένα σημείο ισορροπίας που προσδιορίζει τη φθινοπωρινή ισημερία αφήνοντας πίσω μας τον κόσμο του ενστίκτου. Ο Ζυγός έχει μια συγκεχυμένη πρώιμη μυθολογία που δικαιολογείται επειδή τα χαρακτηριστικά που εκπροσωπεί –η δικαιοσύνη, η επιλογή, η σκέψη– είναι αποτέλεσμα όχι «φυσικής», αλλά έντονης και συνειδητής προσπάθειας. Η ίδια η ονομασία του ζωδίου ως Ζυγού που παραπέμπει στη ζυγαριά και στην ισορροπία εμφανίστηκε τον 2o μ.Χ. αιώνα. Αυτό για κάποιους αστρολόγους σημαίνει ότι ο Ζυγός δεν υπήρχε πριν ως ξεχωριστό ζώδιο. Στη θέση του βρισκόταν ο Σκορπιός με διπλό μέγεθος, παρουσιάζοντας τις δύο πλευρές του Σκορπιού. Το κομμάτι που καλύπτει σήμερα ο Ζυγός ήταν το μέρος του Σκορπιού που ονομαζόταν Chelae, δηλαδή Δαγκάνες (του Σκορπιού). Αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον γιατί αρχικά φαίνεται ότι ο Ζυγός της ισορροπίας και της σωστής κρίσης προήλθε από τις Δαγκάνες ενός σκοτεινού όντος. Η κρίση μας δηλαδή προέρχεται από κάτι πολύ παλιό, αρχαϊκό και πρωτόγονο που εξελίχθηκε στο χρόνο σαν κάτι που σήμερα αντιλαμβανόμαστε σαν αντικειμενικότητα ή αμερόληπτη αξιολόγηση.

Αγάπη, Σχέση, Συντροφικότητα, Ισορροπία. Η πρώτη μέρα του Ζυγού συμβολίζει τη φθινοπωρινή ισημερία στο βόρειο Ημισφαίριο. Η ισημερία συμβαίνει δύο φορές το χρόνο, όταν ο άξονας της Γης ευθυγραμμίζεται παράλληλα και σε ορθή γωνία με τον άξονα του Ηλίου. Στη συγκεκριμένη στιγμή ο Ήλιος βρίσκεται σε ευθεία με τον κατακόρυφο ισημερινό της Γης, με αποτέλεσμα η νύχτα και η ημέρα να έχουν ίση διάρκεια σε οποιοδήποτε σημείο της γήινης επιφάνειας.

Επίσης μια φορά το χρόνο ο Ήλιος μας ευθυγραμμίζεται με το Υπερ-Γαλαξιακό Κέντρο (SGC) στις 2°11´του Ζυγού. Το Super Galactic Center είναι μια κολοσσιαία Μαύρη Τρύπα με δισεκατομμύρια ήλιους και γύρω της περιστρέφεται ο γαλαξίας μας, όπως και δεκάδες άλλοι γαλαξίες. Είμαστε όλοι φτιαγμένοι από αστερόσκονη.

Ο Πλούτωνας στις 23 Σεπτεμβρίου τελειώνει την ετήσια ανάδρομη κίνησή του και για οκτώ περίπου εβδομάδες θα βρίσκεται στην ίδια μοίρα. Να θυμίσω ότι γύρισε ανάδρομος στις 15 Απριλίου στις 13° 34´ του Αιγόκερου, γυρίζει σε ορθή πορεία στις 10°59 και θα φτάσει πάλι στις 13° 34´ στις 13 Ιανουαρίου του 2015. Με τον Πλούτωνα στον Αιγόκερω αμφισβητούμε, αναρωτιόμαστε και συζητάμε έντονα για το αληθινό νόημα της επιτυχίας. Καθόλου τυχαία η χρονική συγκυρία του ρεμέικ του «Μεγάλου Γκάτσμπι», στο οποίο τίθενται τα ζητήματα της επιτυχίας, του χρήματος, της κοινωνικής αναγνώρισης και της εξουσίας του χρήματος.

Ο κόσμος με τον Πλούτωνα στον Αιγόκερω βρίσκεται κάτω από ένα κύμα αγανάκτησης. Οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται ότι η ελευθερία να δημιουργήσεις κάτι έχει διαστρεβλωθεί. Ότι η απληστία και το κέρδος έχουν γίνει υποκατάστατα της δημιουργικότητας. Οι ελάχιστοι δυνατοί βλέπουν την εποχή σαν υπέροχη ευκαιρία να εκμεταλλευτούν τους αδύναμους. Ζούμε στην εποχή που όλα είναι ζήτημα εξουσίας, προνομιακής θέσης. Ζούμε στην εποχή που η μάχη δίνεται για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι. Το σύστημα, οι πολίτες, όλοι μας χρειάζεται να μεταμορφωθούμε, όλα αλλάζουν: η εξουσία, οι κυβερνήσεις, η πραγματικότητά μας, οι σχέσεις μας, η θέση μας στον κόσμο. Συνεχώς, φανερά και υπόγεια αλλάζουμε επώδυνα. ΠΡΕΠΕΙ να αλλάξουμε.

Ζυγός και Σχέσεις. Οι σχέσεις χρειάζονται Δικαιοσύνη, λέει η Carol Κ. Anthony στο βιβλίο της «Love, an inner connection». «Δημιουργούμε στους άλλους τη διάθεση να μας επιτεθούν όταν δεν είμαστε σίγουροι για τη θέση μας. Όταν είμαστε σίγουροι για τον εαυτό μας η επίθεση δεν έχει στόχο. Είναι σωστό ενώ βάζουμε όρια να μη βλέπουμε τον αγαπημένο μας σαν προβληματικό ή ελαττωματικό, αλλά σαν κάποιον που έκανε ένα λάθος». Χρειάζεται επίσης και Ισότητα: «Αυτός που θέλει να κυριαρχήσει το κάνει επειδή το εγώ του τον έχει πείσει ότι κατά κάποιο τρόπο δεν είναι ισότιμος με το σύντροφό του. Αισθάνεται ότι απειλείται και ζηλεύει που ο άλλος μπορεί και αγαπάει περισσότερο και που επιπλέον παίρνει το ρίσκο που συνεπάγεται».

Και, βεβαίως, Συγχώρεση: «Είναι η πιο δύσκολη και η πιο απαραίτητη προέκταση της αγάπης. Είναι πάντα θέμα επιλογής το πότε θα κάνουμε την απαραίτητη θυσία και θα συγχωρήσουμε τον άλλο. Βοηθάει να ξέρουμε ότι το εγώ έχει συμφέρον να αποτύχει ο αληθινός εαυτός μας και η θέλησή μας, ώστε να μπει στη διαδικασία να μη συγχωρήσει τον άλλο. Το εγώ είναι ένα μεφιστοφελικό στοιχείο της συνείδησής μας. Σαν τους ιούς στα κομπιούτερ μολύνει οτιδήποτε φωτεινό, καλό και χαρμόσυνο υπάρχει μέσα μας επιμένοντας σε οτιδήποτε αρνητικό συμβαίνει σε μία ερωτική σχέση. Προκαλεί επίσης μνησικακία και μίσος, αισθήματα αντίθετα της συγγνώμης.

Συγχωρώντας τον άλλο σημαίνει ότι συρρικνώνουμε το εγώ μας». Ναι, αυτή η νέα Σελήνη στον Ζυγό είναι μια πολύ σημαντική Σελήνη.