Νέα Σελήνη στις 22 Νοεμβρίου

19/11/2014

Κάθε νέα Σελήνη αποτελεί την ολοκλήρωση ενός κεφαλαίου

Κάθε νέα Σελήνη αποτελεί την ολοκλήρωση ενός κεφαλαίου στα μαθήματα ζωής και σηματοδοτεί το πέρασμά μας στο επόμενο. Μια νέα Σελήνη προσφέρει μια ακόμα αναβάθμιση της συνειδητότητάς μας, αυξάνει την περιεκτικότητα του σκληρού δίσκου, αποθηκεύει νέα δεδομένα και αυξάνει τη μνήμη. Το μόνο που χρειάζεται από εμάς είναι Δεκτικότητα.

Όχι μόνο ο Ήλιος και η Σελήνη βρίσκονται στον Τοξότη, αλλά και η Αφροδίτη και η Δήμητρα (Ceres), σε σύνοδο μεταξύ τους, εντείνοντας την ανάγκη να διευρύνουμε την οπτική μας. Ο Τοξότης στοχεύει τον ουρανό και ο αστερισμός ο ίδιος βρίσκεται στο κέντρο του Γαλαξία συνδέοντας το ένατο ζώδιο του ζωδιακού με την επέκταση της συνείδησης και την κατανόηση της θέσης μας στον Κόσμο. Από πού ήρθαμε; Γιατί είμαστε εδώ; Πού πηγαίνουμε; Ο Τοξότης εκπροσωπείται από τον Κένταυρο, μισός άνθρωπος μισός άλογο, μισός θνητός -μισός θεός, και συμβολίζει το αδιαίρετο του ανθρώπου και της φύσης, του ουρανού και της γης. Ο Χείρωνας επίσης απεικονίζεται ως Κένταυρος. Ο Χείρωνας είναι ο «πληγωμένος θεραπευτής» που κατά τη μυθολογία πληγώθηκε και υπέφερε φρικτά χωρίς να μπορεί να κάνει τίποτα για να θεραπεύσει το τραύμα του. Όσο υπέφερε, τόσο περισσότερο αυξανόταν η κατανόηση και η σοφία του. Ο μύθος του Χείρωνα φαίνεται να υπαινίσσεται ότι μια αγιάτρευτη πληγή είναι απαραίτητη σε όλους μας. Δεν μπορείς να κατανοήσεις τον πόνο αν δεν έχεις, εσύ ο ίδιος, ένα τραύμα.

Μετά τη Νέα Σελήνη ο Χείρωνας (σε στάση προς ορθή πορεία στις 13ο05´, στις 23 Νοεμβρίου) τελειώνει την ανάδρομη κίνησή του που ξεκίνησε στις 20 Ιουνίου από τις 17ο 45´. Τι δηλώνει; Ότι χρειάζεται να είμαστε λιγότερο ανταγωνιστικοί, περισσότερο συμπονετικοί και επίμονα προσηλωμένοι στη Μεγάλη Εικόνα κι όχι στις μικρολεπτομέρειες της ζωής που μας αποπροσανατολίζουν.

Στις 16 Νοεμβρίου τελειώνει την ετήσια ανάδρομη κίνησή του και ο Ποσειδώνας (που ξεκίνησε στις 9 Ιουνίου) στις 4ο47´. Το μήνυμα του Ποσειδώνα, που ξανατονίζεται με την ορθή πορεία του, είναι σαφέστατο και καθαρό: Ενωθείτε και συνεργαστείτε, δεν πρόκειται για πολυτέλεια αλλά για επιτακτική ανάγκη, ή μάλλον από την ένωση και τη συνεργασία εξαρτάται πια η επιβίωσή μας στον πλανήτη.

Η Νέα Σελήνη μαζί με την Αφροδίτη και την Ceres (Δήμητρα) στον Τοξότη τετραγωνίζουν τον Ποσειδώνα στους Ιχθύς. Τα ψυχολογικά θέματα που εμπεριέχει η Δήμητρα είναι αποδοχή και αγάπη, επιθυμία να μοιραζόμαστε, ανάγκη να αφήνουμε πίσω μας και να ξεχνάμε, απώλεια, ο τρόπος που φροντίζουμε τους άλλους και πως θέλουμε να μας φροντίζουν, αίσθηση της αξίας μας και νευρωτική αντίδραση όταν δεν καλύπτονται οι ανάγκες μας από τους άλλους. Η Δήμητρα στον Τοξότη τρέφεται με ελευθερία και την επιθυμία να ανοιχτεί σε καινούργια εδάφη, να επεκτείνει τους ορίζοντές της. Μας βοηθάει να αναπτύξουμε και να εξελίξουμε τις πεποιθήσεις μας και τα πιστεύω μας ώστε να έχει νόημα η ζωή μας. Η αποτυχία να διευρύνουμε τη συνείδησή μας δημιουργεί την αίσθηση ότι τίποτα δεν αξίζει, ότι η ζωή δεν έχει κανένα νόημα και δεν οδηγεί πουθενά, γίνεται δηλαδή «μια ιστορία ειπωμένη από έναν ηλίθιο γεμάτη φασαρία και λύσσα, που δεν σημαίνει τίποτα». Σέξπιρ, Μακμπέθ.

Ο συνδυασμός Αφροδίτης/Ποσειδώνα χαρακτηρίζεται ως «ιερή δυσφορία» -κανένας δεν είναι τέλειος, η ζωή δεν είναι τέλεια, η δουλειά δεν είναι τέλεια, το σώμα δεν είναι τέλειο, τίποτα δεν είναι τέλειο- είμαστε εξόριστοι από τον Παράδεισο, η Εδέμ χάθηκε. Αυτή η διάσταση της νέας Σελήνης απομυθοποιεί ότι έχουμε ανεβάσει σε βάθρο και εθελοτυφλεί σε ό,τι θέλουμε να λάμπει. Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει διάψευση και απογοήτευση. Αντίδοτο η δημιουργικότητα. Αντίδοτο η πνευματικότητα. Η Τέχνη.

Ο Ήλιος επίσης τετραγωνίζει τον Ποσειδώνα στις 26 Νοεμβρίου και μετά τον Χείρωνα στις 5 Δεκεμβρίου. Δεν χρειαζόμαστε ούτε αλαζονεία ούτε φανατισμό. Θυμήσου το σοφό κινέζικο γνωμικό: Υπάρχουν τρεις αλήθειες: η αλήθεια μου, η αλήθεια σου και η Αλήθεια».

Αυτή η Νέα Σελήνη φέρνει στο φως αλήθειες που μπορούν να αλλάξουν την κατεύθυνση της ζωής, που μπορούν να δημιουργήσουν νέους ορίζοντες, που μπορούν να μας κάνουν να δούμε. «Το πιο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό αυτής της ιστορικής μας στιγμής στη Γη δεν είναι ότι βρισκόμαστε καθ’ οδόν για να καταστρέψουμε τον κόσμο, το κάνουμε ήδη πολύ καιρό. Είναι ότι βρισκόμαστε σε μια φάση αφύπνισης μετά από χίλια χρόνια ύπνου ώστε να αντιμετωπίσουμε εξαρχής τη σχέση μας με τον κόσμο, με τους εαυτούς μας και μεταξύ μας» (η Δόκτωρ Joanna Macy είναι οικο-φιλόσοφος, ακτιβίστρια και ειδική στο βουδισμό).

* Επηρεάζονται τα μεταβλητά ζώδια (οι γεννημένοι τις τρεις πρώτες μέρες), όσοι έχουν ωροσκόπους ή όσοι έχουν πλανήτες στις πρώτες μοίρες Τοξότη, Διδύμων, Παρθένου και Ιχθύων και ξώφαλτσα οι γεννημένοι τις τελευταίες μέρες Λέοντα, Υδροχόου, Ταύρου και Σκορπιού.