Πανσέληνος στις 5 Ιανουαρίου

02/01/2015

Για να αλλάξουν τα πράγματα πρέπει να αλλάξουμε ΕΜΕΙΣ

Δεν προχωράμε, δεν κινούμαστε, δεν αλλάζουμε μέχρι να μάθουμε να αγαπάμε. Όλα επαναλαμβάνονται μονότονα μέχρι να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε ηθοποιοί, σκηνοθέτες και σεναριογράφοι των δικών μας εμπειριών. Γράφουμε, σκηνοθετούμε και παίζουμε τη δική μας ζωή. Για να αλλάξουν τα πράγματα πρέπει να αλλάξουμε ΕΜΕΙΣ. Καλώς ήρθαμε στο 2015.

Στην ταινία Η Μέρα της Μαρμότας ο Μπιλ Μάρεϊ ζει την ίδια μέρα ξανά και ξανά. Ξυπνάει κάθε μέρα το πρωί στην ίδια μέρα συνεχώς. Αυτή η μέρα είναι συγκεκριμένη- είναι η χειρότερη μέρα της ζωής του. Κάποια στιγμή να υιοθετήσει μια διαφορετική οπτική γωνία, να δει τα πράγματα από τη θετική τους πλευρά, να βάλλει στόχους, να δημιουργήσει, να αλλάξει. Ουσιαστικά η ταινία είναι μια ιστορία σταδιακής μεταμόρφωσης. Δεν αλλάζουν οι γύρω του, δεν αλλάζει το κάδρο, αλλάζει ο ίδιος. Και τότε ξυπνάει επιτέλους την επόμενη μέρα από τη Μέρα της Μαρμότας ερωτευμένος με το κορίτσι που δεν ήθελε ούτε να τον βλέπει στην προηγούμενη επαναλαμβανόμενη μέρα. Η ταινία είναι σαφής: χρειάζεται να μάθουμε, να εκπαιδευτούμε στην Αλλαγή. Αν δεν αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα γύρω μας. Όπως ένα ράδιο ή μια τηλεόραση έχει πολλούς σταθμούς έτσι κι εμείς πρέπει να αναζητούμε νέα κανάλια και να συντονιζόμαστε σε διαφορετικά προγράμματα.

Πανσέληνος: η Σελήνη απέναντι από τον Ήλιο. Βλέπονται και αποκαλύπτονται. Συνομιλούν, διαφωνούν, αναζητούν τη χρυσή τομή. Η Σελήνη στον Καρκίνο λέει : «αν μ’ αγαπάς γίνε ένα μαζί μου, κλάψε μαζί μου, ενώσου μαζί μου. Εάν μ’ αγαπάς, νιώσε ότι νιώθω πριν το νιώσω». Ο Ήλιος στον Αιγόκερω λέει: «δώσε μου πραγματικότητα, ρεαλισμό και χειροπιαστά αποτελέσματα». Όλες οι Πανσέληνοι μας καλούν να συνθέσουμε εντελώς διαφορετικές ανάγκες και τώρα τη σοβαρότητα, τα όρια, την επαγγελματική ζωή, τη δημόσια εικόνα, τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις του Αιγόκερου με τις συναισθηματικές σχέσεις, τη μητρότητα, την οικογένεια, την τρωτότητα και την ιδιωτική ζωή του Καρκίνου.

Η Πανσέληνος στον Καρκίνο καλείται και Σελήνη του Λύκου: το έντονο αίσθημα της Σελήνης μπορεί να γίνει κραυγή. Ο λύκος ουρλιάζει όταν είναι χωρισμένος από την αγέλη του εκφράζοντας τη λαχτάρα του για αυτήν εξ ου και η σύνδεσή του με τον Καρκίνο και τα αισθήματα , με τους οικογενειακούς δεσμούς και τις στενές σχέσεις. Οι λύκοι είναι νυκτόβιοι επίσης οπότε υπάρχει άλλος ένας συνδετικός κρίκος που τους ενώνει με το βραδινό ουρανό και την Σελήνη. Αυτή η Πανσέληνος μας υπενθυμίζει, ή μας μαθαίνει ότι κάθε φορά που προσπαθούμε να ελέγξουμε, χάνουμε. Όταν μοιραζόμαστε τα αισθήματά μας, κερδίζουμε. Η έκφραση των αισθημάτων δεν είναι απόδειξη αδυναμίας. Κερδίζω όταν αναγνωρίζω στους άλλους την ικανότητα να διαχειρίζονται τη ζωή τους χωρίς να επεμβαίνω. Δεν μπορώ να ελέγχω τους άλλους, αλλά μπορώ να έχω τον έλεγχο του εαυτού μου. Αφήνοντας πίσω το παρελθόν μού λύνονται τα χέρια ώστε να αντιμετωπίσω το παρόν.

Η Πανσέληνος αυτή τετραγωνίζει τον Ουρανό στον Κριό. Η Σελήνη στον Καρκίνο όταν συνδέεται με τον Ουρανό όπως τώρα χρειάζεται να μάθει κάτι αδιανόητο για την ίδια: ότι η αγάπη δεν σημαίνει εξάρτηση, έλεγχο και ασφυκτική προστατευτικότητα, αλλά χώρο, ελευθερία, συναισθηματική ανεξαρτησία. Οι ξαφνικές αλλαγές, οι ανατροπές, η αντισυμβατικότητα, η περιπέτεια λέει ο Ουρανός είναι χαρακτηριστικά που μας επιτρέπουν να διατηρούμε τον ενθουσιασμό στη ζωή. Η εμμονή του Καρκίνου στο παρελθόν είναι το κόκκινο πανί του Ουρανού που διψάει για μέλλον. Το δίλημμα μεταξύ Κριού/Καρκίνου αφορά την ανεξαρτησία του Κριού και την εξάρτηση του Καρκίνου. Ταυτόχρονα η σύνοδος Ηλίου/Πλούτωνα εντείνει την αυτογνωσία και δίνει τη δυνατότητα να απαλλαγούμε από ότι μας καταστρέφει, μας κρατάει πίσω, μας εγκλωβίζει, μας παγιδεύει.

Επίσης Πανσέληνος δημιουργεί ένα στενό μεγάλο Τετράγωνο με τους Δεσμούς της Σελήνης (Βόρειος Δεσμός στον Ζυγό/Νότιος στον Κριό στις 14ο30´) . Με αυτές τις θέσεις χρειάζεται να ευαισθητοποιήσουμε τον εαυτό μας στις ανάγκες όσων ερχόμαστε σε επαφή, να αντιδρούμε με τακτ και ευγένεια, να συνειδητοποιήσουμε την ανάγκη της συνεργασίας και να μπαίνουμε στα παπούτσια των άλλων. Μέσα από τη συντροφικότητα και την συνεργασία μπορούμε να βρούμε την ισορροπία που θα μας επιτρέψει να κυνηγήσουμε τα όνειρά μας. Να σημειώσω ότι ο Πλούτωνας τετραγωνίζει τους Δεσμούς στις 15/1 (13ο40´) και ο Βόρειος Δεσμός κάνει σύνοδο με τον Ουρανό στις 20/1 και στις 12ο57’ του Κριού. Με τον Νότιο Δεσμό στον Κριό έχουμε μάθει να πολεμάμε, μάθαμε να είμαστε θαρραλέοι, μάθαμε να είμαστε αυτάρκεις. Η ατομικότητα έχει αποθεωθεί, η πατριαρχία επικράτησε. Η εξέλιξή μας βρίσκεται στον Βόρειος Δεσμός στον Ζυγό- χρειάζεται να μάθουμε πως να προχωράμε χωρίς να συγκρουόμαστε. Με υγιή αίσθηση του Εγώ μαθαίνουμε την τέχνη του συμβιβασμού- ούτε αυτάρκεις ούτε εξαρτημένοι μπορούμε να ισορροπήσουμε ανάμεσα.

Το τετράγωνο του Πλούτωνα στη σύνοδο του Ουρανού με το Βόρειο Δεσμό στις 12ο51’ επαναφέρει στο προσκήνιο την Πανσέληνο του Απριλίου 2014 κατά την διάρκεια της οποίας το τετράγωνο Πλούτωνα/Ουρανού ήταν ακριβείας στις 13ο48´μόλις μια μοίρα μακριά από το σημερινό. Θέματα που ήταν σημαντικά τότε, γεγονότα και πρόσωπα, αποφάσεις και αλλαγές που πιθανόν δρομολογήθηκαν τότε επανέρχονται, ή καλούμαστε να δούμε που βρισκόμαστε τότε, που στεκόμαστε σήμερα, τι συνέβη και τι είδους δράση χρειάζεται να αναλάβουμε σήμερα. (Φυσικά ενδιαφέρει ιδιαίτερα όσους έχουν Ήλιο, Ωροσκόπο ή πλανήτες στα παρορμητικά ζώδια- Κριοί/Καρκίνοι/Ζυγοί και Αιγόκεροι γύρω στις 14ο)

Το περιεχόμενο της δυναμικής πρώτης Πανσελήνου του 2015 που δίνει τον τόνο ολόκληρης της χρονιάς συμπυκνώνεται έξοχα στους στίχους W.B. Yeats (1865- 1939, θεωρείται ένας από τους κορυφαίους αγγλόφωνους ποιητές του 20ού αιώνα) : «Άπλωσα τα όνειρά μου κάτω από τα πόδια σου. Πέρασε από πάνω τους απαλά γιατί περνάς πάνω από τα όνειρά μου».