Νέα Σελήνη στις 18 Απριλίου

03/05/2018

Που χρειάζεται να είμαστε τολμηροί. Τι χρειάζεται να αφήσουμε πίσω;

Ο Κριός είναι το αρχέτυπο του πρωτοπόρου και των νέων αρχών. Με τον Κριό αναλαμβάνουμε το ρίσκο και κινούμαστε πέραν της ασφάλειας και της προστασίας. Καλλιεργούμε το θάρρος, τις πρωτοβουλίες και τη σοφία του μαχητή που ξέρει ποια μάχη να δώσει, πότε να μπει στη μάχη, με ποιον αντίπαλο και πότε να υποχωρήσει.

Αυτή η νέα Σελήνη ρωτάει: Που χρειάζεται να είμαστε τολμηροί. Τι χρειάζεται να αφήσουμε πίσω; Ποια είναι η προσωπική μας μάχη; Ποιο δρόμο χρειάζεται να ανοίξουμε ώστε να εξελιχτούμε; Με ποιον/ποιους; Πότε; Με τι στόχο; Σαν υψηλότερη οκτάβα του Άρη ο Πλούτωνας συμβολίζει τις επιθυμίες του ανώτερου εαυτού μας που διαχωρίζονται από τις επιθυμίες του εγώ μας. Ο μυθικός Θεός του κάτω κόσμου ο Πλούτωνας μας πιέζει να κοιτάξουμε τη σκοτεινή πλευρά του Αιγόκερου και να επαναπροσδιορίσουμε τους στόχους μας. Ο Πλούτωνας πάντα μας εξαναγκάζει να δούμε κάτω από την επιφάνεια, να σκάψουμε βαθιά μέσα μας και να εξετάσουμε το πυρήνα των προβλημάτων. Με τη διέλευσή του στον Αιγόκερω εστιάζουμε στην υποχρέωση που έχουν οι οικονομικά ισχυροί, οι οικονομικοί θεσμοί, οι τράπεζες και η εξουσία να δίνουν λόγο για τις ενέργειες και τις πράξεις τους. Οι κοινωνίες χρειάζεται να περάσουν από τη λατρεία του ατομικού κέρδους στις συλλογικές κατακτήσεις μέσα από πολιτικές, κοινωνικές και περιβαλλοντολογικές αλλαγές. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε πια με πρόχειρους επιδέσμους και πακέτα διάσωσης.

Ο Αιγόκερως σχετίζεται με την εξουσία και τις ευθύνες. Στις πατριαρχικές κοινωνίες συμβολίζει το πατρικό αρχέτυπο και την υπέρτατη αρχή, τον Θεό. Ο Πλούτωνας στον Αιγόκερω δείχνει ότι ο αυτοκράτορας είναι γυμνός. Πιστεύοντας ότι ο πατριαρχικός αυτοκράτορας το Χρήμα είναι Θεός και ότι η Δύναμή του δημιουργεί Δίκαιο δείχνει το μέγεθος της αυταπάτης μας.

Ο Αυτοκράτορας στα Ταρό συμβολίζει τον Κριό. Είναι ο πρωτοπόρος, αυτός που ανακαλύπτει. Είναι ο ηγέτης, αυτός που αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, αυτός που καινοτομεί. Επείγεται για δράση, είναι ορμητικός και αναζητάει νέες αρχές και νέες περιπέτειες. Ενώ η πατριαρχία καλλιέργησε αυτά τα χαρακτηριστικά στο παρελθόν τελικά παγιδεύτηκε στη σκοτεινή πλευρά της δύναμης που είναι η επιβολή της δύναμης. Όταν η δύναμη του Αυτοκράτορα χρησιμοποιείται για μεταμόρφωση και νέες αρχές τότε τα αποτελέσματα είναι ευνοϊκά για όλους τους ανθρώπους. Όταν όμως η ενέργεια χρησιμοποιείται για να διατηρήσει τις δομές και το στάτους κβο τότε η δημιουργικότητα βαλτώνει. Και τότε αρχίζει να φοβάται να αλλάξει κι ύστερα έρχεται η πτώση και ξεκινάει νέος κύκλος εξέλιξης.

Το τετράγωνο Ουρανού/ Πλούτωνα συνεχίζει να επηρεάζει τις ζωές μας. Η όψη τετραγώνου δηλώνει ένα κρίσιμο σημείο όπου χρειάζεται να συμβεί μια μετατόπιση της συνείδησης για να αλλάξουμε προοπτική και πορεία. Αυτό το τετράγωνο δεν επηρεάζει πυρηνικά μόνο την παγκόσμια πολιτική σκηνή και τις κοινωνίες αλλά και όλους εμάς προσωπικά. Οι ζωές που ζούμε αλλάζουν άλλοτε ξαφνικά και αναπάντεχα κι άλλοτε επώδυνα και βίαια – σε κάθε περίπτωση έχουμε πριν και μετά. Φυσικά υπάρχουν πολλοί που αρνούνται και αντιστέκονται στις αλλαγές, αλλά υπάρχουν και άλλοι που ξυπνάνε και που μπορούν να ακούσουν τις καμπάνες που χτυπάνε ακόμα και μέσα στη φασαρία που εκπέμπουν τα μίντια.

Ο Κριός υποστηρίζεται και από το αρχέτυπο του Μαχητή επειδή η ζωή είναι συχνά και μάχη. Μπορεί να μη ζούμε πια στην Εδέμ, αλλά μπορούμε να δημιουργήσουμε τη γήινη εκδοχή της εάν ξεπεράσουμε τον παιδικό εγωισμό και τους φόβους ώστε να μπούμε συνειδητά στην ομάδα και να συμμετάσχουμε στο κοινό όραμα. Είμαστε έξυπνοι ώστε να το κατανοήσουμε. Είμαστε και συναισθηματικά ώριμοι ώστε να δρομολογήσουμε το μαζί;

Το τετράγωνο Δία/Άρη κατά τη διάρκεια της νέας Σελήνης είναι ένας καυτός συνδυασμός που εντείνει την ορμητικότητα και μας βάζει σε ζεματιστή θάλασσα. Αγωνίζεσαι για τις ιδέες και τα πιστεύω σου με ένταση σαν να προσπαθείς να κρύψεις τις αμφιβολίες κάτω από το φανατισμό. Οι Σταυροφόροι της Αλήθειας μπορεί να είναι σκληροπυρηνικοί: υπάρχει ένας Θεός, ο Θεός μου. Υπάρχει μία Αλήθεια, η αλήθεια μου. Μια Ιδέα, η ιδέα μου. Ηρωισμός και τόλμη από τη μία αλλά υπερβολή και υπεροψία από την άλλη. Φορέστε τη ζώνη ασφαλείας που δίνει ψυχραιμία και λογική.

Πώς μπορούμε λοιπόν να χρησιμοποιήσουμε τον αρχετυπικό μαχητή που υπάρχει μέσα σε όλους μας; Στην καλή εκδοχή του ένας μαχητής είναι ο προστάτης και ο υπερασπιστής της φυλής, της γης και της πόλης του. Ο Ρωμαίος Άρης, ο Mars, ήταν ακριβώς αυτό: καταπιανόταν με τα προβλήματα της κοινότητας και υπερασπιζόταν τους ανθρώπους του όποτε τον χρειαζόντουσαν. Είναι ανάγκη να ζωντανέψουμε την τόλμη, που είναι άρειο χαρακτηριστικό, για να γίνουμε αυτοί που ονειρευόμαστε να είμαστε. Για να συνεισφέρουμε, ο καθένας μας ξεχωριστά, τις ιδέες του, την αγάπη και τη βοήθειά του στο κοινό καλό ώστε να επιτευχθεί η συλλογική μεταμόρφωση. Ναι, ζούμε σε εποχές που δεν έχουν προηγούμενο. Ξαναγράφουμε την πραγματικότητα. Ανακαλύπτουμε ξανά τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος και ανθρώπινος. Θυμήσου: Αυτό που η κάμπια ονομάζει τέλος του κόσμου, ο δάσκαλος το λέει πεταλούδα – Chuang Tzu, Κινέζος φιλόσοφος.

* Eπηρεάζει τα παρορμητικά ζώδια (Κριούς/Καρκίνους/Ζυγούς/Αιγόκερους) και κυρίως τους γεννημένους στο τρίτο δεκαήμερο, όπως και ωροσκόπους και πλανήτες σε αυτά τα ζώδια μεταξύ 25°-0°.