Πανσέληνος στις 4 Μαΐου

03/05/2018

Στρέφει την προσοχή μας στις επιθυμίες και τους φόβους μας

Αυτή η Πανσέληνος, που περιέχει την αντίθεση Σκορπιού/Ταύρου, στρέφει την προσοχή μας στις επιθυμίες και τους φόβους μας. Στην ασφάλεια και τους πειρασμούς. Στο στάτους κβο και την κρίση.

Η μοντέρνα φυσική μάς λέει ότι όλα είναι ενέργεια και ότι η αλλαγή είναι η μόνη βεβαιότητα που μπορούμε να έχουμε. Αν η αλλαγή είναι η κινητήρια δύναμη του σύμπαντος γιατί τη φοβόμαστε τόσο; Ο καθένας μας μπορεί να δώσει τη δική του απάντηση. Ίσως ο φόβος του αγνώστου, που βρίσκεται πίσω από αυτό το φόβο, να οφείλεται και σε μια περιορισμένη αντίληψη που έχουμε για τον εαυτό μας και τον κόσμο. Ό,τι βλέπουμε όμως μέσα από μία κλειδαρότρυπα είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό που βλέπουμε όταν ανοίξουμε την πόρτα.

Οι καιροί αλλάζουν. Ό,τι ήταν αλήθεια πριν από μερικές εβδομάδες δεν είναι σήμερα. Ό,τι ήταν χθες μπορεί να μην ισχύει τώρα. Άφησε πίσω ό,τι εμποδίζει την πορεία σου. Σκέψου την προοπτική που ανοίγεται μπροστά σου. Αφέσου στο παρόν. Όταν αμφιβάλλεις πάρε μερικές βαθιές ανάσες, άδειασε το μυαλό σου με διαλογισμό, βγες μια βόλτα στη φύση, σκέψου τα πράγματα που έχεις και σε ευχαριστούν αυτή τη στιγμή και μετά παρατήρησε πώς αλλάζει η οπτική σου.

Σε αυτή την Πανσέληνο δημιουργείται ένα σχεδόν ακριβείας Ταφ – Τετράγωνο με τον Ήλιο (Ταύρος), τη Σελήνη (Σκορπιός) και τον Δία (Λέων) γύρω στις 13º. Να σημειώσω ότι ένα Ταφ-Τετράγωνο δημιουργείται με δύο πλανήτες σε αντίθεση και έναν πλανήτη να τετραγωνίζει την αντίθεση. Πρόκειται για μια δυναμική όψη που σηματοδοτεί εμπόδια ή κρίση και την ανάγκη να την υπερβούμε με δράση. Στην περίπτωση ενός Ταφ-Τετραγώνου σε σταθερά ζώδια, όπως σε αυτή την Πανσέληνο, έχουμε αργή, αλλά αποφασιστική δράση. Ουσιαστικά αυτό το Ταφ-Τετράγωνο μας πιέζει να αφήσουμε πίσω μας σχέσεις, συμπεριφορές και απόψεις που παρέμειναν για πάρα πολύ μεγάλο διάστημα ίδιες εμποδίζοντας την εξέλιξή μας. Τα Ταφ-Τετράγωνα στα σταθερά ζώδια σημαίνουν αξιοπιστία, αποφασιστικότητα, σταθερότητα αλλά και έντονη αντίσταση στις αλλαγές. Το πρόβλημα με τη σταθερή ποιότητα αυτών των ζωδίων είναι η προσκόλληση στον υλικό κόσμο και την ασφάλεια (Ταύρος), στα αισθήματα και τις επιθυμίες (Σκορπιός), στην υπερηφάνεια και την ατομικότητα (Λέων) και στις ιδέες και τις αρχές (Υδροχόος).
Στο συγκεκριμένο Ταφ-Τετράγωνο λείπει ένας πλανήτης για να δημιουργηθεί Μεγάλος Σταυρός – αυτός ο πλανήτης που λείπει λειτουργεί σαν καταλύτης, λειτουργεί σαν μεσολαβητής ανάμεσα στους πλανήτες δίνοντάς τους λύσεις. Στο συγκεκριμένο Ταφ-Τετράγωνο με Ταύρο/Σκορπιό/Λέοντα λείπει ο Υδροχόος στον οποίο βρίσκεται αυτή την εποχή η Δήμητρα (Ceres) στις 7º του Υδροχόου.

Η Δήμητρα εκφράζει την ανιδιοτελή αγάπη, την αφοσίωση, το χωρισμό, την απώλεια και το πένθος. Μια λύση λοιπόν στα προβλήματά μας, προσωπικά και κοινωνικά, είναι ο σεβασμός μας στους άλλους, η αναγνώριση της διαφορετικότητας, η συνειδητοποίηση ότι κάθε ένας μας έχει το δικαίωμα να ορίζει τη ζωή του σύμφωνα με το προσωπικό αξιακό του σύστημα. Κάθε ένας μας είναι μοναδικός και διαλέγει το δρόμο του.

Ένα άλλο, χαλαρό όμως, Ταφ-Τετράγωνο σχηματίζεται ανάμεσα στους Διδύμους στις 4º σε αντίθεση με τον Κρόνο στις 3º του Τοξότη και με τους δύο αυτούς πλανήτες να τετραγωνίζουν τον Ποσειδώνα στις 9º των Ιχθύων. Ένα Ταφ-Τετράγωνο σε μεταβλητά ζώδια συνήθως δείχνει αναποφασιστικότητα στην ανάληψη δράσης και δισταγμό. Μπορεί να παράγει ανησυχία, ιδιοτροπίες, συχνές αλλαγές γνώμης αλλά δίνει και προσαρμοστικότητα στις αλλαγές.

Όσο για τον Ερμή, που πλησιάζει την ανάδρομη φάση του στις 19 Μαΐου, θα κάνει τρία ακριβή τετράγωνα με τον Ποσειδώνα: στις 9 Μαΐου, στις 28 Μαΐου και στις 23 Ιουνίου και όλα στις 10° Διδύμων/Ιχθύων. Στη διάρκεια αυτών των τετραγώνων έχουμε την τάση να διαστρεβλώνουμε/ αλλοιώνουμε/ παραμορφώνουμε την πραγματικότητα γεγονός που μπορεί να είναι εξαιρετικά δημιουργικό ή εντελώς παραπλανητικό. Με αυτή την όψη «η αλήθεια μπορεί να προσαρμόζεται» στις επιδιώξεις, στους στόχους, στους ευσεβείς πόθους, οπότε οι ειδήσεις/νέα των μίντια, οι επίσημες δηλώσεις αυτών των περιόδων, ενέχουν συνειδητά ή ασυνείδητα χειραγώγηση, ψεύδη, αποπροσανατολισμό ή, το λιγότερο, καλυμμένες αλήθειες. Προσέξτε τι λέτε, ελέγξτε ό,τι ακούτε, βλέπετε ή διαβάζετε.

Αυτή η Πανσέληνος στον άξονα Σκορπιού/Ταύρου εμπεριέχει θέματα που σχετίζονται με χρήμα, σεξ και εξουσία. Αντιπαραθέσεις γύρω από αυτά τα ζητήματα είναι πιθανές, όπως και αισθήματα ζήλιας, κτητικότητας και θυμού. «Το έχω είναι μια απατηλή έννοια. Αυτοί που πιστεύουν ότι η κατοχή είναι η πιο φυσική ιδιότητα της ανθρώπινης ύπαρξης, θα εκπλαγούν αν μάθουν ότι πολλές γλώσσες δεν έχουν λέξη για το έχω. Στα εβραϊκά, για παράδειγμα, το Έχω εκφράζεται με την φράση «είναι για εμένα». -Έριχ Φρομ, «Να έχεις ή να Είσαι;»

*Eπηρεάζει τα σταθερά ζώδια (Ταύρους/Λέοντες/Σκορπιούς/Υδροχόους) και κυρίως τους γεννημένους στο δεύτερο δεκαήμερο, όπως και ωροσκόπους και πλανήτες σε αυτά τα ζώδια μεταξύ 10°-16°.