Νέα Σελήνη στις 19º20´του Ζυγού

12/10/2015

 Η Αγάπη είναι ίσως η πιο διαδεδομένη λέξη στον πλανήτη και τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται σε βαθμό κατάχρησης. Α, ναι. Μπορεί να «αγαπάμε» μια πίτσα, ένα αυτοκίνητο, ένα πρόσωπο, μια χώρα, ένα χρώμα, ένα ποτό. Τι σημαίνει, λοιπόν, όταν λέμε ότι «αγαπάω» κάτι; Τι σχέση έχει η αγάπη με όλα αυτά; Αυτή η νέα Σελήνη στον Ζυγό μάς προκαλεί να σκεφτούμε τι είναι η αγάπη, τη βαρύτητα που της δίνουμε, πώς την εκφράζουμε, αν την κακομεταχειριζόμαστε.

 Η Αγάπη είναι ίσως η πιο διαδεδομένη λέξη στον πλανήτη και τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται σε βαθμό κατάχρησης. Α, ναι. Μπορεί να «αγαπάμε» μια πίτσα, ένα αυτοκίνητο, ένα πρόσωπο, μια χώρα, ένα χρώμα, ένα ποτό. Τι σημαίνει, λοιπόν, όταν λέμε ότι «αγαπάω» κάτι; Τι σχέση έχει η αγάπη με όλα αυτά; Αυτή η νέα Σελήνη στον Ζυγό μάς προκαλεί να σκεφτούμε τι είναι η αγάπη, τη βαρύτητα που της δίνουμε, πώς την εκφράζουμε, αν την κακομεταχειριζόμαστε.


Η Αφροδίτη που είναι η παραδοσιακή κυβερνήτης
του Ζυγού βρίσκεται κατά τη διάρκεια της Νέας Σελήνης στην Παρθένο. Στον Ζυγό μαθαίνουμε πώς να διαπραγματευόμαστε, πώς να συνεργαζόμαστε βρίσκοντας τη χρυσή τομή με τους άλλους. Στην Παρθένο μαθαίνουμε να εκφράζουμε την αγάπη και το ενδιαφέρον μας πρακτικά, μετρημένα, συγκρατημένα, με σεμνότητα. Η συναισθηματική ικανοποίηση της Αφροδίτης στην Παρθένο βρίσκεται στη βοήθεια που δίνει, στην αναλυτικότητα και στην υπηρεσία.


Η Αφροδίτη σε τετράγωνο με τον Κρόνο
στον Τοξότη κατά τη νέα Σελήνη εντείνει τα αμυντικά αισθήματα και τη διστακτικότητα. Μας φέρνει αντιμέτωπους με καθήκοντα και υποχρεώσεις απέναντι στους άλλους. Μιλάει για τις ανάγκες μας, για σταθερότητα και διάρκεια, για τις δυσκολίες στο σπίτι και την οικογένεια. Επίσης, η αντίθεση της Αφροδίτης με τον Ποσειδώνα στους Ιχθύες δηλώνει την ευαισθησία, την επιθυμία να χαθούμε σε έναν έρωτα, μια ιδέα, ένα όνειρο ή μία δελεαστική ψευδαίσθηση. Αυτή η αντίθεση μάς βάζει στον πειρασμό να παίξουμε το θύμα ή τον σωτήρα. Ο Ποσειδώνας που είναι η υψηλότερη οκτάβα της Αφροδίτης λεπταίνει τα όρια και τις άμυνες ώστε να συνδεθούμε σε ένα ουσιαστικό και αυθεντικό επίπεδο. Μας προσκαλεί να υπερβούμε τις προσωπικές μας αντιλήψεις και να νιώσουμε ό,τι μπορεί να κατανοηθεί με την καρδιά: είμαστε μοναδικοί και ταυτόχρονα ίδιοι, είμαστε πρόσωπα και ταυτόχρονα τα αδιαχώριστα κομμάτια ενός Όλου.


Καλλιεργώντας την αυτοκυριαρχία,
την αυτοπεποίθηση, και αγαπώντας τον εαυτό μας μπορούμε επί ίσοις όροις να μπούμε σε μία σχέση στην οποία δεν συμβιβάζουμε τον εαυτό μας. Η νέα Σελήνη μάς υπενθυμίζει ότι η συνάντησή μας με κάποιον/α που ερωτευόμαστε δεν είναι το τέλος −«κι έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα»− αλλά η αρχή μιας περιπέτειας στην οποία ο ένας βοηθάει τον άλλο να ολοκληρωθεί.


Ακόμα έχουμε τη σύνοδο Άρη/ Δία στην Παρθένο
που στη θετική της πλευρά σηματοδοτεί τους ανοιχτούς ορίζοντες που δημιουργούνται μέσα από ευκαιρίες ώστε να εξελιχτούμε, ενώ στη σκοτεινή πλευρά βρίσκεται η υπερβολική πίστη ότι θα τα καταφέρουμε ακόμα κι αν πέσουμε σε καυτό νερό.


Να θυμίσω εδώ ότι ο Κρόνος
που διελαύνει στον Τοξότη βρισκόταν ξανά στο ζώδιο του Δία από τον Νοέμβριο του 1985 μέχρι τον Φεβρουάριο του 1988 και από τον Ιούνιο μέχρι τον Νοέμβριο του 1988. Αν είσαι σε ηλικία που μπορείς να κάνεις συνειρμούς, είναι πιθανόν θέματα και καταστάσεις που αντιμετώπισες τότε να επανέλθουν, να έχουν ίδια την ίδια αφετηρία ή να μοιάζουν. Να θυμίσω ότι ο Κρόνος μπήκε αυτή τη φορά στον Τοξότη στις 23 Δεκεμβρίου του 2014, επέστρεψε για λίγο στις τελευταίες μοίρες του Σκορπιού στα μέσα Ιουνίου, για να επιστρέψει κανονικά στον Τοξότη στις 18 Σεπτεμβρίου ώστε να μείνει μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου του 2017. Μετά τα συναισθηματικά βάθη του Σκορπιού, ο Κρόνος στον Τοξότη επικεντρώνεται και ελέγχει θέματα που άπτονται των πεποιθήσεών μας, της φιλοσοφίας, της θρησκείας, της αλήθειας, της πίστης, των δασκάλων, των γκουρού, των ηγετών και της διακυβέρνησης. Ο Κρόνος στον Τοξότη ρωτάει: Τι λες στον εαυτό σου για τις δυνατότητές σου και το μέλλον σου; Ποιο είναι το νόημα της ζωής σου; Τι φαντάζεσαι ότι ήρθες να κάνεις στη γη; Ποιες είναι οι προσδοκίες σου; Πώς βλέπεις τον εαυτό σου μετά από δέκα, είκοσι, τριάντα χρόνια;


Ο Τοξότης είναι υψιπέτης και ιδεαλιστής
αλλά ο Κρόνος θέλει να κάνουμε πράξη τις θεωρίες και πραγματικότητα τις φιλοδοξίες και τις επιδιώξεις μας. Η πίστη και η αισιοδοξία έχουν χειροπιαστά αποτελέσματα όταν αναλαμβάνεις να πραγματοποιήσεις τις ιδέες και τα ιδανικά σου. Με τον Κρόνο αναγκαζόμαστε να ξεκαθαρίσουμε τις ιδέες μας, να αποκτήσουμε καλύτερη κρίση, να δούμε πού είμαστε φανατικοί και άκαμπτοι και τι σημαίνει να έχουμε «δίκιο» − πόσο δίκαιο είναι το δίκιο;


Συλλογικά, κοινωνικά και πολιτικά,
είναι σχεδόν βέβαιη μια αυξανόμενη ανησυχία αλλά και κρίση στις μεταναστευτικές πολιτικές των κρατών. Οι θρησκευτικοί οργανισμοί, οι θρησκείες και οι ηγέτες χρειάζονται εκσυγχρονισμό, διαφάνεια, αυξημένη κατανόηση του διαφορετικού, ενώ βγαίνουν στην επιφάνεια σκάνδαλα δημιουργώντας ζητήματα αξιοπιστίας. Ο θρησκευτικός φανατισμός αγριεύει. Όπως και ο φονταμενταλισμός, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία που αποτελούν τη σκοτεινή πλευρά του Τοξότη.


Αυτή η Νέα Σελήνη στον Ζυγό
(με Ήλιο και Άρη στον Ζυγό) μπορεί να συνοψιστεί εξαίρετα στη φράση του Τζον Λένον που είπε ότι: «Ένα όνειρο που το ονειρεύεσαι είναι απλώς ένα όνειρο. Ένα όνειρο που ονειρευόμαστε μαζί είναι πραγματικότητα».


* Επηρεάζει τα παρορμητικά ζώδια (Κριούς/Καρκίνους/Ζυγούς/Αιγόκερους) και κυρίως τους γεννημένους στο τέλος του δευτέρου και στις αρχές του τρίτου δεκαημέρου, όπως και ωροσκόπους και πλανήτες σε αυτά τα ζώδια από 17ο-23ο.