Πανσέληνος στις 3º20´των Διδύμων

20/04/2018

Είναι καιρός για σκέψη. Για αντικειμενικότητα. Για ανταλλαγή πληροφοριών. Για ανθρώπινες επαφές.

Είναι καιρός για σκέψη. Για αντικειμενικότητα. Για ανταλλαγή πληροφοριών. Για ανθρώπινες επαφές. Οι Πανσέληνοι φωτίζουν το κρυμμένο, αυτό που ήταν στη σκιά και δεν βλέπαμε και συμβαίνουν τη στιγμή που είμαστε έτοιμοι να συνειδητοποιήσουμε ό,τι κρύβαμε κάτω από το χαλί. Αυτή η αντίθεση Ήλιου/Σελήνης μάς αποκαλύπτει πού κάναμε λάθος ή πού εξαπατηθήκαμε, ή σε τι πιστέψαμε σαν αλήθεια ενώ δεν ήταν.

Χρειάζεται να κοιτάξουμε στο σκοτάδι πριν αναζητήσουμε το φως. Χρειάζεται να θυμηθούμε τι έχουμε αποκηρύξει και τι είναι κρυμμένο στο ασυνείδητο. Παρόλο που ο Τοξότης συμβολίζει την Αλήθεια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η σκιά του περιέχει αλαζονεία και φανατισμό. Οι Δίδυμοι αρέσκονται να συγκεντρώνουν και να μοιράζονται πληροφορίες αλλά μπορούν να παρασυρθούν σε μια αφόρητη ελαφρότητα όπως «άλλα σκέφτομαι κι εννοώ κι άλλα λέω».

Λίγες ώρες αργότερα από την Πανσέληνο ο Κρόνος σχηματίζει το πρώτο από τα τρία ακριβή τετράγωνα με τον Ποσειδώνα στις 26 Νοεμβρίου (στις 7° Τοξότη/Ιχθύων). Τα επόμενα θα σχηματιστούν τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο του 2016. Να σημειώσω ότι τα τετράγωνα σηματοδοτούν κρίσιμες καμπές. Ο Dane Rudhyar θεωρεί ότι τα τετράγωνα συμβολίζουν μια κρίση συνείδησης κατά την οποία πρέπει να επαναπροσανατολιστούμε και να αφήσουμε πίσω μας ό,τι δεν χρησιμεύει πια στην εξέλιξή μας.

Ο Ποσειδώνας συνεχίζει τη διέλευσή του στους Ιχθύς (2011-2025), όπως και ο Χείρωνας (2010-19). Μαζί οι δύο μάς βοηθάνε να αντιμετωπίσουμε τις πληγές και τα τραύματά μας που έχουν στον πυρήνα τους την αίσθηση ότι δεν ταιριάζω με τους άλλους ανθρώπους, ότι η διαφορετικότητά μου με αποξενώνει, ότι είμαι ένα άλιεν εξαιτίας κάποιου σωματικού ή ψυχολογικού χαρακτηριστικού μου ή εξαιτίας του διαφορετικού τρόπου ζωής μου. Επίσης έρχονται στην επιφάνεια ζητήματα αποξένωσης, χωρισμών, εγκατάλειψης, πένθους ή προσπάθειες για να ξεπεραστούν εθισμοί, κατάθλιψη, αρνητικότητα, βλαβερές έξεις. Η Μέλανι Ράινχαρτ σε μια διάλεξή της για τον Χείρωνα, τον Πληγωμένο Θεραπευτή, είπε: «Η αδυναμία δεν είναι προορισμός, αλλά ένα κλειδί που ανοίγει την πιο δυναμική βοήθεια που μπορούμε να έχουμε».

Σε παγκόσμιο και πρακτικό επίπεδο το τετράγωνο Ποσειδώνα/Κρόνου σηματοδοτεί μια τεράστια κρίση Νερού – μην ξεχνάμε ότι ο Ποσειδώνας συμβολίζει τις θάλασσες και το νερό ως πηγή ζωής. Η διετία 2015-2016 είναι πιθανότατα χρονιές βίαιης αφύπνισής μας στο θέμα Νερό-Θάλασσες-Μόλυνση. Ο Αντρέ Μπαρμπό (André Barbault) θεωρεί ότι αυτή η όψη αποτελεί ένα τεράστιας σημασίας κύκλο για την ανάπτυξη του σοσιαλισμού-κομμουνισμού. Σημειώνει ότι το 1846 η σύνοδος Ποσειδώνα/Κρόνου έφερε την έκδοση του «Κομμουνιστικού Μανιφέστου» και στις κύριες φάσεις αυτού του κύκλου αναπτύχθηκαν και ιδρύθηκαν τα πιο σημαντικά ευρωπαϊκά σοσιαλιστικά κόμματα (γύρω στο 1882).

Το θέμα αυτού του τετραγώνου είναι σαφές: Μπορούμε να οργανώσουμε εκ νέου τις κοινωνίες και κυρίως να αναδιοργανώσουμε την οικονομία; Ή θα συνεχίσουμε το ίδιο παλιό μοντέλο της επέκτασης των αγορών και της λεηλασίας των φυσικών πόρων με την ψευδαίσθηση ότι η καταστροφή τους δεν μας επηρεάζει;

Σε αυτή την Πανσέληνο έχουμε την αντίθεση Σελήνης και Ήλιου. Με τον Ήλιο στον Τοξότη που συμβολίζει τα Μίντια, την Ανώτατη Εκπαίδευση, την Εκκλησία, τις Κυβερνήσεις, τον Νόμο, τις Εξωτερικές Υποθέσεις, αλλά και τις φανατικές ιδέες και την τρομοκρατία είναι πιθανόν να ανακύψουν θέματα φανατισμού, θέματα που σχετίζονται με πρόσφυγες και μετανάστευση, αποκαλύψεις που σχετίζονται με μίντια ή βγαίνουν από μίντια, κρίση στην εκπαίδευση, και αντιδράσεις σε κυβερνητικές θέσεις ή δυσκολίες στις σχέσεις με το εξωτερικό. Ταυτόχρονα σε αυτή τη χρονική συγκυρία δημιουργούνται προϋποθέσεις για νέους τρόπους επικοινωνίας, δηλαδή δημιουργούνται νέα μίντια με στόχο τη διαφάνεια και την αλήθεια.

Ο Ήλιος κάνει επίσης σύνοδο με τον Κρόνο και τετραγωνίζει τον Ποσειδώνα στις 29 Νοεμβρίου. Ο Κρόνος είναι η ψυχρή πραγματικότητα, οι στέρεες δομές, η εξουσία, τα γηρατειά και ο θάνατος. Ο Ποσειδώνας συμβολίζει την κατάλυση των ορίων, τη φαντασία, τη ζωή μετά το θάνατο. Μιλάμε για δύο εντελώς διαφορετικές ενέργειες και σκοπούς. Το τετράγωνο δημιουργεί σύγκρουση, ένταση, δυσφορία. Τι σημαίνει τελικά Πραγματικότητα; Ποια είναι η πραγματικότητα; Της Ψυχής ή της Ύλης; Εσωτερική ή εξωτερική; Τι σκέφτεσαι;

Θέλω να κλείσω αυτή την Πανσέληνο στους Διδύμους με τα όμορφα λόγια της βραβευμένης με Μπούκερ Ινδής Αρουντάτι Ρόι («Ο Θεός των μικρών πραγμάτων»), με Ήλιο και Άρη στον Τοξότη και Σελήνη στους Διδύμους: «Ένας άλλος κόσμος όχι μόνο είναι πιθανός, αλλά είναι ήδη στο δρόμο. Σε μια ήσυχη μέρα μπορώ να τον ακούω να αναπνέει».

*Επηρεάζει τα μεταβλητά ζώδια (Διδύμους/Τοξότες/Παρθένους και Ιχθύς) και κυρίως στο πρώτο δεκαήμερο, όπως και ωροσκόπους και πλανήτες σε αυτά τα ζώδια μεταξύ 1- 5°.