Νέα Σελήνη στις 19°13´του Αιγόκερου

10/01/2016

Αυτή η νέα Σελήνη μάς ενθαρρύνει να εξετάσουμε τα θεμέλια της ζωής μας, τις βάσεις στις οποίες στηριζόμαστε. Ο Αιγόκερος έχει σαν σύμβολο την κατσίκα, τα κατσίκια που είναι δεινοί αναρριχητές και τα συναντάμε στα πιο απόκρημνα μέρη. Ένας από τους πρωταρχικούς στόχους μας τώρα είναι να ανακαλύψουμε και να σκαρφαλώσουμε στο κατάλληλο για εμάς βουνό, δηλαδή να ανακαλύψουμε και να κινηθούμε προς τις φιλοδοξίες και τα ιδανικά της ψυχής μας.

 

Αυτή η νέα Σελήνη μάς ενθαρρύνει να εξετάσουμε τα θεμέλια της ζωής μας, τις βάσεις στις οποίες στηριζόμαστε. Ο Αιγόκερος έχει σαν σύμβολο την κατσίκα, τα κατσίκια που είναι δεινοί αναρριχητές και τα συναντάμε στα πιο απόκρημνα μέρη. Ένας από τους πρωταρχικούς στόχους μας τώρα είναι να ανακαλύψουμε και να σκαρφαλώσουμε στο κατάλληλο για εμάς βουνό, δηλαδή να ανακαλύψουμε και να κινηθούμε προς τις φιλοδοξίες και τα ιδανικά της ψυχής μας.

Ο Αιγόκερως και ο κυβερνήτης του Κρόνος μάς προκαλούν να γίνουμε κύριοι του εαυτού μας, να αναλάβουμε την ευθύνη των πράξεών μας, να επιλέξουμε το σωστό από το λάθος, το δίκαιο από το άδικο, το πραγματικό από το μη ρεαλιστικό, να αναλάβουμε την ευθύνη μας.

Στη παραδοσιακή αστρολογία ο Κρόνος είναι γνωστός ως «κακεργέτης», ως βλαβερός και δύσκολος πλανήτης. Ακόμα και οι αρετές του δεν έχουν καμία χαρά: αυτοέλεγχος, λιτότητα, προφύλαξη και η σκοτεινή του πλευρά είναι ιδιαίτερα δυσάρεστη αφού στο κέντρο της έχει το φόβο. Δεν διαθέτει ούτε τη γοητεία των άλλων αργών πλανητών, ούτε κάτι ανθρώπινο όπως οι προσωπικοί πλανήτες. Φέρνει περιορισμούς, απογοήτευση, σκληρή δουλειά, αυταπάρνηση. Ακόμα και η φωτεινή του πλευρά συνδέεται με την ωριμότητα και την αυτοπειθαρχία κάποιου που παίρνει τη ζωή πολύ στα σοβαρά. Με λίγα λόγια για να κερδίσουμε τον εαυτό μας χρειάζεται να πιεστούμε από περιστάσεις δύσκολες και επώδυνες.

Ο Κρόνος στον Τοξότη τεστάρει την πίστη μας στη ζωή, στις ιδέες, στις απόψεις και τις αντιλήψεις μας, ταρακουνάει τον τρόπο ζωής που ακολουθούμε, επιτίθεται στις πεποιθήσεις μας. Χρειάζεται να σκεφθούμε την οπτική και τις προσδοκίες μας, τις απόψεις και τις επιδιώξεις μας και πιθανόν να τις αναπροσαρμόσουμε, ανασκευάσουμε, μεταβάλουμε, αφού η αντοχή τους θα δοκιμαστεί στο καμίνι της πραγματικότητας. Δεν έχει σημασία πια να ακολουθούμε την οπτική γωνία των άλλων, αλλά να ανακαλύψουμε την προσωπική μας ματιά στα πράγματα και τους ανθρώπους. Χρειάζεται ίσως να απογοητευθούμε από τις εκδοχές της αλήθειας των άλλων για να αναλάβουμε την ευθύνη της προσωπικής μας αλήθειας χωρίς φόβο και πάθος και κυρίως χωρίς φανατισμό. Η γνώμη των άλλων για εμάς είναι σημαντική μέχρι το σημείου να συνειδητοποιήσουμε κάποιες πλευρές του εαυτού μας κι όχι για να την ενσωματώσουμε ως απόλυτη αλήθεια. Οι δικές μας απαντήσεις στις μεγάλες ερωτήσεις έχουν σημασία, όχι των άλλων.

Κατά τη διάρκεια της Νέας Σελήνης έχουμε τη σύνοδο Κρόνου/Αφροδίτης στον Τοξότη. Είναι από τις εποχές που πιθανόν έρχονται στην επιφάνεια οι διαφορές μας με τους ανθρώπους που αγαπάμε ή εκτιμάμε, ή με αυτούς που συνδεόμαστε, ή ερχόμαστε σε επαφή επαγγελματικά: οι αξίες μου και οι αξίες σου, οι στόχοι σου και οι στόχοι μου. Τι είναι αυτό που δεν μου αρέσει σε σένα, τι μας χωρίζει, τι βρίσκεις όμορφο και άσχημο; Έχει δέσμευση, αντοχή και εξέλιξη η σχέση μας; Ικανοποιούμε ο ένας τον άλλο; Παίρνουμε ευχαρίστηση από την κοινή μας ζωή; Πόσο με θέλεις και με ποθείς, σε έλκω; Α ναι, μην ξεχνάμε και την οικονομική διάσταση αυτής της όψης: Πώς διαχειριζόμαστε τα κοινά οικονομικά μας στη σχέση; Τι συνεισφέρουμε στην οικιακή οικονομία; Ή εκτός ζεύγους: Πώς είναι οργανωμένη η οικονομική μου ζωή; Πού βρίσκονται τα οικονομικά μου; Τι χρειάζεται να κάνω ώστε να αποκτήσω ποιοτικότερη ζωή; Αυτή η σύνοδος μιλάει για ρεαλισμό στις σχέσεις μας. Για τα σκοτεινά σημεία της ώστε να την κάνουμε λειτουργικότερη. Ή για να συνειδητοποιήσουμε ότι ο χωρισμός ανήκει στις επιλογές.

Η νέα Σελήνη κάνει σύνοδο με τον Πλούτωνα εντείνοντας την ανάγκη για εσωτερική αρχικά μεταμόρφωση. Δεν μπορούμε να προχωράμε συνεχώς στη ζωή ίδιοι και απαράλλαχτοι επιμένοντας να αντιμετωπίζουμε καινούργιες προκλήσεις με παλιά μέσα και συμπεριφορές. Ο Πλούτωνας από το 2008 στον Αιγόκερω έχει αποκαλύψει και αποκαλύπτει τον πραγματικό αντίκτυπο που έχουν πάνω μας τα κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά συστήματα που βασίζονται αποκλειστικά στον υλισμό, την ιεραρχία και την πόλωση.

Ο Πλούτωνας, ο θεός του Κάτω Κόσμου απαιτεί να αντιμετωπίσουμε ό,τι έχουμε απωθήσει και θάψει βαθιά μέσα μας, όσο επώδυνο κι αν είναι, ώστε να ξεπεράσουμε το δυισμό που μας αποσυντονίζει για να δημιουργήσουμε έναν κόσμο ενότητας που έχει στο κέντρο του την καρδιά.

Η νέα Σελήνη μάς υπενθυμίζει ότι «ένα συμπέρασμα που βγαίνει από τους μύθους είναι ότι στο βάθος της αβύσσου υπάρχει η φωνή της σωτηρίας. Στις πιο μαύρες στιγμές μας έρχεται το πραγματικό μήνυμα της μεταμόρφωσής μας. Στην πιο σκοτεινή στιγμή μας έρχεται το φως». - Τζόζεφ Κάμπελ

* Eπηρεάζει τα παρορμητικά ζώδια (Κριούς/Καρκίνους/Ζυγούς/Αιγόκερους) και κυρίως τους γεννημένους στο τέλος του δευτέρου δεκαημέρου και τις αρχές του τρίτου, όπως και ωροσκόπους και πλανήτες σε αυτά τα ζώδια μεταξύ 17-2°.