Πανσέληνος στις 2º31´του Σκορπιού

07/05/2018

Η Σελήνη στον Σκορπιό φωτίζει ό,τι είναι θαμμένο, ό,τι είναι μυστικό, ό,τι κρύβεται στο σκοτάδι.

Η Σελήνη στον Σκορπιό φωτίζει ό,τι είναι θαμμένο, ό,τι είναι μυστικό, ό,τι κρύβεται στο σκοτάδι. Σε προσωπικό επίπεδο φωτίζει τα κρυμμένα κίνητρα, ό,τι υποβόσκει κάτω από την επιφάνεια και τα επιμελώς κρυμμένα ψέματα, ενώ σε κοινωνικό-πολιτικό επίπεδο αποκαλύπτει την κατάχρηση εξουσίας, τη διαφθορά και τις οικονομικές ατασθαλίες. Μας καλεί να εξετάσουμε τις ιδέες και τη στάση μας απέναντι στο χρήμα, την ασφάλεια, την ίδια τη ζωή στη γη.

Τα εγκλήματα που διαπράττονταν στην Αγγλία του 18ου αιώνα κατά τη διάρκεια της Πανσελήνου τιμωρούνταν λιγότερο αυστηρά εάν ο κατηγορούμενος επικαλείτο «παραφροσύνη» εξαιτίας της Πανσελήνου. Στην εποχή μας οι αστυνομικές αρχές δέχονται περισσότερες κλήσεις γύρω από την περίοδο της Πανσελήνου.

Κατά την Πανσέληνο τα ατυχήματα αυξάνονται, η αιμορραγία είναι πιο έντονη, επηρεάζεται η σπορά και η δραστηριότητα των ζώων, αυξάνονται οι παλμοί της καρδιάς μετά από άσκηση, εντείνονται οι ημικρανίες, η διάθεση γίνεται ευμετάβολη, υπάρχει κατακράτηση υγρών κλπ. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται να θυμόμαστε ότι η σχέση Πανσελήνου και ανθρώπινης συμπεριφοράς και φυσιολογίας παραμένει ανοιχτή, σημαντική, ενδιαφέρουσα.

Κατά τη διάρκεια της Πανσελήνου άλλη μια ένδειξη της ανάγκης για αλλαγές σηματοδοτεί και η ανάδρομη κίνηση του Άρη. Τι σημαίνει ανάδρομος Άρης; από 17 Απριλίου, αρχικά στον Τοξότη και μετά στον Σκορπιό έως 30 Ιουνίου. Να θυμίσω ότι ο Άρης δείχνει το στιλ, τον τρόπο και το πώς αναλαμβάνουμε δράση για να αποκτήσουμε αυτό που θέλουμε. Έτσι την περίοδο της ανάδρομης φάσης του υπάρχει αδυναμία και αβεβαιότητα ως προς την κατάλληλη δράση που πρέπει να αναλάβουμε, ενώ είναι πιθανόν και ό,τι θέλουμε, ή το πρόσωπο που μας ενδιαφέρει, μην είναι διαθέσιμο ή προσβάσιμο. Ο δρόμος και ο προορισμός για την εκπλήρωση των επιδιώξεών μας είναι θολός, επισφαλής και αμφίβολος.

Όταν ο Άρης είναι ανάδρομος η ζωτικότητα ελαττώνεται και δεν είναι κατάλληλο διάστημα για οποιουδήποτε είδους ξεκινήματα που περιλαμβάνουν από ένα σχέδιο, μια επιχείρηση ή μια ερωτική ιστορία, μέχρι μια δικαστική διαμάχη κ.λπ. Να θυμόμαστε ότι κάτι που ξεκινάει μέσα στην ανάδρομη φάση του Άρη θα επανεξεταστεί, θα επανεκκινηθεί, θα μεταποιηθεί κατά τη διάρκεια της ορθής πορείας του, ενώ υπάρχει και περίπτωση να μην αντέξει για πολύ. Μια ερωτική ιστορία που ξεκινάει μέσα στον ανάδρομο ξεφουσκώνει γρήγορα. Συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις καλύτερα να αποφεύγονται γιατί συνήθως μετανιώνουμε μετά, ή δημιουργούν ρήγματα που δεν επιδιορθώνονται εύκολα. Επίσης καλύτερα να υποχωρήσεις ένα βήμα πίσω παρά να συγκρουστείς με ανθρώπους που σε νοιάζουν, ή να εμπλακείς σε καταστάσεις που δεν οδηγούν πουθενά. Υπάρχει επιθετικότητα στην ατμόσφαιρα, έντονος και συσσωρευμένος θυμός που ξεσπάει πολλές φορές με ασήμαντη αφορμή άλλα έχει βαθύτερα αίτια. Προσοχή στο μεταφορικό σας μέσο.

Και κάτι τελευταίο για τον ανάδρομο Άρη: καθυστερήσεις, γεγονότα, περιστάσεις και σχέσεις που μας απασχόλησαν τον περασμένο καλοκαίρι –Ιούνιο/Ιούλιο– κατά τη διάρκεια της ανάδρομης φάσης του Κρόνου από τον Τοξότη στον Σκορπιό μπορεί να επανέλθουν.

Και ο Κρόνος είναι ανάδρομος από τα τέλη Μαρτίου στα μέσα του Τοξότη. Κατά τη διάρκεια του ανάδρομου Κρόνου μάς δίνεται η ευκαιρία να κάνουμε μια σοβαρή ανασκόπηση των τελευταίων μηνών και να αναδιοργανώσουμε ή να επαναδιαπραγματευθούμε δραστηριότητες και δεσμεύσεις που πιθανόν είναι αιτία της δυσφορίας. Εάν επιμένουμε να μην κάνουμε τίποτα τα προβλήματα θα συνεχίσουν να επιμένουν. Χρειάζεται να ξεριζώσουμε την αιτία της απογοήτευσης. Υπευθυνότητα, που είναι Κρόνια λέξη-κλειδί, σημαίνει να ξέρεις πόσο πολλά μπορείς να κάνεις πριν αρχίσεις να αισθάνεσαι απογοητευμένος/η, παγιδευμένος/η ή περιορισμένος/η και να βάζεις μια γραμμή λέγοντας όχι πριν φτάσεις σε αυτό το σημείο.

Ακόμα: η Αφροδίτη σε σύνοδο με Ουρανό στον Κριό μπορεί να δημιουργήσει ευχάριστες ή δυσάρεστες εκπλήξεις. Η έντονη επιθυμία για ενθουσιασμό και ρίσκο σε συνδυασμό με πλήξη και ανησυχία είναι ένας επικίνδυνος συνδυασμός που μπορεί να προκαλέσει σπασμωδικές αντιδράσεις, ρήξεις, χωρισμούς. Η ανάγκη να είσαι ο ανεξάρτητος εαυτός σου που δεν αντέχει υποχωρήσεις, συμβιβασμούς και εξαρτήσεις χρειάζεται αυτοσυγκράτηση, σκέψη και διαλλακτικότητα. Α, ναι... μην μπερδεύεις το πυροτέχνημα με τον ήλιο: κάποιος/α που μπαίνει τώρα στη ζωή σου μπορεί να είναι πυροτέχνημα και καθόλου ήλιος.

Στην τελευταία σελίδα της αυτοβιογραφίας του ο Καρλ Γιουνγκ γράφει κάτι που θεωρώ ότι ταιριάζει σε αυτή την Πανσέληνο: «Ο κόσμος που γεννιόμαστε είναι ανελέητος, κτηνώδης και συνάμα θεϊκής ομορφιάς. Ποιο στοιχείο νομίζουμε ότι υπερισχύει του άλλου, το νόημα ή η έλλειψη νοήματος, είναι θέμα ιδιοσυγκρασίας, πιο πιθανό είναι όμως, όπως συμβαίνει σε όλα τα μεταφυσικά ερωτήματα, να ισχύουν και τα δύο. Η ζωή είναι –ή έχει– νόημα και δεν έχει. Μου είναι προσφιλής η ανήσυχη ελπίδα ότι το νόημα θα επικρατήσει και θα κερδίσει τη μάχη».

*Eπηρεάζει τα σταθερά ζώδια (Ταύρους/Λέοντες/Σκορπιούς/Υδροχόους) και κυρίως τους γεννημένους στο πρώτο πενθήμερο και τις αρχές του τρίτου, όπως και ωροσκόπους και πλανήτες σε αυτά τα ζώδια μεταξύ 0°-5ο