Έκλειψη Σελήνης στις 24º20´ Ιχθύων

12/09/2016

(16 Σεπτεμβρίου, 21:55´)

Μια σημαντική προτροπή αυτής της Έκλειψης Σελήνης που περιέχει τον άξονα Παρθένου/Ιχθύων είναι να συνθέσουμε και να ισορροπήσουμε την πρακτικότητα της καθημερινότητας και της εργασίας με την έμπνευση και τη φαντασία.

Χρειαζόμαστε μια εργασιακή ζωή που έχει νόημα για μας και στην οποία μπορούμε να ενσωματώσουμε τα ιδανικά μας, τις ιδέες μας και τα όνειρά μας. Να θυμόμαστε ότι η συμπόνια των Ιχθύων και η ανάγκη για αυτοβελτίωση της Παρθένου μάς οδηγούν στην αποδοχή του εαυτού μας αλλά και στην εποικοδομητική κριτική. Όσον αφορά τις σχέσεις χρειάζεται να εξισορροπήσουμε τα δύο αυτά ζώδια γιατί το ταλέντο της διάκρισης που διαθέτει η Παρθένος μπορεί στη σκοτεινή εκδοχή του να γίνει διαχωρισμός και απομόνωση και το εξαίσιο χαρακτηριστικό της ενσυναίσθησης των Ιχθύων μπορεί να οδηγήσει στο στέγνωμα και την ξηρασία της ψυχής. Υιοθετώντας τα θετικά χαρακτηριστικά των Παρθένων και των Ιχθύων μπορούμε να δημιουργήσουμε μια βιώσιμη ισορροπία: μπορούμε να είμαστε ανοιχτοί και κλειστοί, ενωμένοι και μόνοι.

Οι Σεληνιακές εκλείψεις στρέφουν την προσοχή μας σε ό,τι ο Καρλ Γιουνγκ αποκαλεί «σκιά»: στα κομμάτια δηλαδή του εαυτού μας που δεν μας κολακεύουν, που δεν έχουμε αφομοιώσει, που αγνοούμε ή έχουμε θάψει για να μην αντιμετωπίσουμε. Όλοι θέλουμε να σκεφτόμαστε τους εαυτούς μας ως καλούς, δίκαιους και ευγενείς, ή ως ανθρώπους καλών προθέσεων. Όμως ξεχνάμε ότι είμαστε απλώς άνθρωποι που περιέχουμε και τα αντίθετα: κακία, αγένεια, χειραγώγηση, αδυναμίες και ελαττώματα – είμαστε ΚΑΙ κακοί. Ό,τι ανακαλύπτουμε για τον εαυτό μας και τους άλλους κατά τη διάρκεια των Σεληνιακών Εκλείψεων μπορεί να είναι σκληρό ή ακόμα και σοκαριστικό. Η Έκλειψη Σελήνης, που είναι και Πανσέληνος, με τον Ήλιο και τη Σελήνη σε αντίθετα ζώδια, μάς δίνει την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε τις αντιθέσεις μας και να κατανοήσουμε τα κομμάτια του εαυτού μας που δεν μας αρέσουν. Αναγνωρίζοντας ότι διαθέτουμε και αισθήματα όπως φόβο, θυμό, ζήλεια και οργή μπορούμε να τα τιθασεύσουμε, να τα αμβλύνουμε, να βρούμε το γιατί τους. Κανείς μας δεν είναι Τέλειος – ούτε καν πλησιάζει. Αν έχουμε τη θέληση να δεχτούμε το καλό μαζί με το κακό τότε οι Εκλείψεις Σελήνης είναι μαγικές εποχές ανακάλυψης.

Όσο για τον ανάδρομο Ερμή στην Παρθένο ((30/8 - 22/9) ταυτόχρονα με την ανάδρομη κίνηση των Τριών Μεγάλων (Ουρανού/Ποσειδώνα και Πλούτωνα) μας φέρνει πάλι αντιμέτωπους με τη σημασία των ανάδρομων πλανητών. Τι σημαίνει αυτή τους η φαινομενική ανάδρομη κίνηση; Είναι μια εποχή για να συνειδητοποιήσουμε, να αφομοιώσουμε και να επεξεργαστούμε τις εμπειρίες, τη δράση και τις αποφάσεις μας μέχρις εδώ, ώστε να βρούμε λύσεις σε προβλήματα που χρονίζουν. Είναι γεγονός ότι η ανάδρομη κίνηση των πλανητών εμποδίζει ή και σταματάει εντελώς ό,τι αντιλαμβανόμαστε ως πρόοδο ή εξελίξεις. Η ζωή φυσικά συνεχίζεται, αλλά στις ανάδρομες εποχές αναγκαζόμαστε να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν υπάρχουν παρακάμψεις και γρήγοροι δρόμοι στον έρωτα, στην υγεία, στην ευημερία, στις προσωπικές σχέσεις, στις δουλειές ή στην πολιτική. Οι ανάδρομες εποχές των πλανητών δημιουργούν ρευστότητα και σύγχυση με ένα σκοπό: να καταλάβουμε τα αποτελέσματα της δράσης μας. Έρχονται για να μας πουν ότι το παρελθόν επεμβαίνει στο παρόν γιατί εκεί πίσω υπάρχουν οι αποφάσεις που πήραμε.

Το στενό τετράγωνο του Άρη στον Τοξότη με την αντίθεση Ήλιου/Σελήνης σχηματίζει ένα Ταφ τετράγωνο που δημιουργεί αναταραχή και εντείνει το ανικανοποίητο. Τοξότης και Ιχθύς λαχταράνε μια ζωή με υψηλά ιδανικά και μεγάλες ανεξερεύνητες λεωφόρους, δεν αντέχουν τον περιορισμό και είναι βέβαιοι ότι κάτι «μαγικό» μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή, ενώ η Παρθένος στη μέση υπερβάλλει με τις ατέλειες, γειώνει, επιβάλλει το ρεαλισμό της πραγματικότητας και γίνεται επικριτική όταν δυσκολεύεται.

Κατά τη διάρκεια της Έκλειψης έχουμε ένα σχεδόν ακριβείας τρίγωνο Άρη/Ουρανού στις 23° Τοξότη/Κριού που μας επιτρέπει να αναλάβουμε μερικά ρίσκα, να ανοιχτούμε σε νέα εδάφη, να αντιμετωπίσουμε περισσότερο ψύχραιμα τις σχέσεις μας, να απελευθερωθούμε από δεσμά και εξαρτήσεις που μας κρατάνε ακίνητους στο παρελθόν, να διερευνήσουμε νέες προοπτικές και να σπάσουμε τη ρουτίνα. Είναι μέρες πριν και μετά την έκλειψη που προσφέρουν ευκαιρίες για νέες επιδιώξεις, αισθήματα, σχέσεις. Ελευθερία, διαίσθηση, αυτοέκφραση, το τρίπτυχο αυτής της ευνοϊκής όψης. Μπορείς να οργανώσεις ένα καινούργιο σου σχέδιο, στόχο, να υιοθετήσεις μια νέα ιδέα, να ενθουσιαστείς από μια συνάντηση – μόλις πάψει να είναι ανάδρομος ο Ερμής. Εχθρός η στασιμότητα, η συμβατικότητα, η επανάληψη, το δοκιμασμένο.

Ο Δίας και η Αφροδίτη στον Ζυγό μπορούν να γίνουν η γέφυρα συνεννόησης και συνεργασίας αυτή την περίοδο. Ίσως στο κάτω κάτω η αγάπη και η ισορροπία να είναι τα μόνα πράγματα που χρειαζόμαστε. Ή όπως είπε ο JosephºJohn Campbell: «Αν θέλεις να βρεις τον εαυτό σου ακολούθησε αυτό που σε κάνει ευτυχισμένο».

*Επηρεάζει τους γεννημένους το τρίτο δεκαημέρο Παρθένους, Ιχθύς, Διδύμους και Τοξότες ή όσους έχουν ωροσκόπους, ή πλανήτες σε αυτά τα ζώδια μεταξύ 22º - 27º.