Πανσέληνος στις 23º14΄ του Κριού

13/10/2016

Τι χρειάζεται να τελειώσουμε; Να συνειδητοποιήσουμε; Να ολοκληρώσουμε; Να υλοποιήσουμε; Κάθε Πανσέληνος κάνει ορατά τα προβλήματα και αναζητάει τη λύση τους.

Τι χρειάζεται να τελειώσουμε; Να συνειδητοποιήσουμε; Να ολοκληρώσουμε; Να υλοποιήσουμε; Κάθε Πανσέληνος κάνει ορατά τα προβλήματα και αναζητάει τη λύση τους.

Σε κάθε Πανσέληνο έχουμε την αντίθεση του Ήλιου με τη Σελήνη. Οι αντιθέσεις προκαλούν συνειδητοποιήσεις. Είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να τραβήξουν την προσοχή μας μέσα από τις σημαντικές μας σχέσεις. Οι δύο πλευρές κάθε θέματος, οι δύο πλευρές κάθε ερώτησης, οι δύο όψεις του νομίσματος, μας κάνουν θεατές ενός παιχνιδιού τένις κατά το οποίο γυρίζουμε το κεφάλι μας προς μία κατεύθυνση και αμέσως μετά από την άλλη. Βεβαίως η αντίθεση μπορεί να στρέψει ολοκληρωτικά την προσοχή μας προς τη μία πλευρά αγνοώντας την άλλη ή να μας ακινητοποιήσει στο ενδιάμεσο – έτσι μένεις στο φράκτη σε μια άβολη και δυσάρεστη θέση χωρίς να πέφτεις ούτε από εδώ ούτε από εκεί. Η ουσία όμως έγκειται στο να δεις και τις δύο πλευρές, να τις συνειδητοποιήσεις – έστω κι αν γέρνεις περισσότερο από τη μία πλευρά να έχεις γνώση και της άλλης. Στη συγκεκριμένη αντίθεση του Ήλιου στον Ζυγό και της Σελήνης στον Κριό οι δύο πλευρές περιέχουν: Εγώ - Εμείς. Τι θέλω εγώ - Τι θέλουν οι άλλοι και η κοινωνία. Πρωτοβουλίες - Συμβιβασμός. Αγωνίζομαι - Συνεργάζομαι. Ανεξαρτησία - Σχέση. Απόφαση - Αναποφασιστικότητα.

Μπορούμε να κάνουμε αυτό που θέλουμε και ταυτόχρονα να το κάνουμε μαζί με κάποιον άλλο; Πώς μπορεί να υιοθετήσεις μια πάρε δώσε συμπεριφορά με το/τη σύντροφό σου χωρίς να θυσιάσεις ένα κομμάτι της ελευθερίας, της αυτονομίας και της ανεξαρτησίας σου; Πώς μπορείς να διατηρήσεις την ατομικότητα, τις ιδέες και την οπτική σου μέσα σε μια συνεργασία που υπάρχουν κι άλλες γνώμες και απόψεις;

Και τα δύο αυτά ζώδια –Κριός/Ζυγός– συνδέονται με τον πόλεμο και τις μάχες. Την ευθύνη της έναρξης του πολέμου την αναλαμβάνει συνήθως ο Κριός – αλλά και ο Ζυγός, που ενδιαφέρεται για τη δικαιοσύνη και την ειρήνη, σκέφτεται επίσης ότι χρειάζεται να αγωνιστεί και να πολεμήσει για τις αξίες του. Αυτός ο συνδυασμός προσφέρει τεράστια γνώση της δυαδικότητας που διατρέχει όλα τα πράγματα και φυσικά τις σχέσεις. Στα καλύτερά της αυτή η αντίθεση μπορεί να μας μάθει πώς να μετριάζουμε την ιδιοτέλεια με τη συνεργασία και πώς να είμαστε δυναμικοί χωρίς να γινόμαστε επιθετικοί και απόλυτοι. Το μάθημα αυτής της νέας Σελήνης: να μάθεις να ακούς, να δέχεσαι και να επιτρέπεις στους άλλους να έχουν διαφορετικές επιθυμίες και ανάγκες χωρίς να καταπιέζεις τις δικές σου.

Κατά τη διάρκεια της Πανσελήνου έχουμε σύνοδο Πλούτωνα/Άρη στον Αιγόκερω, που σημαίνει ότι ενεργοποιείται μέσα μας η έντονη θέληση, στα όρια της εμμονής, να καταφέρουμε ό,τι έχουμε στο μυαλό μας και επιδιώκουμε. Υπάρχει η παρορμητική ανάγκη για νίκη σαν να εξαρτάται η ζωή μας από αυτήν. Είναι μια σύνοδος - πυρηνικό εργοστάσιο, γεμάτη ένταση και δυναμισμό, που αν διοχετευθεί σε ένα στόχο μπορεί να δημιουργήσει θαύματα αλλά αν παρεισφρήσει σε σχέσεις μπορεί να δημιουργήσει κρίση, ή στην περίπτωση μιας ερωτικής ιστορίας που παραπαίει, ή που ο ένας αγαπάει περισσότερο και ο άλλος αδιαφορεί/εξαφανίζεται/φεύγει, μπορεί να ξεθάψει θαμμένη οργή, ζήλεια, επιθετικότητα, κτητικότητα, χειραγώγηση, πάθος (σαν παράγωγο της παθολογίας), συγκρούσεις και ανταγωνισμό.

Η σύνοδος επίσης της Σελήνης με τον Ουρανό στον Κριό δημιουργεί απρόβλεπτες αντιδράσεις, ξαφνικούς χωρισμούς, συγκρούσεις, ή ξαφνικούς έρωτες, ανάγκη για ανεξαρτησία, εξέγερση, ξαφνικές μεταβολές της διάθεσης, σοκ, αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά, σπασμωδικές κινήσεις. Για τέτοιες όψεις μπορούμε να πούμε ότι όσα φέρνει η ώρα δεν τα φέρνει ο χρόνος. Α, ναι: αυτή η όψη οξύνει τη διαίσθηση – σε μια έκλαμψη «ξέρεις» χωρίς να καταλαβαίνεις το πώς. Όπως πάντα στο καλό σενάριο έχουμε έντονη διάθεση για αλλαγές εδώ και τώρα και στο δύσκολο έχουμε ρήξεις που ουσιαστικά από κάτω τους κρύβουν έντονη επιθυμία για επανεκκίνηση.

Η Πανσέληνος στον Κριό μάς ρωτάει: Τι σε παθιάζει, ενθουσιάζει, συγκινεί; Τι θέλεις να καταφέρεις; Με ποιον; Ποιο είναι το επόμενο βήμα σου; Ποια είναι η περιπέτεια και ο στόχος που έχεις επιλέξει; Ποιο ρόλο έχεις αναλάβει; Η ηθοποιός Λίλι Τόμλιν είπε κάτι που συνοψίζει όλα αυτά: «Είπα σε κάποιον ότι θα ’πρεπε να κάνει κάτι. Ύστερα συνειδητοποίησα ότι εγώ είμαι αυτός ο κάποιος».

*Επηρεάζει κυρίως το τρίτο δεκαήμερο των παρορμητικών ζωδίων (Ζυγούς, Αιγόκερους, Κριούς και Καρκίνους) και όσους έχουν ωροσκόπους ή πλανήτες σε αυτά μεταξύ 21ο-26ο.