Πανσέληνος στις 14 Νοεμβρίου

25/04/2018

Η επιρροή αυτής της Πανσελήνου είναι ακόμα πιο έντονη. Πώς θα μας επηρεάσει η (σούπερ)σελήνη που έρχεται;

Οι Πανσέληνοι (η αντίθεση Ήλιου/Σελήνης δηλαδή – και αυτή τη φορά Σκορπιού/Ταύρου), ολοφώτεινες στο αποκορύφωμά τους, φωτίζουν ό,τι βρίσκεται στο σκοτάδι ή ό,τι έχουμε παραβλέψει και αγνοήσει. Μια Πανσέληνος φέρνει στο φως ό,τι μας εμποδίζει να προχωρήσουμε. Υπό το φως της σελήνης διαπιστώνουμε και παρατηρούμε, έρχονται στην αντίληψή μας αισθήματα, πράξεις, αντιδράσεις και συμπεριφορές που χρειάζεται να μεταμορφωθούν.

Φυσικά στο φως δεν έρχεται μόνο ό,τι επιθυμούμε να αλλάξουμε αλλά φωτίζονται επιθυμίες, χαρακτηριστικά μας και κομμάτια του εαυτού μας που δεν μας αρέσουν, μας πονάνε, έχουμε καταπιέσει, απωθήσει ή έχουμε θάψει θεωρώντας ότι τα εξαφανίσαμε.

Στις Πανσελήνους αντιμετωπίζουμε τη σκιά μας – τη σκοτεινή μας πλευρά. Ο Σκορπιός στον οποίο βρίσκεται ο Ήλιος είναι το ζώδιο που περισσότερο από όλα σχετίζεται με τη σκιά – εμμονές, δράμα, σκοτάδι. Ποια είναι λοιπόν η σκοτεινή σου πλευρά; Ποιο είναι αυτό τα μυστικό που δεν θέλεις να μάθει κανείς και τι σημαίνει για σένα; Τι κρύβεις κάτω από το χαλί; Ποιο χαρακτηριστικό σου θέλεις να λειάνεις, βελτιώσεις ή να απαλλαγείς από αυτό; Ο Σκορπιός φέρνει στην επιφάνεια επίσης θέματα εμπιστοσύνης. Μπορεί να μην έχουμε όλοι γενέθλιους πλανήτες στον Σκορπιό άλλα όλοι έχουμε 8ο οίκο (τον οίκο που συμβολίζει τον Σκορπιό) στο χάρτη μας και φυσικά Πλούτωνα, τον μοντέρνο κυβερνήτη του Σκορπιού, που προσδιορίζουν και δείχνουν σε ποιον τομέα αντιμετωπίζουμε τους δαίμονές μας, τι επιθυμούμε και με ποιο τρόπο θα μεταμορφώσουμε τον πόνο και τα βάσανά μας σε ωριμότητα, σοφία και κατανόηση. Να θυμόμαστε ότι η άρνηση και η καταπίεση των αισθημάτων μας, των επιθυμιών και των αναγκών μας σε συνδυασμό με το ρίξιμο του φταιξίματος στους άλλους μάς κρατάνε στο σκοτάδι, ενώ η συνειδητοποίηση δημιουργεί διεξόδους.

Με τον ίδιο τρόπο η Αφροδίτη, που είναι η κυβερνήτρια του Ταύρου, και ο 2ος οίκος (που συμβολίζει τον Ταύρο στο γενέθλιο χάρτη μας) περιγράφει πώς και πού μπορούμε να αναπτύξουμε μια υγιή σχέση με το φυσικό κόσμο. Η σκιά του Ταύρου περιέχει υπερβολική ή καθόλου προσοχή στην οικονομική ασφάλεια, την ύλη και τον αισθησιασμό. Η αποθέωση της ύλης και η περιφρόνηση της πνευματικότητας, όπως και η εμμονή με τον πλούτο, ανήκουν στη σκοτεινή πλευρά του Ταύρου. Από την άλλη η αδιαφορία για την οικονομική ασφάλεια και το σώμα ανήκουν επίσης στην αρνητική πλευρά του Ταύρου.

Εδώ να σημειώσω ότι η επιρροή αυτής της Πανσελήνου είναι ακόμα πιο έντονη, αφού αυτή η Πανσέληνος ανήκει στις Σούπερ-Σελήνες που ονομάζονται έτσι επειδή πλησιάζουν πιο κοντά τη Γη. Ενώ στα τέλη Οκτωβρίου η Σελήνη απέχει από τη Γη 406.οοο χλμ. σε αυτή την Πανσέληνο η Σελήνη πλησιάζει τη Γη στα 356.οοο χλμ. Σε τέτοια κοντινή απόσταση, η Σελήνη θα φτάσει άλλη μια φορά σε αυτόν τον αιώνα, στις 25 Νοεμβρίου 2034.

Παρόλο που ο Ουρανός δημιούργησε το τελευταίο τετράγωνο ακριβείας με τον Πλούτωνα μέσα στο 2015, οι δυο αυτοί πλανήτες συνεχίζουν να κάνουν μεταξύ τους τετράγωνο (αλλά με απόκλιση 12°) μέχρι τον Μάιο του 2019 δημιουργώντας ριζικές, βίαιες, αναπάντεχες, ξαφνικές αλλαγές κάθε φορά που ένας άλλος πλανήτες συνδέεται με αυτούς. Η Αφροδίτη, που κυβερνάει τον Ταύρο, συναντάει τον Πλούτωνα, κυβερνήτη του Σκορπιού, στις 25 Νοεμβρίου, και τετραγωνίζει τον Ουρανό στις 29 Νοεμβρίου (16°-21° Αιγόκερου/Κριού) μάς πιέζει να ξεκαθαρίσουμε αξίες και σχέσεις, να συνειδητοποιήσουμε τι δίνει ζωντάνια στη ζωή μας και τι πρέπει να αλλάξουμε ώστε να διευκολυνθούμε στην επίτευξη των στόχων μας.

Λίγες μέρες μετά την Πανσέληνο, στις 17 Νοεμβρίου, η ευαισθησία και η δημιουργικότητα, η διαίσθηση και η φαντασία οξύνονται με τον Ποσειδώνα σε σύνοδο με τον Νότιο Δεσμό στις 9° των Ιχθύων, που τετραγωνίζει τον Ερμή στις 19 και κάνει στάση προς ορθή πορεία στις 20/11. Ο Ποσειδώνας σε σύνοδο με τον Νότιο Δεσμό μάς προτρέπει να απαλλαγούμε από τη σκιά των Ιχθύων, δηλαδή από την τάση να γίνουμε θύματα ή μάρτυρες, από την εξαρτητικότητα και την επιθυμία για φυγή από την πραγματικότητα που εντείνεται από έξεις όλων των ειδών. Ο Ποσειδώνας σε τετράγωνο με τον Ερμή θολώνει το αριστερό μέρος του εγκεφάλου μας, τη λογική, και μας προτείνει να καθορίσουμε τα επόμενα βήματά συνυπολογίζοντας την καρδιά.

Σημαντικότατα γεγονότα της περιόδου αποτελούν τα τέσσερα τετράγωνα που θα κάνει ο Δίας με τον Πλούτωνα (24 Νοεμβρίου 2016, 30 Μαρτίου και 4 Αυγούστου 2017 στις 16°-19° Ζυγού/Αιγόκερου) και οι τρεις αντιθέσεις του με τον Ουρανό (26 Δεκεμβρίου, 2016, 2 Μαρτίου και 27 Σεπτεμβρίου, 2017 στις 21°-27° Ζυγού/Κριού). Ακόμα περισσότερο και εξαιτίας των ανάδρομων περασμάτων του ο Δίας θα παραμείνει (με 10° απόκλιση) σε τετράγωνου με τον Πλούτωνα για ένα σχεδόν χρόνο (από την πρώτη Οκτώβριου του 2016 έως τις 25 Σεπτεμβρίου 2017) και εννέα μήνες σε αντίθεσή (με απόκλιση 10°) με τον Ουρανό (από τις 3 Νοεμβρίου 2016 έως την 1 Μαΐου 2017 και από 11 Αύγουστου έως 6 Νοεμβρίου 2017) προκαλώντας έντονη κοινωνική και πολιτική αναστάτωση, πίεση για οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ενώ σε επίπεδο σχέσεων απαιτεί μεγαλύτερη ελευθερία, ισότητα και κοινή προσπάθεια.

Συνοψίζοντας να θυμηθούμε μια φράση του Rollo May (April 21, 1909 - October 22, 1994), του αμερικανού υπαρξιακού ψυχολόγου: «Θάρρος είναι η δύναμη να αφήνεις πίσω ό,τι σου είναι γνωστό και σου δημιουργεί ασφάλεια».


*Επηρεάζει κυρίως τους γεννημένους στο τρίτο δεκαήμερο των σταθερών ζωδίων (Σκορπιούς/Υδροχόους/Ταύρους/Λέοντες), και όσους έχουν ωροσκόπους και πλανήτες σε αυτά μεταξύ 20ο-25ο.