Γενέθλιος χάρτης

Είναι ο αστρολογικός χάρτης που σχεδιάζεται για κάθε άτομο με βάση την ακριβή ημερομηνία, ώρα και τόπο γέννησης του. Ο γενέθλιος χάρτης είναι το θεμελιώδες εργαλείο της αστρολογίας για την ερμηνεία και επεξήγηση της προσωπικότητας του κάθε ατόμου.

Γη

 Το στοιχείο της Γης συνδέεται με τις λειτουργίες της πρακτικότητας, του ρεαλισμού και της ασφάλειας. Στη σειρά των στοιχείων έρχεται δεύτερο μετά τη Φωτιά. Στο στάδιο της Γης προσπαθούμε να δώσουμε σάρκα και οστά στο όραμα, το στόχο ή την επινόηση που είχαμε στο στάδιο Φωτιάς. Σε αυτό το στάδιο εμπλεκόμαστε για πρώτη φορά με τον υλικό κόσμο, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να ολοκληρώσουμε το έργο που έχουμε αναλάβει και να ερχόμαστε αντιμέτωποι με τους περιορισμούς που επιβάλει η υλική σφαίρα.

Τα ζώδια που ανήκουν στο στοιχείο της Γης είναι ο Ταύρος, η Παρθένος και ο Αιγόκερως. Βασικά αιτήματα όλων των ζωδίων αυτού του στοιχείου είναι η εμπλοκή στην υλική σφαίρα της ζωής μέσω της εργασίας. Έχουν ανάγκη να υποστηρίζουν μόνοι τους τον εαυτό τους και γι’ αυτό προσπαθούν να δημιουργήσουν συνθήκες οικονομικής και υλική ασφάλειας στη ζωή τους. Επίσης έχουν ανάγκη να απολαμβάνουν τις αισθήσεις και το σώμα τους και γι’ αυτό συνδέονται με τον αισθησιασμό και τη σωματική ηδονή.

Γήινος

Έτσι χαρακτηρίζεται κάποιος που έχει έμφαση πλανητών σε ζώδια της Γης ή τουλάχιστον δύο από τα τρία στοιχεία Ήλιος, Σελήνη ή Ωροσκόπος σε αυτά τα ζώδια. Οι Γήινοι τύποι εκφράζουν σε μεγάλη έκταση τα χαρακτηριστικά του στοιχείου της Γης.

Γιόντ

Πρόκειται για πλανητικό σχηματισμό στον οποίο συμμετέχουν τρεις πλανήτες. Οι δύο πλανήτες σχηματίζουν μεταξύ τους όψη εξαγώνου (αρμονική όψη) ενώ ο τρίτος πλανήτης σχηματίζει και με τους δυο προηγούμενους όψη χιαστί (δυσαρμονική όψη). Με αυτό τον τρόπο σχηματίζεται ένα μεγάλο ισοσκελές τρίγωνο στο ωροσκόπιο με βάση τους δύο πλανήτες που σχηματίζουν εξάγωνο και κορυφή τον τρίτο πλανήτη που σχηματίζει τη χιαστί όψη με τους άλλους δυο. Αυτός ο πλανήτης ονομάζεται και εστιακός πλανήτης και είναι αυτός που δέχεται την μεγαλύτερη ένταση από τον σχηματισμό. Η όψη ονομάζεται εναλλακτικά και «Δάχτυλος της Μοίρας» ή «Δάχτυλος του Θεού».

Γωνιακός οίκος

Με αυτό τον όρο χαρακτηρίζονται οι οίκοι που ορίζονται από τις βασικές γωνίες του ωροσκοπίου (Ωροσκόπος, Δύση, Μεσουράνημα και Ναδίρ). Γωνιακοί οίκοι είναι ο 1ος, ο 4ος, ο 7ος και ο 10ος οίκος του ωροσκοπίου. Θεωρούνται οι σημαντικότεροι οίκοι στην πορεία εξέλιξης της προσωπικότητας καθώς συμβολίζουν σφαίρες εμπειρίας που χαρακτηρίζονται από αυθόρμητη δράση του Εγώ.

Γωνιακός πλανήτης

Με αυτό τον όρο χαρακτηρίζεται ένας πλανήτης του γενέθλιου ωροσκοπίου που βρίσκεται τοποθετημένος σε κάποιον από τους γωνιακούς οίκους (1ο, 4ο, 7ο και 10ο οίκο). Οι ενέργειες που συμβολίζονται από αυτούς τους πλανήτες είναι πολύ σημαντικές και καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την προσωπικότητα του ατόμου.

Γωνίες

Έτσι αποκαλούνται σαν ομάδα οι πρωτεύοντες οίκοι, δηλαδή ο 1ος οίκος (ή Ωροσκόπος), ο 4ος οίκος (ή Ναδίρ), ο 7ος οίκος (ή Δύση) και ο 10ος οίκος (ή Μεσουράνημα). Θεωρούνται οι σημαντικότεροι οίκοι του χάρτη γιατί συμβολίζουν τον θεμελιώδη προσανατολισμό του ατόμου στη ζωή.
Οι γωνίες συμβολίζουν επίσης και τον Σταυρό της Ενσάρκωσης (ή το Σταυρό της Ύλης). Δείχνουν το χρόνο και τον τόπο. Είναι οι πύλες μέσα από τις οποίες ενσαρκωνόμαστε. Ο ζωδιακός κύκλος είναι το Όλον και ο σταυρός των γωνιών δίνει μορφή σε αυτό.