Εκλειπτική

 Εκλειπτική ονομάζεται η φαινομενική τροχιά του Ήλιου στον Ουράνιο θόλο. Πάνω στην τροχιά αυτή βρίσκονται οι αστερισμοί των ζωδίων. Αφού η απόσταση Γης - Ήλιου είναι σταθερή και η τροχιά της Γης επίσης σταθερή, η εκλειπτική δεν αλλάζει ποτέ θέση στον Ουράνιο θόλο. Πάνω στην τροχιά της εκλειπτικής παρατηρούνται και οι υπόλοιποι πλανήτες του Ηλιακού συστήματος.

Έκλειψη Ηλίου

 Είναι το αστρονομικό γεγονός κατά το οποίο η Σελήνη παρεμβάλλεται ανάμεσα στον Ήλιο και τη Γη κρύβοντας το φως του Ήλιου. Κάθε χρονιά λαμβάνουν χώρα δύο εκλείψεις Ηλίου. Η Έκλειψη Ηλίου είναι ταυτόχρονα και Νέα Σελήνη.

Οι εκλείψεις Ηλίου πάντα συμβαίνουν σε μικρή απόσταση από τον άξονα των Δεσμών, δηλαδή κοντά στο Βόρειο ή το Νότιο Δεσμό. Οι εκλείψεις Ηλίου αστρολογικά χαρακτηρίζουν περιόδους αλλαγών και σημαντικών γεγονότων ενώ σε προσωπικό χάρτη οι εκλείψεις δημιουργούν την ορμή που μας χρειάζεται για να κινητοποιηθούμε, να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα ώστε να ξεκινήσουμε κάτι καινούργιο. Παρ' όλα αυτά, είναι πολύ εύκολο να κάνουμε τις λάθος επιλογές αυξάνοντας την πιθανότητα προβλημάτων. Η επιρροή μιας έκλειψης Ηλίου διαρκεί σε χρόνια όσο και η διάρκεια σε λεπτά της έκλειψης Ήλιου.

Έκλειψη Σελήνης

Είναι το αστρονομικό γεγονός κατά το οποίο η Γη παρεμβάλλεται ανάμεσα στον Ήλιο και την Σελήνη, ρίχνοντας στη Σελήνη τη σκιά της.
Μια Σεληνιακή έκλειψη μας αφυπνίζει σε γεγονότα που προηγουμένως διέφευγαν της προσοχής μας, που χρειάζεται να λάβουμε σοβαρά υπόψη ώστε να συμπληρώσουμε το παζλ των σχέσεων με τους ανθρώπους που είναι σημαντικοί στη ζωή μας. Οι σεληνιακές εκλείψεις μας κινητοποιούν συναισθηματικά

Εξάγωνο

Η όψη που δημιουργείται όταν δύο σημεία έχουν 60 μοίρες απόσταση μεταξύ τους. Τα συμπληρωματικά ζώδια συνήθως δημιουργούν μεταξύ τους όψεις εξαγώνου (το νερό με τη γη και ο αέρας με τη φωτιά) ή διαφορετικά, τα κοντινά αρσενικά ή θηλυκά ζώδια μεταξύ τους. Όταν οι πλανήτες βρίσκονται σε εξάγωνο τότε αλληλοσυμπληρώνονται ή ενισχύουν ο ένας την δράση του άλλου. Οι ελλείψεις του ενός καλύπτονται από τα δυνατά σημεία του άλλου.

Ο Κριός σχηματίζει εξάγωνο με τους Δίδυμους και τον Υδροχόο.

Ο Ταύρος σχηματίζει εξάγωνο με τους Ιχθύς και τον Καρκίνο.

Οι Δίδυμοι σχηματίζουν εξάγωνο με τον Κριό και τον Λέοντα.

Ο Καρκίνος σχηματίζει εξάγωνο με τον Ταύρο και την Παρθένο.

Ο Λέων σχηματίζει εξάγωνο με τους Διδύμους και τον Ζυγό.

Η Παρθένος σχηματίζει εξάγωνο με τον Καρκίνο και τον Σκορπιό.

Ο Ζυγός σχηματίζει εξάγωνο με τον Λέοντα και τον Τοξότη.

Ο Σκορπιός σχηματίζει εξάγωνο με την Παρθένο και τον Αιγόκερω.

Ο Τοξότης σχηματίζει εξάγωνο με τον Ζυγό και τον Υδροχόο.

Ο Αιγόκερως σχηματίζει εξάγωνο με τον Σκορπιό και τους Ιχθύες.

Ο Υδροχόος σχηματίζει εξάγωνο με τον Τοξότη και τον Κριό.

Οι Ιχθύες σχηματίζουν εξάγωνο με τον Αιγόκερω και τον Ταύρο.

Έξαρση

Στο παραδοσιακό σύστημα αξιολόγησης της ισχύος των πλανητών η έξαρση θεωρείται η ζωδιακή θέση στην οποία ο πλανήτης εκφράζεται με τη μεγαλύτερη ευκολία και δύναμη.
Οι εξάρσεις των πλανητών είναι:

Ο Ήλιος στον Κριό

Η Σελήνη στον Ταύρο

Ο Ερμής στον Υδροχόο

Η Αφροδίτη στους Ιχθύς

Ο Άρης στον Αιγόκερω

Ο Δίας στον Καρκίνο

Ο Κρόνος στον Ζυγό

Εξωκρόνιοι

Οι εξωτερικοί πλανήτες του ηλιακού συστήματος είναι ο Ουρανός, ο Ποσειδώνας και ο Πλούτωνας. Η κίνηση τους και άρα η διέλευση τους από τα ζώδια είναι τόσο αργή ώστε δημιουργούν τις λεγόμενες αστρολογικές γενιές. Στην αστρολογία ονομάζονται και Εξωκρόνιοι γιατί η τροχιά της βρίσκετε εξωτερικά της τροχιάς του Κρόνου, που είναι ο τελευταίος ορατός με γυμνό μάτι από τη Γη πλανήτης.

Εξωτερικοί πλανήτες

Οι εξωτερικοί πλανήτες του ηλιακού συστήματος είναι ο Ουρανός, ο Ποσειδώνας και ο Πλούτωνας. Η κίνηση τους και άρα η διέλευση τους από τα ζώδια είναι τόσο αργή ώστε δημιουργούν τις λεγόμενες αστρολογικές γενιές. Στην αστρολογία ονομάζονται και Εξωκρόνιοι γιατί η τροχιά της βρίσκετε εξωτερικά της τροχιάς του Κρόνου, που είναι ο τελευταίος ορατός με γυμνό μάτι από τη Γη πλανήτης.

Επιστροφή Δία

Η επιστροφή Δία λαμβάνει χώρα όταν ο Δίας ολοκληρώσει ένα πλήρη κύκλο στο ζωδιακό (χρειάζεται 12 χρόνια) μετά τη γέννηση μας και επιστρέφει στη γενέθλια θέση του. Συνεπώς έχουμε μια επιστροφή Δία ανά δωδεκαετία. Η χρονιές επιστροφής Δία θεωρούνται εξαιρετικά σημαντικές γιατί σε αυτές τις περιόδους εμφανίζονται ευκαιρίες (είτε με τη μορφή γεγονότων είτε με τη μορφή σχέσεων) που πρόκειται να καθορίσουν την προσωπική μας εξέλιξη για την επόμενη δωδεκαετία.

Επιστροφή Κρόνου

Η επιστροφή Κρόνου λαμβάνει χώρα όταν ο Κρόνος ολοκληρώσει ένα πλήρη κύκλο στο ζωδιακό (χρειάζεται 28-30 χρόνια) μετά τη γέννηση μας και επιστρέφει στη γενέθλια θέση του. Οι περίοδοι της επιστροφής Κρόνου είναι 1) στα 28-30 μας η πρώτη και 2) στα 56-58 μας η δεύτερη. Οι επιστροφές θεωρούνται κομβικά σημεία στη ζωή μας και συμβολίζουν περιόδους ωριμότητας (ενηλικίωση στην πρώτη επιστροφή, πορεία προς το τελευταίο σκέλος της ζωής μας στη δεύτερη), ανάληψης ευθυνών (γάμος, πατρότητα, μητρότητα, επαγγελματική ανέλιξη) ή εκπλήρωσης σημαντικών κοινωνικών ρόλων μας (τα παιδιά μας παντρεύονται, απομακρύνονται από την εστία, συνταξιοδότηση κοκ).

Ερμής

Είναι ο κοντινότερος πλανήτης στον Ήλιο και ο πρώτος πλανήτης που Ηλιακού συστήματος.

Αρχές που συμβολίζει: Επικοινωνία, η συνειδητή σκέψη (η λογική, η αιτιώδης σκέψη)
Παρόρμηση που αντιπροσωπεύει: Παρόρμηση να εκφράσω τις αντιλήψεις μου και την ευφυΐα μου μέσω του λόγου ή της επιδεξιότητας μου

Ανάγκες που συμβολίζει: Η ανάγκη να δημιουργήσω διασυνδέσεις με το περιβάλλον μου, η ανάγκη να μάθω και να διδάξω

Θετική Έκφραση: Ανεπτυγμένη λογική και ικανότητα διάκρισης και ταξινόμησης, ικανότητα για συμφωνία ή διαφωνία μέσω της αντικειμενικής κατανόησης των δεδομένων του περιβάλλοντος, καθαρή λεκτική έκφραση

Πιθανές Αρνητικές Εκφράσεις: Ανηθικότητα, επικίνδυνοι πειραματισμοί,
ισχυρογνωμοσύνη και μονόπλευρη αντίληψη της επικοινωνίας, στρέβλωση απόψεων, νευρικότητα, σωματική ένταση, ασύστολα ψέματα

Ζώδια που κυβερνά: Δίδυμοι και Παρθένος

Οίκοι που συνδέεται: 3ος και 6ος

Εσωτερικοί πλανήτες

Έτσι ονομάζονται αστρολογικά οι πλανήτες Ερμής, Αφροδίτη και Άρης. Οι πλανήτες αυτοί κινούνται πιο γρήγορα από τους κοινωνικούς και τους εξωτερικούς πλανήτες και θεωρείται πως είναι εκείνοι των οποίων οι θέσεις και οι όψεις καθορίζουν την ατομικότητα μας.

Ευεργέτες

(Βλέπε και Ευεργετικοί Πλανήτες)
Η Αφροδίτη και ο Δίας θεωρούνται παραδοσιακά ως ευεργετικοί πλανήτες από τους αστρολόγους. Αυτό σημαίνει ότι η συμβολική τους απεικόνιση διευκολύνει τη ροή της ζωής. Παρόλα αυτά και οι δύο μπορεί να έχουν δυσάρεστες επιπτώσεις εάν χρησιμοποιηθούν επιπόλαια.

Ευεργετικοί πλανήτες

Η Αφροδίτη και ο Δίας θεωρούνται παραδοσιακά ως ευεργετικοί πλανήτες από τους αστρολόγους. Αυτό σημαίνει ότι οι συμβολικές λειτουργίες που αντιπροσωπεύουν διευκολύνουν τη ροή της ζωής. Παρόλα αυτά και οι δύο μπορεί να έχουν δυσάρεστες επιπτώσεις εάν χρησιμοποιηθούν επιπόλαια