Καρκίνος

 Ο Καρκίνος είναι το τέταρτο ζώδιο του ζωδιακού και η έναρξη του συμπίπτει χρονικά με το Θερινό Ηλιοστάσιο. Στο ζώδιο του Καρκίνου ανήκουν όσοι είναι γεννημένοι από 22/6 έως 22/7 κάθε χρονιάς.

Ποιότητα: Παρορμητικό
Στοιχείο: Νερό
Κυβερνήτης πλανήτης: Σελήνη
Αδυναμία: Κρόνος
Έξαρση: Δίας
Πτώση: Άρης
Οίκος που σχετίζεται: 4ος

Κάρμα

 1. Ο νόμος του κάρμα (για όσους πιστεύουν ότι υπάρχει μετενσάρκωση) είναι ουσιαστικά ίδιος με τον 3ο Νόμο του Νεύτωνα: σε κάθε δράση υπάρχει ίση και αντίθετη αντίδραση. Με άλλα λόγια όλη η ζωή είναι ένα παιχνίδι αιτίων/πράξεων και αποτελεσμάτων τους. Ο κάθε άνθρωπος είναι υπεύθυνος για τις πράξεις τους και τα αποτελέσματα τους είναι το κάρμα που δημιουργεί. 

2. Αν υποθέσουμε ότι υπάρχει μετενσάρκωση και προηγούμενες ζωές όπως υποστηρίζει ένας κλάδος της αστρολογίας τότε ΟΛΑ τα ζώδια σχετίζονται με το κάρμα. Εφόσον είναι έτσι τότε όλος ο γενέθλιος χάρτης είναι καρμικός. Ο Κρόνος σαν αιχμή αυτής της άποψης που ονομάζεται και Άρχων του Κάρμα.

Καρμικά ζώδια

 Τα καρμικά ζώδια είναι η Παρθένος, ο Σκορπιός, και οι Ιχθύες - όσοι δηλαδή έχουν σε αυτά τα ζώδια Ήλιο, Σελήνη ή κάποιο άλλο πλανήτη υπόκεινται εντονότερα στο νόμο του κάρμα. Γιατί αυτά τα τρία ζώδια ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα; Γιατί σε αυτές τις φάσεις της εξελικτικής πορείας ο άνθρωπος αντιμετωπίζει κρίσεις που συνδέονται με το νόμο του Κάρμα. 

Ο Stephen Arroyo στο βιβλίο του "Astrology, Karma and Transformation" γράφει: «Συχνά φαίνεται ότι αυτοί που έχουν Παρθένο και Ιχθύες έντονα στους χάρτες τους (όχι απλά και μόνον τον Ήλιο τους) θα πρέπει να αντέξουν μεγαλύτερα βάρη από τους υπόλοιπους- και σε φυσικό επίπεδο αλλά και σε ευθύνες (Παρθένος) και συναισθηματικές θύελλες και σύγχυση (Ιχθύες). Αυτό συμβαίνει γιατί τα συγκεκριμένα ζώδια εκπροσωπούν κρίσιμες φάσεις της εξέλιξης, φάσεις ανάπτυξης και ωρίμανσης κατά τις οποίες το πρόσωπο θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες και τα αποτελέσματα της δράσης και της συμπεριφοράς του. (Να σημειωθεί εδώ ότι οι Ιχθύες συμβολίζουν το τέλος ενός ολόκληρου κύκλου ζωής και η Παρθένος συμβολίζει το θερισμό). Και τα δύο ζώδια συμβολίζουν τον εξαγνισμό σαν προετοιμασία για το επόμενο στάδιο ανάπτυξης. Η Παρθένος σχετίζεται με τον εξαγνισμό του εγώ και οι Ιχθύες σχετίζονται με τον εξαγνισμό των συναισθημάτων... Όσο για τον Σκορπιό σχετίζεται με το Κάρμα γιατί βρίσκεται στη φάση της εξέλιξης που κάποιος πρέπει να αντιμετωπίσει τις αληθινές του επιθυμίες και να συνειδητοποιήσει τη δύναμη που εμπεριέχεται σε αυτές... Οι άνθρωποι που έχουν έντονο Σκορπιό στο χάρτη τους έχουν επαφή με τις πιο αρνητικές πλευρές της ύπαρξής τους και οι περίφημες υποψίες τους όπως και η έλλειψη εμπιστοσύνης τους στους άλλους προέρχονται από την έλλειψη εμπιστοσύνης στα δικά τους αισθήματα και στο πόσο αδίστακτοι μπορούν να γίνουν στα κίνητρά τους. Έτσι με βάση τον εαυτό τους είναι φυσικό να συμπεραίνουν ότι λειτουργούν το ίδιο και οι άλλοι άνθρωποι. Ο Σκορπιός είναι το ζώδιο του θανάτου και της αναγέννησης και κάποιος με έμφαση στο Σκορπιό διχάζεται ανάμεσα στην προσκόλλησή του στο παρελθόν και τις παρορμητικές επιθυμίες από κεκτημένη ταχύτητα ΚΑΙ στην ουσιαστική, βαθιά επιθυμία του εαυτού να ξαναγεννηθεί". μέσα από τον πόνο, την ένταση και την πίεση δημιουργεί τις ευκαιρίες της εξελικτικής πορείας.

Κατιών

 Ο όρος αναφέρετε σε οίκους του ωροσκοπίου. Πιο συγκεκριμένα οι κατιόντες οίκοι είναι 3ος, ο 6ος, ο 9ος και ο 12ος. Οι κατιόντες οίκοι πάντα ακολουθούν ένα διάδοχο οίκο και έρχονται πριν από έναν γωνιακό. Στην πορεία εξέλιξης του Εγώ συμβολίζουν στάδια κατά τα οποία γίνεται προσαρμογή της γνώσης που αποκτήθηκε στους δύο προηγούμενους οίκους και προετοιμάζεται το Εγώ για μια νέα δράση, η οποία και δηλώνεται από τον επόμενο γωνιακό οίκο που ακολουθεί.

Κοινωνικός πλανήτης

Έτσι ονομάζονται ο Δίας και ο Κρόνος γιατί συμβολίζουν την αλληλεπίδραση του ατόμου με τον άμεσο κοινωνικού του περίγυρο.

Κριός

Ο Κριός είναι το πρώτο ζώδιο του ζωδιακού και η έναρξη του συμπίπτει χρονικά με την Εαρινή Ισημερία. Στο ζώδιο του Κριού ανήκουν όσοι είναι γεννημένοι από 21/3 έως και 19/4 κάθε χρονιάς.

Ποιότητα: Παρορμητικό
Στοιχείο: Φωτιά
Κυβερνήτης πλανήτης: Άρης
Αδυναμία: Αφροδίτη
Έξαρση: Ήλιος
Πτώση: Κρόνος
Οίκος που σχετίζεται: 1ος

Κρόνιος

Έτσι αποκαλείται κάποιος που ανήκει στο ζώδιο του Αιγόκερω ή έχει τονισμένο τον 10ο οίκο του (λόγω της παρουσίας πολλών πλανητών εκεί στο γενέθλιο ωροσκόπιό του) ή έχει ισχυρές όψεις ανάμεσα στον Κρόνο και τα φώτα (Ήλιος, Σελήνη), τον ωροσκόπο, τον κυβερνήτη ή/και το μεσουράνημα ή τους περισσότερους προσωπικούς πλανήτες ταυτόχρονα.

Κρόνος

Ο Κρόνος είναι ο 6ος πλανήτης του Ηλιακού συστήματος και συγκαταλέγεται στους γίγαντες αερίων μαζί με τον Δία, τον Ουρανό και τον Ποσειδώνα. Είναι ο τελευταίος πλανήτης που είναι ορατός με γυμνό μάτι από την Γη και είναι γνωστός για τα χαρακτηριστικά δαχτυλίδια του που αποτελούνται από πάγο, σκόνη και συντρίμμια.

Αρχές που συμβολίζει: Συστολή, προσπάθεια, φιλοδοξία, φόβος, περιορισμός, θάνατος

Παρόρμηση που αντιπροσωπεύει: Παρόρμηση να προστατεύσω τη δομή και την ακεραιότητα του εαυτού μου, παρόρμηση για ασφάλεια και προστασία μέσω χειροπιαστών επιτεύξεων, παρόρμηση για επιτυχία και κοινωνική ανέλιξη

Ανάγκες που συμβολίζει: Ανάγκη για κοινωνική αποδοχή, ανάγκη να στηρίζομαι στα προσωπικά μου αποθέματα ενέργειας και την προσωπική μου ικανότητα να εργάζομαι

Θετική Έκφραση: Πειθαρχημένη δράση, αποδοχή των ευθυνών και των καθηκόντων που αναθέτονται, υπομονή, οργάνωση, αξιοπιστία

Πιθανές Αρνητικές Εκφράσεις: Αυτοπεριορισμός μέσω της υπερβολικής στήριξης στον εαυτό και έλλειψη πίστης, αυστηρότητα, ακαμψία, ψυχρότητα, αμυντική στάση, ψυχολογικός ακρωτηριασμός, αρνητικότητα

Ζώδια που κυβερνά: Αιγόκερως και Υδροχόος (παραδοσιακός κυβερνήτης)

Οίκος που συνδέεται: 10ος

Κυβερνήτης

Ο όρος «κυβερνήτης» αφορά πάντα σε έναν πλανήτη και έχει διαφορετικές χρήσεις στην αστρολογική βιβλιογραφία.
1. Κυβερνήτης ενός ζωδίου είναι ο πλανήτης που ο συμβολισμός τους συνδέεται άμεσα με τη λειτουργία του συγκεκριμένου ζωδίου. Κάθε πλανήτης κυβερνά ένα ζώδιο του ζωδιακού, ενώ κάποιοι πλανήτες κυβερνούν και δύο. (Μπορείτε να ανατρέξετε σε κάθε πλανήτη και να διαβάσετε ποιο/α ζώδιο/α κυβερνά)
2. Κυβερνήτης ενός οίκου ονομάζεται ο πλανήτης που κυβερνά το ζώδιο που βρίσκεται στην ακμή του. Για παράδειγμα, με τον Λέοντα στην ακμή του 7ου οίκου, ο Ήλιος (κυβερνήτης του Λέοντα) είναι ο κυβερνήτης του οίκου, άσχετα με τους υπόλοιπους πλανήτες που πιθανόν να είναι παρόντες μέσα στον οίκο - οπότε για επιπλέον πληροφορίες που θα αφορούν τον 7ο οίκο θα πρέπει να δούμε σε ποιον οίκο βρίσκεται ο Ήλιος και τι όψεις κάνει.
3. Κυβερνήτης του Ωροσκοπίου ή του γενέθλιου χάρτη ονομάζεται ο κυβερνήτης του Ωροσκόπου. Για παράδειγμα κάποιος με Ωροσκόπο Καρκίνο έχει για κυβερνήτη χάρτη τη Σελήνη ενώ κάποιος με Ωροσκόπο Δίδυμο έχει για κυβερνήτη χάρτη τον Ερμή κοκ

Κύριες όψεις

Ονομάζονται και πτολεμαϊκές όψεις και είναι οι σημαντικότερες όψεις που σχηματίζονται σε ένα γενέθλιο χάρτη. Αυτές είναι η σύνοδος, το εξάγωνο, το τετράγωνο, το τρίγωνο και η αντίθεση.