Σελήνη

 Η Σελήνη είναι δορυφόρος της Γης και πραγματοποιεί μια πλήρη περιστροφή γύρω από την Γη κάθε 28 μέρες περίπου. Δεν εκπέμπει δικό της φως αλλά αντανακλά το φως του Ήλιου. Εξαιτίας της συνεχούς αλλαγής της σχετικής της θέσης σε σχέση με τον Ήλιο παρουσιάζει φάσεις στη φωτεινότητα της ώστε κάθε μήνα έχουμε μια Νέα Σελήνη (δεν φαίνεται στον ουρανό) και μια Πανσέληνο (πλήρης φωτεινότητα).

Αρχές που συμβολίζει: Αντίδραση, υποσυνείδητη προδιάθεση, συνήθης συμπεριφορά, ενστικτώδης ανταπόκριση

Παρόρμηση που αντιπροσωπεύει: Παρόρμηση να προστατεύσω τον εαυτό μου και όσους έχουν σημασία για εμένα, παρόρμηση για οικογενειακή και συναισθηματική ασφάλεια

Ανάγκες που συμβολίζει: Ανάγκη για συναισθηματική ηρεμία και αίσθηση πως «ανήκω», η ανάγκη να αισθάνομαι καλά με τον εαυτό μου

Θετική Έκφραση: Συναισθηματική ανταπόκριση και κατανόηση, εσωτερική πληρότητα, άνεση και προσαρμογή του εαυτού στις καταστάσεις

Πιθανές Αρνητικές Εκφράσεις: Υπερευαισθησία, ανασφάλεια, εσφαλμένη και προκατειλημμένη αίσθηση του εαυτού, ατολμία, χλιαρότητα, φαντασιοπληξία, αναποφασιστικότητα, ατολμία

Ζώδιο που κυβερνά: Καρκίνος

Οίκος που συνδέεται: 4ος

Σκληρή όψη

 (Βλέπε επίσης και Δυσαρμονική ή Δυσμενής ή Δύσκολη όψη) Όταν δύο πλανήτες έρχονται σε επαφή μέσω μίας γωνίας που θεωρείται δύσκολη τότε οι δύο πλανήτες θεωρείται ότι βρίσκονται σε δυσαρμονία - οι ενέργειές τους δεν συνδυάζονται θετικά. Η δυσαρμονία προκύπτει μέσα από την ένταση δύο ζωδίων ή δύο οίκων που εμπλέκονται στην δύσκολη όψη. Δύσκολες όψεις θεωρούνται το τετράγωνο, η αντίθεση και η χιαστή όψη (quincunx). Η σύνοδος μπορεί να θεωρηθεί δυσμενής όψη σε περιπτώσεις που οι πλανήτες βρίσκονται σε δυσαρμονία μεταξύ τους.

Σκορπιός

 Ο Σκορπιός είναι το όγδοο ζώδιο του ζωδιακού. Στο ζώδιο του Σκορπιού ανήκουν όσοι είναι γεννημένοι από 24/10 έως 21/11 κάθε χρονιάς.

Ποιότητα: Σταθερό
Στοιχείο: Νερό
Κυβερνήτης πλανήτης: Άρης (Παραδοσιακός), Πλούτωνας (Σύγχρονος)
Αδυναμία: Αφροδίτη
Πτώση: Σελήνη
Οίκος που σχετίζεται: 8ος

Σταθερά

Ο Ταύρος, ο Λέων, ο Σκορπιός και ο Υδροχόος συγκροτούν την ομάδα των Σταθερών ζωδίων. Το χαρακτηριστικό που τα συνδέει είναι πως εργάζονται προς τη συγκέντρωση και την διατήρηση των πραγμάτων που τους ενδιαφέρουν περισσότερο. Είναι λιγότερο ευέλικτα και ευπροσάρμοστα και αντιστέκονται στην αλλαγή - όμως προσφέρουν σταθερότητα η οποία συνεισφέρει στη πρόοδο.

Στάσιμος

Ένας πλανήτης παρουσιάζεται στάσιμος από την οπτική γωνία παρατήρησης της Γης είτε λίγο πριν την ανάδρομη κίνηση του είτε λίγο πριν το τέλος της ανάδρομης κίνησης του και πριν την επιστροφή σε ορθή πορεία. Οι στάσεις ενός πλανήτη είναι ιδιαίτερα κρίσιμες είτε στις διελεύσεις του είτε αν παρατηρούνται στο προοδευμένο χάρτη ενός ατόμου.

Σταυρός

Ορθογώνιος παραλληλόγραμμος (τετράγωνο όταν είναι ακριβείας) σχηματισμός από τουλάχιστον τέσσερις πλανήτες σε όψη τετραγώνου μεταξύ τους (δύο τετράγωνα και δύο αντιθέσεις κατ’ ελάχιστο). Οι πλανήτες που εμπλέκονται βρίσκονται συνήθως σε ζώδια της ίδιας ποιότητας (παρορμητικά, σταθερά και μεταβλητά). Ο μεγάλος σταυρός θεωρείται αρκετά δύσκολος σχηματισμός κυρίως όταν λαμβάνουν μέρος σε αυτόν και εξωτερικοί πλανήτες.

Στέλιουμ

Στα ελληνικά μεταφράζεται ως «Συστάδα πλανητών». Το στέλιουμ αποτελείται από τρεις ή παραπάνω πλανήτες μέσα σε ένα στενό τόξο του ζωδιακού που βρίσκονται στο ίδιο ζώδιο ή στον ίδιο οίκο. Το στέλιουμ καθιστά τους πλανήτες που εμπλέκονται πολύ ισχυρούς σε επιρροή και σημασία σε ένα ωροσκόπιο. Όσο πιο κοντινή είναι η σύνοδος των πλανητών του στέλιουμ τόσο πιο δυνατή η επιρροή τους.

Στοιχείo

Η αστρολογία χωρίζει τα δώδεκα ζώδια σε τέσσερις ομάδες βάσει των 4 στοιχείων της φύσης - Φωτιά, Νερό, Αέρας και Γη. Ανά δύο τα στοιχεία αλληλοσυμπληρώνονται και συνεργάζονται. Η Φωτιά (Κριός, Λέων, Τοξότης) με τον Αέρα (Δίδυμοι, Ζυγός, Υδροχόος ) και η Γη (Ταύρος, Παρθένος, Αιγόκερως) με το Νερό (Καρκίνος, Σκορπιός, Ιχθύς). Η κατανομή των τεσσάρων στοιχείων σε ένα ωροσκόπιο δίνει μια πολύ καλή εικόνα για τη συναισθηματική βάση και τη δυναμική του.

Στοιχείo

Η αστρολογία χωρίζει τα δώδεκα ζώδια σε τέσσερις ομάδες βάσει των 4 στοιχείων της φύσης - Φωτιά, Νερό, Αέρας και Γη. Ανά δύο τα στοιχεία αλληλοσυμπληρώνονται και συνεργάζονται. Η Φωτιά (Κριός, Λέων, Τοξότης) με τον Αέρα (Δίδυμοι, Ζυγός, Υδροχόος ) και η Γη (Ταύρος, Παρθένος, Αιγόκερως) με το Νερό (Καρκίνος, Σκορπιός, Ιχθύς). Η κατανομή των τεσσάρων στοιχείων σε ένα ωροσκόπιο δίνει μια πολύ καλή εικόνα για τη συναισθηματική βάση και τη δυναμική του.

Σύμβολο

Η συντομογραφία υπό μορφή σχεδίου που χρησιμοποιούμε στην αστρολογία προκειμένου να συμβολίσουμε τους πλανήτες, τα ζώδια ή τις όψεις.

Συνθετικός χάρτης

Είναι ο χάρτης που αντιπροσωπεύει την σχέση (προσωπική, ερωτική, επαγγελματική) μεταξύ δύο προσώπων. Ο Συνθετικός χάρτης όπως λέει και το όνομα του δημιουργείται από τη σύνθεση των γενέθλιων ωροσκοπίων των δύο προσώπων. Η βασική αρχή του σχεδιασμού του είναι πως κάθε στοιχείο του συνθετικού χάρτη προκύπτει από το μεσοδιάστημα των αντίστοιχων στοιχείων του κάθε επιμέρους χάρτη. Για παράδειγμα, αν η Σελήνη του ενός μέλους βρίσκεται στις 18 μοίρες των Ιχθύων και η Σελήνη του δεύτερου μέλους στις 28 μοίρες του Ταύρου, τότε η Σελήνη της σχέσης θα βρίσκεται στο μέσον της απόστασης ανάμεσα στις δύο Σελήνες, μετρώντας κατά τη φορά του ζωδιακού, δηλαδή στις 13 μοίρες του Κριού.
Ο Συνθετικός χάρτης παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά και την ποιότητα της σχέσης σαν μια ανεξάρτητη οντότητα. Διελεύσεις πλανητών στον συνθετικό χάρτη συμβολίζουν κρίσιμα στάδια της σχέσης.

Σύνοδος

Όψη που δημιουργείται μεταξύ δύο πλανητών που βρίσκονται ο ένας δίπλα στον άλλο. Η ανοχή αυτής της όψης είναι 8 μοίρες εκτός και αν συμμετέχουν τα Φώτα, όποτε η ανοχή αυξάνεται στις 10 μοίρες. Όταν οι πλανήτες βρίσκονται σε σύνοδο, οι ενέργειές και οι λειτουργίες τους αναμειγνύονται ώστε να γίνουν μία. Πρόκειται για πολύ δυνατή όψη και όταν ο Ήλιος κάνει σύνοδο με κάποιον άλλο πλανήτη είναι πολύ σημαντική αφού το πρόσωπο του οποίου ο Ήλιος που κάνει σύνοδο με κάποιον άλλο πλανήτη παίρνει πολλά από τα χαρακτηριστικά του. Παράδειγμα: Ήλιος σύνοδος με Ουρανό: σε όποιο ζώδιο κι αν βρίσκεται ο Ήλος παίρνει στοιχεία και από τον Υδροχόο. Ήλιος σύνοδος Ποσειδώνας: σε όποιο ζώδιο κι αν βρίσκεται ο Ήλιος παίρνει στοιχεία και από τους Ιχθύς.

Συστάδα πλανητών

Διεθνώς αναφέρεται και ως στέλιουμ (Stellium). Το στέλιουμ αποτελείται από τρεις ή παραπάνω πλανήτες μέσα σε ένα στενό τόξο του ζωδιακού που βρίσκονται στο ίδιο ζώδιο ή στον ίδιο οίκο. Το στέλιουμ καθιστά τους πλανήτες που εμπλέκονται πολύ ισχυρούς σε επιρροή και σημασία σε ένα ωροσκόπιο. Όσο πιο κοντινή είναι η σύνοδος των πλανητών του στέλιουμ τόσο πιο δυνατή η επιρροή τους.

Σχηματισμός

Ο όρος αναφέρεται σε συγκεκριμένα γεωμετρικά σχήματα που παρατηρούνται σε ένα ωροσκόπιο ανάμεσα σε τρεις ή περισσότερους πλανήτες. Χαρακτηριστικοί σχηματισμοί είναι: το Μεγάλο Τρίγωνο, ο Σταυρός, το Ταυ Τετράγωνο και το Γιόντ.