Ωριαία Αστρολογία

 Πρόκειται για κλάδο της συμβουλευτικής Αστρολογίας. Ο Αστρολόγος σχεδιάζει τον χάρτη για τη ακριβή χρονική στιγμή που ο πελάτης του έθεσε μια συγκεκριμένη ερώτηση και βγάζει συμπεράσματα προκειμένου να τον συμβουλεύσει. Αν ο ωροσκόπος του συγκεκριμένου χάρτη για παράδειγμα είναι στις τελευταίες μοίρες ενός ζωδίου τότε οι συνθήκες δεν είναι ώριμες για σωστές αποφάσεις, ενώ αν η Σελήνη είναι κενής πορείας τότε η ερώτηση θα πρέπει να επαναληφθεί κάποια στιγμή στο μέλλον γιατί υπάρχουν ακόμη πολλά σκοτεινά σημεία σχετικά με το θέμα που ενδιαφέρει τον πελάτη, οπότε η συμβουλή θα είναι μάλλον άκαιρη ή λανθασμένη.

Ωροσκόπος

 Έτσι ονομάζεται εναλλακτικά το ζώδιο που συναντάμε στην ακμή του 1ου οίκου του γενέθλιου ωροσκοπίου. Έτσι το να λέμε «Έχω ακμή πρώτου οίκου στον Κριό» είναι ισοδύναμο με το να λέμε «Έχω ωροσκόπο Κριό». Κυριολεκτικά πρόκειται για το ζώδιο που ανατέλλει στον ορίζοντα τη στιγμή που γεννιόμαστε. Συμβολικά λοιπόν την πρώτη φορά που αντικρίζουμε τον κόσμο, τον βλέπουμε μέσα από το φίλτρο του ζωδίου αυτού. Η εικόνα αυτή χαράσσεται στη μνήμη μας και γενικότερα πιστεύουμε ότι ο κόσμος που ήρθαμε έχει τα χαρακτηριστικά αυτού του ζωδίου και για αυτό συμπεριφερόμαστε ανάλογα στην υπόλοιπη ζωή μας. Για παράδειγμα για κάποιον με ωροσκόπο Σκορπιό η ζωή είναι επικίνδυνη, ασταθής και γεμάτη κρίσεις, ενώ για κάποιον με ωροσκόπο Τοξότη είναι περιπετειώδης, ενδιαφέρουσα και γεμάτη ευκαιρίες.

Μαζί με τον Ήλιο και την Σελήνη ο ωροσκόπος μας δίνει μια πρώτη εικόνα για την ουσία του ανθρώπου. Ο ωροσκόπος ή πρώτος οίκος (1ος) παρουσιάζει την εξωτερική μας προσωπικότητα, τα χαρακτηριστικά που παρατηρούν οι άλλοι άνθρωποι όταν μας συναντάνε για πρώτη φορά. Δείχνει τη «μάσκα» που φοράμε στις κοινωνικές επαφές μας και που μπορεί να προβάλλει ή να κρύβει την αληθινή φύση μας. Η φυσική μας εμφάνιση επίσης οφείλεται κυρίως στον ωροσκόπο.