Ο Ποσειδώνας στους Οίκους του γενέθλιου χάρτη

17/01/2020

Σε ποιο οίκο βρίσκεται ο Ποσειδώνας σου; Διάβασε την αντίστοιχη ερμηνεία

Ένα αναλυτικό άρθρο για την ερμηνεία του Ποσειδώνα στο γενέθλιο χάρτη ως προς τον οίκο που βρίσκεται. Δες στο γενέθλιο χάρτη σου σε ποιο οίκο βρίσκεται ο Ποσειδώνας σου και διάβασε την αντίστοιχη ερμηνεία!

Η θέση του Ποσειδώνα στο γενέθλιο χάρτη αποκαλύπτει τον τομέα της ζωής μας όπου τείνουμε να αποφεύγουμε την επαφή με την πραγματικότητα και να κυνηγάμε μία πιο ονειρική κατάσταση. Ο Ποσειδώνας μας κάνει να ελπίζουμε στο ανέφικτο, στο μη πραγματικό, στο ιδανικό. O οίκος στον οποίο βρίσκεται ο Ποσειδώνας συμβολίζει κάποιες (ή όλες) από τις ακόλουθες περιπτώσεις:

(1) είναι εκεί που δίνουμε περισσότερα απ' όσα παίρνουμε,
(2) εκεί που οι άλλοι λαμβάνουν τα εύσημα και όχι εμείς,
(3) εκεί που αποφεύγουμε τις ευθύνες και τους περιορισμούς και αναλαμβάνουν οι άλλοι τα καθήκοντά μας,
(4) εκεί που θολώνει η ατμόσφαιρα και χάνεται κατά διαστήματα η επαφή με την λογική και τη σκληρή πραγματικότητα,
(5) εκεί που παραδίδουμε τη δύναμή μας σε κάποιον άλλον ή αφηνόμαστε να παρασυρθούμε από τις συνθήκες που κάθε φορά επικρατούν.

Άλλωστε, δεν είναι ανάγκη του Ποσειδώνα να υπερισχύσει ή να νικήσει. Ο Ποσειδώνας μας βοηθάει να έρθουμε πιο κοντά στο συναισθηματικό μας κόσμο και παράλληλα να βρούμε μία διέξοδο διαφυγής από τον κυνικό κόσμο του ρεαλισμού κι ο μόνος τρόπος είναι μέσα από την επαφή με έντονα συναισθήματα. Πολλά από τα παραπάνω ζητήματα θα τα συναντήσουμε και στον οίκο του γενέθλιου χάρτη μας που έχει ακμή στο ζώδιο των Ιχθύων.

Ποσειδώνας στον 1ο οίκο (ή ωροσκόπος στους Ιχθύς)

Όταν στον 1ο οίκο μας συναντούμε τον Ποσειδώνα, αυτό σημαίνει ότι μέρος της ταυτότητάς μας, η άμεση προσωπικότητα με την οποία σχετιζόμαστε με τους άλλους, ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τα νέα ξεκινήματα στη ζωή, επηρεάζεται με ένα ποσειδώνιο τρόπο. Είμαστε εξαιρετικά ευαίσθητοι στα μηνύματα και τα συναισθήματα του περιβάλλοντος.

Με τις κεραίες συντονισμένες και στα πιο ανεπαίσθητα κύματα που στέλνουν οι άλλοι, γινόμαστε αποδέκτες των διαθέσεων και των καταστάσεων στις οποίες βρίσκονται αυτοί κάθε φορά. Με αυτό τον τρόπο, είμαστε έτοιμοι να τους συμπονέσουμε και να τους συμπαρασταθούμε, αλλά ταυτόχρονα ξεχνάμε τη δική μας ταυτότητα και τις δικές μας ανάγκες και «δανειζόμαστε» την προσωπικότητα και τα θέλω των άλλων.

Η δυσκολία που έχουμε να βάλουμε τη δική μας σφραγίδα πάνω στα πράγματα ή/και η αδυναμία να λάβουμε αποφάσεις, μάς οδηγεί στο να αντανακλούμε συνεχώς τις σκέψεις και τα συναισθήματα που μας αγγίζουν από το περιβάλλον μας. Οι άνθρωποι που συναναστρέφονται μαζί μας τείνουν να βλέπουν σε εμάς την εικόνα που αυτοί θέλουν να προβάλλουν και όχι αυτό που θέλουμε εμείς να τους δείξουμε, και για το λόγο αυτό διαφορετικοί άνθρωποι στη ζωή μας προσλαμβάνουν και διαφορετικές εικόνες για μας.

Έτσι μπορεί να αντικατοπτρίζουμε μία πολύ δυνατή και ισχυρή προσωπικότητα, αλλά στην πραγματικότητα να μην μπορούμε να αναγνωρίσουμε στον εαυτό μας παρόμοια χαρακτηριστικά, να μην μπορούμε να αποδεχτούμε αυτές τις ιδιότητές μας.

Με τον Ποσειδώνα στον 1ο οίκο αγαπάμε την ηρεμία και τη γαλήνη, και ακόμα κι όταν θέλουμε να διεκδικήσουμε κάτι, το κάνουμε με τρόπο περισσότερο εσωτερικό, φίνο, ή ακόμα και σαγηνευτικό. Η δύναμη με την οποία τραβάμε τους άλλους προς το μέρος μας είναι πολύ έντονη καθώς νιώθουν ότι εμείς είμαστε οι άνθρωποι που θα τους καταλάβουν και θα τους συμπονέσουν.

Παρόλ' αυτά, εμείς οι ίδιοι έχουμε μία εντελώς αντίθετη άποψη για τον εαυτό μας: νιώθουμε φοβερά αγχωμένοι όταν αντιμετωπίζουμε διλήμματα, επιλογές και προκλήσεις που απαιτούν άμεση δράση - ειδικά αν εμπεριέχουν αποχωρισμό από μία κατάσταση ή ένα πρόσωπο.

Ο πλέον κατάλληλος τρόπος για να διοχετεύσει κάνεις την συναισθηματική ένταση που προξενεί ο Ποσειδώνας στον 1ο οίκο είναι η φαντασία και η δημιουργικότητα, η επαφή με κάτι ανώτερο από τις καθημερινές πρακτικές ασχολίες, η αφοσίωση σε κάποιον σκοπό ή στην τέχνη, η πνευματικότητα.

Γι' αυτό και μία συνήθης τακτική όσων έχουν Ποσειδώνα στον 1ο οίκο τους είναι να αποσύρονται στον δικό τους κόσμο και να αφουγκράζονται την εσωτερική τους φωνή, μετατρέποντας όλα αυτά τα μηνύματα σε δημιουργία και τέχνη. Η διαίσθησή τους είναι πολύ δυνατή και η επαφή με τον ψυχικό τους κόσμο έχει να τους διδάξει ένα πολύ σημαντικό μάθημα: την αγάπη άνευ όρων.

Πέρα από τους καλλιτέχνες, δεν είναι λίγοι εκείνοι με Ποσειδώνα στον 1ο οίκο οι οποίοι εργάζονται ως σύμβουλοι ή ψυχοθεραπευτές, εξαιτίας της μοναδικής τους ιδιότητας να μπαίνουν στον ψυχικό κόσμο του άλλου και να τον συναισθάνονται. Αυτό το σημείο όμως χρήζει ιδιαίτερης προσοχής καθώς μπορεί κανείς πολύ εύκολα να εξαρτηθεί από αυτούς που τον χρειάζονται, από το ρόλο του σωτήρα, ο οποίος αν δεν περιορίζεται μέσα σε κάποια επαγγελματικά πλαίσια, μπορεί να συσσωρεύσει μέσα στο άτομο μεγάλα αποθέματα ψυχικής ενέργειας και θυμού.

Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις ενός Ποσειδώνα στον 1ο οίκο είναι να μπορέσει να μάθει να θέτει όρια και να αφουγκράζεται τις εσωτερικές του επιθυμίες χωρίς να επηρεάζεται σε τόσο μεγάλο βαθμό από αυτά που οι άλλοι προσδοκούν από αυτόν. Να μπορέσει να ανακαλύψει την ταυτότητά του και να δώσει στο χάος και τη σύγχυση μία πρακτική διέξοδο, να ενδυναμώσει την αποφασιστικότητά του να δρα ως ανεξάρτητη οντότητα. Να καταφέρει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που έχει από τον ίδιο του τον εαυτό, χωρίς όμως να χάσει την προσωπικότητά του και την ιδιαιτερότητά του. Να ισορροπήσει ανάμεσα στην τάση του να αφομοιώνεται με το περιβάλλον και στον αυτοσεβασμό του.

Ποσειδώνας στο 2ο οίκο (ή Ιχθύες στον 2ο οίκο)

Ο Ποσειδώνας στον 2ο οίκο σχετίζεται πολλές φορές με την ανάγκη του να μην προσκολλάται κανείς στα υλικά αγαθά και να είναι πρόθυμος να μοιραστεί τα αποκτήματα του με γενναιοδωρία. Αυτό ενδέχεται να του δημιουργήσει προβλήματα στις συναλλαγές του και σε ότι αφορά περισσότερο πρακτικά ζητήματα οικονομικής διαχείρισης.

Έχει σίγουρα αναπτύξει μία μη-υλιστική θεώρηση της ζωής και ακόμα κι όταν ο στόχος του είναι να βγάλει χρήματα, έχει την τάση να στηρίζεται περισσότερο στη διαίσθησή του παρά σε αντικειμενικά οικονομικά/ επιχειρηματικά στοιχεία. Πολλές φορές όμως δεν είναι μόνο η αδυναμία του να χειριστεί οικονομικά ζητήματα, που τον οδηγεί σε οικονομικές απώλειες, αλλά κάτι πολύ πιο σημαντικό: η υποτίμηση της προσωπικής του αξίας και των δικών του ταλέντων.

Συχνά, όταν ο Ποσειδώνας βρίσκεται στον 2ο οίκο και σχηματίζει κυρίως αρμονικές όψεις με τους υπόλοιπους πλανήτες του χάρτη, το άτομο είναι σε θέση να αισθάνεται «πλούσιος» με όσα υλικά αγαθά κι αν έχει, και αυτή η «ευμάρεια» να απορρέει από μέσα του και όχι από εξωτερικούς παράγοντες. Και σε αυτή την περίπτωση πάντως, όταν βρεθεί σε δυσμενή θέση, τα χρήματα γλιστρούν εύκολα από τα χέρια του και οι πρακτικές οικονομικές λεπτομέρειες δεν είναι το φόρτε του.

Δεν είναι ότι δεν διαθέτει την ικανότητα να χειριστεί τέτοιου είδους θέματα, απλά δεν ενδιαφέρεται να αποκτήσει μία άνετη σχέση με τα υλικά αγαθά, δεν αναζητά την αυτονομία και την αυτάρκεια. Επιθυμεί να εξιλεωθεί από το αμάρτημα της απληστίας και της ζήλιας, του υλισμού και της φιληδονίας, έτσι ώστε να μπορεί να απολαμβάνει τα αγαθά της Εδέμ χωρίς τύψεις, χωρίς να νιώθει ότι αυτά που ο ίδιος κατέχει έχουν στερηθεί από κάποιον άλλο.

Συνεπώς, σε ό, τι έχει να κάνει με τα πρακτικά και υλικά θέματα της ζωής, με αυτή τη θέση ντύνονται με ένα πέπλο μυστηρίου και ο χειρισμός τους γίνεται ολοένα και πιο χαοτικός, καθώς το άτομο δεν μπορεί να τα αντιληφθεί με λογικό τρόπο. Δεν υπάρχουν ρεαλιστικοί περιορισμοί και ο Ποσειδώνας στον 2ο δεν μπορεί να εκτιμήσει με αντικειμενικούς όρους πόσο αξίζουν οι ικανότητές του και τα ταλέντα του.

Κάποιος που έχει τον Ποσειδώνα στον 2ο οίκο, αν καταφέρει να διοχετεύσει την έμπνευσή και τη δημιουργικότητά του σε κάτι πρακτικό και απτό, έχει μεγάλη πιθανότητα να δει τα οικονομικά του αποθέματα να αυξάνονται, αλλά και πάλι να τονιστεί ότι δεν είναι αυτό που έχει σημασία γι' αυτόν. Ο Ποσειδώνας στον 2ο οίκο είναι προικισμένος με φαντασία και δημιουργικότητα, άλλα προκειμένου να δώσει σε αυτά τα χαρακτηριστικά σχήμα και μορφή χρειάζεται γήινες δεξιότητες, πρακτικότητα και πειθαρχία, δηλαδή και λίγη βοήθεια από γήινα ζώδια ή πλανήτες.

Αλλά μόνο μέσω της τέχνης (μουσική, χορός, υποκριτική, συγγραφή) μπορεί να δώσει διέξοδο στην ευαίσθητη και συναισθηματική φύση του και κατ' επέκταση να νιώθει ότι βοηθάει τους ανθρώπους να καλυτερεύσουν τη ζωή τους και να εκφράσουν τα δικά τους συναισθήματα. Ακόμα κι αν ο Ποσειδώνας στον 2ο οίκο κερδίζει τα προς το ζην μέσω ενός επαγγέλματος όπου θεραπεύει τις ψυχές των άλλων (ψυχολόγος, ιερέας, κλπ), αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να κατανοήσει και τις ανθρώπινες αδυναμίες και τις υλικές ανάγκες.

Ποσειδώνας στον 3ο οίκο (ή Ιχθύες στον 3ο οίκο)

Όταν ο Ποσειδώνας βρίσκεται στον 3ο οίκο το άτομο μπορεί με την ίδια συχνότητα να «χάνει» το μυαλό του, αλλά και ν' ανταμείβεται με έμπνευση και φαντασία. Αυτές οι δύο καταστάσεις δεν είναι απαραίτητα αντίθετες, αλλά μάλλον αποτελούν ένα σχήμα αιτίου και αποτελέσματος. Γιατί αν το μυαλό δεν ξέφευγε πέρα από τα συμβατικά πρότυπα, πέρα από τη λογική και τα όρια, πώς θα μπορούσε να παράγει ένα ευφάνταστο αποτέλεσμα, μία αξεπέραστη δημιουργία;

Εδώ, υπάρχει έντονη η τάση για την αντίληψη της πραγματικότητας όχι βάσει πραγματικών αντικειμενικών στοιχείων, αλλά στηριζόμενη σε μια έντονη διαισθητική ικανότητα, μία πιο εξω-αισθητηριακή πρόσληψη πληροφοριών. Αυτή η νοητική κατάσταση δεν μπορεί παρά να εκφράζεται ως φαντασία, δημιουργικότητα, ταλέντο, όνειρα και γοητευτική επικοινωνία στην οποία είναι δύσκολο να μην υποκύψεις.

Αν οι όψεις που κάνει ο Ποσειδώνας είναι κυρίως αρμονικές τότε όλες οι γνώσεις, οι εμπειρίες και οι πληροφορίες που μπορεί να αντιληφθεί το άτομο γίνονται λόγια, μουσική, ιδανικά και έμπνευση. Όμως αν οι όψεις είναι ως επί το πλείστον δυσαρμονικές μπορεί να γίνουν και σύγχυση, όσον αφορά τη θέση και το ρόλο του μέσα στο άμεσο περιβάλλον του.

Δεδομένου ότι το άτομο δεν τα πάει καλά με τις λεπτομέρειες και τις καθημερινές υποχρεώσεις, αυτό ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα στην επικοινωνία με φίλους και συγγενείς και στην αλληλεπίδραση με τον άμεσο κοινωνικό περίγυρο. Άρα, μην περιμένετε να είναι ακριβής στα ραντεβού του, γιατί μπορεί να έχει χάσει τη διεύθυνση, το δρόμο, την ώρα συνάντησης ή και να βρεθεί σε λάθος μέρος.

Παρόλ' αυτά τα χαρίσματα που διαθέτει είναι μάλλον σπάνια, αρκεί να τα αντιληφθείς και να τα καλλιεργήσει. Είναι ικανός όποιος έχει Ποσειδώνα στον 3ο οίκο να αναπτύξει μία αδιόρατη, λεπτή σχέση αλληλεγγύης με τους κοντινούς του, να νιώθει ότι αποτελεί το μέσο προκειμένου οι φρέσκες ιδέες να φτάσουν σε αυτούς και μπορεί να διευκολύνει το εκάστοτε συνομιλητή του χωρίς αυτός να χρειαστεί να δώσει πολλές εξηγήσεις αλλά και να εμπνεύσει με τα λόγια και τις ιδέες του - η κατανόηση που διαθέτει ο Ποσειδώνας στον 3ο είναι ζήτημα διαίσθησης.

Σίγουρα όταν πρόκειται για άμεση και ξεκάθαρη επικοινωνία, ο Ποσειδώνας στον 3ο δεν είναι στην πρώτη γραμμή. Μπορεί μάλιστα μέσα από τις αοριστίες, τις ασαφείς ή και τις μη δηλώσεις του, να αποτελέσει αφορμή για παρερμηνείες και εμπόδια στη συνεννόηση. Δεν είναι σπάνιο μάλιστα πολλοί που έχουν τον Ποσειδώνα στον 3ο οίκο τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο ή να προτιμούν να μένουν στην ανωνυμία, παρά το σπουδαίο και δημιουργικό έργο τους.

Τα πρώτα χρόνια της εκπαίδευσης μπορεί να ενέχουν κάτι το άστατο, το ακαθόριστο για τον Ποσειδώνα στον 3ο οίκο. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί ως παιδί να περνάει πολύ χρόνο στην ονειροπόληση, να μην μπορεί να συγκεντρωθεί στο σχολείο, να μην μπορεί να νιώσει οικεία με ένα τόσο συμβατικό περιβάλλον, και γενικά να μην είναι σε θέση να συνειδητοποιήσει τις πρακτικές πλευρές και καθημερινές υποχρεώσεις της εκπαίδευσης, να πειθαρχήσει και να βάλει το μυαλό του σε συγκεκριμένα καλούπια. Εκπαιδευτικές δραστηριότητες που άπτονται καλλιτεχνικών και δημιουργικών θεμάτων καταφέρνουν να ξυπνήσουν τον Ποσειδώνα στον 3ο κατά τα μαθητικά του χρόνια.

Ποσειδώνας στον 4ο οίκο (ή Ιχθύες στον 4ο οίκο)

Όταν ο Ποσειδώνας βρίσκεται μέσα στον 4ο οίκο, τον οίκο της οικογένειας, της παράδοσης, της σχέσης μας με τις ρίζες μας και το παρελθόν μας, του σπιτιού και της παιδικής μας ηλικίας, συμπεραίνουμε ότι αυτές οι σφαίρες εμπειρίας κατακλύζονται από έντονο, παραλυτικό και συχνά χαοτικό συναισθηματικό περιεχόμενο.

Συχνά το άτομο με Ποσειδώνας στον 4ο συχνά έχει μη ρεαλιστικές προσδοκίες από την οικογένειά του και γι΄αυτό δεν μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί με τις πρακτικές καθημερινές πλευρές της οικογενειακής ζωής. Νιώθει συνεχώς ότι του λείπει ένα κομμάτι από την εικόνα της ευτυχισμένης οικογένειας προκειμένου να μπορέσει να νιώσει πλήρης και ικανοποιημένος, και για το λόγο αυτό αισθάνεται να το καταδιώκει η αναζήτηση μιας χαμένης πληρότητας.

Γι' αυτό άλλωστε πολλές φορές αρνείται να πάρει την ευθύνη της προσωπικής του ζωής και βυθίζεται μέσα στο παρελθόν της οικογένειας και των αποφάσεων που επηρέασαν την πορεία της. Αντί να αναλάβει αποφάσεις που θα το κάνουν να κόψει τους συναισθηματικούς δεσμούς με μια οικογενειακή ζωή που το έχει απογοητεύσει, χρησιμοποιεί την απογοήτευση αυτή για να παραλύει ή να παγώνει την πραγματικότητα.

Η παιδική ηλικία βιώνεται με έναν περίπλοκο τρόπο, πιθανότατα εξαιτίας μίας εξαιρετικά ευαίσθητης, μπερδεμένης, ή ακόμα και απούσας γονεϊκής φιγούρας, π.χ. ενός γονέα που κυνηγούσε ένα όνειρο που δεν εκπληρώθηκε ποτέ, που ήταν αφοσιωμένος σε ένα ιδανικό ή που ήταν σωματικά ή ψυχολογικά απών από το σπίτι. Μία τέτοια εμπειρία συνεπάγεται μία χαοτική πολλές φορές αίσθηση της οικογένειας, όπου ο Ποσειδώνας στον 4ο δυσκολεύεται να κατακτήσει μία ισχυρή προσωπική ταυτότητα και συγκεκριμένη θέση και ρόλο μέσα στην οικογένειά του.

Σαν αποτέλεσμα, ψάχνει σε όλη του τη ζωή να βρει αυτή την ταυτότητα, αναζητά για μία πιο συμπαγή αίσθηση οικογένειας, για ένα ιδανικό σπιτικό ή για μια απόλυτη συναισθηματική ασφάλεια μέσα από τις στενές του σχέσεις. Το να αναλαμβάνει το ρόλο του γονέα προς άλλους και να προσπαθεί να τους προσφέρει την ασφάλεια, τη ζεστασιά και το καταφύγιο που αυτός στερήθηκε, είναι μία διέξοδος για τον Ποσειδώνα στον 4ο οίκο.

Εδώ μιλάμε για υπερβολικό δόσιμο του εαυτού μέχρι τελευταίου αποθέματος, για αγάπη άνευ όρων προς τους άλλους και ανάγκη να δεχτεί κι αυτός την ίδια στοργή. Όμως, υπάρχει και η πιθανότητα να θέτει μη ρεαλιστικές προσδοκίες για την οικογένεια, να μην μπορεί να τις ικανοποιήσει κι έτσι να αποφεύγει τις υποχρεώσεις και να προτιμά την απομόνωση γιατί γνωρίζει ότι τα όρια σε αυτά που αναζητά είναι συγκεχυμένα και δεν μπορεί να ελέγξει τα θέλω του.

Ο Ποσειδώνας στον 4ο οίκο είναι πιθανό να έχει εξιδανικεύσει έναν από τους δύο γονείς του και αν υπάρχει ελπίδα να συνειδητοποιήσει αυτό το γεγονός, αυτό δεν γίνεται παρά μόνο μετά από σκληρή επαφή με την πραγματικότητα στην ενήλικη πια ζωή. Αυτή σίγουρα αποτελεί μία ψυχοφθόρα διαδικασία καθώς ο Ποσειδώνας στον 4ο είχε καλλιεργήσει αυτή την ψευδαίσθηση μέσα του για πολλά χρόνια και προφανώς εξυπηρετούσε έναν προσωπικό ψυχολογικό σκοπό. Η εξιδανίκευση είναι μηχανισμός άμυνας απέναντι σε μία κατάσταση την οποία διαφορετικά θα μας ήταν δύσκολο να ανεχτούμε, και είναι ιδιαίτερα ανακουφιστική στην παιδική ηλικία όπου βοηθάει το παιδί να λειτουργήσει μέσα σε ένα δυσαρμονικό περιβάλλον.

Το μεγαλύτερο ζήτημα για τον Ποσειδώνα στον 4ο είναι η ασφάλεια και η ζεστασιά που νιώθει κανείς σε μία αγκαλιά όπως η οικογένεια και το σπίτι. Αναζητάει έντονα αυτή την προστασία, γιατί νιώθει ότι την έχει στερηθεί. Και μάλιστα όσο περισσότερο τη στερείται τόσο πιο πολύ ανοίγει τη δική του αγκαλιά, και φτάνει να νιώθει ότι οικογένειά του είναι όλος ο κόσμος, σπίτι είναι όλη η Γη, πατρίδα είναι όπου υπάρχουν άνθρωποι. Κι αυτό το μονοπάτι μπορεί να οδηγήσει με την ίδια πιθανότητα τόσο σε μια ουμανιστική στάση ζωής όσο και σε μια ψυχική φθορά που δύσκολα ανακόπτεται.

Ποσειδώνας στον 5ο οίκο (ή Ιχθύες στον 5ο οίκο)

Ο 5ος οίκος αφορά κυρίως τα παιδιά και την δημιουργικότητα. Όμως τα «παιδιά» του 5ου οίκου δεν είναι απαραίτητα οι βιολογικοί απόγονοι, αλλά η παιδικότητα και η δημιουργικότητα που εκφράζουμε προς τον έξω κόσμο ως μία προβολή της ιδιαίτερης και ξεχωριστής μας φύσης. Με τον Ποσειδώνα στον 5ο οίκο, το παιδί μέσα μας ζητάει την αυτοέκφραση ως μία διέξοδο προς τη σωτηρία, καθώς μέσα από αυτή αφήνει για λίγο τον σκληρό υλικό κόσμο και ενώνεται με την πηγή της ζωής.

Αλλά η σωτηρία του Ποσειδώνα έρχεται συνήθως μέσα από τον πόνο, κι έτσι το άτομο με Ποσειδώνα στον 5ο οίκο μέχρι να βρει διέξοδο στη ρομαντική φλέβα του και να δώσει σχήμα και μορφή στη θεϊκή φωνή που μιλάει μέσα του, αναγκάζεται να υποφέρει. Η επαφή του Ποσειδώνα στον 5ο με την πρακτική πλευρά της ζωής είναι γι' αυτόν μία έξωση από την Εδέμ. Η ολοκληρωτική βύθιση όμως στο βασίλειο της φαντασίας του αποτελεί γι' αυτόν ένωση με το «θείο» αλλά και λύτρωση.

Ο 5ος οίκος είναι και ο οίκος του έρωτα, αυτού που δίνει ζωή στις σχέσεις και που μας μεταφέρει στον κόσμο του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας. Δεν αφορά κάτι το αμιγώς σεξουαλικό αλλά ούτε και μία σχέση μεταξύ ίσων. Είναι μία απεριόριστη τρυφερότητα προς ανθρώπους που περιστρέφονται γύρω μας, όπως η Γη περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο.

Ο Ποσειδώνας στον 5ο οίκο ξυπνάει έναν έρωτα όπου το αντικείμενο του πόθου έχει ελάχιστη σημασία, γιατί είναι απλά ένας καθρέφτης που δίνει στο πάθος μία διέξοδο. Με απλά λόγια, η προσωπικότητα του/της Άλλου/ης δεν έχει συχνά καμία σημασία και το άτομο ερωτεύεται απλά για να ερωτευθεί. Μ' αυτή τη θέση ο έρωτας είναι έρωτας για την ομορφιά και την τέχνη, είναι εξύψωση του Εγώ, είναι αποπλάνηση, είναι εξιδανίκευση του Άλλου.

Μέσα από μία τέτοια μυθοποίηση του έρωτα, ο Ποσειδώνας στον 5ο δυσκολεύεται πολλές φορές να διαχωρίσει τις επιλογές του. Ο έρωτας είναι χαοτικός και πολλές φορές αφήνει μία πικρή γεύση μετάνοιας ή απογοήτευσης γιατί το άτομο παρασύρεται από την παρόρμηση της στιγμής. Δεν είναι απλά ερωτευμένος με τον έρωτα, αλλά ταυτόχρονα θεοποιεί την ίδια την ύπαρξη του έρωτα προσβλέπει σ' αυτόν ώστε να λυτρωθεί από τον πόνο της ύπαρξης αλλά και να λυτρώσει τους άλλους.

Έτσι, ο Ποσειδώνας στον 5ο ταυτίζεται πολλές φορές με την ψευδαίσθηση και την εξαπάτηση, είτε ως θύμα είτε ως θύτης. Άλλοτε πάλι μπορεί να έλκεται από ανθρώπους που είναι απόμακροι, μη διαθέσιμοι, σε σύγχυση ή ακόμα και να έχουν αυτοί ανάγκη από κάποιον να εξαρτηθούν.

Όταν ο Ποσειδώνας βρίσκεται στον 5ο οίκο, θεωρείται απαραίτητο (περισσότερο ακόμη και από την περίπτωση που ο Ποσειδώνας βρίσκεται στον 1ο οίκο) για το άτομο να μπορεί να διοχετεύσει κάπου την δημιουργικότητα και τη φαντασία του, γιατί ο έρωτας και οι απόγονοι αποτελούν εμπειρίες οι οποίες κάποια στιγμή θα τον φέρουν σε επαφή με τη σκληρή πραγματικότητα.

Αντίθετα, η επαφή με την τέχνη μπορεί να παραμείνει αλώβητη μέσα στο μύθο της και να αποτελεί το όχημα που προσφέρει την άμεση εμπειρία με το μυστήριο και το θεϊκό. Εδώ η δημιουργικότητα παίρνει μεγαλοπρεπείς διαστάσεις και ο Ποσειδώνας στον 5ο έλκεται από το δράμα και το θέατρο.

Τέλος, αν ληφθεί ο 5ος οίκος ως οίκος των παιδιών, ο Ποσειδώνας εδώ αισθάνεται έντονη την ανάγκη να αφοσιωθεί για τις ανάγκες των παιδιών, είτε μέσω της διδασκαλίας είτε μέσω της περίθαλψης παιδιών που χρειάζονται την αγάπη και τρυφερότητα που στερήθηκαν. Συχνές είναι οι περιπτώσεις υιοθέτησης παιδιών μ' αυτή τη θέση.

Ποσειδώνας στον 6ο οίκο (ή Ιχθύες στον 6ο οίκο)

Ο 6ος οίκος συμβολίζει την εργασία, την καθημερινότητα, τη σχέση με τους συναδέλφους, την υγεία και την στάση απέναντι στο σώμα. Όταν ο Ποσειδώνας βρίσκεται στον 6ο οίκο, υπάρχει έντονη η ανάγκη για απόδραση από τις λεπτομέρειες της καθημερινότητας και τις πρακτικές υποχρεώσεις. Το άτομο πιθανόν να υιοθετήσει μία περισσότερο πνευματική στάση, μία προσωπική φιλοσοφία όπου η ζωή σημαίνει πολλά περισσότερα από την προσκόλληση στη ρουτίνα, στην ταξινόμηση, την οργάνωση, τις αγγαρείες και τους λογαριασμούς που πρέπει να πληρωθούν.

Παρόλα αυτά, η αποφυγή αυτών των «ασήμαντων» μεν, χρήσιμων δε δραστηριοτήτων μπορεί να οδηγήσει σε αναταραχή, σύγχυση ή ακόμα και χάος στην καθημερινότητα, και ίσως μερικές φορές και ενοχές. Ο Ποσειδώνας στον 6ο ενδέχεται ακόμη να αναρωτιέται και να αμφιβάλλει για την προσωπική του ικανότητα να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του και για το λόγο αυτό να μην αναλαμβάνει τη διεκπεραίωσή τους.

Όσον αφορά την εργασία, ο Ποσειδώνας στον 6ο οίκο έχει την τάση να υποχωρεί σε θέματα εργασιακά, να μην προωθεί τις προσωπικές του απόψεις και ιδέες και να μην υποστηρίζει τα δικαιώματά του, ή ακόμα και να μην διεκδικεί τα εύσημα που του αναλογούν για τα έργα που αναλαμβάνει και φέρει εις πέρας. Είναι μάλλον ένας αφανής ήρωας μέσα στη δουλειά του και προτιμά οι άλλοι να αναλαμβάνουν και να τον γλιτώνουν από τις καθημερινές τετριμμένες εργασίες.

Ο λόγος που δεν ενδιαφέρεται για αυτά τα πρακτικά εργασιακά ζητήματα, είναι γιατί μέσα από την εργασία του προτιμά να βοηθάει τους συνανθρώπους του υπηρετώντας πολλές φορές ένα υψηλό ιδανικό. Δεν μπορεί να αναλώνεται σε υλιστικές λεπτομέρειες και πρακτικά θέματα, με κίνδυνο βέβαια να χάνει μέρος από τη σωστή υλοποίηση των σχεδίων του αλλά και την σκοπιά του πρακτικού στόχου και αποτελέσματος μίας υποχρέωσης.

Πέρα όμως από το πρακτικό κομμάτι, ο Ποσειδώνας στον 6ο δεν παύει να παραμένει ευαίσθητος στα ανθρώπινα προβλήματα και επιθυμεί να απλώνει τη χείρα βοηθείας του μέσα από την εργασία του «θεραπεύοντας» όσους περισσότερους ανθρώπους μπορεί, χωρίς διαχωρισμούς ή διακρίσεις.

Αναφορικά με το κομμάτι της υγείας, υπάρχει πιθανότητα να ταλαιπωρείται από ενοχλήσεις των οποίων την αιτία είναι δύσκολο να βρει, να έχει ευαισθησία στα φάρμακα ή αλλεργίες. Ενδέχεται επίσης να έχει υιοθετήσει μία εναλλακτική ιατρική μέθοδο, ίσως περισσότερο πνευματική παρά βιολογική. Δεν αποκλείεται επίσης ο Ποσειδώνας στον 6ο οίκο να έχει καλλιεργήσει μία ιδιαίτερη ευαισθησία απέναντι στην προστασία των ζώων και τις συνθήκες διαβίωσης, ειδικά των κατοικίδιων.

Ποσειδώνας στον 7ο οίκο (ή Ιχθύες στον 7ο οίκο)

Με τον 7ο οίκο να συμβολίζει τις σχέσεις, το γάμο, τις συνεργασίες, αλλά και τις προβολές που κάνουμε, ο Ποσειδώνας σε αυτό τον οίκο φοράει ροζ γυαλιά και αναζητάει τον ιδανικό σύντροφο. Ερωτεύεται είτε πολύ εύκολα, είτε με μεγάλη ένταση (ή και τα δύο) κι έχει την τάση να ζητάει περισσότερα απ' όσα δίνει γιατί μόνο έτσι πιστεύει ότι θα μπορέσει να έρθει πιο κοντά στη δίδυμη ψυχή του. Η ανάγκη του όμως να βιώσει ένα ισχυρό ψυχικό δέσιμο με έναν σύντροφο πολλές φορές θολώνει την αντίληψη του και η εικόνα που έχει γι' αυτόν δεν είναι πάντα ακριβής.

Για τον Ποσειδώνα στον 7ο οίκο είναι δύσκολο να δει τον Άλλο γι' αυτό που πραγματικά είναι. Αντίθετα έχει την τάση να βλέπει αυτό που θα ήθελε να δει σε αυτόν. Τοποθετεί τον σύντροφό του σε ένα βάθρο κι έτσι τείνει να τον εξιδανικεύει, απονέμοντας σε αυτόν χαρακτηριστικά και ιδιότητες που θα ήθελε να έχει, ή ακόμα και να έχει μία εικόνα κατώτερη της πραγματικότητας εξαιτίας των υπερβολικών προσδοκιών του.

Δεν είναι λίγες οι φορές που καταλήγει σε σχέσεις στις οποίες αισθάνεται ότι ο σύντροφός του έχει την ανάγκη του, θέλει να σωθεί από μία άλλη κατάσταση, από κάτι που τον φοβίζει, και ο Ποσειδώνας στον 7ο αναλαμβάνει το ρόλο του σωτήρα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, όπου ο Ποσειδώνας στον 7ο αναζητάει στο πρόσωπο του Άλλου το σωτήρα του, κάποιον να εξαρτηθεί και να αφεθεί ολοκληρωτικά. Μέσα σε τέτοιες καταστάσεις όπου οι προσδοκίες και οι ρόλοι είναι συγκεχυμένοι, δεν αποκλείεται να καταλήγει με σχέσεις και συνεργασίες που μπερδεύουν και σε συντρόφους που αποφεύγουν τη δέσμευση ή που δεν είναι συναισθηματικά διαθέσιμο ή που καταλήγουν να είναι υπερβολικά εξαρτημένοι από τον ίδιο. Ό, τι από τα παραπάνω κι αν συμβαίνει, η θέση του Ποσειδώνα στον 7ο οίκο δηλώνει ξεκάθαρα πως το άτομο εμπλέκεται σε σχέσεις που τείνουν να το απογοητεύουν ενώ αρχικά φαντάζουν ιδανικές.

Από την άλλη πλευρά ο Ποσειδώνας στον 7ο πιστεύοντας στις αγαθές προθέσεις των ανθρώπων και τρέφοντας ιδιαίτερα ευαίσθητα και ιδανικά αισθήματα για τις ανθρώπινες σχέσεις, είναι σε θέση να προσφέρει χωρίς αντάλλαγμα τον εαυτό του μέσα σε συντροφικές σχέσεις και συνεργασίες, καθώς έχει τη δυνατότητα να δει τα καλύτερα στοιχεία στην προσωπικότητα του Άλλου και να τον βοηθήσει να τα φέρει στην επιφάνεια και να τα καλλιεργήσει.

Τι πιο εποικοδομητικό για την εξέλιξη μίας σχέσης; Συνεπώς το κεντρικό ζήτημα για κάποιον μ' αυτή τη θέση είναι να προστατεύεται από συντρόφους συναισθηματικά ανώριμους ή επιφανειακούς και να αναπτύξει ένα μηχανισμό για να κρίνει πόσο ώριμος είναι ο άνθρωπος που κάθε φορά έχει απέναντι του. Συχνά αυτό το ζήτημα γίνεται στοίχημα ζωής.

Συμπερασματικά, η πρόκληση για τον Ποσειδώνα στον 7ο οίκο είναι να μπορέσει να δει τις σχέσεις του από μία πιο ρεαλιστική σκοπιά, αναγνωρίζοντας τα ελαττώματα και τις αδυναμίες στο χαρακτήρα του Άλλου, δεδομένου ότι χωρίς αυτή τη συνειδητοποίηση είναι δύσκολο να εξελιχθεί η σχέση σε μία ολοκληρωμένη και ώριμη συντροφικότητα.

Μέσα από την αντιμετώπιση της πραγματικότητας και του αληθινού εαυτού του συντρόφου μπορεί ο Ποσειδώνας στον 7ο να ξεφύγει από την ψευδαίσθηση και την εξαπάτηση. Γιατί πέραν των άλλων που αναφέρθηκαν, ο Ποσειδώνας στον 7ο έχει τη δύναμη να δημιουργήσει μία σχέση η οποία να στηρίζεται στην ψυχική ένωση δύο συντρόφων και να καλλιεργεί την αγάπη για τους ανθρώπους.

Ποσειδώνας στον 8ο οίκο (ή Ιχθύες στον 8ο οίκο)

Ο 8ος οίκος εκφράζει την ψυχική και συναισθηματική ένωση με τον Άλλο, τα χρήματα που μοιραζόμαστε ή που προέρχονται από άλλες πηγές, το σεξ και τον (ψυχολογικό) θάνατο. Ο Ποσειδώνας λοιπόν στον 8ο οίκο έρχεται να προκαλέσει σύγχυση στον τρόπο που διαχειρίζεται το άτομο τα συναισθήματά του και την εμπιστοσύνη προς τον σύντροφό του. Εδώ η σχέση επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τις ψυχικές και πνευματικές ικανότητες του Ποσειδώνα στον 8ο οίκο και η πορεία της αφήνεται στις συναισθηματικές και ψυχολογικές εξάρσεις και ανησυχίες του.

Οι ανάγκες του σε αυτό το επίπεδο είναι πολλές φορές μη πραγματοποιήσιμες, καθώς αυτό που θέλει και αναζητά ο Ποσειδώνας στον 8ο δεν έχει όρια, είναι κάτι υπερβατικό. Ψάχνει στη σχέση με το σύντροφο το τέλειο, το ιδανικό, το βγαλμένο από το παραμύθι που φαντάζεται ότι έζησαν οι γονείς του, και που δικαιούται να το ζήσει και αυτός.

Είναι έντονη η αναζήτηση μίας σχέσης όπου το σεξ οδηγεί στην ψυχική ένωση, εκεί που οι δύο γίνονται ένας. Είναι μεγάλη η πιθανότητα να αναγνωρίσει σε κάποιο σημείο της σχέσης ότι δίνει περισσότερα απ' όσα παίρνει, ή το εντελώς αντίθετο, ότι αναζητά συντρόφους, οι οποίοι να είναι υπερβολικά δοτικοί κι έτσι να μπορέσει ο Ποσειδώνας του 8ου να αφεθεί ολοκληρωτικά και να εξαρτηθεί από αυτούς.

Δεν αναλαμβάνει την ευθύνη του εαυτού του, γιατί δεν θέλει να έχει υποχρεώσεις και ευθύνες, είναι πρόθυμος να σαγηνευτεί και να παίξει το θύμα προκειμένου να μην μείνει μόνος και για το λόγο αυτό με δυσκολία αντέχει το χωρισμό από τον Άλλο. Όπως και να έχει, υπάρχει έντονη η έλλειψη ισορροπίας και ισότητας στη σχέση, καθώς η ισχυρή επιθυμία για εξωπραγματικές και έντονες εμπειρίες μπορεί να εμποδίσει το άτομο με τον Ποσειδώνα στον 8ο οίκο του να δει καθαρά τα χαρακτηριστικά, τις αδυναμίες και τις διαθέσεις του συντρόφου. Έτσι δεν είναι διόλου απίθανο η κατάληξη των σημαντικών ερωτικών σχέσεων του να είναι συνήθως ατυχής.

Αναφορικά με τα χρήματα, ο Ποσειδώνας στον 8ο οίκο έχει την τάση να ενδίδει σε οποιεσδήποτε οικονομικές απαιτήσεις άλλων και να υποχωρεί, καθώς αντιλαμβάνεται ότι ο τρόπος που ο ίδιος τα χειρίζεται είναι μάλλον αφελής ή χαοτικός. Έτσι είναι πιθανό να πέσει θύμα εκμετάλλευσης σε οικονομικό επίπεδο ή να αδυνατεί να κρατήσει λογαριασμό από χρέη ή δοσοληψίες, με αποτέλεσμα να πληρώνει συνεχώς ή να χρωστάει συνεχώς όλο και περισσότερα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι οικονομικές συμφωνίες δεν επηρεάζουν και τις συναισθηματικές σχέσεις του Ποσειδώνα στον 8ο. Αντίθετα, υπάρχει μία θολή ατμόσφαιρα όταν μιλάμε για χρήματα, σεξ και σχέση, είτε αυτό σημαίνει ότι επιτρέπει στον σύντροφό του να ελέγχει τα οικονομικά του, είτε υιοθετώντας τη ρήση «τα δικά σου, δικά μου» χωρίς όμως να μπορεί να ανταποδώσει αυτό τον ισχυρισμό Έτσι, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο οικονομικής εξαπάτησης στο όνομα της αγάπης και της έντονης συναισθηματικής σχέσης.

Στην καλύτερη περίπτωση, με το πέρασμα το χρόνου ο Ποσειδώνας στον 8ο μαθαίνει να χειρίζεται καλύτερα τις οικονομικές του υποθέσεις, να υπερασπίζεται με πιο διεκδικητικό και υπεύθυνο τρόπο τα οικονομικά του και να είναι λιγότερο συνεσταλμένος με θέματα ιδιοκτησίας και προσωπικών αποκτημάτων.

Μαθαίνει να μην φοβάται τον ψυχολογικό θάνατο, αλλά να νιώθει περιέργεια για το τι πρόκειται να επακολουθήσει. Μαθαίνει να κάνει απόκρυφες εξερευνήσεις και να εμπιστεύεται τον Άλλο, αγαπώντας τον χωρίς όρους, αλλά όχι χωρίς όρια. Στην χειρότερη περίπτωση όμως, νομίζει πως έχει καταφέρει όλα τα παραπάνω μέχρι να τον διαψεύσει η σκληρή πραγματικότητα των ανθρώπινων σχέσεων...

Ποσειδώνας στον 9ο οίκο (ή Ιχθύες στον 9ο οίκο)

Ο 9ος οίκος συμβολίζει τα ταξίδια που γίνονται με το μυαλό και με το σώμα, τα πιστεύω και τις φιλοδοξίες, τη θρησκεία, τη φιλοσοφία, την ανώτερη εκπαίδευση και την πνευματικότητα. Ο Ποσειδώνας στον 9ο οίκο τρέφει μία υπερβολική πίστη και αισιοδοξία στο σύμπαν. Αυτός ο ενθουσιασμός μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να φέρει μοιρολατρία και τυχοδιωκτισμό.

Το άτομο με αυτή τη θέση συχνά εξαρτάται τόσο από τη διαίσθηση πως κάποιος (κάπου, κάποτε...) θα τον σώσει από τη σκληρή και βαρετή ρουτίνα της ζωής του, που αποφεύγει τις ευθύνες των πράξεών του και τις υποχρεώσεις του. Ενδέχεται να κάνει σχέδια και να έχει φιλοδοξίες που έχουν γνώμονα το τέλειο και το ιδανικό, αλλά που αποτυγχάνουν στην υλοποίησή τους γιατί έχει παραβλέψει σημαντικές πρακτικές λεπτομέρειες. Η πίστη λοιπόν στα όνειρά του μπορεί να οδηγήσει μακριά τον Ποσειδώνα στον 9ο οίκο φτάνει να κρατήσει τουλάχιστον το ένα από τα δύο του πόδια στη γη (ένα πραγματικά δύσκολο στοίχημα).

Ο Ποσειδώνας στον 9ο οίκο παραμένει πάντα ανοιχτός σε πνευματικές αντιλήψεις και σε ασυνήθιστες και πρωτοποριακές ιδέες, αν και υπάρχει περίπτωση να αισθάνεται μαγεμένος από μία θεωρία, ιδεολογία ή θρησκεία και να μην συνειδητοποιεί το λόγο για τον οποίο την ασπάζεται. Το άτομο συχνά νιώθει ότι πρέπει να αναζητήσει μέσα από μία φιλοσοφία τη σχέση του με μία ανώτερη οντότητα, τη σχέση του με το θεό, και να αφεθεί ολοκληρωτικά σε αυτή.

Μέσα στα πιστεύω του δεν υπάρχουν ισότιμες σχέσεις, παρά μία κοσμοθεωρία όπου ο ηγέτης ή ο θεός αυτής «προστάζει» τυφλή υπακοή και ο Ποσειδώνας στον 9ο οίκο, όχι μόνο θα υπακούσει αλλά θα γίνει και προφήτης της, μεταδίδοντας με φανατισμό την αλήθεια στην οποία πιστεύει. Εμπνέεται από το παρελθόν, την ιστορία και τη θρησκεία και είναι πρόθυμος να αφήσει την διαίσθησή του να γίνει μέρος μίας μεγαλύτερης και ανώτερης αλήθειας.

Σε θέματα εκπαίδευσης και ανώτερης μόρφωσης, ο Ποσειδώνας στον 9ο οίκο ενδέχεται να βιώσει αυτό τον τομέα της ζωής του με αρκετή σύγχυση. Αυτό σημαίνει πώς είτε θα είναι δύσκολο γι' αυτόν να κατασταλάξει στο αντικείμενο σπουδών, είτε δεν θα έχει την απαιτούμενη πειθαρχία για να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Βέβαια υπάρχει πάντα και το ενδεχόμενο η μόρφωσή του να αφορά ένα πεδίο μέσα από το οποίο του δίνεται η δυνατότητα να βοηθήσει το κοινωνικό σύνολο.

Επίσης τα ταξίδια και οι ξένοι πολιτισμοί διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο σε αυτή την πορεία του, καθώς μέσα από τις εξερευνήσεις άλλων χωρών και κουλτούρων ο Ποσειδώνας στον 9ο μπορεί να έρθει πιο κοντά σε νέες κοσμοθεωρίες, καινούργιες αντιλήψεις, ή ακόμα και να εξιδανικεύσει τη ζωή και τον πολιτισμό μίας άλλης χώρας την οποία κρίνει με τελειοθηρικά και μη αντικειμενικά στοιχεία.

Ποσειδώνας στον 10ο οίκο (ή Ιχθύες στον 10ο οίκο)

Όσον αφορά τον 10ο οίκο, εδώ αντιμετωπίζουμε θέματα που σχετίζονται με τη δημόσια εικόνα μας, την καριέρα μας και τους ρόλους και τις υποχρεώσεις που έχουμε επιλέξει μέσα στα πλαίσια της κοινωνίας που ζούμε. Εδώ ο Ποσειδώνας διαθέτει μεγάλη διαίσθηση στο τι είναι αυτό που έχει μεγάλη ανάγκη η κοινωνία, και είναι σε θέση να το προσφέρει μέσα από την καριέρα του χρησιμοποιώντας τη δημιουργικότητά του, τη φαντασία του, το όραμά του και την καλλιτεχνική του φύση.

Σε αυτή τη θέση ευνοείται η σταδιοδρομία σε κάποιο επάγγελμα που έχει σχέση με τις τέχνες, με την υποκριτική, με τα κοινωνικά επαγγέλματα, ή ακόμα και με τη φιλανθρωπία και τον εθελοντισμό, καθώς οι φιλοδοξίες και οι στόχοι του είναι αφιερωμένοι στην κοινωνία και συνήθως δεν αφορούν υλικές ανταμοιβές και προσωπική καταξίωση.

Περιττό βέβαια να αναφερθεί πως η απαξίωση των υλικών ανταμοιβών είναι συχνά το πρώτο βήμα για μια γενικότερη απαξίωση του κοινωνικού πλαισίου στο οποίο δραστηριοποιείται το άτομο. Αυτή η στάση σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε εγκατάλειψη της ανάγκης να έχει το άτομο κοινωνικούς στόχους που μπορεί να το οδηγήσει είτε σε ένα γάμο στον οποίο εξαρτάται απόλυτα οικονομικά από τον σύντροφο του, είτε σε μια χρόνια ανεργία.

Η άποψη του Ποσειδώνα στον 10ο οίκο για το ποια επαγγελματική κατεύθυνση τον καλεί είναι κάπως συγκεχυμένη. Δεν είναι σίγουρος για τις επαγγελματικές του επιλογές γι΄αυτό και σε ορισμένες περιόδους της ζωής του φαίνεται να αμφιταλαντεύεται. Η σχέση του με έναν από τους δύο γονείς ενδέχεται να περιείχε διπλά μηνύματα γύρω από τον επαγγελματικό του προσανατολισμό και για το λόγο αυτό να βρίσκεται σε δύσκολη θέση όταν πρέπει να αποφασίσει.

Είναι επίσης πιθανό να δυσκολεύεται να ακούσει το επαγγελματικό του «κάλεσμα» καθώς φοβάται να αναμετρηθεί με μία επιλογή που μπορεί να είναι λιγότερο από τέλεια και ιδανική γι΄ αυτόν. Όσο όμως κι αν προσπαθεί να κρατήσει την επαγγελματική του πορεία κρυφή και μακριά από καταξιώσεις και κοινωνική αναγνώριση, ο Ποσειδώνας στον 10ο οδηγεί τις επαγγελματικές εμπειρίες στο φως, στα μάτια της κοινωνίας γιατί αυτή είναι ο τελικός αποδέκτης των δημιουργημάτων του.

Ενδέχεται επίσης να θεωρεί τον εαυτό του αδύναμο μπροστά στις απαιτήσεις μίας συγκεκριμένης καριέρας και κατ' επέκταση να φοβάται να καταλογίσει στον εαυτό του την αξία και τα επιτεύγματα που του αναλογούν. Έτσι, άλλοι πιστώνονται τα έργα του, την προσπάθεια και την πρόοδό του και συνεπώς η αναγνώριση και η ηθική ανταμοιβή από τους ανώτερους αλλά και από τον κοινωνικό περίγυρο μπορεί να έρθει μόνο αν πιστέψει ο ίδιος στον εαυτό του, στις ικανότητες και τα ταλέντα του.

Ποσειδώνας στον 11ο οίκο (ή Ιχθύες στον 11ο οίκο)

Ο 11ος οίκος αφορά τη στάση μας απέναντι στις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις, τη θέση μας μέσα στις κοινωνικές ομάδες με τις οποίες μοιραζόμαστε κοινούς στόχους, αλλά και τη σχέση μας με φίλους. Ο Ποσειδώνας στον 11ο οίκο υιοθετεί ανθρωπιστικές και ιδεαλιστικές απόψεις και ειδικά με τις φιλίες του, με τις οποίες επιδεικνύει μεγάλη ευελιξία και προσαρμοστικότητα.

Υπάρχει περίπτωση όμως αυτή η δεκτικότητα και η χωρίς όρια εμπιστοσύνη στην επιλογή των φίλων και στη σχέση μαζί τους να αφήσει τον Ποσειδώνα στον 11ο οίκο αδύναμο και έκθετο στην πιθανότητα να εξαπατηθεί ή να γίνει αντικείμενο χειρισμού μέσα στις παρέες του. Η πρόκληση σε αυτό το σημείο είναι να βρει τη χρυσή τομή μεταξύ του «δίνω» και «παίρνω» και να μπορέσει να βάλει όρια προκειμένου να υπάρχει ισορροπία μέσα στις φιλικές σχέσεις.

Επίσης, ο Ποσειδώνας στον 11ο οίκο τείνει να έλκει αλλά και να έλκεται από κοινωνικούς κύκλους που σχετίζονται άμεσα με καλλιτεχνικές δραστηριότητες, που ασχολούνται με φιλανθρωπικό έργο, που είναι κοινωνικά και πολιτικά ευαισθητοποιημένοι ή που ίσως ανήκουν σε μία περιθωριακή κοινωνική ομάδα. Είναι χαρακτηριστική η τάση του Ποσειδώνα στον 11ο να προσφέρει τη βοήθεια και την υποστήριξή του σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, να στηρίζει με την ενσυναίσθηση και τη συναισθηματική του βοήθεια, χωρίς να ζητάει τίποτα σε αντάλλαγμα.

Όσον αφορά τους κοινωνικούς στόχους και τις επαγγελματικές φιλοδοξίες του, ο Ποσειδώνας στον 11ο οίκο συναντάει δυσκολίες όταν πρόκειται να φτάσει μέχρι τις πιο βαθιές επιθυμίες και ελπίδες του, καθώς και με το να βρει τι είναι αυτό που θα τον κάνει ευτυχισμένο. Αυτό πολλές φορές συνδέεται με το γεγονός ότι όταν επιτυγχάνει ένα στόχο, νιώθει περισσότερο ανικανοποίητος παρά πλήρης και αναζητά το κάτι παραπάνω. Η εξιδανίκευση λοιπόν εδώ αφορά τους στόχους και τις προσπάθειες που καταβάλλει προκειμένου να νιώσει ικανοποιημένος, πορεία η οποία δεν είναι καθόλου εύκολη και το τέλος της δεν είναι πάντα ευδιάκριτο.

Ο Ποσειδώνας στον 11ο οίκο είναι σε θέση να παραμερίσει, να «χάσει» την δικιά του ταυτότητα και να γίνει ένα με την κοινότητα ή την κοινωνία. Ενστερνίζεται το συλλογικό ασυνείδητο, και οι στόχοι της κοινωνικής ομάδας στην οποία εντάσσεται γίνονται πλέον προσωπικοί του στόχοι. Για το λόγο αυτό, θέλει να μοιραστεί τις ιδέες του με τους άλλους και να βρει ομοϊδεάτες που να πορεύονται προς τον ίδιο στόχο, και η εξάρτησή του πλέον είναι στο να ενθαρρύνει τους άλλους προς έναν κοινωνικό ιδανικό.

Ποσειδώνας στον 12ο οίκο (ή Ιχθύες στον 12ο οίκο)

Ο 12ος οίκος αφορά τα κρυφά όνειρα και τις ανεκπλήρωτες ελπίδες μας, τους κρυφούς μας φόβους και τις καταγραφές που έχει κάνει το ασυνείδητο μέσα από τις εμπειρίες του παρελθόντος, καθώς και τις ψυχικές μας δυνάμεις και πώς τις κινητοποιούμε μέσα στην κοινωνία. Εδώ ο Ποσειδώνας βρίσκεται στον φυσικό του οίκο και επιστρατεύει όλη τη διαίσθησή του προκειμένου να δημιουργήσει σχέση με το άμεσο περιβάλλον του. Με απλά λόγια, είναι μια θέση που καθορίζει συχνά όλο το γενέθλιο χάρτη.

Κύρια επιδίωξή του είναι να μπορέσει να βοηθήσει με το δικό του συναισθηματικό απόθεμα όσο μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας μπορεί καθώς είναι ικανός να ανασύρει από τα βάθη της ψυχής του εσωτερική δύναμη και πίστη στις ανθρώπινες δυνατότητες. Ο τρόπος βέβαια που εκφράζει αυτή την ανάγκη του για συναισθηματική έκφραση δεν είναι κραυγαλέος, αλλά περισσότερο συνεσταλμένος και εσωτερικός.

Ο Ποσειδώνας στον 12ο οίκο είναι εξαιρετικά ευαίσθητος στα μηνύματα που προσλαμβάνει από τους ανθρώπους γύρω του, κι εδώ έγκειται η μεγάλη πρόκληση γι' αυτόν: είτε θα αποφασίσει να πολεμήσει και να συνεισφέρει με τον δικό του ψυχικό και πνευματικό τρόπο στην ανακούφιση των ανθρώπων από τον πόνο, είτε θα βυθιστεί μέσα στην απόγνωση και στην αποδοχή της αδυναμίας του να αποδεχτεί την ανθρώπινη φύση και τη δυσκολία να σώσει όλη την ανθρωπότητα κι έτσι να αποσυρθεί.

Έτσι καλείται να επιλέξει ανάμεσα στην έκφραση της ενσυναίσθησης που διαθέτει μέσα από πολλούς τρόπους -από την εργασία σε κοινωφελή ιδρύματα μέχρι την καλλιέργεια της καλλιτεχνικής του φύσης- και απ' την άλλη στο να υποκύψει στις ενοχές και στις αδυναμίες του.

Τις περισσότερες φορές το άτομο που έχει Ποσειδώνα στον 12ο οίκο δεν μπορεί να προστατευθεί από τις συλλογικές συναισθηματικές τάσεις. Αυτό σημαίνει πως αν βρεθεί σε ατμόσφαιρα που επικρατούν αισθήματα θυμού ή έντασης ή απόγνωσης θα τα αφομοιώσει και θα τα εκφράσει. Δυσκολεύεται με άλλα λόγια να βάλει όρια στην συναισθηματική αλληλεπίδραση που έχει με το περιβάλλον του.

Ο Ποσειδώνας στον 12ο οίκο είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τον ανθρώπινο πόνο και την άσχημη πλευρά της ζωής και μπορεί να χειριστεί παρόμοιες εμπειρίες με εξαιρετική δύναμη και σθένος, καθώς η οδυνηρή επαφή με την πραγματικότητα είναι μέρος της καθημερινότητάς του και μπορεί να την αντιμετωπίσει χάρη στα υπεράνθρωπα ψυχικά αποθέματα που έχει μέσα του. Όμως αν δεν καταφέρει να θέσει με επιτυχία κάποια όρια και δεν συγκροτήσει μια ισχυρή ταυτότητα, κινδυνεύει να θυσιάζει όλο του το δυναμικό σε σημείο εξάντλησης ή απογοήτευσης από τη ζωή συνολικά.