Ο Κρόνος στους Οίκους του γενέθλιου χάρτη

07/06/2018

Κεντρικά σημεία ερμηνείας της θέσης του Κρόνου ανά οίκο στο γενέθλιο χάρτη

Σύμφωνα με το νόμο της βαρύτητας, η γη έλκει τα υλικά σώματα και προκαλεί την πτώση τους στην επιφάνειά της όταν αυτά αφεθούν ελεύθερα. Αυτή είναι και η σημαντικότερη ιδιότητα του Κρόνου: μας επαναφέρει στη γη, μας βοηθά να βλέπουμε τη ρεαλιστική διάσταση της ζωής. Αν μέχρι τώρα λειτουργούσαμε βάση λογικής, με σύνεση και προσοχή, χωρίς να αποτολμούμε ριψοκίνδυνες κινήσεις, η πρόσκρουση θα είναι μικρή. Αν όμως αιθεροβατούμε και αποφεύγουμε συστηματικά το ρεαλισμό, τότε μας περιμένει ανώμαλη προσγείωση.

Στον οίκο του γενέθλιου χάρτη μας που συναντούμε τον Κρόνο είναι απολύτως βέβαιο πως ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα δυσκολευόμαστε, θα πιεζόμαστε, θα αγχωνόμαστε και θα γνωρίσουμε το πραγματικό νόημα του φόβου. Όμως τα εμπόδια που προκύπτουν στο δρόμο μας σ' αυτή τη σφαίρα της ζωής που επιδρά ο Κρόνος, έχουν ένα μυστικό για να τα ξεπεράσουμε: να σταματήσουμε να κατηγορούμε το σύμπαν γι' αυτά, και να αποδεχτούμε ότι η ευθύνη είναι δική μας.

Η αποδοχή αυτή είναι που μας καθιστά περισσότερο ώριμους, σοφότερους και ικανούς να διαχειριστούμε τον οποιοδήποτε βαθμό δυσκολίας. Συνεπώς ο Κρόνος δεν συνιστά έναν τιμωρό για τις επιλογές μας, αλλά δάσκαλο-οδηγητή που μας δείχνει το δρόμο για την επιτυχία, φτάνει να ακούσουμε προσεκτικά τις οδηγίες πλοήγησης.

Συνοψίζοντας, οφείλουμε να πάρουμε στα σοβαρά τις υποδείξεις και τους περιορισμούς που μας τοποθετεί ο Κρόνος στον οίκο του γενέθλιου χάρτη μας όπου απαντάται, γιατί αυτό το κομμάτι συμβολίζει ό,τι έχουμε στερηθεί, ό,τι φοβόμαστε και σε ό,τι είμαστε ευαίσθητοι. Ο Κρόνος έρχεται μόνο με μία προειδοποίηση - υπόσχεση: «ό,τι έσπειρες, θα θερίσεις».

(Δες στο γενέθλιο χάρτη σου σε ποιο οίκο βρίσκεται ο Κρόνος σου και διάβασε πως επηρεάζει τη ζωή σου).

Κρόνος στον πρώτο οίκο (Ωροσκόπος)

Ο 1ος οίκος συμβολίζει την εξωτερική εμφάνιση ενός ατόμου, πως αλληλεπιδρά με το άμεσο περιβάλλον και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις καινούργιες εμπειρίες και τα νέα ξεκινήματα στη ζωή του. Με άλλα λόγια, τι χρώμα «γυαλιά» φοράει, πώς βλέπει τη ζωή και τι είδους καταστάσεις έλκει. Συνεπώς, συνδέεται περισσότερο με το χαρακτήρα που η ζωή μας ωθεί να έχουμε ή τις πτυχές του εαυτού μας που θέλουμε να δείχνουμε παρά με αυτό που είμαστε στην πραγματικότητα.

Η ανάγκη για έλεγχο (Κρόνος) ταυτίζεται με την δύναμη της θέλησης (Ωροσκόπος), και για το λόγο αυτό άτομα με Κρόνο στον 1ο οίκο φαίνεται να είναι συνεχώς σε στάση επίθεσης. Κι όμως δεν είναι επίθεση, είναι άμυνα εξαιτίας του φόβου της επίθεσης των άλλων. Έτσι, η συστολή και η αδεξιότητα που πολλές φορές τους διακρίνει είναι αποτέλεσμα του φόβου, από τη μία, αλλά και της ανάγκης των άλλων.

Η χαμηλή αυτοπεποίθηση και η καχυποψία απέναντι στους άλλους συμπληρώνουν συχνά το πορτραίτο της συμπεριφοράς, κι έτσι το άτομο προτιμά να χτίζει τείχη προκειμένου να προστατευτεί παρά να αφεθεί, να πληγωθεί, να ενθουσιαστεί ή να παρασυρθεί. Επειδή ενδέχεται να στρέψει όλη την ενέργεια, τη θέληση και το θυμό του προς τον εαυτό του, δεν είναι λίγα τα άτομα με Κρόνο στον 1ο οίκο που παρουσιάζουν εμμονή με τη σωματική υγεία και ψυχοσωματικά συμπτώματα.

Ο Κρόνος στον 1ο οίκο αισθάνεται ότι δεν είναι ικανός να αποκτήσει αυτό που πραγματικά θέλει και ότι η ζωή θα τον παιδέψει πολύ μέχρι να ικανοποιήσει τις επιθυμίες του. Κι όμως είναι ο ίδιος που δεν ζητάει αυτό που θέλει ή πιστεύει ότι δεν το αξίζει, κι έτσι αναβάλλει το κυνήγι προς τα «θέλω» του.

Ακόμη μια ενδιαφέρουσα συμπεριφορά που συχνά παρατηρείται με τον Κρόνο στον 1ο οίκο είναι η πεποίθηση του ατόμου πως, για να καταφέρει να ελέγξει/οριοθετήσει τον εαυτό του, πρέπει πρώτα να ελέγχει/οριοθετεί τους ανθρώπους που σχετίζεται μαζί τους. Σε αυτή την περίπτωση, βλέπουμε έναν Κρόνο πολύ εξωστρεφή και δυναμικό, που επιθυμεί να ηγείται και να αναλαμβάνει τον έλεγχο κάθε καινούργιας κατάστασης είτε με ξεκάθαρα όπλα είτε μέσω έμμεσων στρατηγικών κινήσεων. Η ουσία όμως μένει ίδια: η ζωή είναι δύσκολη και πρέπει με κάθε μέσο να μην την αφήσουμε να γίνει απρόβλεπτη!

Ένας Κρόνος στον 1ο οίκο θα δώσει πολλή βάση στην ανάπτυξη της ίδιας του της ταυτότητας, ακριβώς επειδή εκεί νιώθει ευάλωτος. Δεν είναι ασυνήθιστο ανά τακτά χρονικά διαστήματα αυτά τα άτομα να αποτραβιούνται από τον κόσμο και τους οικείους τους προκειμένου να παραδοθούν σε μια διαδικασία εσωτερικής ενδοσκόπησης. Τελικός σκοπός του ατόμου είναι να γίνει ένας ισχυρός, γεμάτος αυτοπεποίθηση και με γερά θεμέλια χαρακτήρας - ακριβώς επειδή το στοίχημα είναι υψηλό και δύσκολο, ο δρόμος είναι σπαρμένος μ' εμπόδια και αίσθημα ανασφάλειας.

Κρόνος στον δεύτερο οίκο

Ο 2ος οίκος αφορά τη σχέση μας με τα υλικά αποκτήματα και τα χρήματα, με τον τρόπο που βγάζουμε τα «προς το ζην», με την έννοια «ασφάλεια» και «κτητικότητα», με τον τρόπο που χρησιμοποιούμε τα ταλέντα μας και τις ικανότητές μας, προωθώντας έτσι την αξία μας, αλλά και τη σχέση μας με το σώμα μας.

Ο Κρόνος στον 2ο οίκο σχετίζεται πολλές φορές με το φόβο της ένδειας και της οικονομικής ανασφάλειας, φόβος ο οποίος μπορεί να προέρχεται από κάποια περίοδο στη ζωή του ατόμου όπου οι οικονομικές δυσκολίες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο και στη μετέπειτα πορεία του αισθάνεται τη συνεχή ανάγκη να αναπληρώσει εκείνο το κενό. Υπάρχει και η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος: ο Κρόνος που δεν του έλειψε η υλική ασφάλεια αλλά η συναισθηματική, και για το λόγο αυτό προσπαθεί να καλύψει το κενό με τα υλικά αγαθά και να κρίνει τους άλλους αλλά και τον εαυτό του με βάση την ποσότητα και όχι την ποιότητα.

Ο Κρόνος στον 2ο αποδέχεται ως αξίες ζωής αυτές που η ίδια η κοινωνία προβάλλει σε κάθε χρονική περίοδο, και μέσα σε αυτές είναι συχνότατα και η οικονομική ασφάλεια και η συσσώρευση αγαθών. Έτσι, αυτός ο Κρόνος κινείται με αργά και σταθερά βήματα προς την αύξηση των αγαθών του, με το φόβο μήπως χάσει κάτι από αυτά που με τόσο κόπο κέρδισε. Μπορεί λοιπόν να ανακαλύψει ότι πρέπει είτε συνεχώς να εργάζεται προκειμένου να κερδίζει τα προς το ζην είτε να δουλεύει και να αμείβεται με λιγότερα απ' όσα αξίζει.

Ακόμα κι αν ο Κρόνος στον 2ο φτάσει να απαρνηθεί τα υλικά αγαθά, από φόβο μήπως τον ελέγχουν αυτά αντί να έχει αυτός τον έλεγχο, θα περάσει μέσα από εμπειρίες δυνατές γύρω από τα παρόμοια θέματα, με σκοπό να μπορέσει να εντοπίσει την κριτική του στάση απέναντι στους ανθρώπους που δεν ακολουθούν τις δικές του αξίες ζωής και να στρέψει την προσοχή του πέρα από τα οικονομικά κριτήρια.

Όσον αφορά τη σχέση με τις σωματικές ανάγκες, ο Κρόνος στον 2ο οίκο νιώθει ότι πρέπει να έχει την προσοχή του στραμμένη σε θέματα υγείας και να έχει τον έλεγχο του σώματος του. Άρα, τον βρίσκουμε συχνά να προγραμματίζει τις λεπτομέρειες των εξετάσεών του, να προσέχει τη διατροφή του, και να περιορίζει τις οποιεσδήποτε περιττές απολαύσεις.

Κρόνος στον τρίτο οίκο

Ο 3ος οίκος συμβολίζει τη σφαίρα της επικοινωνίας, της μόρφωσης, της κίνησης και αφορά τον τρόπο σκέψης και πνευματικής ανάπτυξης, καθώς επίσης και τους κοντινούς συγγενείς, γείτονες, αδέρφια και δασκάλους.

Ο Κρόνος στον 3ο οίκο τοποθετεί εμπόδια στην διαδικασία της επικοινωνίας και καλλιεργεί έναν έντονο φόβο για οτιδήποτε καινούργιο, ανεξερεύνητο και ακατανόητο. Είτε η εμπειρία του κατά τα πρώτα σχολικά χρόνια ήταν ψυχρή και αποκαρδιωτική είτε οι παρέες από το σχολείο του δυσκόλευαν τη ζωή ή ήταν μεγαλύτερης ηλικίας, ο Κρόνος στον 3ο οίκο νιώθει ότι η επικοινωνία δεν είναι πάντα συνυφασμένη με τον παρορμητισμό, τον ενθουσιασμό για νέες γνώσεις και την ικανοποίηση της περιέργειας.

Απεναντίας, συχνά καταλαμβάνεται από έναν απροσδιόριστο φόβο όταν πρόκειται να εκφραστεί, να θέσει ερωτήσεις, να μάθει ή να μιλήσει, και για το λόγο αυτό προτιμά να μένει σιωπηλός και καθηλωμένος μέσα σε συγκεκριμένα συμβατικά όρια σκέψης και επικοινωνίας, παρά να δεχτεί την κριτική ή να απογοητευτεί. Εξίσου συνηθισμένο είναι το φαινόμενο, ο Κρόνος στον 3ο οίκο να χαρακτηρίζεται από βάθος σκέψεων και ασυνήθιστες πνευματικές ικανότητες, αλλά στις καθημερινές απλές συζητήσεις να νιώθει ανασφάλεια να συμμετάσχει ή να τις θεωρεί ανούσιες κι έτσι να απέχει.

Παρόλα αυτά από τον Κρόνο στον 3ο οίκο δε λείπει καθόλου το τακτ και η διπλωματία, και είναι πάντα σε θέση να μιλήσει γι' αυτό που συζητούν οι συνδαιτυμόνες του ακόμα κι αν δεν ταυτίζεται καθόλου με το δικό του επίπεδο σκέψεων (καλή θέση για πολιτικούς!). Άλλωστε, με την άριστη γλωσσική ικανότητα που είναι σε θέση να αποκτήσει μετά από πολλή δουλειά, δεν είναι σπάνιο να τον δούμε στη θέση ενός δημόσιου ομιλητή.

Οι σχέσεις ενός Κρόνου στον 3ο οίκο με τα αδέρφια του, με κοντινούς συγγενείς ή γείτονες ενδέχεται να χαρακτηρίζονται από συναισθηματική απόσταση, ψυχρότητα, τυπικές σχέσεις, ενώ μπορεί ακόμα να είναι το μοναχοπαίδι στην οικογένεια ή με μεγάλη ηλικιακή διαφορά από τα αδέρφια του κι έτσι να στερήθηκε την παρέα τους. Ακόμα κι αν έχει αδέρφια ενδέχεται να μην μπόρεσε να απολαύσει τα παιδικά του χρόνια μαζί τους, καθώς του ανατέθηκε να τα προστατεύει ή να αναλάβει το βοηθό του γονέα από νωρίς.

Ο Κρόνος στον 3ο οίκο έχοντας ως σημείο εκκίνησης την ανασφάλειά του για τις πνευματικές του ικανότητες είναι σε θέση να εργαστεί σκληρά και να εντρυφήσει σε ένα αντικείμενο που τον ενδιαφέρει, τόσο που να γίνει αυθεντία σε αυτό και να μπορεί να διδάξει κι άλλους. Αλλά θα χρειαστεί ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και πολύς κόπος προκειμένου να μπορέσει να ανοίξει τους ορίζοντές του προς κάτι καινούργιο ή πρωτοπόρο, καθώς οτιδήποτε πέρα από τη σφαίρα του οικείου και του κοινωνικά αποδεκτού συνήθως τον φοβίζει.

Κρόνος στον τέταρτο οίκο

Ο 4ος οίκος αφορά το περιβάλλον του σπιτιού, την οικογενειακή παράδοση, τη σχέση μας με τις ρίζες και το παρελθόν μας, την παιδική μας ηλικία και τον έναν από τους δύο γονείς (συνήθως τον πατέρα). Οποιοσδήποτε πλανήτης κι αν βρίσκεται μέσα στον 4ο οίκο, σημαδεύει κατευθείαν στην ψυχή και καλείται να φέρει στην επιφάνεια κάτι κρυμμένο μέσα από το παρελθόν και το ασυνείδητο.

Με τον Κρόνο στον 4ο οίκο, η ατμόσφαιρα μέσα στο σπίτι είναι μάλλον ψυχρή, δεν ενθαρρύνονται οι συναισθηματικές εκδηλώσεις, υπάρχει απόσταση μεταξύ των γονέων -φυσική ή συναισθηματική-, ή οι γονείς στηρίζουν τα παιδιά περισσότερο με υλικά μέσα παρά με συναισθηματικά. Ο πατέρας είναι συνήθως αδύναμος να στηρίξει την οικογένεια, έχει οικονομικά προβλήματα, επηρεάζει την οικογένεια με τις επαγγελματικές του επιλογές, ή απλά είναι αυτός που διαταράσσει την ηρεμία του σπιτιού ή προξενεί ρήγματα στις οικογενειακές σχέσεις.

Είναι εξίσου έντονη η υποχρέωση που αισθάνεται ο Κρόνος στον 4ο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της οικογένειας και να τη βγάλει ασπροπρόσωπη, να είναι το «καλό παιδί της οικογένειας», να σηκώσει την οικογενειακή παράδοση, και σε περίπτωση που το αρνηθεί αισθάνεται ενοχές.

Ο Κρόνος στον 4ο οίκο, επίσης, νιώθει έντονη την ανάγκη να αγοράσει σπίτι ή γη, ως ένα μέσο να επαναφέρει το αίσθημα της ασφάλειας μέσα του. Η γη ή το σπίτι, ή ακόμα και τα υλικά αγαθά που σχετίζονται με αυτό, είναι κάτι στέρεο και αποτελούν σημαντική αξία για τη ζωή του προκειμένου να αναπληρώσουν το συναισθηματικό κενό που αισθάνεται και που έχει τις ρίζες του στην απουσία ψυχολογικής υποστήριξης από την πατρική οικογένεια.

Κρόνος στον πέμπτο οίκο

Ψυχαγωγία, ερωτικές σχέσεις, παιδιά -αλλά και το παιδί μέσα μας-, δημιουργικότητα, αυτοέκφραση, ρίσκο... είναι μερικές από τις λέξεις-κλειδιά του 5ου οίκου. Με τον Κρόνο στον 5ο οίκο, νιώθει κανείς (συνήθως σε νεαρή ηλικία) την ικανότητα για αυτοέκφραση και τη δημιουργικότητά του να μπλοκάρεται. Ακόμα κι όταν βγάζει προς τα έξω τα ταλέντα του και τις δημιουργίες του, νιώθει ότι δεν είναι κανείς εκεί να του το αναγνωρίσει ή να τον χειροκροτήσει.

Επίσης συχνά, μετά την ολοκλήρωση κάποιου στόχου ή φιλοδοξίας, υπάρχει η αίσθηση πως δεν ήταν τόσο υψηλής δυσκολίας που να δικαιολογεί την επιβράβευση από τους γύρω του. Κι όμως υπάρχουν και η αναγνώριση και η αποδοχή, όμως η ανασφάλεια του Κρόνου στον 5ο για τις ικανότητές του δεν τον αφήνει να τα δει όλα αυτά.

Νιώθει σαν ένα παραπονεμένο παιδί που του λείπει το «μπράβο» των γονιών του και που πρέπει να αφήσει στην άκρη τους ενθουσιασμούς, άρα να ωριμάσει πρόωρα. Επειδή λοιπόν του έχει λείψει η αναγνώριση, καλείται να μάθει να λέει ο ίδιος το «μπράβο» στον εαυτό του και να γεμίζει από αυτό και μόνο, διαφορετικά θα νιώθει ασήμαντος και ανεπαρκής.

Ο Κρόνος στον 5ο εργάζεται πολύ σκληρά για να εκφράσει τα ταλέντα του. Το πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αποτελεί μια μπαλαρίνα που προσπαθεί με πολλή πειθαρχία και επιμονή να αποσπάσει το χειροκρότημα του κοινού για τις άψογες χορευτικές κινήσεις της. Όταν όμως βλέπει τους άλλους να πετυχαίνουν τα ίδια αποτελέσματα αλλά με λιγότερη προσπάθεια ή με περισσότερη αυτοπεποίθηση, δεν αποκλείεται να νιώσει ζήλεια ή αισθήματα κατωτερότητας, γιατί ένας τέτοιος Κρόνος θα ήθελε να ήταν ο ίδιος περισσότερο αυθόρμητος και λιγότερο επιφυλακτικός, θα ήθελε να είναι δημοφιλής και να τραβάει τα φώτα πάνω του με περισσότερη φυσικότητα.

Οι ερωτικές σχέσεις είναι επίσης μία πρόκληση για τον Κρόνο στον 5ο οίκο. Όταν τον απορρίπτουν, η καρδιά του σπάει σε χίλια κομμάτια και όταν νιώθει εξαρτημένος από τους άλλους προκειμένου να νιώσει πλήρης και ευτυχής, το μετανιώνει. Αυτό ίσως τον βοηθήσει να βρει το μυστικό της αφέλειας ξανά, αλλά τώρα πια μέσα στον εαυτό του και όχι μέσα από τους άλλους.

Η πίστη και η εντιμότητα είναι θέματα μείζονος σημασίας για τον Κρόνο αυτό, και για το λόγο αυτό συχνά προσπαθεί να παγιώσει την αγάπη των άλλων μέσα από νόρμες, κανόνες και κώδικες συμπεριφοράς, προκειμένου να πετύχει την επιβεβαίωση. Η ρομαντική αγάπη απέχει αρκετά από το ιδανικό, ακριβώς γιατί ταυτίζεται με τις υψηλές απαιτήσεις, τον έλεγχο και το αυστηρό βλέμμα του Κρόνου στον 5ο, εκεί που θα έπρεπε να υπάρχει το δόσιμο και η απώλεια του ελέγχου.

Όσον αφορά το θέμα «παιδιά», ο Κρόνος στον 5ο οίκο βάζει πολλές τρικλοποδιές. Τι σημαίνει αυτό; Ότι για να γίνει κανείς γονιός, θα πρέπει πρώτα να ωριμάσει και να συνειδητοποιήσει πλήρως τι σημαίνει «μεγαλώνω ένα παιδί», θα πρέπει να νιώσει πώς θα ήταν η ζωή του χωρίς παιδιά και πόσο σημαντικό είναι τελικά να σου δίνεται αυτό το δώρο.

Συνεπώς, μπορεί ο Κρόνος στον 5ο να αργήσει να φέρει το πολυπόθητο νέο μίας εγκυμοσύνης, ακριβώς για να δώσει αυτό το περιθώριο χρόνου για την ωρίμανση. Ενδέχεται επίσης το θέμα «παιδιά» να είναι συνυφασμένο και με πολλές ευθύνες και υποχρεώσεις, δηλαδή ο Κρόνος στον 5ο να βιώνει τη σχέση του με τα παιδιά του ως ύψιστο καθήκον ή να αισθάνεται πως η μητρότητα/η πατρότητα θα του στερήσει τις κοινωνικές του φιλοδοξίες.

Κρόνος στον έκτο οίκο

Εργασία, υγεία, υπηρεσία, καθημερινότητα, σχέσεις με συναδέλφους και προϊσταμένους, είναι μερικά από τα θέματα του 6ου οίκου. Από αυτόν τον οίκο μπορούμε να δούμε κάποιες από τις εργασιακές συνήθειες του ατόμου, τι είδους καταστάσεις και εμπειρίες ελκύει μέσα από την εργασία του, τη στάση του απέναντι στη ρουτίνα της καθημερινότητας και το σώμα του, αλλά και το πώς επιτυγχάνει την ισορροπία μυαλού και σώματος.

Ο Κρόνος στον 6ο οίκο δίνει μεγάλη σημασία στην εργασία, τη ρουτίνα και την οργάνωση, σε σημείο που αυτή η αγάπη να γίνεται εμμονή ή ακόμα και φόβος για οτιδήποτε πέρα από τα συνηθισμένα μονοπάτια. Άγχος είναι η πιο κοινή αντίδραση ενός Κρόνου στον 6ο, ο οποίος προσπαθεί να ελέγξει το εργασιακό του περιβάλλον, να υιοθετήσει μία καθόλα οργανωμένη ρουτίνα, να ανταποκριθεί σε όλες του τις υποχρεώσεις, να φέρει εις πέρας τα καθήκοντά του και να προστατεύσει με τα καλύτερα μέσα τη σωματική του υγεία.

Κι ενώ ο 6ος οίκος είναι ο οίκος της υπηρεσίας των άλλων, εδώ ο Κρόνος νιώθει άβολα από την άποψη ότι αυτός είναι ο δάσκαλος, ο ηγέτης, ο καθοδηγητής, η αυθεντία των άλλων και όχι ο υπηρέτης. Έτσι, επιλέγει να εργάζεται και να είναι το αφεντικό του εαυτού του, απολαμβάνοντας την αναγνώριση και την επιβεβαίωση των δικών του κόπων ή μίας ομάδας της οποίας ηγείται. Ακόμα, προτιμά να παραμένει σε μία δουλειά που δεν τον ικανοποιεί ή δεν αμείβεται αρκετά, του αρκεί όμως το γεγονός ότι του παρέχει την ασφάλεια και την οικειότητα που χρειάζεται.

Οι διοικητικές και οργανωτικές ικανότητες του Κρόνου στον 6ο οίκο είναι αξιοσημείωτες και αποδεικνύονται πολύ χρήσιμες για την επαγγελματική του ανέλιξη. Επίσης, είναι γνωστή η οικειότητα του με τους νόμους του σώματος και της υγείας, και μπορεί κανείς να πει ότι αυτή η εμμονή πηγάζει από την ανάγκη να ελέγξει για άλλη μια φορά τον εαυτό του και τις αντιδράσεις του, με αποτέλεσμα να γίνεται υποχόνδριος.

Κρόνος στον έβδομο οίκο

Ο 7ος οίκος είναι συνυφασμένος με τις συντροφικές σχέσεις, το γάμο, τις συνεργασίες, τους φανερούς εχθρούς, αλλά και με τα χαρακτηριστικά που ψάχνουμε από μία σχέση, από έναν σύντροφο ή από ένα συνεργάτη, γιατί εμείς δυσκολευόμαστε να τα εκφράσουμε ή να τα βρούμε μέσα μας.

Ο Κρόνος στον 7ο οίκο νιώθει αδύναμος να σχετιστεί με τον άλλο εξαιτίας των περιορισμών που θέτουν οι φοβίες του. Συνήθως επιβάλλει κανόνες που ο Άλλος πρέπει σε βάθος χρόνο να τηρεί ώστε να τον εμπιστευτεί και να δεθεί μαζί του. Επίσης συχνά θεωρεί ότι για να αποφύγει αυτή την περιπέτεια, θα πρέπει ο σύντροφός του να διαθέτει ωριμότητα και σταθερότητα και να μπορεί να παρέχει ασφάλεια μέσα στη σχέση, και για το λόγο αυτό βλέπουμε τον Κρόνο στον 7ο πολλές φορές να επιλέγει μεγαλύτερους ηλικιακά συντρόφους ή επιτυχημένους επαγγελματικά ή οικονομικά.

Αλλά μέσα σ' όλα αυτά, ο Κρόνος στον 7ο ξεχνάει το συναίσθημα ή το βάζει σε δεύτερη μοίρα, καθώς θέλει πρώτα να καλύψει όλες τις άλλες πρακτικές παραμέτρους που αφορούν μία σχέση. Συνεπώς, βρίσκει αργότερα τον εαυτό του πληγωμένο και απογοητευμένο όταν οι συναισθηματικές του ανάγκες δεν καλύπτονται πια, αλλά στ' αλήθεια είναι αυτός ο ίδιος που επέλεξε να αποφύγει την πραγματική ένωση με τον άλλο για να αποφύγει τη ματαίωση και τον πόνο. Αυτή η ανασφάλεια και η ενδόμυχη πίστη ότι δεν αξίζει τη φροντίδα του συντρόφου του, τον οδηγεί πολλές φορές στο να επιλέγει μη διαθέσιμους συναισθηματικά συντρόφους και να αναβιώνει κάθε φορά ένα φαύλο κύκλο μεταξύ της απαξίωσης και της απόρριψης.

Ο Κρόνος στον 7ο οίκο ταυτίζει την ευτυχία στη σχέση με κοινωνικά ή παραδοσιακά κριτήρια όπως η εικόνα της σχέσης προς τα έξω, το οικονομικό στάτους, οι κοινωνικές υποχρεώσεις, και για το λόγο αυτό θέλει να βαδίζει μέσα στους συμβατικούς κανόνες της ένωσης μέσω του γάμου. Οι σχέσεις και ο γάμος είναι ένα θέμα που χρήσει σοβαρής και υπεύθυνης αντιμετώπισης και δεν είναι πιθανόν γι' αυτό τον Κρόνο να μπει σε μία τέτοια κατάσταση με ανάλαφρη διάθεση. Τα μαθήματα που θα πάρει μέσα από τις σχέσεις του είναι πολύ σημαντικά και γι' αυτό χρειάζονται όλη την προσοχή του.

Η πρόκληση για τον Κρόνο στον 7ο οίκο είναι να πετάξει την πανοπλία του, να σταματήσει να θυσιάζει την αγάπη στο όνομα της ασφάλειας και του καθήκοντος, και να πιστέψει στην αλήθεια της σχέσης μέσα από την ψυχική ένωση με τον Άλλο, μέσα από τον πόνο, μέσα από την κοινή εξέλιξη.

Κρόνος στον όγδοο οίκο

Ο 8ο οίκος αφορά τη συναισθηματική ένωση με άλλους, το σεξ, τα χρήματα που μοιραζόμαστε με άλλους, τις συναισθηματικές κρίσεις και το θάνατο, όχι απαραίτητα το φυσικό, αλλά αυτόν που στη συνέχεια μας οδηγεί στην αναγέννηση. Το χρήματα εδώ είναι μέρος της συναισθηματικής εξάρτησης ή ελευθερίας, και το σεξ χρωματίζεται έντονα από τον οικονομικό παράγοντα.

Ο Κρόνος στον 8ο οίκο πολλές φορές ταυτίζεται με δύσκολες οικονομικές καταστάσεις που ακολουθούν τον σύντροφο ή τη διάλυση ενός γάμου ή μία σχέση όπου ο ένας εκμεταλλεύεται τον άλλο οικονομικά. Με άλλα λόγια, η εκδίκηση μίας συναισθηματικής απογοήτευσης έρχεται μέσα από υψηλές οικονομικές απαιτήσεις από τον άλλο.

Πολλές είναι οι περιπτώσεις όπου οι φόβοι και η χαμηλή αυτοεκτίμηση του Κρόνου στον 8ο οίκο περιβάλλουν την περιοχή της σεξουαλικής έκφρασης. Οι φόβοι αυτοί δεν ξεκινούν από κάποια φυσική ανικανότητα, αλλά από μία συναισθηματική ανασφάλεια, καθώς η δυσκολία έγκειται στην υποταγή, τον έλεγχο και τη συναισθηματική απόρριψη, που πολλές φορές συνδέονται με το σεξ. Έτσι, απογοητεύεται συναισθηματικά από τους άλλους και μάλιστα με τον πιο ψυχοφθόρο τρόπο, γιατί έχει καταφέρει να δεθεί με τον άλλο τόσο που η απουσία του να είναι μία σοβαρή απώλεια.

Η οικειότητα χρειάζεται χρόνο για να αναπτυχθεί, αφού η εμπιστοσύνη στον Άλλο διακυβεύεται με το παραμικρό. Παρόλα αυτά, ο Κρόνος στον 8ο οίκο ψάχνει την ένωση με τον άλλο, την ένωση η οποία θα φέρει μεταμορφωτικές αλλαγές στη ζωή του και θα μπορέσει να νιώσει ασφάλεια και να αναπληρώσει το κενό που δημιουργήθηκε μέσα από την οικογένεια όπου δεν υπήρχε μεγάλο περιθώριο φυσικής και συναισθηματικής έκφρασης.

Κρόνος στον ένατο οίκο

Ο 9ος οίκος θεωρείται ο οίκος των ταξιδιών, τόσο αυτών που γίνονται με φυσική παρουσία όσο αυτών που γίνονται με το νου και που μας επιτρέπουν να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας. Επίσης, αφορά τους νόμους τόσο τους ανθρώπινους όσο και τους εσωτερικούς κανόνες που σχετίζονται με τα πιστεύω μας και τη φιλοσοφία ζωής μας - είναι ο οίκος που διαμορφώνεται ο προσωπικός κώδικας ηθικής του κάθε ατόμου. Είναι ο τρόπος με τον οποίο αναζητούμε το νόημα της ζωής μας, και για το λόγο αυτό ο 9ος οίκος σχετίζεται με τη θρησκεία, το Θεό και τη φιλοσοφία.

Το είδος της πρόκλησης που βιώνει ο Κρόνος στον 9ο οίκο αφορά κυρίως την απώλεια του νοήματος και την αναζήτηση ενός νέου πιστεύω που θα δίνει δομή και νόημα. Αυτή όμως η αναζήτηση πρέπει να έχει ένα ρεαλιστικό υπόβαθρο, μία πιο άμεση εμπειρία με αυτό που αποκαλούμε «θεό», πέρα από υπερφυσικά πιστεύω.

Ένας Κρόνος στον 9ο όμως μπορεί να παρουσιάζεται περισσότερο σαν άθεος και κυνικός απέναντι στη ζωή, παρά σαν ένας οπαδός μίας φιλοσοφίας. Έτσι μπορεί να λέει ότι δεν πιστεύει σε τίποτα και σε κανένα θεό ή φιλοσοφία, γιατί εκεί καταλήγει ύστερα από λογική ανάλυση και προσγειωμένη προσέγγιση, αλλά και από το γεγονός ότι του είναι δύσκολο να δεχτεί κάποια αυθεντία ή ανώτερη δύναμη στην οποία θα πρέπει να υποταχθεί.

Δεν είναι λοιπόν απίθανο σε κάποια στιγμή της ζωής του ακόμα και να χάσει την πίστη και την ελπίδα του για το μέλλον. Ή να καταλήξει οπαδός μίας εξαιρετικά δογματικής θεωρίας με στιβαρούς κανόνες και στενούς ορίζοντες, μιας φιλοσοφίας όπου κυριαρχεί ο νόμος, η οργάνωση, η ενοχή και η τιμωρία.

Όταν όμως έρθει η συνειδητοποίηση της άσκοπης αυτής κυκλικής πορείας, ο Κρόνος στον 9ο μπορεί να υιοθετήσει μία πιο βαθιά ψυχολογική προσέγγιση, σύμφωνα με την οποία μετατρέπεται ο ίδιος στο δάσκαλο του εαυτού του χωρίς να χρειάζεται καμία αυθεντία. Έτσι λοιπόν όταν ξεπεράσει από τη μία την έλλειψη νοήματος και πίστης στο μέλλον και από την άλλη την αέναη μάχη προς οποιαδήποτε εξουσία, ο Κρόνος αυτός θα καταλήξει στην ελευθερία και την χαρά του 9ου οίκου.

Κρόνος στον δέκατο οίκο (Μεσουράνημα)

Ο 10ος οίκος αφορά την εικόνα μας προς τα έξω, το ρόλο που έχουμε στην κοινωνία, την καριέρα μας, τις φιλοδοξίες μας, τη σχέση μας με την εξουσία. Εδώ ο Κρόνος βρίσκεται στον οίκο του και με μία πρώτη ματιά αναφέρεται στις προσπάθειες που καταβάλλει προκειμένου να φτάσει τους στόχους του και στην αποφασιστικότητά του να πετύχει με οποιοδήποτε κόστος.

Η αίσθηση του καθήκοντος, της ευθύνης και του στόχου είναι πολύ έντονα στον Κρόνο του 10ου οίκου, και προκειμένου να φτάσει στην αναγνώριση των κόπων του, πρέπει να αφιερώσει πολύ χρόνο στην προετοιμασία του έργου του. Για άλλη μια φορά, το να πετύχει τις προσωπικές επαγγελματικές και κοινωνικές του φιλοδοξίες είναι μέρος της προσπάθειάς του να ελέγξει το περιβάλλον του ως μέσο αυτοάμυνας, ακόμα κι αν φαίνεται ότι εργάζεται για κάποιο κοινωφελή σκοπό. Είναι όμως διατεθειμένος να στερηθεί κάθε ανάπαυση ή διασκέδαση προκειμένου να πετύχει στο στόχο του και τα αποτελέσματα είναι σχεδόν πάντα εξαιρετικής σημασίας, καθώς επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας ενός ολόκληρου συστήματος.

Δεν σημαίνει ότι όλοι οι άνθρωποι με Κρόνο στον 10 οίκο θέλουν να κατακτήσουν τον κόσμο, αλλά ενυπάρχει το δυναμικό ενός ατόμου που θέλει να αφήσει τη σφραγίδα του και να παλέψει σκληρά για την καταξίωσή του. Η φιλοδοξία του και η αγάπη του για επιτυχία τον ωθούν στο να εργάζεται καλύτερα μόνος του και όχι υπό την επίβλεψη κάποιου άλλου, και ο φόβος της αποτυχίας τον βοηθάει να έχει μπροστά του την εικόνα της μελλοντικής αναγνώρισης κι έτσι να συνεχίζει την προσπάθεια.

Μέσα σε όλα τ' άλλα, υπάρχει και μία εμμονή με τους τρόπους συμπεριφοράς, με το «τι θα πουν οι γείτονες», με το τι περιμένει ο κόσμος από το άτομο, και γενικά με τη δημόσια εικόνα του, καθώς και μία έμφαση στις υλικές αξίες παρά στις συναισθηματικές, δεδομένου ότι το συναίσθημα έχει μπει σε δεύτερη μοίρα για χάρη της υλοποίησης των φιλοδοξιών.

Κρόνος στον ενδέκατο οίκο

Ο 11ος οίκος αφορά τη σχέση μας με την κοινωνία και με τις διάφορες κοινωνικές ομάδες, τη σχέση μας με φίλους, ομοϊδεάτες και συναδέλφους, αλλά και τη στάση μας απέναντι στα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα. Ο Κρόνος στον 11ο οίκο δίνει έμφαση στο να ανήκουμε στη σωστή κοινότητα, στη σωστή εταιρεία, στη σωστή γειτονιά, στη σωστή λέσχη και να συναναστρεφόμαστε με τους σωστούς φίλους.

Άρα ο Κρόνος στον 11ο οίκο προτιμά να μένει μόνος του παρά να πρέπει να αναμειχθεί με άτομα που δεν ταιριάζουν με τους κοινωνικούς του στόχους και τα όνειρά του. Ακόμα και με τις ομάδες που θεωρητικά ταιριάζει, παρουσιάζεται αρκετά μετρημένος και επιφυλακτικός, καθώς τον απασχολεί συνεχώς ο κοινωνικός - επαγγελματικός απόηχος της ομάδας αυτής.

Έτσι, μπορεί να έχει αυστηρά κριτήρια στην επιλογή των φίλων του και να είναι αρκετά δύσπιστος απέναντι στις προθέσεις τους. Συνήθως επιλέγει τους φίλους του μέσα από τον επαγγελματικό του χώρο, δεδομένου ότι μέσα από εκεί οι ομάδες που θα δημιουργηθούν θα έχουν κοινούς στόχους ή επιλέγει αυτούς με τους οποίους δυνητικά θα μπορέσει να συνεργαστεί για κάποιο κοινό σκοπό στο μέλλον.

Ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια αισθάνεται όταν μπορεί να ηγηθεί μίας ομάδας και να την κατευθύνει προς ένα στόχο προκειμένου να συνεισφέρει όσο μπορεί σε ευρύτερες κοινότητες που έχουν κάποιου είδους ανάγκη. Οι ηγετικές του ικανότητες είναι συνυφασμένες με την προσωπικότητά του, ακριβώς επειδή σχετίζονται με την ανάγκη του για έλεγχο και την ταύτιση με την αυθεντία.

Δεσμεύεται απέναντι στις αποφάσεις και το σκοπό της ομάδας στην οποία ανήκει, και γι' αυτό δεν του είναι εύκολο να αποχωριστεί είτε φίλους είτε επαγγελματικές παρέες. Αλλά, ακόμα κι έτσι, η ζωή έρχεται να του υπενθυμίσει πολλές φορές πόσο δύσκολες είναι οι φιλίες και ότι χρειάζεται πολύ χρόνος για να μπορέσει κανείς να κερδίσει την εμπιστοσύνη του.

Κρόνος στον δωδέκατο οίκο

Ο 12ος οίκος αφορά τις ψυχικές μας δυνάμεις και πώς τις διανέμουμε μέσα στην κοινωνία, τα όνειρα και τις προσδοκίες μας, το ασυνείδητο, αλλά και την ώθηση που μας δίνει το παρελθόν μας προκειμένου να κινητοποιηθούμε στο παρόν.

Η αυτόματη αντίδραση του Κρόνου για έλεγχο του περιβάλλοντος και του εαυτού του, στον 12ο οίκο πλέον είναι αναποτελεσματική. Ο Κρόνος στον 12ο οίκο νιώθει περιορισμένος μέσα στις δυνατότητές του και αισθάνεται συνεχώς πως πρέπει να υποκύπτει σε κάτι ανώτερο και μεγαλύτερο από τον εαυτό του (σε έναν γονιό, τον εργοδότη του, το κράτος, έναν σύντροφο, τις κοινωνικές συνθήκες). Αν λοιπόν ξεπεράσει το φόβο του ότι κάποια κατάσταση προσπαθεί να τον καταστρέψει ή να τον ελέγξει, μπορεί να προσφέρει με υλικά μέσα και με χειροπιαστά αποτελέσματα προς όφελος της κοινωνίας.

Ο Κρόνος στον 12ο οίκο είτε θυσιάζει τις φιλοδοξίες του είτε αφιερώνει μεγάλο μέρος της ζωής του βοηθώντας τους γονείς του που τον χρειάζονται, και στις δύο περιπτώσεις με κόστος την προσωπική του ανάπτυξη. Το σημείο εκκίνησης μίας τέτοιας επιλογής είναι μία εσωτερική ενοχή, μία ασυνείδητη υποχρέωση ότι πρέπει να ξεπληρώσει κάποιο χρέος, ένας φόβος να αντιμετωπίσει την εξωτερική ζωή και τις καθημερινές ανάγκες της.

Δεν είναι καθόλου απίθανο με την πάροδο των χρόνων, ο Κρόνος στον 12 ο οίκο να αναζητήσει την απαλλαγή από αυτό το βάρος της ενοχής μέσα από τη θρησκεία ή από μια μοναχική/απόλυτα ιδιωτική ζωή. Αν όμως καταφέρει να επικοινωνήσει τους φόβους του στους άλλους, πάντα με έμμεσο και ασυνείδητο τρόπο, είναι πολύ πιθανό να στραφεί προς κάποιο κοινωφελή σκοπό ή προς την πολιτική ή προς μία επαγγελματική θέση όπου θα μπορέσει να μεταφέρει στους άλλους την δύναμη, τη σοφία, τη λογική και την πειθαρχία κι έτσι να αναπληρώσει την αίσθηση μοναξιάς που νιώθει.