Οι ανάδρομοι πλανήτες - Μια εισαγωγή

07/06/2018

Οι ανάδρομοι πλανήτες στο γενέθλιο χάρτη

Οι περισσότεροι από εμάς έχουν ανάδρομους πλανήτες στο γενέθλιο χάρτη τους. Κάποτε η αστρολογία τους θεωρούσε ασήμαντους, όμως τελευταία όμως οι απόψεις έχουν αναθεωρηθεί...

Σπάνια κάποιος δεν έχει στο γενέθλιο χάρτη του ανάδρομους πλανήτες (Rx). Τι σημαίνουν λοιπόν οι ανάδρομοι πλανήτες; Πρακτικά πως οι ενέργειες που συμβολίζει ο πλανήτης λειτουργούν εσωτερικά, έμμεσα, υποσυνείδητα και εκφράζονται με καθυστέρηση. Γενικότερα δείχνουν ενέργειες που δεν ενθαρρυνθήκαμε να εκφράσουμε εξωτερικά όταν είμαστε σε μικρή ηλικία κι έτσι ως ενήλικοι έχουμε το καθήκον να τις αναπτύξουμε με το δικό μας τρόπο και στη στιγμή που εμείς θεωρούμε κατάλληλη. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν δύο με τρεις ανάδρομους πλανήτες. Είναι σπάνιο να μην έχεις κανένα, ή μόνον ένα, ή τέσσερις ανάδρομους πλανήτες αλλά δεν αποτελούν εξαιρετικό γεγονός.

Όσο γι' αυτούς που δεν έχουν κανένα ανάδρομο πλανήτη στο χάρτη τους αναπτύσσουν τα ταλέντα και τις ικανότητές τους νωρίς στη ζωή τους και σπάνια χρειάζεται να επικεντρωθούν στη ψυχολογική τους εξέλιξη μέχρι τη στιγμή που ένας από τους πλανήτες τους θα γυρίσει ανάδρομος στον προοδευμένο χάρτη τους.

Αυτοί που έχουν τέσσερις ή περισσότερους ανάδρομους πλανήτες συνήθως αισθάνονται ότι υπάρχει απόσταση ανάμεσα σε αυτούς και τη κοινωνία και αγωνίζονται περισσότερο από τους άλλους για να βρουν τη θέση τους στο κόσμο. Στρεφόμενοι προς τον εαυτό τους σε πολύ νεαρή ηλικία έχουν ανάγκη να ορίσουν το προσωπικό τους σύστημα αξιών, τη προσωπική τους φιλοσοφία, ή το σκοπό της ζωής τους. Πρόκειται για σύνθετους χαρακτήρες, που στοχάζονται, είναι μοναδικοί και με πρωτότυπη σκέψη. Είναι άνθρωποι που έχουν προσωπικά στάνταρντ και ακολουθούν το δικό τους δρόμο ακόμα κι αν αυτό σημαίνει εκκεντρικότητα, ή απομόνωση.

Η απώθηση, οι αναστολές και η υποχωρητικότητα είναι πιθανό να χαρακτηρίζουν αυτούς που έχουν στο γενέθλιο χάρτη τους ανάδρομους πλανήτες, αλλά ταυτόχρονα διαθέτουν κι ένα δυναμικό που τους διευκολύνει στη κατανόηση του εαυτού τους, στην αυτοδυναμία και στη συνειδητοποίηση ασυνείδητων ενεργειών. Αυτοί που είναι εξοικειωμένοι με το Προοδευτικό χάρτη θα πρέπει να παρατηρούν πότε ένας ανάδρομος πλανήτης γυρίζει σε ορθή πορεία, ή πότε πλανήτες σε ορθή πορεία γυρίζουν ανάδρομοι αφού τέτοιες αλλαγές έχουν αξιοσημείωτη επιρροή στη προσωπικότητα.

Λέξεις κλειδιά για τους ανάδρομους πλανήτες

Ανάδρομος Ερμής
Στοχαστικός/ εσωτερικότητα/ αυτο-αναλυτικός/ αυτο-κριτικός/ γνώστης των ψυχολογικών διακυμάνσεων/ αφηρημάδα/ αδιαφορία για τις εξωτερικές λεπτομέρειες/ λογοτεχνικά ενδιαφέροντα ή λογοτεχνικές ικανότητες/ μάθηση μέσω απορρόφησης, αφομοίωσης/ ευχάριστη συμβίωση με τον εαυτό/ μικρή ανοχή στις επιφανειακές συζητήσεις/ δυσαρέσκεια με συναναστροφές που δεν εξελίσσονται και παραμένουν τυπικές δυσκολία μετατροπής των σκέψεων σε λέξεις/ περιοδικές παρανοήσεις , ή αίσθηση ότι δεν συνεννοείται με τους άλλους.

Ανάδρομη Αφροδίτη
Καλλιέργεια και ανάπτυξη προσωπικών κοινωνικών και αισθητικών αξιών/ απέχθεια στον επιδεικτισμό κάθε είδους/ δυσκολία να επικοινωνήσει τη τρυφερότητα/ αρμονική σχέση με τον εαυτό/ ναρκισσισμός/ φόβος για την οικειότητα και την αγάπη/ αναζήτηση της τέλειας αγάπης/ υψηλά και καθόλου ρεαλιστικά ιδανικά/ συνεχής ανάπτυξη του προσωπικού συστήματος αξιών/ κοινωνική δυσκαμψία/ καμία διάθεση να παίξει κοινωνικά συμβατικούς ρόλους, να περιοριστεί από κοινωνικά κλισέ, ή να υποταγής σε καθωσπρεπισμούς/ τάση για απομόνωση/ καλλιτεχνικές ευαισθησίες και ταλέντα/ ιδεαλιστής/ καθόλου υλιστής/ τάση για αντισυμβατικός σχέσεις.

Ανάδρομος Άρης
Αναστολή της εξωτερικής δράσης/ έλλειψη εξωτερικών κινήτρων/ καθόλου ανταγωνιστικός με τους άλλους αλλά με τον εαυτό του/ επιδέξιος εξερευνητής της ψυχής/ εσωτερική δράση/ μοναχική δράση ή αντισυμβατική δράση/ καταπιεσμένος θυμός, ή εκρηκτική οργή/ παθητικότητα- επιθετικότητα/επιθετικότητα-παθητικότητα/ αυτοκαταστροφικές τάσεις/ συνεχής πάλη με τον εαυτό/ τάση να προκαλεί υποσυνείδητα το θυμό στους άλλους/ αμφιβολίες για τις ικανότητες/ φόβοι που αποτρέπουν την ανάληψη ρίσκου/ τα ξεσπάσματα αυτοπεποίθησης και πρωτοβουλιών εναλλάσσονται με πλήρη λήθαργο/ σεξουαλικές αναστολές ή εκρηκτικές παρορμήσεις.

Ανάδρομος Δίας
Φιλοσοφικές απόψεις και διαλογισμός/ ψυχολογικά συντονισμένος και οξυδερκής/ εξωτερική αυτοσυγκράτηση αλλά εσωτερική διάθεση επέκτασης/ συντονισμός με το προσωπικό νόημα που δίνει στη ζωή και τους στόχους που έχει. δάσκαλος του εαυτού/ μεγαλοϊδεατισμός/ προβάδισμα του εσωτερικού πλούτου έναντι του υλικού/ προσωπικές απόψεις και προσωπικά πιστεύω/ εναλλαγή υπεραισιοδοξίας και απόλυτου πεσιμισμού/ εσωτερική ανάπτυξη/ Κοινωνικά ερημίτης, προτιμάει τη συντροφιά του εαυτού του/ απόρριψη του κοινωνικού συντηρητισμού όπως και των γονεϊκών αντιλήψεων.

Ανάδρομος Κρόνος
Εσωτερική ψυχική αντοχή και ανθεκτικότητα/ αντίσταση στις αλλαγές/ ακαμψία, έλλειψη ευελιξίας/ υπερβολή στην ανάγκη να μη ξεφύγει τίποτα από τον έλεγχο/ εξοντωτική αυτοκριτική/ μεγάλες απαιτήσεις από τον εαυτό/ αυτοεπιβαλλόμενες δοκιμασίες και ανέφικτα υψηλά στάνταρντ/ αισθήματα κατωτερότητας/ έντονες αμφιβολίες για την αξία, τη δουλειά και τα ταλέντα/ τάση προς τον αρνητισμό και τη κατάθλιψη/ προσπάθεια να καταπνιγεί η φιλοδοξία/ φοβίες/ έλλειψη πίστης στη προσωπική επιτυχία/ μοναχικότητα και προτίμηση να δουλεύει μόνος/ επιμονή/ αυτάρκεια/ δυσκολία στην επαφή με πρόσωπα εξουσίας/ αδύναμος πατέρας/ αποφασιστικότητα στην υλοποίηση των στόχων/ επικριτική στάση στους άλλους και μηδενική ανοχή στη κριτική από αυτούς.

Ανάδρομος Ουρανός
Εξωτερικά συμβατικός, εσωτερικά αντισυμβατικός/ αίσθηση αποξένωσης από τη κοινωνία/ ψυχολογική διορατικότητα/ προοδευτική σκέψη/ εσωτερικά επαναστάτης επαναστατεί κατά του εαυτού/ εξαιρετικά υψηλή διαίσθηση/ αυθεντικότητα/ εφευρετικότητα/ αποφασιστικότητα να οδηγηθεί από την εσωτερική φωνή/ ανάγκη εσωτερικής ελευθερίας ως προϋπόθεση για να ακολουθήσει το δικό του δρόμο/ νευρική υπερένταση/ συνεχής ανάγκη για εσωτερική κινητικότητα με ξαφνικές αλλαγές μόνο και μόνο προς χάρη των αλλαγών.

Ανάδρομος Ποσειδώνας
Έντονη φαντασία/ δημιουργικές τάσεις/ δυσκολία να μετατραπεί η έμπνευση σε πράξη/ έντονη διάθεση να ζήσει σε ένα φανταστικό κόσμο/ τάση για απόδραση από τη πραγματικότητα/ αυταπάτες/ έλλειψη αντίστασης στο εσωτερικό χάος/ ικανότητα να αφιερωθεί σε ένα ιδανικό/ σωματική και ψυχολογική υπερευαισθησία/ αυτοθυσία ή προδιάθεση να γίνει εύκολα μάρτυρας, ή θύμα/ ζωτική ανάγκη για ησυχία, αυτοσυγκέντρωση και διαλογισμό.

Ανάδρομος Πλούτωνας
Καταπιεσμένη οργή/ απωθημένες επιθυμίες/ τάση για εκρήξεις/ αποξένωση/ αντικοινωνικότητα και διάθεση για περιθωριοποίηση/ εσωτερίκευση της ενέργειας/ ευκολία να χάσει την επαφή με το βάθος του εαυτού/ τολμηρός εξερευνητής της ανθρώπινης ψυχής/ εξαιρετικά αναπτυγμένη ψυχολογική οξυδέρκεια και αντίληψη/ ροπή προς την απομόνωση και την ιδιωτικότητα/ έντονες παρορμήσεις και μονομανίες/ ικανότητα για δυνατές, μεταμορφωτικές συναισθηματικές καταστάσεις/ τεράστια επιμονή/ εντυπωσιακή αντοχή σε συνθήκες άγχους και κρίσεων/ αναγέννηση από τις στάχτες όπως ο φοίνικας.