ΧΕΙΡΩΝΑΣ, Ο πληγωμένος θεραπευτής

07/06/2018

Ανακαλύφθηκε μόλις την 1η Νοεμβρίου 1977

Ο Χείρωνας ανακαλύφθηκε μόλις την 1η Νοεμβρίου 1977 από τον αστρονόμο Charles T. Kowal στο αστεροσκοπείο Hale στην Pasadena της Καλιφόρνια. Αστρονομικά ο Χείρωνας δεν είναι πλανήτης - πιστεύεται ότι ήταν ένας κομήτης που παγιδεύτηκε στο ηλιακό μας σύστημα, ένας «εισβολέας», ο οποίος κινείται σε ελλειπτική τροχιά μεταξύ του Κρόνου και του Ουρανού και ολοκληρώνει μία περιστροφή σε περίπου 51 χρόνια.

Η θέση της περιστροφής του έχει κάνει κάποιους αστρολόγους να θεωρούν ότι λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ των εσωτερικών και εξωτερικών πλανητών κι ότι μας βοηθά να αισθανθούμε τους εξωτερικούς πλανήτες δηλαδή τον Ουρανό, τον Ποσειδώνα και τον Πλούτωνα. Είναι «κρόνιος» αλλά δεν μπορούμε να αναπτύξουμε άμυνες και αυτοπροστασία (όπως με τον Κρόνο) γιατί υπάρχει μια πληγή η οποία δεν κλείνει ποτέ και ενεργοποιείται «ουράνια» με τις διελεύσεις.

Το όνομα Χείρων έχει ρίζα του το «Χέρι» και δείχνει τον επιδέξιο, τον χειροπράκτη αλλά και τον χειρομάντη, τον χειρουργό, κλπ. Οι άνθρωποι με έντονο Χείρωνα είναι οι θεραπευτές (πολλοί αστρολόγοι υποστηρίζουν ότι ο Χείρωνας έχει έξαρση στην Παρθένο, το ζώδιο που συνδέεται με το σεβασμό του σώματος και την ισορροπία ψυχής - σώματος).

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Ο Χείρων ήταν Μέγας Δάσκαλος που ήξερε τα πάντα και μυούσε πολεμιστές, θεραπευτές και μάγους. - ο πρώτος ολιστικός θεραπευτής. Γιος του Κρόνου και μία θαλάσσιας νύμφης, της Φιλύρας, μισός άνθρωπος και μισός άλογο, ο Χείρων είναι ένας θεϊκός γόνος που δεν γνώρισε την μητρική φροντίδα ούτε το πατρικό ενδιαφέρον.

Ο Κρόνος έφυγε μετά την ένωσή του με την Φιλύρα κι η Φιλύρα εγκατέλειψε το μωρό όταν είδε την δυσμορφία του και απογοητευμένη ζήτησε να μεταμορφωθεί σε δέντρο, την φιλύρα. Το μικρό παιδί περιφερόταν μόνο στα δάση του Πηλίου, όταν τον λυπήθηκε ο θεός Απόλλων κι έγινε θετός του πατέρας.

Κοντά στον τρυφερό αυτό θεό ο Χείρωνας μεγάλωσε γνωρίζοντας την αγάπη, εκπαιδεύτηκε στην μουσική, στην θεραπεία, απέκτησε σοφία, το χάρισμα της προφητείας κι έγινε δάσκαλος ηρώων όπως του Ηρακλή, του Αχιλλέα, του Ορφέα, του Ιάσονα και του Πηλέα, του Αρισταίου αλλά και του Ασκληπιού.

Ο Χείρωνας είναι γνωστός σαν ο "Πληγωμένος Θεραπευτής". Ήταν ταυτόχρονα πολεμιστής και θεραπευτής. Κάποτε ο μαθητής του ο Ηρακλής τον πλήγωσε μ' ένα φαρμακερό βέλος στο πόδι - η πληγή του ήταν αγιάτρευτη. Ο Χείρωνας ήταν αθάνατος μα τρωτός (δεν μπορούσε να πεθάνει από την πληγή του αυτή). Πληγώθηκε, ένιωσε τον πόνο κι ενώ θεράπευε τους άλλους ο ίδιος δεν μπορούσε να θεραπεύσει την πληγή του. Στο τέλος θυσίασε την αθανασία του για να απαλλαγεί από τον πόνο και να πάρει τη θέση του στους ουρανούς.

Ο Χείρωνας εμφανίζεται σαν δάσκαλος μιας εποχής κατά την οποία όπως και σε άλλους πολιτισμούς περιγράφεται, εσωτερικοί δάσκαλοι έρχονταν από τη θάλασσα για να διδάξουν την ανθρωπότητα. Είναι μισός Θεός και μισός άνθρωπος ή μισός άνθρωπος και μισό ζώο, συμβολισμοί που δείχνουν τη μάχη επικράτησης της συνείδησης πάνω στο χάος και τη μη λογική.

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική μορφή της ελληνικής μυθολογίας τόσο για τη σχέση του με τη θεραπεία και άλλες υπό διαμόρφωση φυσικές επιστήμες του αρχαίου κόσμου, όσο και για τη σχέση του με τη διδασκαλία των ηρώων. Υβριδική μορφή, όπως όλοι οι Κένταυροι και τα άλλα χιμαιρικά πλάσματα του μυθικού κόσμου, διακρίνεται από τους υπόλοιπους του είδους του για την προαιώνια σοφία που κατέχει.

Ο Χείρωνας - ανάλογα το ζώδιο και τον οίκο που βρίσκεται - δείχνει τους τομείς στη ζωή μας, στους οποίους εξαιτίας των τραυμάτων μας θα έχουμε προβλήματα με τα οποία θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε. Σε αυτά ακριβώς τα πεδία μπορούμε να διδάξουμε τους γύρω μας για το πώς να κάνουν πράγματα καλύτερα για τον εαυτό τους απ' ότι εμείς μπορέσαμε να κάνουμε.

Με άλλα λόγια, το πάθημα μας είναι το μάθημα που μπορούμε να παραδώσουμε στους άλλους - μπορούμε να διδάξουμε στους άλλους να μην το πάθουν ή αν το έχουν πάθει να το ξεπεράσουν αλλά αυτό δεν αλλάζει το δικό μας πάθημα. Εμείς ζούμε με αυτό όπως και να 'χει και μόνο η προσφορά στους άλλους μας ανακουφίζει εν μέρει.

Δείχνει δηλαδή τους τομείς εκείνους που μπορούμε να βοηθήσουμε άλλους, αλλά πάλι σ' αυτούς τους τομείς εμείς δεν μπορούμε ή δε θέλουμε να βοηθήσουμε τον εαυτό μας. Για παράδειγμα μπορούμε να λέμε όλους τους αντικειμενικούς λόγους στους άλλους για να μην καπνίζουν γιατί βλάπτει την υγεία, αλλά εμείς να καπνίζουμε αρειμανίως.

Για να επιλυθούν τα προβλήματα που εμφανίζει ο Χείρων στο ωροσκόπιό μας χρειάζεται να επιστρατεύσουμε τη διορατικότητα και την οξυδέρκειά μας, γιατί δεν γίνονται εύκολα αντιληπτά, εν αντιθέσει με τα προβλήματα του Κρόνου για παράδειγμα. Τα προβλήματα του Κρόνου απαιτούν χρόνο και σωματικό κόπο για να επιλυθούν, ενώ του Χείρωνα, χρειάζονται πρώτ' απ' όλα την διορατικότητά μας να τα αντιληφθούμε και στη συνέχεια την βαθιά κατανόηση του εαυτό ώστε να μάθουμε να ζούμε με τα εσωτερικά μας τραύματα.

ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΧΕΙΡΩΝΑ (αυτές είναι οι σύνοδοι, τα τετράγωνα, οι αντιθέσεις και τα quincunx)

Με τον Ήλιο: οι πληγές μπορεί να είναι ορατές ή τα προβλήματα μου με το πατρικό πρότυπο (καταπίεση ή απόρριψη) και έχουν κάνει ανασφαλή τον άνθρωπο οπότε αυτός προσπαθεί να υπεραναπληρώσει πότε εντυπωσιάζοντας τους άλλους πότε μπαίνοντας σε σκληρούς ανταγωνισμούς και πότε προσπαθώντας να ανακαλύψει την αποστολή του και τον δρόμο της αγάπης.

Με την Σελήνη: το μειονέκτημα μπορεί να είναι κληρονομικό κι υπάρχει έντονη ανάγκη για ένα στήριγμα και πολύ τρυφερότητα αυτό όμως μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές και φοβίες, εξαρτήσεις και ψυχολογική καταρράκωση των άλλων.

Με τον Ερμή: ο άνθρωπος αισθάνεται ότι έχει πρόβλημα στην επικοινωνία και δεν μπορεί να εισακουστεί και να πείσει, του λείπει η συνέπεια και ο συναισθηματισμός, υπάρχουν προβλήματα με τα αδέρφια ή τους συγγενείς.

Με την Αφροδίτη: το άτομο δεν έχει αίσθηση της προσωπικής του αξίας, δεν μπορεί να χειριστεί καλά τις σχέσεις του, νιώθει ότι υπολείπεται σε αυτό τον τομέα. Μπορεί να υπάρχει σωματικό ελάττωμα, αν είναι γυναίκα να έχει τραυματιστεί η θηλυκότητα της και ο τρόπος που δίνει και παίρνει τρυφερότητα, το άτομο είναι συνεχώς συναισθηματικά ανικανοποίητο.

Με τον Άρη: η ζωική δύναμη είναι πληγωμένη, υπάρχει μια αίσθηση ότι δεν θα βρεθεί ο στόχος και το άτομο δεν θα φτάσει στην πηγή να πιει νερό. Αν πρόκειται για άντρα μπορεί να μην αισθάνεται καλά με την σεξουαλικότητα του και να έχει καταπιεσμένες επιθυμίες. Αν το άτομο δεν καταφέρνει να διοχετεύσει το θυμό του μπορεί να γίνει τυραννικό και φθονερό, άπληστο και λάγνο, σκληρό και θρασύδειλο.

Με τον Δία: οι δυο Κένταυροι συνεργάζονται καλά για την αναζήτηση της Αλήθειας και την Διδασκαλία ωστόσο πρέπει να αποφευχθούν οι υπερβολές και η τάση να το παίξει κάποιος θεός.

Με τον Κρόνο: Ο άνθρωπος στερείται αυτοπεποίθησης και κρίνει αυστηρά τον εαυτό του και τους άλλους, είναι απαισιόδοξος και καταθλιπτικός, άτολμος και φοβάται. Μπορεί να απορρίπτει κάθε αρχή και κανόνα από αντίδραση στο πατρικό πρότυπο ή αναπτύσσει ένα πολύ ισχυρό Υπερεγώ που συγκρούεται και τελικά απομονώνεται από το περιβάλλον του. Μπορεί να υπάρχει μια κληρονομική ασθένεια ή αναπηρία.

Με τον Ουρανό: το άτομο νιώθει μεγάλη ένταση η οποία αν δεν εκφραστεί θα το βλάψει ψυχολογικά ή σωματικά. Αιρετική έκφραση και φανατισμός, προκλητικές συμπεριφορές, μεταπτώσεις και υπερβολές. Σοκ.

Με τον Ποσειδώνα: ανάμεσα στο απτό και το ανέφικτο, την αλήθεια και την πλάνη, το φανταστικό βιώνεται πιο έντονα κι από το πραγματικό και το άτομο δραπετεύει στον κόσμο του όπου στη συνέχεια νιώθει προδομένο και αναξιοπαθές. Ο φόβος της πραγματικότητας μπορεί να οδηγήσει στα παραισθησιογόνα ενώ η ενασχόληση με τη μεταφυσική κρύβει κινδύνους.

Με τον Πλούτωνα: υπαρξιακός φόβος, σκληρές δοκιμασίες, απώλειες και θάνατοι σημαδεύουν και μπορεί να οδηγήσουν στην αυτοκαταστροφή ή στην επιβεβαίωση μέσα από την ακραία χρήση εξουσίας, χρήματος και σεξ.

Ο ΧΕΙΡΩΝΑΣ ΣΤΑ ΖΩΔΙΑ

Ο Χείρωνας στον Κριό
Ο άνθρωπος αναζητά την ταυτότητα του. Το τραύμα είναι στο Εγώ και υπάρχει μία αίσθηση έλλειψης προσωπικής αξίας. Αν το άτομο συνειδητοποιήσει την αξία του οπλίζεται με θάρρος και αποκτά εσωτερική πειθαρχία, επαναπροσδιορίζει την ταυτότητα του και βρίσκεται διαρκώς σε κίνηση. Η θέση αυτή δείχνει το δρόμο του πολεμιστή ή του Ρομπέν των φτωχών.

Ο Χείρωνας στον Ταύρο
Απώλεια της ασφάλειας ή της προσωπικής αξίας οδηγεί τον άνθρωπο στην αμφισβήτηση των αξιών και του βάζει συνεχώς ερωτήματα για το τι είναι σωστό και από πού είναι καλύτερα να πιαστεί. Τα υλικά αγαθά αμφισβητούνται αλλά και γίνονται αντικείμενο υπεράσπισης - μπορεί να αισθάνεται διαρκώς ότι του λείπει η υλική βάση για να ζήσει ενώ είναι πολύ καλός οικονομικός σύμβουλος για όλους τους άλλους. Επειδή έχει χαμηλή αυτοπεποίθηση αγκιστρώνεται στα υλικά αποκτήματα.

Ο Χείρωνας στους Διδύμους
Ο άνθρωπος πάντα έχει την αίσθηση ότι δεν ξέρει αρκετά, ότι δεν είναι αρκετά έξυπνος και ότι δεν γίνεται κατανοητός. Η θέση αυτή μπορεί να δημιουργήσει τραύματα στην παιδική ηλικία και στα μέσα επικοινωνίας (π.χ. στην ομιλία). Το άτομο δεν συνειδητοποιεί όλα εκείνα που γνωρίζει ήδη και πρέπει να μάθει να εκφράζει τα πιστεύω και τα θέλω του ανοιχτά.

Ο Χείρωνας στον Καρκίνο
Εδώ ο Χείρωνας βάζει σε κίνδυνο την οικογένεια και την ασφάλεια του ανθρώπου. Ο άνθρωπος αισθάνεται ότι είναι μόνος, ότι δεν τον αγαπά κανείς και δεν έχει καμία συναισθηματική βάση στη ζωή του κι ενώ θέλει να φροντίζει τους άλλους δεν μπορεί να δεχτεί φροντίδα. Νιώθει ότι δεν ανήκει πουθενά και ότι πουθενά δεν είναι το σπίτι του. Μπορεί να του έχει λείψει η οικογένεια και όντως ένας γονιός να ήταν απών ή να παρουσιάζει κάποια ψυχοσωματικά συμπτώματα, διαταραχές της θρέψης.

Ο Χείρωνας στο Λέοντα
Ο Χείρωνας εδώ κάνει τον άνθρωπο να μην μπορεί να εκμεταλλευτεί τα ταλέντα του και να μην ακούει τη φωνή της καρδιάς του. Μπορεί ως παιδί να μην μπόρεσε να εκφραστεί ελεύθερα και να παίξει κάτι που τον έκανε να μην σοβαρέψει ποτέ και το μόνο που τον ενδιαφέρει να είναι το να περνάει καλά. Παρεμπόδιση της αυτοέκφρασης και της δημιουργικότητας.

Ο Χείρωνας στην Παρθένο
Η ανάγκη για τελειότητα της μορφής οδηγεί στην τελειομανία, την εργασιομανία και τη νευρική εξάντληση. Οι άνθρωποι με αυτή τη θέση συνήθως βοηθάνε τους συνάδελφους τους και δουλεύουν προσπαθώντας να ξεπεράσουν την αίσθηση ότι δεν είναι ολοκληρωμένοι σαν άνθρωποι, ότι είναι μονόπλευροι, όχι αρκετά εξελιγμένοι -ίσως πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα την διατροφή τους ή παρουσιάζουν γενικότερα προβλήματα υγείας που πρέπει να ξεπεράσουν.

Ο Χείρωνας στο Ζυγό
Με τον Χείρωνα στο Ζυγό το άτομο ψάχνει την ταυτότητα του μέσα από την επαφή με τους άλλους. Μετράει συνεχώς τον εαυτό του με βάση τις αντιδράσεις των άλλων και μπορεί διαρκώς να αισθάνεται ότι οι σχέσεις του δεν έχουν την ποιότητα που θα έπρεπε και τότε ίσως έχει την τάση να απομονώνεται. Υπάρχει ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα δικαιοσύνης και στον τρόπο επίλυσης διαφορών. Είναι πολύ βασικό να μάθει να διαχωρίζει τις ανάγκες του από τις ανάγκες των άλλων.

Ο Χείρωνας στο Σκορπιό
Το τραύμα σχετίζεται με τον θάνατο και ο άνθρωπος αναρωτιέται αν αξίζει καν να ζει. Μια μεγάλη απώλεια, ίσως το θάνατος κάποιου συγγενή, φίλου, αγαπημένου προσώπου φέρνει αφόρητο πόνο αλλά και επαφή με την σκοτεινή πλευρά του εαυτού. Ίσως υπάρχει οικονομική εξάρτηση από άλλους ή βιώνεται μια πάλη για την εξουσία ή αντίθετα υπάρχει η αίσθηση ότι το άτομο είναι ανίσχυρο και συνεχώς υφίσταται κρίσεις και αναμορφώσεις στη ζωή του.

Ο Χείρωνας στον Τοξότη
Με το Χείρωνα εδώ ο άνθρωπος προσπαθεί απεγνωσμένα να έρθει σε επαφή με τον ανώτερο εαυτό του γιατί νιώθει πως έχει μια ιδιαίτερη γνώση που αδυνατεί να μεταδώσει στους άλλους και προκειμένου να το πετύχουν αυτό είναι έτοιμοι να δοκιμάσουν οτιδήποτε. Ίσως θέλει συνέχεια να ταξιδεύει ή να διψά για πτυχία και να γίνει ο αιώνιος φοιτητής, δεν ακούει τις συμβουλές των άλλων και μπορεί να έχει εσφαλμένη κρίση.

Ο Χείρωνας στον Αιγόκερω
Με το Χείρωνα ο άνθρωπος αισθάνεται ότι δεν έχει την αναγνώριση που θα έπρεπε και την εξουσία που θέλει. Μπορεί να έχει καταφέρει πολλά στα νιάτα του κι αν καταφέρει να συνειδητοποιήσει σε πόσα πράγματα οι άνθρωποι τον αναγνωρίζουν ήδη και τον συμβουλεύονται θα αισθανθεί ότι έχει πολύ μεγάλη αξία. Ίσως να έχει πιεστεί πολύ από τους γονείς του να καταφέρει πράγματα και δεν μπορεί να πειθαρχήσει στους κανόνες ή αντίθετα μπορεί να είναι υπέρ του δέοντος οργανωτικός γιατί έχει την ανάγκη να έχει τον έλεγχο.

Ο Χείρωνας στον Υδροχόο
Με το Χείρωνα στον Υδροχόο το άτομο δεν έχει κάποιο σαφή προσανατολισμό και μπορεί να νιώθει αποκομμένο, περίεργο και διαφορετικό, περιθωριακό ή το μαύρο πρόβατο, ένας επαναστάτης χωρίς αιτία. Μπορεί να έχει αγοραφοβία ή να θέλει να κάνει φίλους γιατί φοβάται τη μοναξιά. Είναι ο άνθρωπος που έχει μεγαλόπνοα σχέδια αλλά αδυνατεί να γειώσει την προσφορά του στην κοινωνία και να τη μετατρέψει σε πρακτικό αποτέλεσμα.

Ο Χείρωνας στους Ιχθύς
Με το Χείρωνα στους Ιχθύς ο άνθρωπος έρχεται σε επαφή με τις ενέργειες του Ποσειδώνα. Έχει χαθεί η ένωση με το θείο οπότε ο άνθρωπος πρέπει να μάθει να αναγνωρίζει την επέμβαση του θείου στα πράγματα και την αγάπη εκεί που τη θεωρεί αυτονόητη και δεδομένη. Ίσως κάνει πολλά πράγματα για τους άλλους όχι όμως για τους πολύ δικούς του και για τον ίδιο του τον εαυτό και ίσως παρουσιάζεται σαν θύμα ή μπορεί να νιώθει κουρασμένος και κορεσμένος.

ΔΙΕΛΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΧΕΙΡΩΝΑ ΑΠΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥΣ ΠΛΑΝΗΤΕΣ

Οι διελεύσεις του Χείρωνα ενεργοποιούν έντονα την ανάγκη για εξατομίκευση- την βαθιά επιθυμία να γίνει κάποιος Άτομο κι αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται αλλαγές στο lifestyle και προσωπική επανατοποθέτηση... Με αφορμή μια συναισθηματική ή και σωματική κρίση ίσως αναζητήσουμε βοήθεια για πρώτη φορά.

Ένας σημαντικός "δάσκαλος" (εντός και εκτός εισαγωγικών) ή μια ιδέα, διδασκαλία, άποψη, πιστεύω μπορεί να πέσει στο δρόμο μας. Όπως μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι και με μια αφυπνιστική εμπειρία - που σχετίζεται με τον πλανήτη και την όψη που κάνει ο Χείρωνας. Το ζητούμενο με τον Χείρωνα είναι να ανακαλύψουμε το Νόημα, το προσωπικό νόημα που έχουν τα πράγματα για το καθένα μας.

Η κρίση προέρχεται από την ανάγκη μας να ενώσουμε μέσα μας τα αντίθετα, να ισορροπήσουμε το κοινωνικό με το προσωπικό, το ένστικτο με τις κοινωνικές συμβάσεις. Η κρίση δημιουργεί την αρρώστια και η αρρώστια την ίαση- είναι η άρνηση της ασθένειας που αποτελεί το μεγάλο κίνδυνο σε αυτή την πορεία και η πρώτη αντίδραση να θάψουμε και να αρνηθούμε ότι υπάρχει πρόβλημα που φτάνει την ασθένεια σε παροξυσμό.