Το ζώδιο του Λέοντα

07/06/2018

Έχεις προβλήματα με τον εγωισμό σου στο μέγεθος του Τιτανικού

 

Όταν παίρνεις την αγάπη και την προσοχή που λαχταράς, τότε όλα είναι υπέροχα. Όσο γενναιόδωρος όμως και δοτικός κι αν προσπαθείς να γίνεις, έχεις προβλήματα με τον εγωισμό σου στο μέγεθος του Τιτανικού.

Δεν είναι τόσο η ανάγκη σου για προσοχή που δημιουργεί παρενέργειες όσο η παράλογη συμπεριφορά σου. Υπάρχει μια κηλίδα πάνω σου που δεν μπορείς να βγάλεις με τρίψιμο, ένα σημάδι που δημιουργήθηκε πριν από πάρα πολύ καιρό, ίσως ένα γενετικό σημάδι που επηρεάζει την υπερηφάνειά σου, την ικανότητά σου να συναναστρέφεσαι τους ανθρώπους, στο να δέχεσαι και να δίνεις αγάπη: Οι άλλοι βλέπουν περισσότερα από ό,τι βλέπεις εσύ στον εαυτό σου.

Κάτι τέτοιο αποτελεί ειρωνεία, αφού μπορείς να γίνεις θρασύς, να πουλήσεις μαγκιά, να έχεις τάσεις μεγαλομανίας ή να είσαι νάρκισσος ακόμα και αν όλα αυτά αποτελούν την πανοπλία που κρύβει το πόσο αδύναμος νιώθεις εσωτερικά.

Η αγάπη... Ω, η αγάπη

Είσαι ένα παιδί. Εχεις μια εφηβική ιδέα για τον έρωτα που τον χρειάζεσαι σαν οξυγόνο. Ενας Λέων θεωρεί αληθινή αγάπη την πεντηκοστή επέτειο του γάμου κατά την οποία το ζευγάρι εξακολουθεί να είναι ερωτευμένο - μόνο τα παιδιά ξέρουν από τι κόλαση πέρασαν οι γονείς του μέχρι να φτάσουν μέχρι εδώ. Ναι, έχεις ανάγκη να πιστέψεις πως μπορείς να μένεις αφοσιωμένος/η και εκεί για πάντα - πάντα διασκεδαστικός, θερμός, πιστός. Και καθώς το πιστεύεις μπορείς να το πετύχεις.

Ο Λέων είναι το ζώδιο της καρδιάς. Πρέπει να είσαι το κέντρο και η πηγή, η αντλία που μοιράζει τους χυμούς στους γύρω της. Αυτό δεν είναι ένα απλό Εγώ. Αυτός είναι ο προορισμός και το πεπρωμένο σου. Πώς θα φτάσεις σε αυτό το σημείο εξαρτάται από σένα. Η κλεμμένη εξουσία δεν διαρκεί, ο κερδισμένος σεβασμός όμως δεν χάνεται ποτέ.

Δεν υπάρχει περισσότερο φλογερός και ρομαντικός τύπος από ένα Λέοντα. Μπορεί να είσαι μια απλή γυναίκα που δεν φοράει κραγιόν ή ένας συνηθισμένος τύπος με λίγα μαλλιά, αλλά αυτό δεν σε εμποδίζει να ενθουσιαστείς και να παραχαϊδέψεις τον/ην αγαπημένο/η σου που έχει γενέθλια ή να κάνεις πάρτι με την ευκαιρία της νέας σου δουλειάς.

Είσαι τόσο γενναιόδωρος που μερικές φορές δημιουργείς ανισορροπία στη σχέση «δίνω - παίρνω». Είναι συνηθισμένη η αντίδραση ενός Λέοντα, όταν είναι ερωτευμένος: Κατακλύζει τον αγαπημένο/η με τόσα δώρα που νιώθει άβολα, ενώ, προσπαθώντας να ανταποκριθεί στην καταιγίδα των προσφορών του, αρχίζει να αισθάνεται λίγος. Κι όμως, αυτή είναι η ενστικτώδης αντίδρασή σου όταν ερωτεύεσαι. Ενας διάσημος αστρολόγος είπε ότι «κανείς δεν ξέρει αληθινά τι σημαίνει να σε αγαπάει κάποιος μέχρι να τον αγαπήσει ένας Λέοντας».

Η μεγαλύτερη έκπληξη και σοκ στη ζωή ενός Λέοντα έρχεται όταν ο έρωτας πέσει από το βάθρο που του έχει στήσει. Η απόρριψη δεν υπάρχει στο λεξιλόγιό σου, και όταν έρθει αποτελεί την ύψιστη δυστυχία. Αποτελεί σχεδόν μονομανία η ανάγκη σου να είσαι πάντα με κάποιον, σε σημείο να ξεχνάς τον εαυτό σου και το γεγονός ότι έχεις τη δική σου ζωή.

Εννοείται ότι επικεντρώνεσαι σχεδόν πάντα σε κάποιον/α που έχει συμπεριφορά κακομαθημένου παιδιού, ή που παρεκκλίνει από τη κανονικότητα, ή σε αυτόν/η που θα επιθυμούσες λιγότερο. Αυτούς/ές που δεν έχουν το λούστρο, τους καλούς τρόπους, που δεν έχουν διαμορφωθεί ακόμα ή που διαθέτουν χαρακτηριστικά που δεν αναπτύχθηκαν κανονικά ή ταλέντα που δεν εξελίχθηκαν. Και ξέρεις γιατί;

Για να παραστήσεις τον Πυγμαλίωνα. Να καταφέρεις να δώσεις ζωή σε ένα ακατέργαστο μάρμαρο. Να σμιλέψεις ένα έργο τέχνης. Να δημιουργήσεις κάποιον/α που θα υμνεί το ταλέντο σου. Ή το αντίθετο. Παραδίδεσαι απόλυτα στον τελευταίο έρωτα και έπειτα από λίγο τον -ή την- απορρίπτεις επειδή τελικά δεν διαθέτει αυτά που πραγματικά χρειάζεσαι από ένα σύντροφο.

Υπόθεση-δέσμευση

Οι σχέσεις είναι σαν επικίνδυνες αποστολές. Είναι πολύ δύσκολο να δεσμευτείς εντελώς όταν: 1) Ανά πάσα στιγμή είσαι έτοιμος να εγκαταλείψεις ή 2) εάν είσαι έντονα δεσμευμένος, με τον εαυτό σου. Ενώ η ιδέα ότι όλο το σύμπαν περιστρέφεται γύρω από σένα είναι γοητευτική, δεν είναι ευχάριστο να αντιμετωπίζεις τον εαυτό σου σαν το Τυχερό Ηλιο που λάμπει στη μοναξιά του, γιατί ενώ είσαι περιτριγυρισμένος από ανθρώπους αυτοί δεν μπορούν ποτέ να σε πλησιάσουν εξαιτίας των κινήτρων, της αστάθειά τους ή της αλλοπρόσαλλης συμπεριφοράς τους.

Δεν χρειάζεται να πηγαίνεις από τη μία άκρη στην άλλη. Δεν μπορείς να καταπιέζεις κάποιον επειδή φοβάσαι ότι θα φύγει αφήνοντας σε σε ένα ναρκοπέδιο. Από την άλλη δεν μπορεί να αφήνεις τους άλλους να σε σέρνουν στο χώμα, επειδή φοβάσαι μήπως σε πουν αυταρχικό. Εάν αποφύγεις τις ενήλικες σχέσεις επειδή φοβάσαι ότι θα χάσεις τη μοναδικότητά σου, οι σύντροφοί σου θα μικραίνουν ηλικιακά μέχρι που να σε συλλάβουν.

Και πιο ευθέως. Αυτό που χρειάζεται να ελέγξεις δεν είναι τους άλλους αλλά τον εαυτό σου, και το ακόμα πιο σημαντικό είναι να κατανοήσεις και να αποδεχθείς τις εκκεντρικότητες των άλλων που βρίσκεις ξανά και ξανά ακαταμάχητες χωρίς να επιτρέψεις σε αυτές τις ιδιαιτερότητες να αναστατώνουν, αναποδογυρίζουν, διαταράσσουν εντελώς τη ζωή σου. Ναι στη μοναδικότητα του Αλλου και στον έρωτά σου για αυτόν/ή αλλά κράτα κι ένα κομμάτι για τον εαυτό σου και κάνε τον Ήλιο σου να λάμψει.