Το ζώδιο του Αιγόκερω

07/06/2018

Ούτε ένα δευτερόλεπτο πάει χαμένο

Υπάρχει μια έμφυτη ανάγκη στον Αιγόκερω να «κάνει» πράγματα, ένας εγγενής φόβος για την απραξία. Καθώς ο κυβερνήτης του ο Κρόνος είναι ο πλανήτης του χρόνου, ο Αιγόκερως αισθάνεται ότι δεν πρέπει να αφήσει ούτε ένα δευτερόλεπτο να πάει χαμένο. Όπως έλεγε και ο Βούδας: «Η δουλειά σου είναι να ανακαλύψεις τη δουλειά σου και μετά να αφοσιωθείς σε αυτή με όλη σου την καρδιά».

Η κατάκτηση της κορυφής -με την έννοια της ανάδειξης του συνόλου των ικανοτήτων- ήταν και είναι μία ενδόμυχη και θεμιτή ανθρώπινη επιδίωξη. Μέχρι πού μπορώ να φτάσω; Έχω εκμεταλλευτεί το 100% των δυνατοτήτων μου; Πόσο μπορώ να τεντώσω το σκοινί χωρίς να σπάσει; Αυτά είναι τα βασικά ερωτήματα στα οποία το άτομο Αιγόκερως καλείται να απαντήσει. Το να κάνεις κάθε φορά αυτό που απαιτείται από εσένα είναι, αναμφίβολα, μια αξιοθαύμαστη ανθρώπινη ιδιότητα. Το θέμα είναι ποιος κρύβεται πίσω από αυτήν την απαίτηση.

Action!

Δεν είναι το ζώδιο που αρέσκεται στις ατελείωτες ονειροπολήσεις για το πώς θα μπορούσαν να είναι τα πράγματα. Οι Αιγόκεροι ζουν απόλυτα μέσα στο χωρόχρονο και θέλουν, όταν προς το τέλος της ζωής τους έρθει η ώρα του απολογισμού, να έχουν οπωσδήποτε κάτι να επιδείξουν. Κάτι που όχι μόνο να ικανοποιεί τους ίδιους, αλλά που να μπορούν να το δημοσιοποιήσουν και να εισπράξουν το κοινωνικό «μπράβο».

Όπως, όμως, συμβαίνει και με όλα τα ζώδια, αυτό που είναι το μεγάλο τους προσόν είναι και η μεγάλη τους παγίδα. Δυστυχώς για τους Αιγόκερους, η διαδικασία της αυτοσυνειδητοποίησης είναι το ίδιο χρονοβόρα και επίπονη όπως και για τους υπολοίπους. Για να εκμεταλλευτείς τις δυνατότητές σου εις το έπακρον, πρέπει πρώτα να ξέρεις ποιες είναι αυτές.

Πολλοί Αιγόκεροι, όμως, προκειμένου να μη σπαταλήσουν το χρόνο τους, διαλέγουν την εύκολη λύση. Εφόσον οι ίδιοι δεν μπορούν να είναι σίγουροι ως προς τη σωστή πορεία που πρέπει να ακολουθήσουν, επιλέγουν να συμπλεύσουν με τις κοινωνικές επιταγές. To να ακολουθείς τους κοινωνικούς κανόνες μπορεί να στερείται πρωτοτυπίας, σου εξασφαλίζει, ωστόσο, ότι κανείς δεν πρόκειται να σε κοιτάξει με... μισό μάτι. Για τον Αιγόκερω, είναι χίλιες φορές προτιμότερο να είσαι «μπανάλ» παρά περιθωριακός.

O κόσμος δεν είναι αρκετός

Αυτός είναι και ο λόγος που η Σελήνη βρίσκεται σε αδυναμία στο ζώδιο του Αιγόκερω. Η Σελήνη, μέσα από τον Καρκίνο, το ζώδιο που κυβερνά, ενδιαφέρεται να έχει τους δικούς της ανθρώπους, συγκεκριμένα άτομα τα οποία μπορεί να αποκαλεί οικογένεια και τη δική τους αγάπη και αποδοχή χρειάζεται και που πολλές φορές εκβιάζει. Για τον Αιγόκερω, όμως, η αγάπη αυτή δεν αρκεί, δεν φτάνει.

Πρέπει το σύνολο της κοινωνίας να δίνει την έγκρισή του, η στάση του και η συμπεριφορά του να εισπράττουν την αποδοχή όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού ανθρώπων. Αυτό τον γεμίζει με μόνιμο άγχος και του προσδίδει μια ροπή προς την κατάθλιψη, ακριβώς γιατί αυτό που ζητεί είναι στην ουσία ανέφικτο. Κι αυτό είναι που μπορεί να υπονομεύσει και τις προσωπικές του σχέσεις.

Πολλές φορές, όταν βρίσκεσαι σε σχέση με Αιγόκερω, δεν αισθάνεσαι ότι είσαι κάτι το ιδιαίτερο γι' αυτόν, ότι σε επέλεξε συνειδητά γιατί βλέπει στο πρόσωπό σου την τελειότητα, όσο ψευδαίσθηση κι αν είναι αυτή, αλλά ότι στη θέση σου θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε άλλος, χωρίς αυτό να τον στενοχωρεί διόλου. Σου δίνει την αίσθηση ότι συνάπτει σχέσεις από υποχρέωση, ότι συμπεριλαμβάνεται κι αυτή στα καθήκοντά του ως μέλους του ανθρώπινου είδους.

Λίμπιντο υπό έλεγχο

Το σεξ, βέβαια, είναι άλλη ιστορία. Εφόσον μιλάμε για ζώδιο της γης, το σεξ είναι κομμάτι της ζωής των Αιγόκερων, αναμφίβολα. Η προσέγγισή τους, όμως, διαφέρει από αυτή των Ταύρων. Παρόλο που το θεωρούν ως το φυσιολογικότερο πράγμα στον κόσμο, αδυνατούν να το αισθανθούν απόλυτα και κυρίως να κάνουν πράξη αυτή τους τη θεωρία.

Ενώ υπάρχει έντονη σεξουαλική διάθεση, στην πορεία γεμίζουν ενοχές και συχνά υπαναχωρούν. Από τη μια, τους ενοχλεί το γεγονός ότι υποβιβάζονται στο επίπεδο του ζώου όταν ενδίδουν στις ορέξεις τους και, από την άλλη, δυσανασχετούν σφόδρα με το γεγονός ότι η σεξουαλική επιθυμία πολύ συχνά δεν μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο και οδηγεί σε συμπεριφορές όπου η νηφαλιότητα δεν έχει καμία θέση.

Αν, μάλιστα, υπάρχει και κάποια παρέκκλιση από τη «νόρμα» και αρέσκονται σε καταστάσεις που δεν μπορούν εύκολα να συζητήσουν με φίλους και γνωστούς, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα, καθώς τρέμουν μη θεωρηθούν «απόβλητοι». Ο φόβος τού «τι θα πει ο κόσμος».

Ο Άρης, όμως, ο πλανήτης της λίμπιντο, έχει έξαρση στον Αιγόκερω και τη βαθύτερη έννοια αυτού του συνδυασμού καλείται να εφαρμόσει ο Αιγόκερως. Κακά τα ψέματα, καλοί είναι οι ρομαντισμοί, καλά τα αχαλίνωτα πάθη, αλλά, όπως είπε και ο Ντίνος Χριστιανόπουλος -με άλλη φρασεολογία-, τα διάφορα ιδρύματα είναι γεμάτα από αποτυχημένους έρωτες. Όταν ο Άρης αφήνεται ανεξέλεγκτος, είναι ικανός να σπείρει την καταστροφή.

Έχει ανάγκη από το αυστηρό περιβάλλον του Αιγόκερω για να αντιληφθεί πως αυτό που θέλουμε να κάνουμε πρέπει να ακολουθεί και κάποιους κανόνες. Αλλά και πέρα από τη λίμπιντο, καθώς ο Άρης είναι ο πλανήτης της δράσης και του τρόπου εξωτερίκευσής της, στον Αιγόκερω βρίσκει τον κατάλληλο δάσκαλο για να τον κατευθύνει και να τον προσανατολίσει. Ο Αιγόκερως, ως το τελευταίο παρορμητικό ζώδιο, θα πρέπει να μάθει πότε είναι ο κατάλληλος χρόνος δράσης και τι μορφή θα πρέπει να έχει αυτή και αυτό είναι το μάθημα που θα διδάξει στον κοινωνικό του περίγυρο.

Οικογενειακές αρχές

Η οικογένεια επίσης κατέχει εξέχουσα θέση στη ζωή των Αιγόκερων και ιδιαίτερα η έννοια «πατέρας». Καθώς είναι το ζώδιο που εκπροσωπεί την Αρχή και την Εξουσία, η πρώτη τους καθοριστική εμπειρία στα θέματα αυτά έρχεται μέσα από την οικογένεια. Είναι πολύ συχνές οι περιπτώσεις Αιγόκερων με αυταρχικούς γονείς που είναι αμείλικτοι ως προς την τήρηση των κανόνων και πολύ συχνές επίσης οι περιπτώσεις γονέων που δεν εμπνέουν κανένα σεβασμό.

Όποια κι αν ήταν η σχέση με τον πατέρα, αυτή τους την εμπειρία οι Αιγόκεροι θα πρέπει να την επεξεργαστούν πάση θυσία. Καθώς είναι προγραμματισμένοι να ασχοληθούν με την τάξη, την πειθαρχία και τον έλεγχο, τόσο σε προσωπικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, θα πρέπει να συνδυάσουν την πατρική τους κληρονομιά με τα δικά τους βιώματα και να οδηγηθούν στη διαμόρφωση μια αυθεντικής στάσης στα ζητήματα αυτά.

Κρόνια ταλέντα

Κι ερχόμαστε στο πρώτα σημαντικά προσόντα του Αιγόκερω, που είναι η αυτοπειθαρχία, η εγκράτεια κι η αυτοκυριαρχία. Είναι ίσως το μόνο ζώδιο που λέει από Δευτέρα αρχίζω δίαιτα και πράγματι την αρχίζει, ενώ το πιο εξοργιστικό απ' όλα είναι ότι δεν φαίνεται να ζορίζεται κι ιδιαίτερα. Είναι πράγματι σπουδαίο να έχει ο λόγος σου βαρύτητα και να μπορούν οι άλλοι να στηριχτούν σ' εσένα, όπως μπορούν στους πιο εξελιγμένους Αιγόκερους. 

Αυτό, βέβαια, τους φορτώνει με πολλές ευθύνες και υποχρεώσεις, καθώς πολλοί άνθρωποι βλέπουν σε αυτούς το σωτήρα τους και οι ίδιοι παραπονιούνται ότι είναι οι σύγχρονοι Άτλαντες που κουβαλούν τη Γη στους ώμους τους. Ας είναι ειλικρινείς όμως κι ας παραδεχτούν ότι έχουν επενδύσει πολύ σ' αυτό.

Η εξάρτηση από τους άλλους ανθρώπους εκλαμβάνεται ως αδυναμία και τη στιγμή που θα περιοριστούν οι ευθύνες θα πάθουν κρίση πανικού και θα θεωρήσουν τον εαυτό τους «άχρηστο». Γι' αυτό και χρειάζεται να δείξουν εμπιστοσύνη στους άλλους ανθρώπους, να μην είναι τόσο συγκεντρωτικοί, να γίνουν πιο ανεκτικοί με τα λάθη των συνεργατών τους και να μη θεωρούν τον ελεύθερο χρόνο ως το όγδοο θανάσιμο αμάρτημα.

Ένα άλλο τους προσόν, που συχνά όμως τους γυρίζει μπούμερανγκ, είναι η σαφής οριοθέτηση της περιοχής τους. Και είναι προσόν γιατί, όπως αγαπούν τα δικά τους όρια, άλλο τόσο σέβονται και τα όρια των άλλων. Πολύ σπάνια ένας Αιγόκερως θα σε φέρει σε δύσκολη θέση γιατί γνωρίζει διαισθητικά πού πρέπει να σταματήσει. Για το λόγο αυτό, είναι συνήθως και εξαιρετικά ευγενείς και έχουν αυτό που λέμε «καλούς τρόπους».

Εκεί όπου χρειάζεται προσοχή είναι να μη γίνουν τα όρια συρματοπλέγματα, γεγονός που εμποδίζει την οποιαδήποτε προσπέλαση. Αυτό που πρέπει να καταλάβουν είναι ότι τα όρια δεν τα θέτουμε άπαξ και διά παντός στη ζωή μας, αλλά πρέπει να τα επανεξετάζουμε προσαρμοζόμενοι στις εμπειρίες που έρχονται στο δρόμο μας.

Και βέβαια, όσο κι αν φαίνεται παράξενο, για ένα ακόμη στοιχείο που διακρίνονται οι Αιγόκεροι είναι το χιούμορ και μάλιστα αυτό το είδος που βασίζεται κυρίως στον αυτοσαρκασμό. Δεν λείπουν, βέβαια, και τα «καρφιά» προς τους άλλους και δεν είναι ακριβώς οι «έξω καρδιά» τύποι που θέλουν όλοι στις παρέες τους, αλλά συνήθως τα σχόλιά τους είναι πολύ πετυχημένα κι επειδή στρέφουν το δηκτικό και καυστικό τους χιούμορ και προς τον εαυτό τους, οι άλλοι άνθρωποι δεν παρεξηγούνται. Βέβαια, αυτά που σατιρίζει κανείς συνήθως στον εαυτό του είναι αυτά που τον πονάνε και οι Αιγόκεροι δεν αποτελούν εξαίρεση. Για τα ίδια πράγματα που γελάνε το πρωί, το βράδυ κλαίνε με λυγμούς.

Από τη θεωρία στην πράξη

Ποια είναι εν τέλει η αποστολή του Αιγόκερω; Να δώσει μορφή στα οράματα του προηγούμενου ζωδίου, του Τοξότη. Αιγόκερως και Τοξότης είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος και ουσιαστικά εξυπηρετούν ένα κοινό σκοπό μέσα από την εντελώς διαφορετική αντίληψη της πραγματικότητας.

Ο Δίας, ο κυβερνήτης του Τοξότη, βρίσκεται σε πτώση στον Αιγόκερω και αυτό μας λέει πως στη φάση του Αιγόκερω η ώρα για αναζήτηση νέων νοημάτων, ιδεολογιών και φιλοσοφιών έχει παρέλθει. Θα πρέπει τώρα να γίνει το τελικό ξεκαθάρισμα και να διερευνηθεί πόσες και ποιες από τις θεωρίες του Τοξότη έχουν ρεαλιστικές βάσεις και είναι αυτές που θα τύχουν πρακτικής εφαρμογής. Το αν το οικοδόμημα αυτό αντέξει στο χρόνο θα φανεί στο επόμενο στάδιο, στον Υδροχόο.