Οι 12 Οίκοι

07/06/2018

Διαιρούν τη ζωή μας σε δώδεκα τομείς

Ένας γενέθλιος χάρτης δείχνει ένα κύκλο που παρουσιάζει το ζωδιακό και που χωρίζεται σαν σε δώδεκα κομμάτια. Αυτά τα κομμάτια αποτελούν τους οίκους, που διαιρούν τη ζωή μας σε δώδεκα τομείς. Ο χώρος κάθε Οίκου δείχνει τομείς της προσωπικότητας του κάθε ανθρώπου από τη γέννησή του και τη δυνατότητα εξέλιξής του και τα Ζώδια που βρίσκονται οι Οίκοι, τον τρόπο που πρέπει να λειτουργήσει στις διάφορες φάσεις αυτής της πορείας ώστε να βρίσκεται σε αρμονία με τον εαυτό του και το περιβάλλον. (Τέσσερα σημεία σε αυτό το χάρτη– ο 1ος, ο 4ος, ο 7ος και ο 10ος Οίκος- και οι πλανήτες που βρίσκονται σε αυτούς έχουν μεγάλη σημασία, μεγάλη ενέργεια και δυναμικότητα).

ΟΙ 12 OΙΚΟΙ

Ο 1ος Οίκος -Ανατολή- που είναι ταυτόχρονα και ωροσκόπος μας, συνδέεται με τον Κριό και τον Άρη. Ο πρώτος οίκος μας δείχνει πώς αντιλαμβανόμαστε το κόσμο γύρω μας. Μέσα από ποια οπτική γωνία αντιμετωπίζουμε το περιβάλλον μας. Το είδος των λειτουργιών τις οποίες χρειαζόμαστε για να ανακαλύψουμε τη ταυτότητά μας. Μας δείχνει πώς ξεκινάμε τα πράγματα.

Το είδος της εμπειρίας που είχαμε κατά τη γέννησή μας- πώς ήταν οι σχέσεις των γονιών μας την εποχή της γέννησής μας, πόσο εύκολος, ή δύσκολος ο τοκετός κλπ- και τον τρόπο που ξεκινάμε κάθε καινούργιο κύκλο της ζωής μας. Πως αντιμετωπίζουμε γενικά τη ζωή. Την επίδραση που έχουμε στους άλλους. Το είδος της αποστολής μας στη ζωή.

Ο ωροσκόπος μας επηρεάζει την εμφάνισή μας και την προσωπικότητά μας και δημιουργεί την πρώτη εντύπωση που σχηματίζουν οι άλλοι για εμάς. Αυτό που παρατηρούν οι άλλοι όταν έρχονται σε πρώτη επαφή μαζί μας είναι τα χαρακτηριστικά και η συμπεριφορά που μας δίνει ο ωροσκόπος μας.

Ο 2ος Οίκος συνδέεται με τον Ταύρο και την Αφροδίτη είναι το στάδιο που μας δείχνει την διαφοροποίηση μας από το σώμα της μητέρας .Είναι η στιγμή που αντιλαμβανόμαστε ότι έχουμε δικό μας σώμα και ταυτότητα. Εδώ έχουμε τη αποκρυστάλλωση του Εγώ μας, των ορίων μας και της εσωτερικής μας αξίας.

Οι έμφυτες δεξιότητές μας και τα χαρακτηριστικά μας γνωρίσματα που μπορούμε να αναπτύξουμε κατά της διάρκεια της ζωής μας. Τι μας κάνει να αισθανόμαστε ασφάλεια. Τα πράγματα με τα οποία ταυτιζόμαστε. Τι κατέχουμε ή θέλουμε να αποκτήσουμε. Το χρήμα και ο υλικός κόσμος– πως τα αντιμετωπίζουμε και τι στάση κρατάμε απέναντί τους. Ποιες είναι οι αξίες μας και ποιες είναι οι επιθυμίες μας.

Ο 3ος Οίκος συνδέεται με τους Διδύμους και τον Ερμή και δείχνει τη διαφοροποίησή μας στο επίπεδο της ευφυίας (του διανοητικού μας Εγώ). Την ανάπτυξη της γλώσσας και την ικανότητα να διαχωρίζουμε το υποκείμενο από το αντικείμενο, τον ηθοποιό δηλαδή από τη παράσταση που παίζει. Αντιπροσωπεύει το αριστερό κομμάτι του εγκεφάλου μας. Εδώ βλέπουμε πως χρησιμοποιούμε το μυαλό μας– το διανοητικό μας στυλ.

Το πως αντιλαμβανόμαστε το άμεσο περιβάλλον μας. Το πώς κατατάσσουμε και αξιολογούμε τα πράγματα γύρω μας, τη σχέση μεταξύ τους, τη σύγκριση μεταξύ τους. Το γενικό πλαίσιο μέσα από το οποίο αντιμετωπίζουμε το άμεσο περιβάλλον μας: τη σχέση μας με τα αδέλφια μας και τους δεσμούς μας με αυτά. Πως είναι τα αδέλφια μας, τι προβάλλουμε πάνω τους.

Τι είδους θείους, θείες, ξαδέλφια έχουμε. Πως είναι οι σχέσεις μας με τους γείτονες. Ποιες ήταν οι πρώτες μας εμπειρίες από το σχολείο. Πως επικοινωνούμε– ο τρόπος της ομιλίας μας, το ύφος των γραπτών μας, πως ανταλλάσσουμε πληροφορίες. Αυτός ο οίκος περιέχει επίσης και τις κοντινές μας εκδρομές και ταξίδια. Γενικά περιέχει τα παιδικά μας χρόνια (μεταξύ 7-14 χρονών).

Ο 4ος Οίκος - (Immun Coeli-Δύση) - συνδέεται με το Καρκίνο και τη Σελήνη και περιέχει το στάδιο της αφομοίωσης των εμπειριών των τριών πρώτων Οίκων. Εδώ ενώνονται το μυαλό, το σώμα και τα αισθήματα σε ένα κεντρικό Εγώ. Αυτός ο οίκος δείχνει τις ρίζες μας, τη καταγωγή μας, το σπίτι που ανατραφήκαμε και την ατμόσφαιρα που υπήρχε σε αυτό. Με λίγα λόγια ο τέταρτος οίκος αποτελεί το Σπίτι μας.

Δείχνει πώς μας αρέσει να είμαστε στις ιδιωτικές μας στιγμές. Σε τι είδους περιβάλλον αισθανόμαστε ηρεμία και χαλάρωση. Εδώ βρίσκεται το παρελθόν μας, η ψυχή μας που παρεμβάλλεται ανάμεσα σε μας και τα γεγονότα. Η επιρροή που έχει πάνω μας η οικογένειά μας και οι συνθήκες που μεγαλώσαμε. Αυτός ο οίκος μας δείχνει επίσης τα χαρακτηριστικά που φέρουμε από το σπίτι μας και την ηθική που κουβαλάμε. Εδώ βλέπουμε την επιρροή που άσκησε επάνω μας ο ένας από τους δύο γονείς– συνήθως ο Πατέρα μας. Το πως τελειώνουμε τα πράγματα. Οι συνθήκες που έχουμε στο τέλος της ζωής μας.

Ο 5ος Οίκος συνδέεται με τον Λέοντα και τον Ήλιο και δείχνει την ανάγκη μας να είμαστε μοναδικοί και ξεχωριστοί. Την ανάγκη μας να αναπτυχθούμε και να αυξήσουμε το πεδίο της επιρροής μας. Την επιθυμία να είμαστε στο επίκεντρο και κάτι που να περιστρέφεται γύρω από εμάς. Είναι ο τομέας της δημιουργικότητας, η ικανότητά μας να κάνουμε κάτι με αξία. Η καλλιτεχνική μας έκφραση. Εδώ βρίσκονται τα πράγματα που δημιουργούμε και μας κάνουν χαρούμενους.

Τα χόμπι μας, ο ελεύθερος χρόνος μας, αυτά που μας ευχαριστούν, το θέαμα, τα τυχερά παιχνίδια. Ό έρωτας – τι είδους πρόσωπα ποθούμε, πως συμπεριφερόμαστε κατά την διάρκεια των ερωτικών μας σχέσεων. Το σεξ– η ικανότητά μας να προσελκύσουμε άλλα πρόσωπα και το είδος της ευχαρίστησης που τους δίνουμε. Η ευχαρίστηση που αισθανόμαστε όταν μας αγαπάνε. Τα παιδιά και οι προσδοκίες μας από αυτά είναι κομμάτια του πέμπτου οίκου. Το παιδί που κρύβουμε μέσα μας. Το παιχνίδι. Οι προσωπικές μας κλίσεις.

Ο 6ος Οίκος συνδέεται με την Παρθένο και τον Ερμή και δείχνει την ακόμα μεγαλύτερη διαφοροποίηση του εαυτού μας. Σε τι διαφέρουμε από τους άλλους; Η ικανότητά μας να διακρίνουμε και να επιλέγουμε. Πώς χρησιμοποιούμε τη δύναμη μας, την ενέργειά μας και τις ικανότητές μας; Εδώ φαίνεται η σχέση αυτού που έχουμε μέσα μας και του περιβάλλοντος που υπάρχει έξω. Η σχέση μυαλού και σώματος. Το είδος της προσαρμοστικότητας μας στις εξωτερικές συνθήκες.

Πως αντιμετωπίζουμε τη καθημερινότητα, τη ρουτίνα, τις καθημερινές τελετουργίες μας. Εδώ βλέπουμε το είδος των σχέσεων που επιθυμούμε να έχουμε με τους συναδέλφους στον εργασιακό χώρο, το περιβάλλον που θα μας άρεσε να εργαζόμαστε, το πως αντιμετωπίζουμε τους κατώτερους στην ιεραρχία, ή τους ανθρώπους που μας προσφέρουν μία υπηρεσία.

Στον 6ο οίκο φαίνεται η ικανότητά μας να υπηρετούμε. Πως αντιμετωπίζουμε την εργασία, πόση σημασία δίνουμε στη λεπτομέρεια αυτού που αναλαμβάνουμε, πόσο επαρκείς είμαστε εργασιακά; Ο έκτος οίκος περιέχει και τα θέματα υγείας: Ποια είναι η φύση των προβλημάτων υγείας και ποια είναι η ψυχολογική σημασία κάποιων από τις ασθένειές μας. Τέλος ο έκτος οίκος δείχνει τη σχέση μας με τα οικιακά ζώα.

Ο 7ος Οίκος - (Descedant- Δύση) - συνδέεται με το Ζυγό και την Αφροδίτη και από το Εγώ περνάμε στο Εμείς. Εδώ φαίνεται πως αντιμετωπίζουμε τους άλλους. Πως αντιμετωπίζουμε τις σχέσεις στις οποίες έχουμε δεσμευτεί, είτε νομικά, είτε αλλιώς. Εδώ διαπιστώνουμε το είδος του συντρόφου που μας ελκύει και με τον οποίο επιθυμούμε να δεσμευτούμε φτάνοντας μέχρι το γάμο και το είδος της σχέσης που θέλουμε να έχουμε μαζί του.

Τι ευχόμαστε να έχει ο άλλος; Τι κομμάτι του εαυτού μας προβάλλουμε στον σύντροφό μας; Τι φέρνουμε στη σχέση; Ο οίκος αυτός ονομάζεται επίσης ο οίκος των φανερών εχθρών. Ποιοι είναι οι φανεροί εχθροί μας; Αυτοί που αντιπαθούμε και που ουσιαστικά αυτό που μας κάνει να τους αντιπαθούμε είναι γιατί μπορούν άνετα να εκφράζουν κομμάτια του εαυτού τους που διαθέτουμε κι εμείς οι ίδιοι, αλλά χωρίς να έχουμε βρει τρόπο να τα εκφράσουμε ανοιχτά και τα καταπιέζουμε.

Η ατμόσφαιρα που υπάρχει στις στενές σχέσεις μας. Πως αντιμετωπίζουμε τη κοινωνία. Ο βαθμός κοινωνικότητας και συλλογικότητας που διαθέτουμε. Τα δικαστήρια. Πόσο συνεργάσιμοι και διατεθειμένοι για συμβιβασμούς είμαστε στα επαγγελματικά μας και πως διατηρούμε την ατομικότητα μας.

Ο 8ος Οίκος συνδέεται με τον Σκορπιό και το Πλούτωνα και δείχνει αυτά που μοιραζόμαστε με τους άλλους ανθρώπους. Τα χρήματα των άλλων. Πως διαχειριζόμαστε τα οικονομικά μέσα στο γάμο, ή στις οικονομικές μας συνεργασίες. Οι κληρονομιές, τα κληροδοτήματα, η εφορία, οι τραπεζιτικοί λογαριασμοί, οι επενδύσεις, τα λογιστικά κλπ είναι κομμάτια που αφορούν αυτόν τον οίκο. Το πώς αντιδρούμε στις αξίες των άλλων.

Τι συμβαίνει όταν δύο άνθρωποι είναι στενά συνδεδεμένοι και επιχειρούν να ενωθούν ο ένας με τον άλλο. Το είδος των σχέσεων που αποτελούν καταλύτη για την αλλαγή μας και μας βοηθάνε να ξεπεράσουμε τα όρια του εγώ μας δημιουργώντας καινούργια. Τα σκοτεινά κομμάτια του εαυτού μας που έρχονται στην επιφάνεια και οι εποχές κρίσεων που μας αναγεννάν.

Το οργισμένο παιδί μέσα μας. Το σεξ σαν μέσο για να ενωθούμε με τον άλλο. Το διαζύγιο. Ο θάνατος: φυσικός και ψυχολογικός που μας οδηγεί στην ανανέωση. Η ευαισθησία μας στο οικολογικό σύστημα, καθώς και η έφεσή μας στο αόρατο και το μυστήριο της ύπαρξης.

Ο 9ος Οίκος συνδέεται με τον Τοξότη και το Δία και δείχνει το πάθος μας για το νόημα της ζωής, του σκοπού της ζωής και το είδος των αναζητήσεων που έχουμε. Εδώ αναζητούμε την αλήθεια και τους νόμους που κυβερνάνε την ύπαρξη. Αυτός ο οίκος σχετίζεται με την ανώτερη ευφυΐα, τη διαίσθηση και τη λειτουργία του δεξιού τμήματος του εγκεφάλου. Περιέχει την ικανότητά μας να δώσουμε νόημα σε ένα γεγονός, το στιλ με το οποίο αντιμετωπίζουμε φιλοσοφικά και θεολογικά προβλήματα.

Την εικόνα που έχουμε για το Θεό. Τι μας οδηγεί μπροστά. Ο βαθμός ευκολίας που μας επιτρέπει να βλέπουμε τη ζωή μας από απόσταση και αντικειμενικά. Η ανώτερη εκπαίδευση και τα μακρινά ταξίδια. Η άνεση που έχουμε στην διασπορά των ιδεών μας: είτε διδάσκοντας, είτε δημοσιεύοντας είτε συγγράφοντας, είτε κηρύσσοντας είτε κάνοντας δημόσιες σχέσεις είτε προμοτάροντας. Είναι ένας οίκος ενδεικτικός για τη καριέρα.

Ο 10ος Οίκος – (Medium Coeli Ζενίθ) – συνδέεται με τον Αιγόκερω και τον Κρόνο και δείχνει τη στάση μας απέναντι στη κοινωνία. Εδώ φαίνεται κατά πόσο θέλουμε να επηρεάσουμε και να υπηρετήσουμε τη κοινωνία και τον τρόπο που το κάνουμε. Το επάγγελμα, οι κλίσεις, η καριέρα , το στάτους μας στη ζωή, η επαγγελματική καταξίωση. Πως αντιμετωπίζουμε την δουλειά. Οι συνθήκες που αντιμετωπίζουμε στο τομέα της καριέρας.

Πως θέλουμε να μας βλέπουνε οι άλλοι στη δουλειά μας. Πως θέλουμε να θυμούνται οι άλλοι τη συνεισφορά μας στη κοινωνία. Το στιλ μας μπροστά στο κοινό και η εικόνα που θέλουμε να προβάλλουμε προς τα έξω. Οι ανάγκες μας για επιτυχία, αναγνώριση, φήμη. Οι φιλοδοξίες μας. Πως αντιλαμβανόμαστε τον ένα από τους δύο γονείς μας– συνήθως την μητέρα. Η σχέση μας μαζί της και πως επηρεάζει την αντίληψή μας για τον κόσμο. Πως αντιμετωπίζουμε τον Κόσμο-Μητέρα. Η σχέση μας με τα πρόσωπα εξουσίας.

Ο 11ος Οίκος συνδέεται με τον Υδροχόο και τον Ουρανό και δείχνει την ανάγκη μας να γίνουμε κάτι μεγαλύτερο από ότι είμαστε ήδη. Να ταυτιστούμε με κάτι μεγαλύτερο από εμάς. Εδώ βρίσκεται το είδος των φίλων που θέλουμε, η συμπεριφορά μας απέναντί τους και οι προβολές που κάνουμε πάνω τους. Το είδος των συλλόγων, οργανισμών, που μας ενδιαφέρουν.

Η φύση των συλλόγων που θέλουμε να είμαστε μέλη, ο ρόλος μας μέσα σε ομάδες ομοϊδεατών και η ευαισθησία μας στις καινούργιες τάσεις. Οι πολιτικές και οι κοινωνικές ευαισθησίες μας. Πόσο μας ενδιαφέρουν τα κινήματα που φέρνουν καινούργιες ιδέες και οι αλλαγές στο σύστημα. Ποιοι είναι οι στόχοι στη ζωή μας, τα όνειρά μας , πού σκοπεύουμε.