Ο 12ος Οίκος

07/06/2018

Των μυστικών, των παρασκηνίων, της διάλυσης του Εγώ...

Ο οίκος των μυστικών, των παρασκηνίων, της διάλυσης του Εγώ και της επιστροφής στο Συλλογικό Ασυνείδητο.

Ψυχή, θυσία, διάλυση

Ο 12ος οίκος του ηλιακού ωροσκοπίου σχετίζεται τον αστερισμό των Ιχθύων και τον κυβερνήτη τους, Ποσειδώνα. Για να γίνει περισσότερο κατανοητός ο 12ος οίκος, θα ήταν καλό να μελετηθεί σε σχέση με τον αντιδιαμετρικό 6ο οίκο αλλά και τον 11ο οίκο που προηγείται. Ο 6ος οίκος χαρακτηρίζεται από τις λέξεις Σώμα, Υγεία, Ρουτίνα, δηλαδή το φθαρτό μας κομμάτι και τη διάθεσή μας να υπηρετήσουμε την κοινωνία.

Έρχεται να βάλει όρια και φραγμούς στην ατομικότητα του 5ου οίκου στον οποίο αναζητούμε τη δημιουργικότητα και οτιδήποτε μας κάνει μοναδικούς, ιδιαίτερους, ξεχωριστούς. Ο έκτος οίκος μας προτρέπει να αποκτήσουμε υλικά αγαθά μέσω της καθημερινής μας εργασίας, να δούμε τη ζωή ως ένα καθήκον που έχει υποχρεώσεις και καθημερινούς εξαναγκασμούς.

Ο 12ος οίκος χαρακτηρίζεται από τις λέξεις Ψυχή, Ασυνείδητο, Διάλυση του Εγώ και έρχεται ως συνέχεια του 11ου οίκου στον οποίο κατανοούμε ότι είμαστε ένα κομμάτι του κόσμου που συνδέεται αναπότρεπτα με τον υπόλοιπο κόσμο. Στο 12ο οίκο συνειδητοποιούμε ότι υπάρχει κάτι πάνω από τον εαυτό μας, την κοινωνία, την ανθρωπότητα.

Η ατομικότητα δεν έχει σημασία πλέον αφού βρισκόμαστε σε ένα σύμπαν στον οποίο τα νήματα κινεί μία ανώτερη δύναμη. Αυτή η αλήθεια προϋποθέτει τη διάλυση του εγώ, (self undoing), να πάψουμε να ενδιαφερόμαστε για ατομικά οφέλη και να αναζητήσουμε την προσωπική ευτυχία και ολοκλήρωση μέσω της ανιδιοτελούς προσφοράς μας στην ανθρωπότητα. Το να θυσιάσουμε το εγώ μας είναι το μέσο για να δώσουμε παράδειγμα σε άλλους ανθρώπους να βρουν το νόημα της ζωής τους.

Η προσωπική Εδέμ

Ο 12ος οίκος είναι οίκος κάρμα, αντιπροσωπεύει τα κομμάτια του εαυτού μας που δεν αναπτύχθηκαν με τον ενδεδειγμένο τρόπο στην προηγούμενη ζωή. Τα χαρακτηριστικά των πλανητών που βρίσκονται σε αυτόν τον οίκο είναι δύσκολο να εκφραστούν. Στο 12ο οίκο υπάρχει η νοσταλγία της χαμένης Εδέμ - σε αυτόν το Ποσειδώνιο οίκο λαχταράμε την ασφάλεια που αισθανόμασταν όταν βρισκόμασταν προστατευμένοι στη μήτρα.

Εδώ υπάρχουν και όλα τα μυστικά, οι αποτυχίες, οι φόβοι, οι ενοχές, οι θλίψεις, οι χαμένες ευκαιρίες, οι τύψεις, οι φοβίες, οι σκελετοί που κρύβουμε στη ντουλάπα κι αρνούμαστε να δεχθούμε την ύπαρξη τους. Είναι το τυφλό σημείο μας που τις περισσότερες φορές αγνοούμε και παραβλέπουμε το περιεχόμενό του. Είναι ο χώρος που αισθανόμαστε ότι τα κρυμμένα μυστικά μας θα παραμείνουν θαμμένα οπότε δε θα χρειαστεί να ασχοληθούμε με τις φοβίες και τα άγχη μας.

Επιπλέον αυτός ο οίκος σχετίζεται με την ψυχολογική κατάσταση της Μητέρας κατά τη διάρκεια της κύησής μας. Μας δίνει πληροφορίες για το περιβάλλον της ζωής της Μητέρας καθώς και για τις συνθήκες που επικρατούσαν κατά τη διάρκεια της σύλληψης και της ανάπτυξης του εμβρύου. Έτσι για παράδειγμα η παρουσία του Πλούτωνα στον συγκεκριμένο οίκο δείχνει μία μητέρα σε βαθιά κρίση (σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και τον θάνατο της μητέρας αμέσως μετά τη γέννα). Από την άλλη πλευρά η παρουσία του Δία μπορεί να υποδεικνύει σύλληψη του παιδιού στο εξωτερικό ή σε ταξίδι- η γέννηση του παιδιού έρχεται ως επιστέγασμα της ευτυχίας του ζευγαριού.

Κοίτα μέσα σου!

Ο 12ος οίκος είναι ο οίκος των κρυφών εχθρών. Η ποιότητα αυτού του οίκου μπορεί να χρησιμοποιηθεί κυριολεκτικά από ξένα άτομα για να μας βάλουν εμπόδια και τρικλοποδιές στη ζωή μας αφού εδώ βρίσκεται η αχίλλειος πτέρνα μας. Ουσιαστικά όμως ο κρυφός εχθρός μπορεί να είναι και ο ίδιος ο εαυτός μας σαν αυτοκαταστροφή.

Για παράδειγμα η ύπαρξη Αφροδίτης στον 7ο οίκο και Ουρανού στο 12ο οίκο θα μπορούσε να σημαίνει ότι ενώ ενδιαφερόμαστε και επιδιώκουμε να έχουμε αρμονικές σχέσεις ή συνεργασίες (Αφροδίτη στον 7ο) η τάση για ελευθερία (Ουρανός) διαλύει (12ος) την επιθυμία για έντονες διαπροσωπικές σχέσεις. Ο Ουρανός δηλαδή στον 12ο λειτουργεί σαν σαμποτέρ. (Κάθε δύσκολος πλανήτης στον 12ο σαμποτάρει τις ιδιότητες που συμβολίζει).

Θα πρέπει να θυμόμαστε επίσης ότι ο ρόλος των πλανητών στο 12ο οίκο είναι να ξύνουν τις πληγές που φέρουμε.. Για παράδειγμα η ύπαρξη του Ήλιου στο συγκεκριμένο οίκο δείχνει μία δυστοκία στόχου, ή μια θολή αίσθηση του εγώ, ή ότι βρίσκομαι κάθε φορά αλλού απ΄ όπου που ήθελα να είμαι. Ο Άρης στο συγκεκριμένο οίκο έρχεται να μας μάθει πως η παρορμητικότητα και η επιθετικότητα δε βγαίνουν σε καλό και έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα από τη δράση που αναλαμβάνουμε, αφού στην προηγούμενη ζωή ήμασταν εγωιστές.

Τέλος, η Αφροδίτη μας υπενθυμίζει ότι απαιτείται καλλιέργεια των σχέσεων. Ένα άτομο με έντονο 12ο οίκο (που φέρει αρκετούς πλανήτες) δείχνει πως έχει εκκρεμότητες με την προηγούμενη ζωή και απαιτείται λύση σε αυτή τη ζωή. Χρειάζεται απομόνωση του ατόμου και ενασχόληση με θέματα που απαιτούν το σκάψιμο του εσωτερικού του κόσμου (π.χ. εργασία σε κλειστούς χώρους όπως νοσοκομεία, στρατό ή φυλακή). Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να εκφράσει το συλλογικό ασυνείδητο, δηλαδή να προσφέρει μία δεξαμενή συμπόνιας για τον ανθρώπινο πόνο και τους ανθρώπους που βρίσκονται σε αδύναμη θέση.

Οίκος καριέρας

Η παρουσία πλανητών στο 12ο οίκο είναι ενδεικτική της καριέρας που θα μπορούσε κάποιος να ακολουθήσει. Κι εδώ πρέπει να κάνουμε μνεία στην έρευνα που έκαναν ο Μισέλ και η Φρανσουάζ Γκογκελέν ( ένα ζευγάρι Γάλλων επιστημόνων - ο Μισέλ Γκογκελέν σπούδασε ψυχολογία και στατιστική στη Σορβόνη - που κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 1950 έκαναν τη μεγαλύτερη αστρολογική στατιστική έρευνα που έγινε ποτέ ανάμεσα σε 25.000 Ευρωπαίους επαγγελματίες για να διαπιστώσουν εάν υπάρχουν κάποια αστρολογικά χαρακτηριστικά που επηρεάζουν την επιλογή επαγγέλματος.

Βρήκαν ότι υπάρχουν τέτοιοι οίκοι μεταξύ αυτών και ο 12ος (ενώ ρόλο παίζουν και οι 3ος, 6ος και 9ος ) που είναι χαρακτηριστικοί στην εκλογή επαγγέλματος- τα αποτελέσματα δημιούργησαν έκπληξη σε πολλούς αστρολόγους που θεωρούσαν σημαντικότερους τους 1ο και 10ο οίκους στην επαγγελματική κατεύθυνση.. Η έρευνα τους αποτελεί τη μεγαλύτερη νίκη της αστρολογίας για να καθιερωθεί και σαν επιστήμη).

Έτσι η ύπαρξη Κρόνου στον 12ο δίνει καλούς επιστήμονες/ ερευνητές/φυσικούς οι οποίοι με επιμονή και υπομονή και εργασία με προσήλωση στο στόχο θα φτάσουν στο επιστημονικό επίτευγμα. Η ύπαρξη Άρη δίνει καλούς αθλητές αφού η ενεργητικότητα και διάθεση για προβολή του εαυτού γίνεται μέσω της ομάδας με στόχο την ομαδική νίκη και όχι ατομική διάκριση.

Η ύπαρξη Σελήνης δίνει καλούς συγγραφείς οι οποίοι θα εκφράσουν τα συναισθήματα και τις ευαισθησίες τους μέσω περιγραφής και απόδοσης ενός κειμένου. Τέλος, η ύπαρξη Δία δίνει καλούς εκφραστές του νοήματος της ζωής στην κοινωνία. Αυτοί μπορεί να είναι από ηθοποιοί που εκφράζουν το νόημα της ζωής μέσα από την ενασχόληση με τις τέχνες μέχρι πολιτικοί οι οποίοι εκπροσωπούν τις ιδέες μίας ολόκληρης κοινωνίας.

Αντιμέτωποι με τον Άγνωστο εαυτό

Φυσικά η διαδικασία που περιγράφηκε παραπάνω δεν είναι καθόλου εύκολη. Περιλαμβάνει φόβο για την απώλεια των προσωπικών ορίων, δέος και μεγαλείο μπροστά στο ανώτερο, το άγνωστο και τρόμο και πανικό αφού ασχολούμαστε με τις φοβίες και τα άγχη μας. Μια μεσαιωνική ιστορία περιγράφει πολύ καλά την βαθύτερη λειτουργία του 12ο οίκου. Δίνεται η δυνατότητα σε κάποιον να επισκεφθεί το παράδεισο και τη κόλαση για να ξέρει τι μέλλει γενέσθαι.

Στη κόλαση βλέπει ένα πλήθος ανθρώπων γύρω από ένα τραπέζι που είναι γεμάτο με πλούσια και εκλεκτά εδέσματα. Κι όμως οι άνθρωποι είναι απελπισμένοι και πεινασμένοι. Ανακαλύπτει ότι ο λόγος για τη φρικτή κατάσταση που βρίσκονται είναι ότι τα κουτάλια και τα πιρούνια που έχουν είναι μεγαλύτερα από το μήκος των χεριών τους και έτσι δεν μπορούν να φέρουν το φαγητό μέχρι το στόμα τους και να τραφούν.

Μετά πηγαίνει στο παράδεισο. Βλέπει το ίδιο τραπέζι με τα ίδια πολύ μακριά κουτάλια και πιρούνια. Όμως στο Παράδεισο όλοι είναι ευτυχισμένοι- αντί να προσπαθούν να θρέψουν τους εαυτούς τους καθένας τους χρησιμοποιεί το πιρούνι και το κουτάλι του για να ταΐσει τον άλλο.