Η Μαύρη Σελήνη - Lilith

19/10/2022

Φλερτάροντας με το σκοτάδι των συναισθημάτων...

Σου έχει συμβεί να περάσεις μέρες που όλα σου φαίνονται άχρωμα, αδιάφορα και ψεύτικα; Ώρες ολόκληρες χαμένος στον καναπέ σου τρώγοντας μηχανικά ή βλέποντας ό,τι αδιάφορο υπάρχει στην τηλεόραση; Νύχτες μοναξιάς; Περιόδους που όσο πιο πολύ σεξ κάνεις τόσο πιο άδειος αισθάνεσαι; Το αρχετυπικό μοτίβο που συνδέεται με τη Μαύρη Σελήνη, τη Λίλιθ όπως ονομάζεται διαφορετικά, είναι εξαιρετικά επίκαιρο, καθώς μας επιτρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως το κενό, που όλοι μας νιώθουμε ανά περιόδους, αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για να κερδίσουμε την αυτονομία μας.

Τι είναι ακριβώς η Λίλιθ ή Μαύρη Σελήνη;

Πρώτ' απ' όλα να το ξεκαθαρίσουμε πως η Μαύρη Σελήνη δεν υπάρχει αστρονομικά μιλώντας. Δεν πρόκειται για κάποιο ουράνιο σώμα, αλλά για το σημείο το οποίο παραμένει άδειο ή ακάλυπτο από την τροχιά της Σελήνης γύρω από τη Γη. Ο συμβολισμός της, ωστόσο, έχει πάρα πολύ ενδιαφέρον και, αστρολογικά μιλώντας, ανταποκρίνεται σε μια βαθιά ψυχική πραγματικότητα. Καταρχήν υπάρχει στη Μαύρη Σελήνη η λέξη Σελήνη. Η Σελήνη συνδέεται στην Αστρολογία με το ασυνείδητο, το παρελθόν, την ευαισθησία και το θηλυκό κομμάτι της ψυχής (φαντασία, μνήμη, μητρότητα, στοργή).

Ο Philippe Granger, Γάλλος ψυχαναλυτής και αστρολόγος, προχώρησε τη σύνδεση της Μαύρης Σελήνης με τον ανθρώπινο ψυχισμό φτάνοντας μέχρι την ενδομήτρια ζωή, την περίοδο δηλαδή πριν από τη γέννηση, σ' αυτό που ο ίδιος ονομάζει «αταραξία της μητρικής κοιλιάς». Πρόκειται για την κατάσταση ευτυχίας του βρέφους στο αμνιακό υγρό. Από τη στιγμή που το παιδί γεννιέται χρειάζεται να κόψουμε τον ομφάλιο λώρο. Αυτή η πράξη απαιτεί την αποκοπή και από πολλά άλλα αόρατα νήματα προκειμένου να γίνει πιο αυτόνομο.

Όμως, κάθε νέα γέννηση φέρνει και τη νοσταλγία της προηγούμενης, «εμβρυακής» κατάστασης, όπου ζούσαμε πιο προστατευμένοι. Στην αστρολογία, όπως στην Καμπάλα και στον εσωτερισμό, ο συμβολισμός της Μαύρης Σελήνης συμβολίζει την ανάγκη της αποκοπής από κάθε ομφάλιο λώρο. Πολλές φορές όμως μπαίνουμε στον πειρασμό να αποφύγουμε αυτή τη γέννηση - ένας πειρασμός που συνδέεται στενά με τη θέση της Λίλιθ.

Η Μαύρη Σελήνη είναι επίσης ταυτισμένη με ένα άλλο αρχαϊκό σύμβολο, αυτό της πτώσης στο κενό, μιας επώδυνης διαδικασίας κατά τη διάρκεια της οποίας χάνουμε το έδαφος κάτω από τα πόδια μας και δεν ξέρουμε πού, πότε και αν θα ξαναπατήσουμε σε σταθερό έδαφος. Οι διαδικασίες αυτές δεν επιτελούνται σε συνειδητό ή ημισυνειδητό επίπεδο όπως αυτές της Σελήνης, αλλά στο χώρο της πλήρους ασυνειδησίας. Στον Κάτω Κόσμο, δηλαδή, της ανθρώπινης ψυχής, στο ίδιο μήκος κύματος που λειτουργεί και ο Πλούτωνας.

Ο Joelle de Gravelaine λέει ότι η Λίλιθ «περιγράφει τη σχέση μας με το απόλυτο, το πώς το θυσιάζουμε και δείχνει πώς αφήνουμε πράγματα πίσω μας». Στη Μαύρη Σελήνη η λέξη «Μαύρη» προκαλεί φόβο. Στην ιουδαϊκή μυθολογική παράδοση, η Λίλιθ ήταν η πρώτη γυναίκα του Αδάμ πριν την Εύα ή η ερωμένη του Σατανά, με αναρίθμητους εραστές, με τους οποίους η σαρκική σχέση δεν βασιζόταν στην απόλαυση αλλά στο θυμό και την επιθυμία της να τους ευνουχίσει.

Επίσης, είχε ως χόμπι να σκοτώνει παιδιά, κυρίως βρέφη. Σίγουρα δεν πρόκειται για το καλύτερο ραντεβού, αλλά αν δούμε αυτές τις εικόνες συνδυαστικά κάτω από το πρίσμα της συγκριτικής θρησκειολογίας και της ψυχολογίας του βάθους, όπως κάνει η Liz Greene, αντιλαμβανόμαστε πως έχουμε να κάνουμε με μια πτυχή της Μεγάλης Θεάς, δηλαδή της Γης. Στη συνέχεια, η Μητέρα-Θεά, σύμβολο της εποχής της μητριαρχίας, υποκαθίσταται από το Γιαχβέ, τον Θεό-Πατέρα, τον Αλλάχ. Ήταν η στιγμή που ο άνθρωπος ευνούχισε τη γήινη υπόστασή του και τη θεώρησε αμαρτωλή. Έστρεψε, λοιπόν, το βλέμμα αποκλειστικά προς την επουράνια σωτηρία.

Η Μαύρη Σελήνη και η επιθυμία

Από το πλατωνικό «Συμπόσιο» ξέρουμε πως ο Έρωτας είναι γιος του Πόρου και της Πενίας. Από τη μια, δηλαδή, υπάρχουν η φτώχεια και η αδυναμία διεξόδου και, από την άλλη, εμφανίζεται ένα ψυχικό πέρασμα. Ο Γάλλος ψυχαναλυτής Jacques Lacan συνέχισε αυτό το συλλογισμό καταλήγοντας στο ότι η επιθυμία γεννιέται από την έλλειψη. Αστρολογικά η έλλειψη συμβολίζεται από τον Κρόνο, πλανήτη που στερεί, μειώνει, εμποδίζει, ματαιώνει αλλά ταυτόχρονα χτίζει. Η ανάγκη μάς κάνει να πούμε: «Θέλω φαγητό, στοργή ή να κάνω έρωτα».

Η επιθυμία, αντίθετα, είτε είναι άναρθρη είτε εκφράζεται αινιγματικά και ελλειπτικά, ποτέ όμως μονοσήμαντα. Η Μαύρη Σελήνη ταυτίζεται μ' αυτό το περίφημο κενό ή ερωτηματικό. Από τη στιγμή που το ανικανοποίητο και το άγνωστο εισβάλλουν στις ζωές μας αναγκαζόμαστε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να κόψουμε τον «ομφάλιο λώρο» των βεβαιοτήτων για το ποιες είναι οι πραγματικές μας ανάγκες. Αν καθυστερήσουμε πολύ σε αυτή την κατάσταση αναμονής και φοβόμαστε να πάμε παρακάτω, υπάρχουν δυσάρεστες συνέπειες όπως πόνος και έλλειψη κινήτρων για ζωή.

Άλλωστε, η παρατεταμένη επαφή με τη σκοτεινή πλευρά της Λίλιθ συνδέεται με τη μηχανική επανάληψη συμπεριφορών που διαιωνίζουν το συναίσθημα του ανικανοποίητου. Να τρως ή να κάνεις έρωτα χωρίς να απολαμβάνεις, μηχανικά, να κάνεις αδιάφορα πράγματα τα οποία αργότερα δεν θυμάσαι, να προσπαθείς να ξεφύγεις από κάτι που σε κυνηγάει και που δεν έχει όνομα. Είναι σαν να παραμένεις αιχμάλωτος μιας κατάστασης ένωσης με το αρχέτυπο της Θανατηφόρας Μητέρας, που ρουφάει κάθε επιθυμία για νέα ζωή (έρωτας) και σε κρατάει φυλακισμένο σε μια σκοτεινή μήτρα.

Αν πάλι κοπεί πρόωρα αυτή η συμβολική κλωστή, πάλι υπάρχουν συνέπειες, αλλά σαφώς λιγότερες. Είναι οι περιπτώσεις όπου η φυγή και ο πανικός παίρνουν τα ηνία και ο άνθρωπος αντιδρά σπασμωδικά. Είναι σαν η διακοπή της επαφής να γίνεται πρόωρα και να αποστερείται ο άνθρωπος και από την ένωση με το αρχέτυπο της «Καλής», εσωτερικευμένης Μητέρας, αυτής που μας προσφέρει έναν εσωτερικό χώρο ασφάλειας και ηρεμίας. Γι' αυτό και είναι χρήσιμο να συνεξετάζεται η θέση της Μαύρης Σελήνης στον αστρολογικό χάρτη με αυτόν της Σελήνης.

Συνήθως η κατάλληλη στιγμή για να πηδήξουμε στο κενό του ερωτηματικού, του αγνώστου και του έρωτα έρχεται όταν ακούσουμε μια εσωτερική φωνή που μας λέει πως έφτασε ο κόμπος στο χτένι και μας ωθεί να πάρουμε νέες πρωτοβουλίες. Γι' αυτό και η Αφροδίτη πρέπει επίσης να συνεξετάζεται σε σχέση με τη Μαύρη Σελήνη. Σ' αυτό ακριβώς το σημείο βρίσκεται και η μεγάλη προσφορά της Μαύρης Σελήνης στις ζωές μας. Εκεί όπου απλά ικανοποιούσαμε τις ανάγκες μας σε ένα υλιστικό επίπεδο χωρίς ίχνος εσωτερικής φώτισης και πνευματικότητας, ωθούμαστε σε μια αυτόνομη διάσταση ύπαρξης. Ναι, «όσο πιο χαμηλά πέφτεις τόσο πιο ψηλά ανεβαίνεις».

Η ΛΙΛΙΘ ΣΤΑ ΖΩΔΙΑ

Το ταξίδι της Μαύρης Σελήνης στο ζωδιακό διαρκεί 9 χρόνια και λίγους μήνες και κατ' επέκταση παραμένει γύρω στους 9-10 μήνες σε κάθε ζώδιο. Ανάλογα με το ζώδιο στο οποίο βρισκόταν η Μαύρη Σελήνη τη μέρα που γεννηθήκατε (συμβουλευθείτε τον πίνακα), μπορείτε να δείτε σε ποιους τομείς της ζωής σας γίνεται αισθητό το κενό και το αίσθημα του ανικανοποίητου που αυτή προκαλεί. Επίσης, με ποιο τρόπο μπορεί να γίνει το πέρασμα στον κόσμο της αυτονομίας.

Λίλιθ στον Κριό

Με τη Λίλιθ στον Κριό βιώνεται το ανικανοποίητο, κυρίως, στο σεξ, όπου υπάρχουν συνήθως πλήρης διχασμός και αποξένωση ανάμεσα στη σεξουαλική πράξη και το ερωτικό συναίσθημα. Αυτό οφείλεται συνήθως στη βαθιά ανάγκη σας να ασκείτε εξουσία πάνω στους άλλους. Πρόκειται για μια υποσυνείδητη ανάγκη, που μπορεί να αγγίξει τα όρια της σκληρότητας. Συχνά περιτριγυρίζει κάποιο μυστήριο τη γέννησή σας. Πολλές φορές παρατηρείται επίσης και έντονη δυσπραγία σε θέματα ανάπτυξης πρωτοβουλιών, με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται ένας φαύλος κύκλος εσωτερικής και εξωτερικής βίας.

Το πέρασμα στον κόσμο της αυτονομίας γίνεται μόνο με αύξηση της συνειδητότητας. Ο φαύλος κύκλος θα σπάσει όταν, αντί να αποδέχεστε ασυζητητί κάθε παρόρμηση ή ιδέα που έχετε, προσπαθήσετε να εντοπίσετε με προσοχή την προέλευση των ιδεών, των ιδανικών και των παρορμήσεών σας. Μη θεωρείτε δεδομένη τη συμπεριφορά σας και αυτοαναλυθείτε.

Λίλιθ στον Ταύρο

Σε αυτή τη θέση το ανικανοποίητο και το κενό συνδέονται με το θέμα της απόδοσης, αφού θέλετε πάντοτε να αριστεύετε σε όλα. Έχετε έντονη κλίση στο να αποζητάτε μόνο στιγμές ηδονισμού και σε κρίσεις μεγάλου θυμού (ευτυχώς σπάνιες) μπορείτε να φτάσετε στα άκρα. Για την ακρίβεια, ακόμα και ο φόνος ή η αυτοκτονία μπορούν να γίνουν για εσάς αντιληπτά μέσα από ένα ηδονιστικό πρίσμα. Δεν πρόκειται, ωστόσο, για σαδιστικές πράξεις ή τάσεις, αλλά για απεγνωσμένες προσπάθειες να στερήσετε από τον άλλον την εξουσία που εσείς οι ίδιοι αισθάνεστε πως δεν έχετε. Συχνά έχετε προβληματική σχέση με το χρήμα, που χρησιμοποιείτε ως υποκατάστατο της ευτυχίας.

Το πέρασμα στον κόσμο της αυτονομίας γίνεται με την ενσυνείδητη κατανόηση των λόγων που σας προκαλούν την ανάγκη να αριστεύετε παντού. Τι σημαίνει για σας το να κατέχετε; Μήπως γιατί η αναγνώριση από τους άλλους καλύπτει την έλλειψη αυτοεκτίμησης; Η άθληση θα σας βοηθήσει επίσης να χαρείτε το σώμα σας πέρα από τις ηδονιστικές εξάρσεις.

Λίλιθ στους Διδύμους

Εδώ το κενό και το ανικανοποίητο βρίσκονται στη σφαίρα της πρώτης νοητικής ανάπτυξης. Είτε υπάρχει επιθυμία να μη ξέρετε τίποτα είτε να ξέρετε πολλά και άχρηστα σαν να είχατε εγκεφαλική σκλήρυνση. Το πρόβλημα είναι πως αν βρίσκεστε στο ένα άκρο, λαχταράτε το άλλο. Στην καθημερινότητά σας υπάρχει έντονη γοητεία προς τους καθρέφτες και ό,τι ανάλογο: φωτογραφίες σας, πορτρέτα κ.λπ. Η έλλειψη εσωτερικού διαλόγου οδηγεί συχνά στο σύνδρομο του Δον Ζουάν, την επιθυμία να αποπλανείτε τους άλλους εγκεφαλικά ή σεξουαλικά, προκειμένου να υποκαταστήσετε τη δική σας έλλειψη αυτογνωσίας με τα λόγια τους.

Αναζήτηση αδιέξοδη εξαρχής. Συχνά χρησιμοποιείτε τη σιωπή και την απουσία σας για να ελέγξετε τους άλλους. Η πορεία προς την αυτονομία επιτυγχάνεται μέσα από τη βαθύτερη κατανόηση της σχέσης με τον άλλο. Αν αντισταθείτε στον πειρασμό να βλέπετε στους άλλους έναν καθρέφτη που δείχνει μόνο τα εναλλασσόμενα προσωπεία σας και επενδύσετε στην υπαρξιακή και μεταφυσική προσέγγιση του εαυτού σας, θα μπορέσετε να βοηθήσετε και πολλούς άλλους στη δική τους πορεία προς την αυτονομία.

Λίλιθ στον Καρκίνο

Παρόλο που η Λίλιθ στον Ταύρο ή στον Τοξότη μπορεί να γίνει πολύ πιο καταστροφική, η θέση της στο Καρκίνο είναι ίσως η πιο δύσκολη σε όλο το ζωδιακό. Στο ζώδιο της Σελήνης, της οικογένειας και της μητρότητας, το ανικανοποίητο εισβάλλει μέσα από τη λειτουργία της φαντασίας στην ίδια την απεικόνιση της ζωής, η οποία ταυτίζεται με το θάνατο. Η Μαύρη Σελήνη στον Καρκίνο έχει μια έμμονη έλξη για το φόβο του θανάτου, την απώλεια, την καταστροφή. Στις δύσκολες στιγμές προτιμά το θάνατο, σε φανταστικό ή ακόμα και σε πραγματικό επίπεδο από το να διαπραγματευθεί τα ιδανικά της. Συχνά, απορρίπτεται η πορεία προς την εξατομίκευση στο βωμό μιας υπεράνθρωπης μητρικής ή γυναικείας φιγούρας που σας σκεπάζει.

Η πορεία προς την αυτονομία επιτυγχάνεται μόνο όταν αφεθείτε συναισθηματικά και συμβολικά στο να αφήσετε πίσω σας τη ζωή και τα αισθήματα στα οποία είχατε κάποτε πιστέψει. Μόνο έτσι θα μπορέσετε να ανακαλύψετε τη βαθύτερη και ουσιαστικά πιο δική σας συναισθηματική διάσταση. Δύσκολη αποστολή, αλλά αν το καταφέρετε θα έχετε την επιβράβευση του να ζείτε σε ένα αιώνιο παρόν. Αντί να φορτώνεστε το βάρος οικογενειακών ιδανικών, θα έχετε την ευκαιρία να ζείτε τις πιο επιθυμητές εικόνες σας στην άμεση πραγματικότητά σας.

Λίλιθ στον Λέοντα

Η θέση αυτή της Λίλιθ δίνει τη δυνατότητα να αναγεννιέσαι μέσα από τις στάχτες σου σαν το Φοίνικα, αλλά ταυτόχρονα να καίγεσαι πολύ πιο βαθιά και συχνότερα από οποιονδήποτε άλλο. Το ανικανοποίητο σας σπρώχνει στην καταναγκαστική αναζήτηση νοήματος στη ζωή, που συχνά καταλήγει σε άρνηση των κλασικών χαρακτηριστικών του ζωδίου: αποκοπή από την αναζήτηση της προσοχής, από την ανάγκη αποπλάνησης του άλλου, σε σημείο που, αντί της χαίτης, συνήθως προτιμάτε τα πολύ κοντά μαλλιά.

Το κενό βρίσκεται στην πληγωμένη αίσθηση του ναρκισσισμού σας, κάτι που οδηγεί συχνά σε μεγάλες περιόδους ξέφρενων οργίων, κατά τη διάρκεια των οποίων είναι σαν να προσπαθείτε να υπερβείτε κάθε ταμπού. Ο δρόμος προς την αυτονομία περνάει μέσα από πράξεις υπέρβασης του εαυτού σας και της λογικής στο βωμό κάποιου ιδανικού, χωρίς όμως να αισθάνεστε πως οδηγείτε πίσω σας έναν ολόκληρο στρατό. Αν αδιαφορήσετε του να ηγηθείτε και ξεκινήσετε τη μάχη έστω και μόνοι σας, ως εκ θαύματος θα σας ακολουθήσουν αβίαστα πολλοί.

Λίλιθ στην Παρθένο

Tο ζώδιο της διαφοροποίησης και της ανάλυσης, το ανικανοποίητο της Μαύρης Σελήνης προέρχεται από το φόβο των ορίων. Είτε έχουμε να κάνουμε με απάρνηση κάθε ορίου, ακόμα και με απαξίωση της ανάλυσης ή και της ψυχανάλυσης, είτε ο φόβος της έλλειψης ορίων δημιουργεί ένα συνεχόμενο και βουβό άγχος, που σας στερεί τη χαρά της ζωής. Το κενό συνδέεται με ένα σύνδρομο μαζοχιστικής αποστέρησης από ό,τι θα μπορούσε να σας κάνει ευτυχισμένους και με την ανάγκη να υποδύεστε συνεχώς ρόλους-προσωπεία.

Όλα αυτά σαν να θέλατε απεγνωσμένα να καθησυχάσετε την εσωτερική κριτική σας, σαν αυτή να μπορούσε να σας αφανίσει. Η πορεία προς την αυτονομία έρχεται με τη συνειδητοποίηση των θετικών πραγμάτων στη ζωή, τα οποία όμως δεν προέρχονται από τους άλλους, αλλά από μέσα σας. Ο σαρκασμός σας μπορεί να αντικατασταθεί από την αίσθηση του χιούμορ και η άρνηση με το θάνατο του παλιού και τη δημιουργία.

Λίλιθ στο Ζυγό

Το ανικανοποίητο αυτής της θέσης της Λίλιθ έχει να κάνει με τις αναρίθμητες σχέσεις, τις οποίες συνάπτετε με μοναδικό σκοπό υποσυνείδητα να εξασκείστε μαζοχιστικά στην τέχνη του χωρισμού. Χρησιμοποιείτε την έμφυτη γοητεία σας, που είναι σαν ένα είδος μαγικού μαγνητισμού πάνω στους άλλους, για να τους αποπλανήσετε και να τους φέρετε εκεί όπου στοχεύετε και που πιστεύετε ότι βρίσκεστε εσείς: σ' έναν κόσμο εγκατάλειψης και μοναξιάς. Αντί δηλαδή να βλέπετε στους άλλους το είδωλό σας, απαιτείται από αυτούς να γίνουν το δικό σας.

Συχνά είναι στη ζωή σας δικαστικές διαμάχες, διαζύγια και μεγάλες περίοδοι πένθους. Η πορεία προς την αυτονομία διευκολύνεται με τη διάλυση της εικόνας που θέλουμε οι άλλοι να έχουν για εμάς. Πορεία που περνάει από την ανακάλυψη πως όντως υπάρχουν μεταφυσικές ή υπερβατικές διαστάσεις της πραγματικότητας, τις οποίες δεν χρειάζεται να συγχέετε με τις διαπροσωπικές σας σχέσεις.

Λίλιθ στο Σκορπιό

Εδώ η Μαύρη Σελήνη βρίσκεται στο θρόνο της. Η συνεχής ανάγκη υπέρβασης κάθε ταμπού και φυσικού ορίου μπορεί να οδηγήσει στο ανικανοποίητο των πράξεών σας και σε μια μηχανική επανάληψη καταχρήσεων και υπερβολών που δεν θα σας χαρίζουν καμία ικανοποίηση παρά μόνο ένα μόνιμο υπαρξιακό κενό. Πίσω από όλα αυτά υπάρχει η εικόνα μιας γονεϊκής φιγούρας, που καταβροχθίζει την πορεία σας προς την εξατομίκευση και σας κάνει να αισθάνεστε υποσυνείδητα σαν ένα κομμάτι άψυχης σάρκας, ένα σώμα δίχως πνοή.

Ενδέχεται οι περίοδοι αυτές να εναλλάσσονται με τάσεις να απομονωθείτε σε κάποιο μοναστήρι ή σε ένα περιβάλλον όπου η μοναξιά θα παίξει το ρόλο της απαραίτητης, όπως θεωρείτε, αυτοτιμωρίας προκειμένου να «σωθείτε». Το πέρασμα στον κόσμο της αυτονομίας εξαρτάται από τη χρήση της νοητικής οξύτητας και του ψυχικού θάρρους που σας διακρίνουν. Είστε προικισμένοι με σπάνια αποθέματα εσωτερικής δύναμης και με δυνατότητα νοητικής αφύπνισης. Για να υπερβείτε τις αδυναμίες σας αρκεί μόνο να τις συνειδητοποιήσετε.

Λίλιθ στο Τοξότη

Σε αυτή τη θέση η Λίλιθ οδηγεί στο ανικανοποίητο μιας συνεχούς αναζήτησης για μέντορες κάθε είδους. Αισθάνεστε πως δεν έχετε δικαίωμα πρόσβασης στον κόσμο της εσωτερικής γνώσης και φώτισης και αποζητάτε απεγνωσμένα από την κοινωνία, τη φιλοσοφία, την επιστήμη και διάφορους γκουρού να καλύψουν αυτό το κενό. Συχνά η θέση της Μαύρης Σελήνης σε αυτό το ζώδιο οδηγεί σε μια βίαιη κριτική, σε οξύ σαρκασμό και σε διανοητική ή ακόμα και σε κυριολεκτική στειρότητα.

Δεν είναι λίγες οι φορές που έλκεστε από το απραγματοποίητο και αναζητάτε τους «τέλειους» εραστές προκειμένου να βιώνετε απραγματοποίητους έρωτες. Το πέρασμα στην αυτονομία επιτυγχάνεται με την άρνηση του να «σωθείτε». Μορφωθείτε, καθοδηγηθείτε από οποιονδήποτε άλλο. Σαν το μοναχό που πάει στο Θιβέτ με όλα τα σοφά βιβλία για να βρει το νόημα της ζωής και κινδυνεύει να πεθάνει από το κρύο σε μια σπηλιά των Ιμαλαΐων, μόνο αν την κρίσιμη στιγμή κάψετε τα βιβλία σας για να ζεσταθείτε και να παραμείνετε ζωντανοί, θα αφυπνιστείτε νοητικά και σωματικά.

Λίλιθ στον Αιγόκερω

Σε αυτό το ζώδιο η Μαύρη Σελήνη συνδέεται με το ανικανοποίητο του να δεχθείτε πως σε ένα τουλάχιστον επίπεδο μπορεί να είστε κι εσείς ένας απλός, καθημερινός άνθρωπος. Η έντονη τάση σας να απομονώνεστε σε έναν «ιδανικό» κόσμο, όπου θεωρείτε πως είστε οι καλύτεροι, σας οδηγεί σε μια σειρά από θυσίες των προσωπικών σας ανθρώπινων αναγκών. Το κενό σάς ωθεί σε ένα έντονο, ασυνείδητο σύμπλεγμα εγωισμού και υπερηφάνειας σαν να ήσασταν οι μοναδικοί αριστοκράτες κι όλοι οι γύρω σας πληβείοι. Τα κίνητρά σας δεν είναι, ωστόσο, σαδιστικά.

Δεν στοχεύετε στο να μειώσετε τους άλλους, αλλά απλά εστιάζετε τη νοητική σας ενέργεια στο τι σας χωρίζει από αυτούς. Το αποτέλεσμα είναι να ζείτε αποστασιοποιημένοι σε έναν ψυχρό κόσμο με τους κρύους νόμους τους οποίους εσείς καθορίζετε. Το πέρασμα στην αυτονομία επιτυγχάνεται με το να μαλακώσετε την καρδιά σας. Οι σχέσεις με τα παιδιά, απέναντι στα οποία αδυνατείτε να εφαρμόσετε τις «υψηλές» αρχές σας, είναι σωτήριες γιατί σας γλυκαίνουν. Επίσης και η σύναψη διαπροσωπικών σχέσεων με ενήλικες με τους οποίους μπορείτε να ζήσετε μια γεμάτη ερωτική ζωή χωρίς τις Συμπληγάδες Πέτρες της ερωτικής «ανωτερότητάς» σας, θα σας βοηθήσει.

Λίλιθ στον Υδροχόο

Στο ζώδιο της φιλίας, η Μαύρη Σελήνη τείνει προς το ανικανοποίητο του κοινωνικού ναρκισσισμού σας. Είτε θα αισθάνεστε όταν βρίσκεστε σε ομάδες ή παρέες πως είστε σε ένα χώρο εχθρικό και επικίνδυνο είτε θα υπερεπενδύσετε σε ομάδες που δεν θα σας εκφράζουν. Συχνά αυτές οι ομάδες είναι γκρουπ οργίων. Αυτή η κατάληξη επιτρέπει την ικανοποίηση μιας δήθεν πορείας εξατομίκευσης, η οποία αποτελεί πρόφαση για να αποφύγετε να έχετε ζεστές και ολοκληρωμένες συναισθηματικές σχέσεις.

Οι φίλοι επιλέγονται με αμφιλεγόμενα κριτήρια και συχνά προέρχονται τόσο από ανώτερα κοινωνικά στρώματα όσο και από τον υπόκοσμο. Η τάση σας να αρνείστε κάθε μορφής οικειότητα μπορεί να σας οδηγήσει σε μια στεγνή και μηχανική αντίληψη της σεξουαλικότητας. Το πέρασμα στην αυτονομία γίνεται μέσα από τη συναισθηματική αποδοχή μιας ομάδας που θα επιλέξετε για να μοιραστείτε μαζί της τα πιο ουσιαστικά σας αισθήματα ξεπερνώντας έτσι το φόβο της οικειότητας. Με αυτόν τον τρόπο θα σταματήσετε και να αποδίδετε όλη σας τη δύναμη στους άλλους.

Λίλιθ στους Ιχθύες

Η Λίλιθ στο ζώδιο του Ποσειδώνα δημιουργεί μια σχέση ανικανοποίητου με την πραγματικότητα. Στη θέση της υποκαθίστανται φαντασιακοί κόσμοι, όπου μυστήρια, αινίγματα και φαντασιώσεις εναλλάσσονται, με απώτερη κατάληξη μια αίσθηση κενού όσον αφορά στην ταυτότητά σας. Συχνά βρίσκετε καταφύγιο στο μυστικισμό, στη σιωπή και στο να αφήνεστε να σας σέρνει οποιοσδήποτε προς κάθε κατεύθυνση. Για εσάς αξία έχουν μόνο οι ερωτικές σχέσεις, γιατί εκεί μπορείτε να αισθανθείτε πιο εύκολα αποπροσανατολισμένοι, χαμένοι και θύματα.

Η τάση σας προς τις ποιητικές μορφές γίνεται συχνά μπούμερανγκ και μπορεί να χάνετε το παρόν και την πραγματική ζωή μέσα από τα χέρια σας χωρίς να το καταλαβαίνετε. Αν και στο τέλος δεν παθαίνετε εσείς τίποτα, μάλλον κάνετε τον άλλο να σκέφτεται την αυτοκτονία. Ο δρόμος προς την αυτονομία απαιτεί συγκέντρωση προς συγκεκριμένους και σταθερούς στόχους, τόσο επαγγελματικούς όσο και προσωπικούς. Αντί να οικτίρετε τους εαυτούς σας, φιλοτιμηθείτε λίγο για αυτούς που σας ανέχονται και αναγνωρίστε την αξία τους. Πιστέψτε με, εκείνοι, με τη σειρά τους, θα σας επιστρέψουν την ακεραιότητά σας.