Shake it!

17/09/2019

Το «δεν είναι όλα για όλους» ισχύει εξίσου στο θέμα της σωματικής άσκησης όπως και σε πολλά άλλα πράγματα. Αν κι η προφανής κι εύκολη λύση είναι το γνωστό «γυμναστήριο» γενικού τύπου, στην πραγματικότητα (και σίγουρα βάσει του πόσοι λίγοι τελικά καταφέρνουν να το διατηρήσουν στην ρουτίνα τους) κάτι τέτοιο ταιριάζει μόνο σε ορισμένες ιδιοσυγκρασίες και για άλλους καταλήγει χαμένη υπόθεση και πηγή ενοχών (γιατί πληρώνω και δεν πηγαίνω) μόλις ξεθυμάνει ο ενθουσιασμός της αρχής. Το κάθε ζώδιο έχει κάποιες βασικές προτιμήσεις που ίσως βοηθήσουν σε μία πιο έξυπνη επιλογή. Ο ωροσκόπος είναι εξίσου σημαντικός και ίσως, στην συγκεκριμένη περίπτωση, πιο ταιριαστός.

Κριός

Με την ανταγωνιστικότητα να είναι ένα πολύ βασικό στοιχείο της ιδιοσυγκρασίας σου, ουσιαστικά σου αρέσει ό,τι κάνεις καλά. Συνήθως έχεις μπόλικη ενέργεια και γι’ αυτό είναι σημαντικότερο να ασκείσαι τακτικά, παρά όποτε σου καπνίσει και πολύ. Δοκίμασε ομαδικά αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, γιατί θα απολαύσεις ιδιαίτερα το να ανταγωνίζεσαι τον εαυτό σου για χάρη της ομάδας. Επίσης οι κλασικές πολεμικές τέχνες (όχι το kick-boxing και άλλα παρεμφερή υβρίδια) με την ευγενή στάση της «μη επιθετικότητας», τις περίπλοκες τεχνικές και φιλοσοφία και την επιβεβαίωση της προόδου μέσα από στάδια θα κρατήσουν το ενδιαφέρον σου.

 Ταύρος

Δεν είσαι ιδιαίτερα φίλος ούτε της κίνησης, ούτε της οικειοθελούς ταλαιπωρίας που συνεπάγεται η τακτική άσκηση. Ωστόσο συνήθως έχεις ένα δυνατό σώμα που σε συνδυασμό με την αγάπη σου για το φαγητό χρειάζεται κίνηση για να λειτουργεί σωστά. Αρχικά βρες συνένοχο/συνενόχους γιατί η κοινωνική διάσταση της διαδικασίας θα σε βοηθήσει να μην τα παρατήσεις. Δευτερευόντως προτίμησε κάτι με ωραία φόρμα και του οποίου τα αποτελέσματα θα δεις στο κορμί σου. Ο χορός, όπως και η γιόγκα ή το πιλάτες, είναι εξαιρετικές ιδέες.

 Δίδυμοι

Το δυσκολότερο είναι να μη βαρεθείς μετά από λίγο καιρό, έτσι λοιπόν χρειάζεσαι κάτι το οποίο να σου δίνει επιλογές. Επίσης καλό είναι να περιστοιχίζεσαι από κόσμο όμως όχι σε επίπεδο ομαδικού αθλήματος γιατί σίγουρα χρειάζεσαι ευελιξία στο πρόγραμμά σου. Ένα κλασικό γυμναστήριο με διαφορετικά ομαδικά προγράμματα που δεν σε δεσμεύουν είναι καλό σαν βάση. Από εκεί και πέρα μάθε ένα πρόγραμμα χαλάρωσης, στρέτσινγκ ή γιόγκα για να κάνεις μόνος σου στο σπίτι, στον δικό σου ρυθμό όταν υπερφορτώνεσαι από τον πολύ κόσμο, κουβέντα, εικόνες (ναι, συμβαίνει κι αυτό).

 Καρκίνος

Η σωματική άσκηση είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να διοχετεύσεις τα συναισθήματά σου που πολλές φορές δεν μπορείς να εκφράσεις όπως θα ήθελες. Κάνε τον χρόνο της γυμναστικής σου χρόνο για σένα και γι’ αυτό διάλεξε μία δραστηριότητα στην οποία δεν χρειάζεται να ανησυχείς για τους υπολοίπους. Το kick boxing είναι ό,τι πρέπει για εκτόνωση, όπως και η προπόνηση μποξ με σάκο. Χρειάζεσαι κάτι που να γίνεται σε καθορισμένο χρόνο για να έχεις κίνητρο να ασχοληθείς και η ζούμπα ή οποιαδήποτε  παρόμοια δραστηριόττηα που συνδυάζει και μουσική είναι ιδανικά.

 Λέων

Ό,τι και να επιλέξεις θα ευχαριστηθείς ιδιαίτερα να παίρνεις αναγνώριση για τις προσπάθειές σου ή έστω ένα μπράβο. Ξέχνα το κλασικό γυμναστήριο, όμως αν σου αρέσει η άσκηση του είδους προτίμησε το personal training ή την προπόνηση με δύο-τρεις φίλους για να σου βγει πιο οικονομικά. Ο μοντέρνος χορός είναι μία επίσης ιδιαίτερα καλή επιλογή αφού συνδυάζει δημιουργικότητα, μουσική και περφόρμανς και έτσι θα κρατήσει ενδιαφέρον σου, ενώ παράλληλα θα βελτιώσεις τις χορευτικές σου κινήσεις και εκτός μαθημάτων.

 Παρθένος

Η ευαίσθητη κράση σου υπαγορεύει ότι για σένα η άσκηση θα πρέπει ιδανικά να έχει και θεραπευτικό χαρακτήρα. Η προφανής επιλογή είναι η γιόγκα. Καλό θα ήταν να επιλέξεις ένα είδος με έμφαση στο στοιχείο της χαλάρωσης και της συγκέντρωσης κι όχι κάποιο δυτικού τύπου υβρίδιο. Η χάθα γιόγκα, απλή και πολύ αποτελεσματική, θα σε βοηθήσει να συντονίζεις σωστά το σώμα και τον ψυχισμό σου. Στο ίδιο πνεύμα θεραπείας μέσα από την κίνηση κινείται επίσης το Feldenkrais. Αν θέλεις κάτι με εντονότερο το στοιχείο της κίνησης, προτίμησε το aqua aerobic για όλα τα οφέλη της αεροβικής γυμναστικής συν τη χαλάρωση και την προστασία του υδάτινου στοιχείου.

 Ζυγός

Θα ήταν εξαιρετικά ωφέλιμο για σένα η άσκησή σου να μην είναι άλλο ένα «πρέπει», αλλά μία δραστηριότητα που θα δώσει και τροφή στη φαντασία σου. Στα χόμπι σου επιτρέπεται, ίσως κι επιβάλλεται, να βγεις από την πεπατημένη. Η ξιφασκία με την υπέροχη φόρμα της, κάνει θαύματα για την ισορροπία, τη στάση του σώματος και τη σιλουέτα, ενώ το στοιχείο της αντίθεσης σου επιτρέπει να βγεις από τον, συνήθως, ειρηνευτικό σου ρόλο. Η εναέρια γιόγκα επίσης συνδυάζει τα οφέλη της γιόγκα με ένα στοιχείο παραμυθιού και παιχνιδιού, ενώ οι χοροί δωματίου θα σου επιτρέψουν να ασκηθείς παρέα με τον σύντροφό σου.

 Σκορπιός

Δεν είναι εύκολο να εκτιμήσει κανείς τα τεράστια ποσά ενέργειας που έχεις, όμως είναι βέβαιο ότι το να διοχετεύσεις ένα μέρος τους στην άσκηση θα βοηθήσει το μυαλό σου να καθαρίσει και τα συναισθήματά σου να είναι σε καλύτερη ισορροπία. Επειδή το πιθανότερο είναι ό,τι κάνεις να το κάνεις πολύ, έχει σημασία να επιλέξεις άσκηση που δεν επιβαρύνει το μυοσκελετικό σου σύστημα. H έντονη άσκηση του water polo συν την ομαδικότητα που απαιτεί είναι εξαιρετική λύση για σένα, όπως και η κλασική κολύμβηση. Μπορείς επίσης να δοκιμάσεις το τάι τσι καθώς η «πνεύμα υπεράνω της ύλης» στάση του είναι κάτι που θα οφελήσει γενικότερα τη ζωή σου.

 Τοξότης

Η ποδηλασία και ειδικά η ποδηλασία στο βουνό είναι ένα κι ένα για να κρατήσει το ενδιαφέρον σου μέσα από το στοιχείο της εξερεύνησης που ενέχει. Καθώς σου είναι δύσκολο να πεις όχι σε μία ωραία πρόκληση και κυρίως, στο να την κατακτήσεις, ο κλασικός στίβος είναι επίσης μια ωραία περίπτωση. Με το pole dancing βάζεις το στοιχείο του παιχνιδιού και του χορού στο μείγμα. Θα ευχαριστηθείς την κουλτούρα της παρέας που έχει το snowboard, το surfing ή ακόμη και το κλασικό γυμναστήριο, αρκεί να βρεις συνενόχους γιατί η κοινωνική διάσταση, όταν λείπει το συναρπαστικό, θα κρατήσει το ενδιαφέρον σου.

 Αιγόκερος

Η αναρρίχηση σε βράχια ενέχει το στοιχείο της υπέρβασης που τόσο αγαπάς, όπως και τα περισσότερα αθλήματα του βουνού κι αυτό τα καθιστά προσφιλείς επιλογές για σένα. Η μόνη τους αδυναμία είναι η αρκετή πίεση στο μυοσκελετικό σου σύστημα, το οποίο τείνεις να ταλαιπωρείς ούτως ή άλλως και γι’ αυτό καλό θα ήταν να συνδυαστούν με πολύ πολύ καλό στρέτσινγκ και χαλαρώσεις. Για το κάτι διαφορετικό δοκίμασε τη σκοποβολή ή την τοξοβολία που παίζουν ιδιαίτερα με τη συγκέντρωση και την έντονα ανταγωνιστική σου φύση. Ό,τι και να κάνεις προσπάθησε να υπερισχύει το στοιχείο της απόλαυσης κι όχι του «πρέπει».

 Υδροχόος

Ο μηχανοκίνητος αθλητισμός είναι πολύ κοντά στην καρδιά σου, από τη μηχανή στο βουνό, μέχρι το αυτοκίνητο σε πίστα, όμως σίγουρα δεν είναι για κάθε μέρα. Για το τακτικό σου πρόγραμμα τα ομαδικά αθλήματα όπως το βόλεϊ, το μπάσκετ ή ακόμη και το να πας για τρέξιμο ή για περπάτημα με έναν φίλο είναι καλούτσικες επιλογές. Επειδή σου αρέσει να δοκιμάζεις, ψάξε τις πιο καινούριες τάσεις στην άσκηση και δοκίμασε όσο περισσότερα πράγματα μπορείς. Απόφυγε πάση θυσία οποιαδήποτε δραστηριότητα στηρίζεται σε επαναληπτική μονοτονία γιατί απλά θα τα παρατήσεις. Καλύτερα συνδύασε ένα εύκολο στανταράκι π.χ. περπάτημα με κάτι πιο εξεζητημένο.

 Ιχθύες

Το κολύμπι είναι από τις προφανέστερες επιλογές για το ζώδιό σου αφού η αγάπη σου για το νερό είναι γνωστή. Ωστόσο η συγχρονισμένη κολύμβηση που εισάγει το στοιχείο της μουσικής και του χορού είναι ακόμη πιο κοντά στις ευαισθησίες σου. Άλλη παραλλαγή στο ίδιο θέμα είναι οι καταδύσεις από βατήρα, ειδικά αν θέλεις μια μεγαλύτερη πρόκληση ή έχεις ήδη το υπόβαθρο για να ασχοληθείς. Θα ευχαριστηθείς επίσης το περπάτημα ή το χαλαρό τζόγκινγκ στο ύπαιθρο, όπως και την ιππασία. Η επαφή με τη φύση και τα ζώα θα σε επαναφορτίζουν μοναδικά.