Ζώδια και οικολογική δράση

16/10/2019

Το οικολογικό θέμα βρίσκεται στο προσκήνιο δυναμικότερα από ποτέ άλλοτε στο παρελθόν και λιγότερο ή περισσότερο όλοι έχουμε σκεφτεί κάποια στιγμή τι πρόκειται να γίνει με αυτό ή αν μπορούμε οι ίδιοι να κάνουμε κάτι. Όπως στα πάντα, έτσι κι εδώ δεν είναι όλα για όλους, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε προσπάθεια δεν αξίζει κάτι. Ανάλογα την ιδιοσυγκρασία, κάποια πράγματα έρχονται πιο φυσικά σε κάθε ζώδιο. Ποια είναι αυτά;

Κριός
Το πάθος του «πυροβολάμε πρώτα και κάνουμε μετά ερωτήσεις», που συνήθως χαρακτηρίζει τις κινήσεις σου, σε κάνει τον ιδανικό άνθρωπο που θα συνταχθεί (ή και θα οργανώσει) με ενθουσιασμό μία δράση για κάτι που δυσκολεύεσαι να ανεχτείς προσωπικά. Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να βρεις τι θεωρείς απαράδεκτο και χωρίς το οποίο ο πλανήτης (ή το σπίτι σου) θα ήταν καλύτερο. Είναι ο θόρυβος; Τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα εκεί που περπατάς; Η καθετότητα και το πάθος σου, θα σε βοηθήσουν να βρεις συμπαραστάτες.

Ταύρος
Δυσκολεύεσαι να ανεχτείς πράγματα που προσβάλλουν τη ροή της καθημερινότητάς ή την αισθητική σου, όμως είσαι αρκετά ρεαλιστής για να γνωρίζεις ότι τα μεγάλα λόγια και οι διαδηλώσεις που εμφανίζονται κι εξαφανίζονται το ίδιο γρήγορα δεν λύνουν κανένα μείζον θέμα. Έτσι, είτε πρόκειται για τα σκουπίδια στις παραλίες, είτε για την κερδοσκοπία σε βάρος φυσικών πόρων, ξέρεις ότι μέσα από το σύστημα μπορείς να επιφέρεις σαφώς καλύτερα αποτελέσματα. Το να μοιραστείς τις ειδικές σου γνώσεις με κάποιον οργανισμό ή ομάδα για έναν σκοπό που σε αφορά, είναι το δώρο που μπορείς να κάνεις.

Δίδυμοι
Το πρόβλημά σου είναι ότι πολλά σε απασχολούν και σε συγκινούν μπορεί και με πάθος, αλλά όχι με αρκετή διάρκεια για να φτάσεις να κάνεις κάτι. Ίσως ακόμη και να αμφιβάλλεις πως οτιδήποτε κάνεις θα έχει κάποια σημασία. Το να γραφτείς σε μία ομάδα που ασχολείται με κάποιον σκοπό, όχι μόνο θα καθησυχάσει αυτή την ανησυχία αλλά θα σε βοηθήσει να βρεις μια αποφασιστικότητα που ούτε καν ήξερες ότι είχες. Και βέβαια είσαι πάντα πρόθυμος να δοκιμάσεις έναν καινούργιο, καλύτερο τρόπο να κάνεις το οτιδήποτε και να τον προμοτάρεις σε όποιον έχει αυτιά να σε ακούσει, π.χ. ρεύμα από φωτοβολταϊκά.

Καρκίνος
Δεν αλλάζεις εύκολα τις συνήθειές σου, όμως άπαξ και το αποφασίσεις το μόνο βέβαιο είναι ότι θα υπηρετήσεις την καινούργια σου επιλογή πιστά. Επειδή όλα ξεκινάνε από το σπίτι και εκεί είσαι πρόθυμος να ενστερνιστείς καλύτερους τρόπους να κάνεις τα πράγματα, ένα οργανωμένο σύστημα ανακύκλωσης των απορριμμάτων σου είναι μια καλή αρχή. Έτσι όντως δεν χαραμίζεις τίποτα και παράλληλα δίνεις πρακτικά ένα απλό και χρήσιμο παράδειγμα στην οικογένειά σου. Αν αγαπάς τα φυτά, ίσως φτάσεις ακόμη και σε ένα οικιακό σύστημα κομπόστ για να φτιάχνεις το δικό σου λίπασμα.

Λέων
Είσαι αρκετά ανοιχτός −έως και περίεργος− να ακούσεις για οποιαδήποτε δράση πέφτει στην αντίληψή σου, αλλά το να αποφασίσεις να συμμετέχεις είναι μια διαφορετική ιστορία. Προτιμάς καλά οργανωμένες κινήσεις και το να «δανείσεις» την εμφάνιση ή τη συμμετοχή σου για έναν καλό σκοπό είναι ο προσφιλέστερος και φυσιολογικότερος για σένα τρόπος να βοηθήσεις. Μπορεί να συμμετέχεις σε έναν αγώνα ή έναν έρανο για καλό σκοπό ή να προσθέσεις το βάρος των γνωριμιών, της επιρροής ή των γνώσεών σου σε οτιδήποτε σου θεωρείς αξιόλογο κατά καιρούς.

Παρθένος
Σε προσβάλλει το πόσο αφρόντιστα γίνονται τόσο πολλά πράγματα και έχεις τόσα πολλά σενάρια για το τι θα μπορούσε να πάει στραβά ανά πάσα στιγμή που σχεδόν γίνεσαι μια ασταμάτητη μηχανή παραγωγής τρόπων βελτίωσης του οτιδήποτε. Το πλέον φυσιολογικό για σένα είναι να προσπαθήσεις να διορθώσεις ό,τι στραβό βλέπεις στην οικογένεια, τον φιλικό σου κύκλο, τη γειτονιά σου. Έτσι χαλαλίζεσαι όμως γιατί «ουδείς προφήτης αναγνωρίζεται στον τόπο του». Ο ιδέες σου είναι χρήσιμες σε ευρύτερη κλίμακα και χρειάζονται άτομα σαν εσένα να τις οργανώσουν.

Ζυγός
Το να βοηθάς όπου κι όποτε μπορείς, από το να δίνεις τον οβολό σου υπέρ κάποιας οργάνωσης έως το να συμμετέχεις περιστασιακά σε οποιαδήποτε κίνηση, σε συγκινεί είναι μία καλή εύκολη λύση. Βέβαια, αντιλαμβάνεσαι τα στραβά πιο έντονα από ό,τι αφήνεις να φαίνεται και σιωπάς συχνά όταν πρέπει να μιλάς για να μην παραβαρύνει το πράγμα. Μπορείς όμως να μετατρέψεις κάτι πολύ σοβαρό σε παιχνίδι, από το να πας τα παιδιά ή τα ανίψια σου για δενδροφύτευση, μέχρι να τραβήξεις το ενδιαφέρον σε ό,τι σε απασχολεί, φροντίζοντας να του δώσεις την κοινωνική διάσταση που του αναλογεί.

Σκορπιός
Δεν ασχολείσαι με πράγματα που θεωρείς μικρής κλίμακας κι ασήμαντα και γι' αυτό ίσως σου είναι δύσκολο να κάνεις αλλαγές στον τρόπο ζωής σου ώστε να είναι οικολογικότερος. Όμως έχεις όλη την υπομονή κι επιμονή του κόσμου να οργανώσεις τον εαυτό σου κι όποιον άλλον χρειαστεί όταν κάτι σου τη βαρέσει, ασχέτως του ποιος είναι ο αντίπαλος. Από το να υπογράψεις αιτήσεις και υπομνήματα προς πολιτικούς και μεγάλους οργανισμούς, μέχρι το να στελεχώσεις διαμαρτυρίες για τα ζητήματα που σε καίνε και να τα πεις με το όνομά τους, όλα είναι στη γκάμα σου. Αρκεί να βρεις τι σε πονάει αρκετά.

Τοξότης
Σίγουρα μπορείς να πείσεις για όσα σε απασχολούν και είσαι εξαιρετικός στο να μιλήσεις σε ανθρώπους για όποιο πρόβλημα μπορεί να έχει πέσει στην αντίληψή σου. Στην καθημερινότητά σου είναι μάλλον δύσκολο να ξεφύγεις από τη βολή σου, εκτός αν πρέπει να δώσεις το καλό παράδειγμα και να κάνεις εσύ τον βράχο για να τραβήξεις άλλους. Καλό είναι λοιπόν να μιλάς για τα θέματα που σε αγγίζουν, από τα δικαιώματα των ζώων μέχρι τις βλαβερές ουσίες στο νερό και τα τρόφιμα, πρώτον γιατί διαδίδεις την πληροφορία και δεύτερον γιατί έτσι αισθάνεσαι υποχρεωμένος να κάνεις κάτι.

Αιγόκερως
Θα κάνεις τις μικροδράσεις σου στη ρουτίνα σου, από το να ανακυκλώσεις μέχρι να επιλέξεις βιολογικά προϊόντα ή προϊόντα που δίνουν πίσω στους παραγωγούς, όμως όχι με ιδιαίτερη συνέπεια ή αφοσίωση. Για να βγάλεις τα μεγάλα όπλα και να ασχοληθείς σοβαρά με κάτι χρειάζεται να εντρυφήσεις περισσότερο και, ιδανικά, να σε έχει πλήξει προσωπικά. Εδώ τώρα το ζήτημα είναι εάν και πότε θα συνειδητοποιήσεις πως ό,τι έχει να κάνει με την οικολογία είναι απολύτως προσωπικό. Όταν συμβεί αυτό, θα κάνεις ό,τι περνά από το χέρι σου για να βοηθήσεις και μάλιστα με αδιάλειπτη σοβαρότητα και μόχθο.

Υδροχόος
Θεωρείσαι από τους ανθρώπους με «φυσική» οικολογική συνείδηση, ίσως γιατί το «όπου γης και πατρίς» σε εκφράζει περισσότερο από άλλους. Έτσι στην καθημερινότητά σου θα αντιμετωπίσεις τους χώρους που βρίσκεσαι σαν το σπίτι σου. Κυριολεκτικά. Αν είσαι θεωρητικός στο σπίτι, έτσι θα 'σαι κι έξω. Αν ανακυκλώνεις, δεν πολυχρησιμοποιείς πλαστικό κ.ο.κ., θα επεκτείνεις τη λογική όπου κι αν βρίσκεσαι. Το μεγάλο σου δώρο είναι η φυσικότητα με την οποία εντάσσεις στη ζωή σου καινοτόμες συμπεριφορές και πράγματα που αποτελούν στόχο για τους περισσότερους. Αρκεί να μη μένεις στην θεωρία.

Ιχθύες
Είσαι αυστηρότατος με τα θέματα του πλανήτη που σε απασχολούν, από τα αδέσποτα της γειτονιάς μέχρι τον αποδεκατισμό των δασών του Αμαζονίου. Στην καθημερινότητά σου δύσκολα ανέχεσαι όσους δεν συμμορφώνονται και θα επέμβεις χωρίς δεύτερη σκέψη όταν βλέπεις κάτι εκτός ισορροπίας. Όταν πρόκειται για ομαδική δράση ή για μεγαλύτερα ζητήματα, μπορείς να επιστρατεύσεις οργανωτικότητα που δεν ήξερες ότι είχες και να χάσεις οποιαδήποτε μαλακή πλευρά σου. Ειδικά αν αισθάνεσαι πως κάτι θέλει την προστασία σου, από μέσα σου βγαίνει ο Εξολοθρευτής.