Το πορτραίτο της Όπρα Γουίνφρεϊ

05/02/2020

Η Όπρα δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, έγινε διάσημη ως παρουσιάστρια εκπομπής tabloid. Oι εκπομπές της συγκέντρωσαν πρωτοφανείς τηλεθεάσεις και μέσα από την προσέγγισή της κατάφερε να αναμορφώσει το είδος. Ουσιαστικά, απομακρύνθηκε από τον βασικά σκανδαλοθηρικό χαρακτήρα αυτών των εκπομπών εισάγοντας θέματα που είχαν να κάνουν με τα κοινωνικά δικαιώματα, την πνευματικότητα, την πολιτική, τη φιλανθρωπία, την ψυχολογία και άλλα.

Η υδροχοΐνα Όπρα κατάφερε να υπερβεί τη φτώχεια της καταγωγής της, την κακοποίηση της νεαρής της ηλικίας και τη γενική πενία των συνθηκών της και να καταστεί μια κυρίως θετική, παγκόσμια επιρροή. Κάνοντάς το, θα 'λεγε κανείς ότι ενσωμάτωσε με επιτυχία την υδροχοϊκή ενέργεια που διαχύνεται μέσα από τον Ήλιο, τον Ερμή και την Αφροδίτη της. Ο τόνος του ζωδίου αφορά ουσιαστικά την προσφορά στους άλλους, ό,τι καλύτερου έχει ο καθένας. Μέσα από τη σχέση αυτών των πλανητών με τον ανάδρομο Δία της στους Διδύμους κατάφερε να εστιάσει το ευρύ όραμα του Ηλίου της, τη συνθετική ευφυΐα του Ερμή της και την εξωστρεφή Αφροδίτης της που έχει ανάγκη να ανήκει, μέσα από την καθημερινή δουλειά της. Αυτή, όπως υποδεικνύει ο Δίας, την είδε σαν κάτι παραπάνω, ίσως σαν μια ευκαιρία να συνενώσει το βιοποριστικό κομμάτι με την προσφορά στο κοινό της.

Στην προσπάθεια της Όπρα να έχει μια θετική συμβολή στα ζητήματα που η ίδια ήταν ευαισθητοποιημένη, μέσα από τη δουλειά της και στην πλαισίωση αυτή της προσπάθειας με μόχθο κρύβεται το μυστικό της επιτυχίας της. Η πολυαστρία Ηλίου, Αφροδίτης, Ερμή και οι όψεις της με τον Δία και τον Κρόνο της στον Σκορπιό, είναι ακριβώς οι ενέργειες που χρησιμοποίησε με τον καλύτερο τρόπο. Σκιαγραφούν τη δυνατότητα να αποδεχτεί και να μετουσιώσει τα δικά της τραύματα και παθήματα, να τα προσφέρει ως θεραπεία ή υπηρεσία σε ένα ευρύτατο κοινό με ευαισθησία (εδώ κάπου μπαίνει κι ο ανάδρομος Ποσειδώνας της στον Ζυγό), χωρίς να παρακάμπτει τη σκληρή δουλειά της διαδικασίας. Οι πλανήτες που αναφέρθηκαν σχετίζονται με τις περιοχές της υπηρεσίας, της καριέρας, της προσφοράς, της επιχειρηματικότητας, του χρήματος, των τραυμάτων, της αποδοχής, της συγχώρεσης, και συνθέτονται σε ένα ομολογουμένως αξιοθαύμαστο αποτέλεσμα στην περίπτωση της Όπρα.

Η πιθανότητα της συναισθηματικής ή σωματικής κακοποίησης υποδεικνύεται στον χάρτη της, ωστόσο η καταπληκτική αυτή υδροχοΐνα κατάφερε να την τρέψει σε βαθύτερη κατανόηση της ανθρώπινης φύσης που εξέφρασε και μέσα από τις πετυχημένες επιχειρηματικές τις κινήσεις, αλλά κυρίως μέσα από τη μονολιθική της εμμονή στην επιδίωξη ενός μεγάλου, πολύ μεγάλου οράματος.

Μέσα από τον ακατάβλητο συνδυασμό του Άρη της στον Σκορπιό με τον ανάδρομο Πλούτωνα στον Λέοντα, στόχευσε ψηλά και μακριά και κατάφερε να φτάσει τον στόχο της. Θα μπορούσε απλά να είχε μείνει σε μία μάταιη και διαρκή έκφραση μνησικακίας και επιθετικότητας προς τους γύρω της. Δεν το έκανε κι αυτό αποτελεί μεγάλη επιτυχία γιατί κατάφερε να συντονιστεί με τα λεπτοφυέστερα κομμάτια του ψυχισμού της, με τους μεγάλους κι ευγενείς στόχους που απαιτούν οι ενέργειες του Τοξότη μέσα από τον ωροσκόπο της. Θα μπορούσε να έχει μείνει στο κυνήγι της φιλοδοξίας και της επιτυχίας και του ολοένα και περισσότερο χωρίς κανένα ποιοτικό στοιχείο, καθώς και αυτή η πλευρά του Τοξότη εκφράζεται μέσα από τη Σελήνη της.

Η ανταπόκριση της Όπρα στο σύνολο των ενεργειών που αποτελούν τον χάρτη της δεν είναι σε καμία περίπτωση η ανταπόκριση του μέσου ανθρώπου. Η υλική επιτυχία είναι μόνο το αποτέλεσμα των πολλών τοίχων που έσπασε, των φραγμάτων που ξεπέρασε, της κάθε πρωτιάς που μάζεψε. Όντως «δεν πήγε εκεί που οδηγούσε το μονοπάτι, αλλά εκεί που δεν υπήρχε μονοπάτι κι άνοιξε τον δρόμο». Θα μπορούσε να πει κανείς ότι δημιούργησε ένα νέο πρότυπο για το τι είναι αποδεκτό και ασφαλές στην τηλεόραση, που είναι και η βασική δουλειά της. Προσπάθησε να συμβάλλει στην αποδοχή νέων μοντέλων σχέσης ή στη δημοσιοποίηση γνωστών προβλημάτων και την κινητοποίηση του προβληματισμού γύρω από αυτά. Ίσως να είναι εύκολο να μείνει κανείς στα πάρα πολλά της χρήματα, όμως αποτελούν σύμπτωμα μιας αρκούντως ακεραίας τοποθέτησης με μεθοδικότητα και περιεκτικότητα για την οποία άλλωστε είναι γνωστή. Έτσι «ξεκλειδώνει» το θέμα της κερδοφορίας, της διασημότητας και της επαγγελματικής επιτυχίας στον χάρτη της.

Τελειώνοντας, να προσθέσω ότι συνήθως αποδίδουμε «έργο» στους επιστήμονες, τους καλλιτέχνες, τους πολιτικούς, τους εκπαιδευτικούς κ.ο.κ., ωστόσο αυτό είναι ένας αρκετά περιοριστικός τρόπος να κοιτάζει κανείς τα πράγματα. Έργο μπορεί να γίνει από τον οποιονδήποτε, οπουδήποτε, αρκεί να υπάρχει αρκετή ακεραιότητα και καλή θέληση. Απλώς είναι έργο άλλου τύπου και η Όπρα είναι εξαιρετικό παράδειγμα. Τι δρόμους άνοιξε αυτή η υδροχοΐνα για τις γυναίκες, κακοποιημένες, μαύρες, φτωχές, σε καμία περίπτωση τέλειες, για να αναφέρω μόνο ένα κομμάτι! Πρωτοπορία και προσφορά λοιπόν, σε τέλεια αρμονία με το μείγμα Υδροχόου-Τοξότη που κυριαρχεί στο ωροσκόπιό της.

* Η Όπρα Γουίνφρεϊ γεννήθηκε στις 29 Ιανουαρίου 1954, στις 4.30 τα ξημερώματα, στο Kosciusko της Μασαχουσέτης, ΗΠΑ.

** Τα βιογραφικά στοιχεία του άρθρου προέρχονται από τη Wikipedia