Ανάδρομος Ερμής στους Ιχθύες: Με ένα όνειρο στο τιμόνι

04/03/2019
Ευκαιρία να ξαναπάρουμε μία γεύση από ευαισθησίες, αδυναμίες, ιδανικά, επιθυμίες που σε κάποια φάση μάς κινητοποίησαν

Την Τρίτη 5 Μαρτίου 2019 ο Ερμής μπαίνει σε ανάδρομη πορεία στο ζώδιο των Ιχθύων. Ο συγκεκριμένος πλανήτης αναδρομεί για κάτι λιγότρο από μήνα, τρεις ή τέσσερις φορές τον χρόνο. Η συγκεκριμένη αναδρομή είναι η πρώτη του για το 2019 και θα διαρκέσει ως τις 28 Μαρτίου.

Οι περίοδοι του ανάδρομου Ερμή έχουν συνδυαστεί με δυσκολίες στην επικοινωνία, στις μετακινήσεις, με καθυστερήσεις σε προγραμματισμένες δραστηριότητες, με αναβολές επαφών, διαπραγματεύσεων, με βλάβες σε εξοπλισμό και μηχανήματα και με γενικευμένη ασυνεννοησία και παρεξηγήσεις. Όλα αυτά ακούγονται σαν μία κατάσταση σύγχρονου πύργου της Βαβέλ, ωστόσο τα πράγματα δεν είναι ανάγκη να είναι τόσο δραματικά.

Η ενέργεια που διαχέεται μέσω του πλανήτη Ερμή αφορά το μεταξύ, τη σύνδεση, τη σχέση. Θα ’λεγε κανείς ότι γεμίζει, διέπει ή είναι η γέφυρα από εδώ ως εκεί, από τον έναν στον άλλο και γενικώς από το σημείο Α στο σημείο Β σε κάθε κατάσταση της ανθρώπινης ζωής. Είναι σημαντικό να καταλάβει κανείς ότι κατά την περίοδο του ανάδρομου Ερμή τα πράγματα και οι άνθρωποι οι ίδιοι δεν αλλάζουν, μεταβάλλεται όμως ο τρόπος που σχετίζονται μεταξύ του ή για την ακρίβεια, ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τη σχέση μεταξύ τους. Με παρόμοιο τρόπο μεταβάλλεται ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε αυτό το «μεταξύ» και ανάλογα με το ζώδιο που χρωματίζει την Ερμεία ενέργεια κατά την διέλευση του πλανήτη στον ζωδιακό.

Όταν ο Ερμής είναι στους Ιχθύες, ο τρόπος που συνδέουμε ερεθίσματα και σκέψεις, σκέψεις και λόγια, συναισθήματα και πράξεις, ο τρόπος που διαχωρίζουμε και κατηγοριοποιούμε ώστε να επιλέξουμε, χρωματίζεται έντονα από την επιθυμία, τον συναισθηματισμό, την αφοσίωση (ορθή ή πλανεμένη), από αυτό που θεωρούμε καλό κι όμορφο, επιθυμητό κι αγαπητό. Το συγκεκριμένο φίλτρο δυσχεραίνει την επαφή με τις καταστάσεις και τα άτομα όπως είναι, με την πραγματικότητα και τα γεγονότα όπως συμβαίνουν. Έχει λοιπόν ο καθένας την τάση να ερμηνεύει τα ερεθίσματα από τον κόσμο και τους ανθρώποος γύρω του, τελείως υποκειμενικά και συναισθηματικά. Αυτό από μόνο του δημιουργεί πάθος, επιμονή που μπορεί να φτάσει τα όρια της εμμονής και μία ακλόνητη πεποίθηση στον καθένα, ότι έχει δίκιο.

Ένα πολύ καλό κανάλι για την ενέργεια των Ιχθύων, όταν διοχετεύεται μέσα από τον πλανήτη Ερμή, είναι η τέχνη κάθε είδους και γενικώς οι δραστηριότητες που επιτρέπουν την δημιουργική αυτοέκφραση. Είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να εξωτερικεύσει κανείς τον λυρισμό του, το προσωπικό του όραμα, τον κόσμο όπως τον καταγράφει μέσα από την ευαισθησία του, χωρίς να μπαίνει σε φορτισμένη διαμάχη με τον απέναντι, χωρίς να προσπαθεί να τον πείσει για τις ιδέες και τις απόψεις του, χωρίς να προσπαθεί να προσηλυτίσει.

Ο Ερμής στους Ιχθύες αυξάνοντας την ευαισθησία σε σχέση με τους γύρω μας και το σύστημά μας, αποτελεί επίσης εξαιρετικό αγωγό για να αντιληφθεί κανείς τα κακώς κείμενα στον εαυτό και το περιβάλλον του και το τι μπορεί να κάνει για να βοηθήσει. Για πράξεις καλής θέλησης, αποδοχής, συγχώρεσης. Όταν, το ξαναλέω, δεν φανατίζεται υπερσυναισθηματικά. Επιπλέον, καθώς επιτρέπει στον καθένα να «νιώσει» τρόπον τινά τον εαυτό του και τους άλλους, προσφέρει κατάλληλο ενεργειακό κλίμα για θεραπεία, σωματική ή ψυχολογική, ιδιαίτερα μέσα από ολιστικές και ήπιες προσεγγίσεις.

Όσον αφορά το πιο τεχνοκρατικό κομμάτι της ζωής μας, είναι σαφές ότι όταν η απόσταση ανάμεσα στα πράγματα όπως είναι και τα πράγματα όπως τα αντιλαμβανόμαστε, μεγαλώνει ή γεμίζει θολούρα και συναισθηματισμό, γινόμαστε περισσότερο επιρρεπείς στην απάτη αλλά και την εξαπάτηση και πολύ ευκολότερα χειραγωγήσιμοι από όποιον αντιλαμβάνεται τι μας συγκινεί και τι μας φοβίζει. Αυτό ισχύει για τις επαγγελματικές και οικονομικές μας σχέσεις και συναλλαγές, ισχύει όμως και για τις προσωπικές μας σχέσεις και συναλλαγές. Λίγη κοινή λογική μπορεί να κάνει πολύ καλό αυτό το διάστημα.

Αυτό που έρχεται πολύ δυναμικά στην επιφάνεια είναι η έννοια της νοσταλγίας. Η επιθυμία για κάτι το οποίο έχει εξιδανικευτεί μέσα στη μνήμη. 

Την περίοδο τώρα συγκεκριμένα που ο Ερμής στους Ιχθύες βρίσκεται σε ανάδρομη πορεία, αυτό που έρχεται πολύ δυναμικά στην επιφάνεια είναι η έννοια της νοσταλγίας. Η επιθυμία για κάτι το οποίο έχει εξιδανικευτεί μέσα στη μνήμη. Επειδή όλοι γνωρίζουμε πόσο δυναμικά μπορεί να λειτουργήσει η νοσταλγία και πόσο κακός σύμβουλος μπορεί να γίνει, καλό θα ήταν να είμαστε προσεκτικοί με το σε τι και σε ποιον αφιερώνουμε την ενέργεια, τον χρόνο, την αφοσίωση, την αγάπη μας.

Αυτό που επίσης θα έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε με τον ανάδρομο Ερμή στους Ιχθύες είναι να ξαναπάρουμε μία γεύση από ευαισθησίες, αδυναμίες, ιδανικά κι επιθυμίες που σε κάποια φάση (μπορεί και πολύ πολύ πρόσφατα) μας γέμισαν και μας κινητοποίησαν. Ο λόγος είναι για να δούμε πού ήμασταν και πού είμαστε τώρα, πόσο έχουμε δυναμώσει, πόσο έχουμε αλλάξει και κυρίως, για να καταλάβουμε, όταν με το καλό ο Ερμής επιστρέψει σε ευθεία πορεία, ότι μερικά πράγματα, όσο καλά κι αν είναι, δεν ταιριάζουν με τίποτα με τη ζωή μας όπως είναι τώρα. Εντέλει, για να μπει κάτι καινούργιο στη ζωή μας, πρέπει πρώτα να δημιουργηθεί ένα κενό.