Πανσέληνος Κριού - Νέα Ξεκινήματα

18/04/2019
Έμπνευση, ορμή για δημιουργία, ενθουσιασμός, αισιοδοξία να αποκτήσεις ορθή διεύθυνση και προσανατολισμό

Η Πανσέληνος της Παρασκευής 19 Απριλίου 2019 είναι η δεύτερη στο ζώδιο του Κριού για τη φετινή χρονιά. Γίνεται στην τελευταία μοίρα του ζωδίου (με ωροσκόπο στην 19η μοίρα του Λέοντα για την Αθήνα), ενώ η προηγούμενη, στις 21 Μαρτίου, έγινε στην πρώτη. Οι πρώτες και τελευταίες τρεις μοίρες κάθε ζωδίου είναι οι δυναμικότερες και πλέον χαρακτηριστικές των ενεργειών του. Δημιουργείται έτσι μια ενδιαφέρουσα συμμετρία.

Η προηγούμενη Πανσέληνος υποστήριξε τη δυναμική διάχυση των εναρκτήριων και ανανεωτικών ποιοτήτων του ζωδίου στην αρσενική τους διάσταση. Ενέτεινε την έμπνευση, την ορμή για δημιουργία, τον ενθουσιασμό, την αισιοδοξία, την αίσθηση ότι όλα είναι δυνατά. Η επερχόμενη Πανσέληνος ευνοεί τη διάχυση των ίδιων ενεργειών, όμως στη θηλυκή τους διάσταση, κυρίως μέσα από τη χρήση του νου και της διάκρισης ώστε το προϊόν της έμπνευσης, της ορμής για δημιουργία, του ενθουσιασμού, της αισιοδοξίας να αποκτήσει ορθή διεύθυνση και προσανατολισμό. Βρισκόμαστε έτσι εφοδιασμένοι με αποτελεσματικά εφόδια για να επιφέρουμε την ανανέωση, την αναδιοργάνωση, τον επαναπροσανατολισμό, την επαναπόλωση και τελικά την αναγέννηση όποιου κομματιού της ζωής μας πιστεύουμε ότι το χρειάζεται.

Ο Ήλιος της Πανσελήνου στον ένατο οίκο του χάρτη της, σε σύνοδο με τον Ουρανό που βρίσκεται στον Ταύρο, προσδιορίζει ως πεδίο καλύτερης χρήσης των εισερχόμενων ενεργειών αυτό της προσωπικής ανάπτυξης. Η μορφή που μπορεί να πάρει ποικίλλει. Ενδέχεται να είναι μέσω επιμορφωτικών δραστηριοτήτων, σπουδών ή ενός καινούριου επαγγελματικού αντικειμένου. Μέσα από ένα ταξίδι ή μέσα από μία αναθεώρηση στάσης στις σχέσεις με το ευρύτερο συγγενικό περιβάλλον και τις παρέες του καθενός. Μπορεί ακόμη να είναι μέσα από μια δυναμική αναδιοργάνωση και έξυπνη δράση σε ό,τι αφορά νομικές υποθέσεις ή ακόμη και μέσα από την πρόσβαση σε νέα πιστεύω, νέες δημιουργικές δραστηριότητες, μέσα από την αλλαγή που επιφέρει ένας καινούριος έρωτας ή η καλύτερη τοποθέτηση του καθενός στη σχέση με τα παιδιά του. Η στενή σχέση με τον Ουρανό στον Ταύρο μιλά για θεωρητικά εφόδια –γνώση, έμπνευση, διάκριση, ιδέες– που μπορούν και οφείλουν να χρησιμοποιηθούν για να επιφέρουμε, προχωρώντας μπροστά, την πρακτική τακτοποίηση που οι σχέσεις, οι συνεργασίες και εν γένει η ζωή μας με τους άλλους, υπαγορεύει.

Αυτό που έχει σημασία και πρέπει να τονιστεί είναι ότι η ενέργεια του Κριού μπορεί να διασκορπιστεί άλογα σε οτιδήποτε κανείς επιθυμεί τυφλά ή μπορεί εύλογα να προσανατολιστεί σε αυτό που επίμονα ζητά την προσοχή μας στη δική μας ζωή. Ο Κριός είναι το ζώδιο του στοχαστή κι επομένως ένα ισχυρό νοητικό ζώδιο. Βασικές του ωθήσεις είναι η ώθηση για έναρξη, η ώθηση για δημιουργία και ατομική δημιουργία και η ώθηση για ανάσταση, για απελευθέρωση. Είναι το έδαφος για ισχυρές και δυναμικές ωθήσεις αλλά και για βίαιες διακυμάνσεις και εντατικές προσπάθειες. Έτσι γίνεται συχνά ένα ζώδιο αποτυχίας, αλλά παραμένει πάντοτε ζώδιο μίας τελικής επιτυχίας. Ο βασικός τόνος του Κριού, τελικά, είναι η ελπίδα. Η ελπίδα ως η μόνη εγγύηση που έχει ο καθένας ότι θα πετύχει¹.

Οι εκπρόσωποι του κάθε ζωδίου μπορούν να διοχετεύσουν με μεγαλύτερη επιτυχία τις ενέργειες της Πανσελήνου, σε συγκεκριμένο τομέα της ζωής τους:

Κριός
Ξέρεις τι πάει στραβά (ή ίσια) με σένα κι ας κάνεις ότι δεν το βλέπεις. Δεν έχει τόση σημασία η γνώμη των άλλων εν προκειμένω, αλλά τα δικά σου συμπεράσματα από σένα για σένα. Χρησιμοποίησέ τα για να δεις τα λάθη που σου κοστίζουν σε συναισθηματική και οικονομική ικανοποίηση. Προσπάθησε να είσαι πρακτικός για να δρέψεις τελικά χαρά, έρωτα, δημιουργικότητα και αυτή την πολυπόθητη ισορροπία στις σχέσεις σου.

Ταύρος
Αναλογίζεσαι πού είναι ο λάκκος στη φάβα του παρελθόντος σου, των εκκρεμοτήτων σου, των αγχών σου, των φόβων σου, ακόμη και της υγείας σου. Απόφυγε να γεννάς αρνητικά σενάρια ή να φροντίζεις με παρωπίδες να μην αναστατωθεί η ρουτίνα σου στην επιφάνεια. Έχεις την ευκαιρία να διακρίνεις τη ρίζα των φόβων σου ώστε να αναδιοργανώσεις πρακτικά τον εαυτό σου, δημιουργώντας σταθερότερες βάσεις.

Δίδυμοι
Βρίσκεις νέα καθαρότητα που σε συνδυασμό με την ανανεωμένη ορμή, προωθεί τα σχέδια, τις φιλίες, τις εξωεπαγγελματικές σου δραστηριότητες. Έχεις την ευκαιρία να τα αναδιατάξεις ώστε να συνδράμουν στην πρακτική εκκαθάριση όσων σε βαραίνουν από παλιά – συναισθηματικές και οικονομικές υποχρεώσεις ή φόβους για απτά ή μη πράγματα. Έτσι γίνεσαι πιο ευέλικτος και ανοιxτός σε νέα πρόσωπα, ιδέες, ευκαιρίες.

Καρκίνος
Χρειάζεται αρκετή τόλμη και η διάθεση να σεβαστείς τις ιδέες σου –όσο παράταιρες ή αφελείς κι αν φαίνονται– για να κάνεις σωστές επιλογές στην καριέρα ή τον γάμο σου. Μην απορροφηθείς στο να είναι όλοι ευχαριστημένοι ή να παροπλίσεις όποιον διαφωνεί. Πάρε τις πρωτοβουλίες που θα εξασφαλίσουν τα σχέδιά σου και ποιοτικότερο ελεύθερο χρόνο. Τα τελικά οφέλη φαίνονται στην τσέπη και τη συναισθηματική σου κατάσταση.

Λέων
Αντιμέτωπος με τα καινούρια μέτωπα (κυρίως θετικά) στη ζωή σου, καλό θα ήταν να διαλέξεις με σοβαρή σκέψη τι από αυτά κάνει εσένα και τη ζωή σου καλύτερη. Μην περιορίζεσαι μόνο στο διασκεδαστικό, εντυπωσιακό κι ευχάριστο, για να μπορέσεις σε δεύτερο χρόνο να αξιοποιήσεις πρακτικά τις νέες προσλαμβάνουσες και να έρθεις ένα βήμα κοντύτερα σε επαγγελματικούς ή προσωπικούς στόχους και, τελικά, στον εαυτό σου.

Παρθένος
Για απεμπλοκή από συναισθηματικά δράματα ή συμπλέγματα οικονομικών υποχρεώσεων και σχετικές διενέξεις, απόφυγε τα υποθετικά σενάρια και φρόντισε να κάνεις αυτό που μπορείς τώρα. Ίσως να μην είναι όσο τέλειο, τακτοποιημένο ή ισορροπημένο θέλεις, αλλά θα λειτουργήσει σαν βάση για το επόμενο, σημαντικότερο βήμα σου και ως η αρχή του τέλους για τα όποια αρνητικά πρέπει πια να ξεφορτωθείς.

Ζυγός
Είναι η στιγμή να δεις ποιοi από τους παράγοντες αλλαγής στις προσωπικές κι επαγγελματικές σου σχέσεις μπορούν όντως να επιφέρουν ανανέωση σε βάθος, στην πραγματικότητα και στην πράξη. Μετρίασε τη διπλωματικότητα και αξιοποίησε τα συμπεράσματά σου για να επιφέρεις τάξη στην ερωτική και οικονομική σου ζωή. Μπόνους η προώθηση σχεδίων, φιλιών, χόμπι και ποιοτικότερος ελεύθερος χρόνος.

Σκορπιός
Εξέτασε τις μετατοπίσεις και τα νέα δεδομένα στην εργασιακή σου ρουτίνα, την υγεία και την προσωπική σου καθημερινότητα και κράτησε ό,τι αυτή τη στιγμή καλύπτει τις ανάγκες σου, χωρίς να κυνηγάς το επιθυμητό, για να επιφέρεις την ανανέωση. Έτσι δημιουργείς τις συνθήκες για μια πρακτικά βελτιωμένη τάξη στις επαγγελματικές και προσωπικές σου σχέσεις κι ανοίγεις τον δρόμο προς τους σχετικούς σου στόχους.

Τοξότης
Βγες από την εικόνα του Δον Ζουάν, του ιδεοληπτικού δημιουργού ή του υπεράνθρωπου και προσπάθησε να απορρίψεις ό,τι δεν είναι πραγματικά υποσχόμενο σε σχέση με το ποιoς είσαι τώρα. Έτσι θα μπορέσεις να επιλέξεις πράγματα, στάσεις κι ανθρώπους για τους οποίους αξίζει και μπορείς να φέρεις την ρουτίνα σου τούμπα στ’ αλήθεια. Τα πραγματικά καινούρια πεδία και το υπέροχο και χαρούμενο παρακάτω, έπονται.

Αιγόκερος
Ίσως όλα να σου βρωμάνε κι όλα να σου ξινίζουν στο σπίτι, την οικογένεια, στο βάθος σου. Ωστόσο μην αναλώνεσαι σε επίκριση και συγκρούσεις με αφορμή άσχημες πιθανές επιπτώσεις ή εντυπώσεις. Μαλάκωσε ελαφρώς κι αξιοποίησε την ευφυΐα σου για να αντιμετωπίσεις τις καταστάσεις ως έχουν, χωρίς να πασχίζεις για άπιαστους στόχους. Θα σου κάνει καλό, είτε το θέμα είναι χρήματα, είτε συναισθήματα, είτε ανασφάλειες.

Υδροχόος
Μη σε συναρπάζουν οι νέοι άνθρωποι, προτάσεις, ιδέες και τελικά πιθανότητες και μένεις αιώνια θεωρητικός. Δώσε την προσοχή σου σε πράγματα, ανθρώπους και προτάσεις μέσα από τα οποία μπορείς να γίνεις καλύτερος. Ενέχει ρίσκο και ζόρι, αλλά είσαι παλιός γνώριμος και με τα δύο. Έτσι θα μπορέσεις να υποστηρίξεις τη νέα τάξη μέσα σου, στο σπίτι, την οικογένεια κι εντέλει να οδηγηθείς σε πληρέστερες σχέσεις.

Ιχθύες
Ανώμαλο τοπίο η τσέπη και η καρδιά σου με χαράδρες και κορυφές να εναλλάσσονται και τη διάθεσή να τα αλλάξεις όλα, ισχυρότατη. Όμως κάθε αλλαγή δεν είναι βελτίωση αν δεν ξεδιαλέξεις τι είναι όντως για το καλό σου, συναισθηματικά και χρηματικά, και τι θα ήθελες να είναι για το καλό σου. Το πρώτο φέρνει επιχειρήματα και κινήσεις που ανοίγουν πόρτες, φέρνουν ανθρώπους και τελικά σου φτιάχνουν μία άλλη καθημερινότητα.

¹ Μπείλι, Α. (1975) Οι Άθλοι του Ηρακλή σ. 32-36