Η ανάδρομη πορεία του Πλούτωνα στο ζώδιο του Αιγόκερου

24/04/2019
Πώς θα επηρεαστεί το κάθε ζώδιο;

Σήμερα 24 Απριλίου 2019, το βραδάκι, ο Πλούτωνας ξεκινάει τη φαινομενική ανάδρομη κίνησή του στο ζώδιο του Αιγόκερου για τη φετινή χρονιά. Ο Πλούτωνας είναι ανάδρομος περίπου τον μισό χρόνο, κάθε χρόνο, εν προκειμένω ως τις 3 Οκτωβρίου 2019.

Οι ενέργειες που εισάγει ο συγκεκριμένος πλανήτης είναι ιδιαίτερα δυναμικές καθώς σχετίζονται με την έννοια της θέλησης και του κατευθυνόμενου σκοπού, που δεν είναι άλλος από τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών ζωής για το άτομο και την ανθρωπότητα, καθώς και τη δημιουργία καλύτερης ισορροπίας στον πλανήτη εν γένει. Αυτός είναι ο αντικειμενικός σκοπός.

Ο Πλούτωνας, σε αυτή τη διαδικασία, παίζει το ρόλο του μέγα εκκαθαριστή για ό,τι πλέον δεν συμφωνεί με τον τελικό σκοπό αυτής της καλύτερης ζωής σε ατομικό ή συλλογικό επίπεδο. Έτσι σχετίζεται με την έννοια του τέλους, της καταστροφής και της αμετάκλητης έκπτωσης και διάλυσης οποιουδήποτε τρόπου σκέψης, συναισθηματικής στάσης, σωματικής συνήθειας, σχέσης, κατάστασης και συνθήκης δεν συμφωνεί με την πρόοδο σε κάτι καλύτερο. Ανοίγει χώρο, πολλές φορές οδυνηρά και κόντρα στη σθεναρή μας αντίσταση, ώστε να μπορέσει να δημιουργηθεί και να υπάρξει αυτό το καλύτερο. Εξ ου και η στενή του σχέση με το δίπτυχο του θανάτου και της αναγέννησης.

Η μακρά περίοδος της αναδρομής του δίνει χρόνο στον καθένα και σε όλους να πραγματοποιήσουν ομαλότερα τη μετάβαση από τη μία κατάσταση στην επόμενη. Οι αποχωρισμοί και το κάθε τέλος σπανίως είναι εύκολα ακόμη κι αν είμαστε βέβαιοι κι απολύτως πεπεισμένοι για την αναγκαιότητά τους. Έτσι κατά την περίοδο του ανάδρομου Πλούτωνα έχουμε την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε βιωματικά τις αλλαγές που προέκυψαν από ό,τι τελείωσε ή μοιάζει να τελειώνει ή θελήσαμε να αλλάξει δραστικά το προηγούμενο εξάμηνο.

Τους επόμενους μήνες ο καθένας ξαναβρίσκεται σε επαφή με τον έναν ή τον άλλο τρόπο με αυτά τα οποία κατά βάθος έχει ήδη απορρίψει ή τα οποία προσπαθεί να αποχωριστεί ή με ό,τι φαίνεται να μην έχει πλέον θέση στη δική του ζωή. Η ατομική εμπειρία μπορεί να είναι από ανακουφιστική και σχεδόν (λέξη κλειδί, σχεδόν) ελπιδοφόρα ως ιδιαίτερα καταπιεστική, οδυνηρή και αδιέξοδη. Εξαρτάται από το πόσο βέβαιος, αποφασισμένος, συνειδητοποιημένος και πεπεισμένος είναι ο καθένας για την αλλαγή, το τέλος, τον αποχωρισμό. Και φυσικά από το κατά πόσο όλα αυτά γίνονται στη σωστή κατεύθυνση: αυτή μιας πραγματικά καλύτερης ζωής.

Ειδικά σε ό,τι αφορά καταστάσεις της ζωής μας μέσα στις οποίες έχουμε ζήσει καιρό, συναισθηματικές σχέσεις και πολύ βασικούς τρόπους σκέψης μας, δυσκολευόμαστε πάρα πολύ να πειστούμε για την ανάγκη και τον τελικά ωφέλιμο χαρακτήρα της αλλαγής. Η ανθρώπινη τάση είναι να θέλουμε να κρατήσουμε ό,τι έχουμε πάση θυσία «κάλλιο πέντε και στο χέρι παρά δέκα και καρτέρει». Έτσι, το προηγούμενο εξάμηνο είναι πιθανό αντί να επιλέξαμε να αποχωριστούμε ό,τι μας κρατάει πίσω, να επιλέξαμε να καπακώσουμε, να αντισταθούμε και να γίνουμε επιθετικοί και καταστροφικοί απέναντι σε ό,τι μας δείχνει αυτή την αλήθεια.

Σε όποια κατηγορία και να ανήκουμε, η περίοδος του ανάδρομου Πλούτωνα έρχεται ως ένα διάστημα επισκόπησης. Μας επιβεβαιώνει για την οριστική αναγκαιότητα αλλαγών, τελών κι αποχωρισμών που ξεκινήσαμε έστω κι αν επιλέξουμε λόγω αμφιβολίας, αβεβαιότητας ή αδυναμίας να δώσουμε δεύτερες και τρίτες και τέταρτες ευκαιρίες. Ή μας πείθει, ακόμη και με πολύ σκληρό τρόπο, γι' αυτό που δεν λέμε να καταλάβουμε ότι χρειάζεται για την πρόοδο μας, καθώς βλέπουμε ότι όσο κι αν γραπωνόμαστε από αυτά που θέλουμε να κρατήσουμε, ανακούφιση δεν υπάρχει και τα προβλήματα παραμένουν και θα παραμένουν ώσπου να στραφούμε σε μία πραγματική εναλλακτική.

Το ζώδιο του Αιγόκερου, που αυτά τα χρόνια τροποποιεί την Πλουτώνια ενέργεια, σχετίζεται πάρα πολύ στενά με τα υλικά πράγματα και τις υλικές εκφάνσεις της ζωής μας. Όσον αφορά τη συλλογική ζωή, κατευθύνει τις πλουτώνιες ενέργειες στις πλέον παγιωμένες και αποκρυσταλλωμένες εκφάνσεις της, δηλαδή πρώτα και κύρια σε ό,τι αποτελεί αυτό που θα λέγαμε «σύστημα», «νόμο» ή αλλιώς σε ό,τι αποτελεί το υπαρκτό, αμετάβλητο και συμπαγές πλαίσιο μέσα στο οποίο ζούμε τις ζωές μας. Εκεί πρωτίστως κατευθύνεται αυτή η ενέργεια εκκαθάρισης των μορφών, σχημάτων, τρόπων που σιγά σιγά παύουν να είναι χρήσιμα και καλά για μια καλύτερη ζωή.

Παραδοσιακά το ζώδιο του Αιγόκερου σχετίζεται με την έννομη τάξη και τα μέσα επιβολής της, τα σώματα ασφαλείας, αλλά κυρίως με το «σύστημα» το οποίο αυτά διαφυλάττουν. Σχετίζεται επίσης με τα ορυκτά, και τα πετρώματα και τη χρήση που τους γίνεται μέσα στο προαναφερθέν σύστημα. Από εκεί και πέρα ας βάλει ο καθένας τη φαντασία του να δουλέψει.

Στην ατομική ζωή αφορά ιδιαίτερα τις αποκρυσταλλωμένες πεποιθήσεις, τα πάγια και θεμελιώδη πιστεύω μας, τα πρέπει, τα καθήκοντα και τον τρόπο που αυτά διαμορφώνουν τους στόχους μας, μέσα στο κοινωνικό πλαίσιο που ζούμε. Ίσως χρειάζονται ανανέωση.

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την κατεύθυνση των Πλουτώνιων ενεργειών για κάθε ζώδιο δείτε τις προβλέψεις τις τρέχουσας εβδομάδας εδώ.