Πανσέληνος των Διδύμων και το Φεστιβάλ της Ανθρωπότητας

14/06/2019
Το μοτέρ της καλής θέλησης

Φέτος η Πανσέληνος των Διδύμων γίνεται τη Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2019. Κατά τη διάρκεια της Πανσελήνου, οι ενέργειες που διαχέονται από το ζώδιο των Διδύμων μέσα από τον Ήλιο φτάνουν στη Γη ανεμπόδιστες και η επίδρασή τους κορυφώνεται. Η σελήνη δεν παρεμποδίζει την αλληλεπίδραση αυτή κι αυτή είναι και η συμβολή της, το ότι μένει στην άκρη.

Το ζώδιο των Διδύμων σχετίζεται αρχικά με το θέμα της δυαδικότητας, όπως φαίνεται από το όνομα και το εικονοσύμβολό του. Στην αρνητική του έκφραση εκφράζεται μέσα από διλήμματα και αστάθεια που οδηγούν σε επιλογές με βασικό κριτήριο να εξυπηρετήσει κανείς αποκλειστικά τον εαυτό του, χωρίς ιδιαίτερη σκέψη για τους γύρω του. Αυτή η στάση συνήθως δημιουργεί διχασμό και συγκρούσεις και δυσαρεστημένους ανθρώπους γύρω μας.

Σε προσωπικό επίπεδο έχουμε όλοι κάνει επιλογές που φαίνονταν συμφέρουσες ή εύκολες. Μας έχει συμβεί να χαντακώσουμε την ευαισθησία μας, τη συνείδησή μας, τις αξίες μας, τα ιδανικά μας, κάποιον άλλο ή να αποφύγουμε τη δουλειά που θα χρειαζόταν μία πιο «δύσκολη» αλλά τελικά σωστότερη επιλογή.

Η Πανσέληνος των Διδύμων διευκολύνει, υποστηρίζει και τελικά ανταμείβει τις «δύσκολες», τις επιλογές που κατά βάθος ξέρουμε ότι είναι οι σωστές γιατί με αυτές αισθανόμαστε εντάξει ολόκληροι, εμείς και οι γύρω μας. Γι’ αυτό και συμπίπτει πάντα με τον εορτασμό του Φεστιβάλ της Ανθρωπότητας, αλλιώς γνωστού και ως Φεστιβάλ της Καλής Θέλησης.

Οι ενέργειες που διαχέονται σε αφθονία τις μέρες της Πανσελήνου, από το Σάββατο ως την Τρίτη περίπου, μας διευκολύνουν στο να δείξουμε ακριβώς αυτή την καλή θέληση στις σχέσεις μας, την οικογένειά μας, τη δουλειά μας, την καθημερινή μας ζωή. Το μόνο που χρειάζεται είναι να κάνουμε μία μικρή προσπάθεια παραπάνω για να πούμε ευχαριστώ, να σκεφτούμε τι αντίκτυπο έχουν αυτά που κάνουμε και λέμε και τελικά να επιλέξουμε, στον βαθμό που μπορεί ο καθένας μας, να δείξουμε ανωτερότητα και καλοσύνη, έστω κι αν ο κόσμος μας δεν το υποστηρίζει ιδιαίτερα. Αυτές τις μέρες μετράει ακόμη παραπάνω και τα αποτελέσματά της πολλαπλασιάζεται.

Πιο συγκεκριμένα, για την Ελλάδα, οι ενέργειες της Πανσελήνου εστιάζονται στην κοινωνική και δημόσια ζωή μας, στην καριέρα ή τον γάμο. Εκεί παρουσιάζεται η ευκαιρία να τηρήσει κανείς μία ανώτερη στάση, ανώτερη από θέμα ποιότητας και καλοσύνης, όχι λόγω αλαζονείας ή ξερολίασης ή λαμογιάς. Οι δυσκολίες έρχονται από την πίεση να κάνουμε «ό,τι κάνουν όλοι» και να συμμορφωθούμε με πράγματα με τα οποία δεν συμφωνούμε, γιατί αυτό μας κάνει δημοφιλείς και διευκολύνει τις φιλίες μας και τα σχέδια μας. Ακόμη και μέσα στο σπίτι και την οικογένειά μας, το να το παίξουμε «τρελοί», λέγοντας ναι σε όλα για να μην ασχοληθούμε με το τι γίνεται, είναι σαφώς ένας μεγάλος πειρασμός των ημερών. Ή το να ψυχράνουμε από μέσα και να αποστασιοποιηθούμε απέναντι στον ερωτικό μας σύντροφο ή στα παιδιά μας, ενώ απ’ έξω κάνουμε ότι δεν τρέχει τίποτα.

Πάντως λίγη παραπάνω ευαισθησία απέναντι στα ωραία κομμάτια μας που καταπιέζουμε γιατί δεν ταιριάζουν με τον περίγυρο και λίγη ακόμη ευαισθησία στις πραγματικές ανάγκες γύρω μας, είναι το κλειδί για να αξιοποιήσει κανείς την πολύ σημαντική ώθηση αυτής της Πανσελήνου που υπόσχεται να μας σπρώξει πιο κοντά στους ουσιαστικότερους κι ευγενέστερους στόχους μας.

Κριός
Μια καλή κουβέντα δεν κοστίζει κι ούτε πρέπει να τη λες μόνο όταν έχεις κάτι να κερδίσεις. Σε όλες τις συζητήσεις σου, τις διαπραγματεύσεις σου, στη σχέση με τα αδέρφια σου, πες αυτό που ξέρεις ότι είναι σωστό χωρίς να γίνεσαι σκληρός. Άσε το τι χρειάζεται να πεις για να διευκολύνεις την κατάσταση, δεν έχεις όλα τα δεδομένα.

Ταύρος
Στον έρωτα, στις δουλειές, στις διακοπές, ακόμη και στα ψώνια διάλεξε ειλικρινά αυτό που βαθιά μέσα σου σε ικανοποιεί. Εμπιστεύσου το και μην παρασύρεσαι από αυτά που ακούς γύρω γύρω, ούτε από τον συνδυασμό απληστίας - ανασφάλειας. Μείνε σε αυτό που σε ικανοποιεί πραγματικά, κερδισμένος είσαι ούτως ή άλλως.

Δίδυμοι
Εσύ οφείλεις πραγματικά να ακούσεις τον καλό κι ευαίσθητο και τρυφερό εαυτό σου και να τσεκάρεις όλες σου τις αποφάσεις μέσα από αυτόν. Ειδικά στις σχέσεις και τις συνεργασίες, μην παρασύρεσαι από τρελούς ενθουσιασμούς κι υποσχέσεις αιώνιας ευτυχίας και επιτυχίας. Και παίξε σε ένα ταμπλό. Βρες τον παιδικό σου κώδικα τιμής.

Καρκίνος
Μην τσιγκουνεύεσαι τα χρήματα που έχεις αν σε βοηθούν να τακτοποιήσεις εκκρεμότητες που σε βασανίζουν ή να προσφέρεις βοήθεια ώστε να μη νιώθεις ενοχές. Αν πρόκειται να μιλήσεις πίσω από την πλάτη κάποιου, πες μόνο ωραία πράγματα. Και μην νομίζεις ότι κάνοντας περισσότερα, άσχετα πράγματα, θα ξεχάσεις αυτά που χρειάζεται να κάνεις αλλά αρνείσαι.

Λέων
Το «καλά να περνάμε» στον έρωτα, τις φιλίες και τα σχέδια είναι αναξιόπιστο και ανεπαρκές κριτήριο. Κάνε τις επιλογές σου με βάση το μέλλον που θέλεις πραγματικά και ας μη φαίνεται το πλέον πιθανό ή εύκολο αυτή τη στιγμή. Θα είσαι εντάξει με τον εαυτό σου. Σημασία έχει να κρατάς τις σωστές ιδέες και ανθρώπους, όχι τις πολλές ιδέες και ανθρώπους.

Παρθένος
Αν κάποιος ξέρει προς τα πού πέφτει το σωστό και το λάθος, είσαι εσύ. Μπορεί να σου κοστίζει και να σου κάνει τη ζωή σου δύσκολη, αλλά τελικά αυτό σε πηγαίνει μπροστά στην καριέρα, στον γάμο, στους στόχους σου. Τα βολικά και τα πράγματα που τους έχουν όλους ευχαριστημένους, ειδικά στο σπίτι και την οικογένεια, είναι ύποπτα.

Ζυγός
Το «μη χάσεις την ευκαιρία», αυτή η μάστιγα των καιρών, καλά θα κάνει να σε αφήσει ασυγκίνητο. Δεν είναι όλα και όλοι για όλους κι όσο καλά κι αν περνάς με μία παρέα, έναν άνθρωπο ή μια υποθετική συμφωνία, κάνε την επιλογή σου μόνο αν βλέπεις ότι συνεννοείστε και στα πιο σημαντικά. Ακόμη και για διακοπές, χρειάζεσαι άτομα με παρόμοιο σκεπτικό και γούστα.

Σκορπιός
Προτίμησε τις καταστάσεις με τις οποίες είναι ευχαριστημένος κι ο άλλος ώστε να μη χρειάζεται να ανησυχείς. Στον έρωτα, διάλεξε τον άνθρωπο με τον οποίο μπορείς να δείξεις και τις πιο «μαλακές» σου πλευρές. Στις δουλειές και τις διαπραγματεύσεις, κλείσε συμφωνίες με τις οποίες είναι ευχαριστημένος κι ο άλλος. Μην κοιτάς μόνο τον εαυτό σου, στοιχίζει μακροπρόθεσμα.

Τοξότης
Καλές πράξεις και γενναιοδωρίες και υποσχέσεις για να είσαι δημοφιλής και το «καλό παιδί» δεν λένε κάτι. Αν θέλεις να βελτιώσεις τις σχέσεις και τις συνεργασίες σου, άσε τα πολλά λόγια, τους πολλούς συντρόφους και συνεργάτες, βρες ό,τι καλύτερο έχεις να προσφέρεις και προχώρησε με όσους κάνουν το αντίστοιχο ας είναι και ένας.

Αιγόκερος
Δεν γίνεται να τα κάνεις όλα και να τα καταφέρεις όλα, ούτε στη δουλειά, ούτε στην καθημερινότητά σου. Ακόμη κι αν κάποιες δουλειές ή σχέσεις φαίνεται να είναι σούπερ ακόμη, αλλά βαθιά μέσα σου ξέρεις ότι σε επιβαρύνουν έστω κι αν περνάς καλά, προετοιμάσου να τις αφήσεις. Η υγεία σου και μια υγιεινή καθημερινότητα σωματικά και ψυχικά, είναι προτεραιότητα.

Υδροχόος
Ζήσε το παρόν σου στον έρωτα, με τα παιδιά σου, στις δημιουργικές σου ασχολίες. Απόλαυσε όσο περισσότερο μπορείς αυτά που σε κάνουν χαρούμενο με το να είσαι απλά ο εαυτός σου. Υποσχέσεις τεράστιας επιτυχίας, αιώνιας αγάπης, τεράστιας αφθονίας και μάλιστα άκοπα, είναι ωραίες κι άφησέ τις να υπάρχουν. Εσύ μείνε σε ανθρώπους και ασχολίες, με τα οποία είσαι ο εαυτός σου.

Ιχθύες
Παίξε ομαδικά στο σπίτι και την οικογένεια, όμως όχι κάνοντας ό,τι λένε οι κανόνες ή ό,τι βολεύει τους άλλους. Αποφάσισε με αγάπη τι χρειάζεται το σπίτι και η οικογένειά σου για να είσαι εσύ εντάξει μαζί τους και πρόσφερέ το. Μπορεί να είναι πιο ειλικρινής επικοινωνία, μία αλλαγή στη διαρρύθμιση ή ασχολίες που σας κάνουν όλους χαρούμενους.