Νέα Σελήνη στον Λέοντα

22/10/2019

Ο φετινός Αύγουστος ξεκινάει σχεδόν ανακουφιστικά με την Νέα Σελήνη στην 9η μοίρα του Λέοντα, την πρώτη του μέρα.

Ο φετινός Αύγουστος ξεκινάει σχεδόν ανακουφιστικά με την Νέα Σελήνη στην 9η μοίρα του Λέοντα, την πρώτη του μέρα. Ο ωροσκόπος του χάρτη της είναι στην 5η μοίρα του Λέοντα με συντεταγμένες Αθήνας. Μετά τον ιδιαίτερα απαιτητικό Ιούλιο με τις δύο του εκλείψεις και άφθονους πλανήτες να κινούνται φαινομενικά ανάδρομα, η Νέα Σελήνη φέρνει μία νότα φρεσκάδας κι αισιοδοξίας.

Αυτή η Νέα Σελήνη έχει ιδιαίτερα ατομικό και προσωπικό χαρακτήρα με τον καλύτερο τρόπο. Μπορεί να μας θυμίσει τον εαυτό μας (που ίσως στραπατσαρίστηκε κάπως το προηγούμενο διάστημα) και μάλιστα τις πλέον ακτινοβόλες πτυχές του. Είναι σαν να αισθανόμαστε την δύναμή μας να επιστρέφει, να βρίσκουμε τα πατήματά μας και να πιστεύουμε πάλι σε εμάς. Σε αυτή την διαδικασία οι γύρω μας παίζουν μόνο επικουρικό ρόλο ίσως διευκολύνοντας και υποστηρίζοντας μας ή ακόμη και προσφέροντάς μας την αναγκαία πρόκληση κι αντίδραση για να πούμε «ως εδώ» και να ορθώσουμε το ανάστημά μας.

Καλό είναι βέβαια να θυμόμαστε ότι αυτό το περνάμε όλοι κι ο καθένας ξεχωριστά. Συνεπώς χρειάζεται κάποιο ρεαλιστικό όριο σε αυτή την επικέντρωση στον εαυτό μας ώστε να μην φτάσουμε να γίνουμε εμείς οι αποδέκτες του «ως εδώ» των γύρω μας. Μία καλή αρχή είναι να σεβαστούμε τις καθυστερήσεις, τις ανατροπές και τις δυσκολίες στην καθημερινότητα και την πρακτική πλευρά της σχέσης με τα παιδιά, τον σύντροφο ή την ερωτική μας ζωή γενικότερα. Αφού είμαστε καταπληκτικοί, ας ρίξουμε φως, ας δώσουμε βοήθεια αντί να εκνευριζόμαστε, να δυσανασχετούμε και να επιμένουμε επειδή η πραγματικότητα δεν μας προσκυνά. Το πρώτο είναι απείρως ελκυστικότερο.

Παράλληλα, ας θυμόμαστε ότι το «μαζί», είτε το λένε φλερτ, ερωτικό παιχνίδι, σχέση, συνεργασία, είτε παρέα και κοινές διακοπές έχει τους δικούς του κανόνες για να λειτουργήσει. Αυτοί δεν είναι απαραίτητο ότι ακολουθούν απολύτως το δικό μας πρότυπο. Για να αποφύγουμε δυσάρεστες εκπλήξεις και να ανοίξουμε τον δρόμο για ευχάριστες εκπλήξεις, μπορούν να βοηθήσουν δύο πράγματα. Πρώτον, να θυμόμαστε ότι υπάρχει κοινός σκοπός πίσω από ό, τι κάνουμε μαζί. Όλοι θέλουμε να περάσουμε καλά/να κάνουμε κάτι όμορφο/να χαρούμε/να ξεκουραστούμε, να απολαύσουμε τους ανθρώπους μας. Δεύτερον ότι μπορεί να είμαστε ευφάνταστοι, δημιουργικοί, σίγουροι και καταπληκτικοί όμως όπως πολύ έξυπνα το έθεσε ο Άρθουρ Κόναν Ντόυλ «η ζωή είναι απείρως πιο αλλόκοτη από οτιδήποτε μπορεί να εφεύρει ο νους». Έτσι το πολύ χιούμορ, το παιχνίδι, η παιδικότητα και τελικά η ευκαμψία που μας δίνουν αυτά εγγυώνται ότι δεν θα αναλωθούμε σε μάταιες επιδιώξεις, συγκρούσεις κι απογοήτευση. Αντιθέτως, αντί να κολλήσουμε στο δικό μας σενάριο, θα κρατήσουμε την πόρτα ανοιχτή για το θαυμαστό και θα έχουμε τις καλύτερες αντιδράσεις απέναντι στο απροσδόκητο.

Σε πρακτικό επίπεδο, καλό είναι να θυμόμαστε ότι μπορεί να νιώθουμε πολύ πολύ καλύτερα, ωστόσο συνεχίζουμε να έχουμε υποχρεώσεις και σίγουρα κάποιες αμφιβολίες στο βάθος. Αυτά δεν εξαφανίζονται κι ούτε χρειάζεται να τα αγνοήσουμε και να προσποιηθούμε μεγαλύτερη αναισθησία, σιγουριά ή ικανότητα από ό, τι διαθέτουμε. Το ζήτημα τελικώς εδώ, είναι απλά να εκτιμήσουμε ακριβώς αυτό που είμαστε και έχουμε και να το προβάλλουμε με τον ωραιότερο τρόπο προς τα έξω. Η παραδοχή της αδυναμίας, της ατέλειας, του ελαττώματος, τα φέρνει οριστικά στο φως και τους στερεί ένα μεγάλο ποσό από την δύναμή τους επάνω μας και στην ζωή μας. Αυτές τις μέρες, αξίζει και μπορούμε να το κάνουμε.