Τι κοινό έχει ο Τζον Λένον με τον Έμινεμ;

18/10/2019
Μουσική πρωτοπορία και κοινωνικοπολιτικές δηλώσεις των δύο εμβληματικών μουσικών

Την ομπρέλα που κάνει ο Ζυγός για τον συνδυασμό της κοινωνικής και πολιτικής δράσης με την αισθητική, το μέτρο και την αρμονία έρχονται να επιβεβαιώσουν δύο πασίγνωστοι εκπρόσωποι του ζωδίου, ο Τζον Λένον και ο Έμινεμ. Η μουσική τους δραστηριότητα εστιάζεται σε δύο διαφορετικά είδη, με τον πρώτο να είναι η εμβληματική φιγούρα του συγκροτήματος των Beatles και τον δεύτερο να είναι ένας από τους διασημότερους και με πλέον μεγάλη επιρροή ράπερς.

Παρά τις διαφορές τους σε χρονική περίοδο, καταγωγή και πολλά άλλα, το καλλιτεχνικό έργο και των δύο αγγίζει μεγάλα κοινωνικο-πολιτικά θέματα της εποχής τους. Τα ωροσκόπιά τους δε, έχουν σε πρώτη ανάλυση κάποιες σοβαρές ομοιότητες που συνοψίζουν τη συνάφεια των ενεργειών από τις οποίες διαπνέονται. Σε δεύτερη ανάλυση έχουν και σοβαρότατες διαφορές που είναι αναμενόμενες δεδομένης της ιστορίας τους.

Έτσι ο Λένον κι ο Έμινεμ ξεκινούν με Ήλιο και Άρη στον Ζυγό, σε όψη με τον Πλούτωνα, επιλέγοντας την καθαρότητα και τη σαφήνεια της μουσικής ως ένα ιδανικό μέσο έκφρασης για τη διαύγεια, την τάξη, το μέτρο που αγαπά ο Ζυγός. Αφιερώνονται στο αντικείμενό τους με την αποφασιστικότητα, το ευρύ όραμα αλλά και την εμμονή, τις τριβές και τις πολλές δυσκολίες που εκφράζει η σχέση του Άρη στον Ζυγό με τον Πλούτωνα.

Η προσωπική τους ζωή, τουλάχιστον στα νεαρά τους χρόνια, δεν τους παρείχε την πολυτέλεια της τάξης, της ευγένειας της ηρεμίας που αναζητά ο Ζυγός. Η Σελήνη και των δύο στον Υδροχόο, σε όψη με τον Πλούτωνα, δίνει κάποιες ενδείξεις για την αντισυμβατικότητα του περιβάλλοντος στο οποίο μεγάλωσαν, την παράδοξη οργάνωσή τους που έμοιαζε με έλλειψη οργάνωσης και στοίχισε και στους δύο σε θαλπωρή κι ασφάλεια. Ο Έμινεμ περνά μεγάλο μέρος της παιδικής του ηλικίας ζώντας σε τροχόσπιτο με τη μητέρα του. Ο πατέρας του δεν είναι στην εικόνα, ο ίδιος γίνεται αποδέκτης βίας στο σχολείο και τη γειτονιά του ως ένας από τους λίγους λευκούς σε μία «μαύρη» συνοικία. Ο Λένον περνά τα πολύ νεαρά του χρόνια μέσα στον δεύτερο παγκόσμιο, με τον πατέρα του απόντα και τη μητέρα του όχι ιδιαίτερα πρόθυμη ή ικανή να τον μεγαλώσει. Καταλήγει να τον ανατρέφουν οι θείες του.

Ο Ερμής και των δύο στον Σκορπιό με τον έντονο συναισθηματισμό, την υποκειμενικότητα, την ικανότητα να φτάνει ως τη σύγκρουση για τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τον κόσμο, βάζει το χεράκι του στη διαμόρφωση της μουσικής και της ζωής τους. Κανείς από τους δύο δεν έμεινε στην επιφάνεια, ούτε περιορίστηκε στα «εύκολα». Ο Λένον περνά ειρηνιστικά μηνύματα με το έργο του και την ακτιβιστική του δράση, μπαίνοντας στο μάτι της ορθόδοξης ηγεσίας κατά τον πόλεμο των ΗΠΑ με το Βιετνάμ, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να τον απελάσει για τρία χρόνια. Ο Έμινεμ δεν αφήνει τίποτα όρθιο με τον βίαιο και προκλητικό στίχο του. Θέματα οικογενειακής υγείας, ναρκωτικών, σεξουαλικότητας, μισογυνισμού, βίας, ψεύτικου κόσμου του θεάματος, πολιτική∙ επικρίνει κι επικρίνεται για τα πάντα. Η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη ζωή και το έργο του είναι σαφώς πιο συγκεχυμένη από ό,τι στην περίπτωση του Λένον, αφού σε πολλές περιπτώσεις η ζωή του μιμείται την τέχνη του.

Η Αφροδίτη στην Παρθένο παίζει τον ρόλο της στην κριτική που ασκούν με διαφορετικό τρόπο οι δύο καλλιτέχνες αφού η αξία που προσδίδει στο ορθό και τον διαχωρισμό του βλαβερού από το ωφέλιμο οξύνει την όρασή τους στο μη περαιτέρω. Οξύνει επίσης την προσοχή τους στη λεπτομέρεια και την προθυμία τους να κοπιάσουν ώστε να συνθέσουν −ο καθένας στο πλαίσιο του έργου και του χώρου του− αριστουργήματα.

Στις υπόλοιπες όψεις που σχηματίζουν οι δείκτες των προσωπικών τους αστρολογικών χαρτών, στην οικοθεσία και τα ζώδιά τους βρίσκονται οι ειδοποιοί διαφορές των δύο καλλιτεχνών. Στις σημαντικές ομοιότητές τους εμφανίζεται ένα αδρό σχεδιάγραμμα κοινών δυναμικών στη ζωή δύο μεγάλων μουσικών.

Ο Τζον Λένον γεννήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 1940 στο Λίβερπουλ της Μεγάλης Βρετανίας και πέθανε στις 8 Δεκεμβρίου 1980. Ο Έμινεμ γεννήθηκε στις 17 Οκτωβρίου του 1972 στο Σεν Τζόζεφ του Μιζούρι, στις ΗΠΑ.