Πανσέληνος στους Ιχθύες

09/03/2020
Όταν τα μεγάλα λόγια και οι μεγάλες ιδέες τρομάζουν από την πραγματικότητα

Η φετινή Πανσέληνος στους Ιχθύες γίνεται σήμερα 9 Μαρτίου 2020 το απόγευμα, στην 20ή μοίρα του άξονα Ιχθύων-Παρθένου και με ωροσκόπο του χάρτη της στην 7η μοίρα του Ζυγού για συντεταγμένες Αθήνας.

Ένα από τα θέματα που θίγει αυτή η Πανσέληνος και αφορά τη σαφώς αυτόματη και ασυνείδητη αντίδραση στις ενέργειες που εισάγει, είναι οι λογής λογής −μάλλον υπερβολικοί στην περίπτωση της πλειοψηφίας− φόβοι για το θέμα της υγείας και του θανάτου και η ψυχαναγκαστική λιτανεία πρακτικών τελετουργιών που ακολουθεί. Όσον αφορά τις πρακτικές απομόνωσης και εξοστρακισμού και υστερίας που συνοδεύουν το φαινόμενο, εντάσσονται όλες στη σουίτα των παλιών και αυτόματων αντιδράσεων της ανθρωπότητας, ή καλύτερα να πει κανείς του ατόμου, όταν αυτό υποψιαστεί ότι μπορεί να απειληθεί η ζωή του. Όλα αυτά αποτελούν μια προσπάθεια του κάθε ανθρώπου να ελέγξει καταστάσεις που τον υπερβαίνουν κατά πολύ. Σε επίπεδο ανθρωπότητας η ίδια στάση είναι φανερή στον τρόπο που η κάθε χώρα αντιμετωπίζει την άλλη.

Ένα αρκετά σημαντικότερο ζήτημα που θίγεται και αποτελεί την οδό της ελάχιστης αντίστασης για την ηλιακή, ζωογόνο ενέργεια που ρέει μέσα από αυτή την Πανσέληνο είναι η στάση που ο καθένας μας υιοθετεί στην καθημερινότητά του, είτε πρόκειται για τη δουλειά είτε για την προσωπική ρουτίνα. Για την ακρίβεια, είναι το ζήτημα των ιδεών που υπό κανονικές συνθήκες ορίζουν το πώς φερόμαστε ή ανταποκρινόμαστε ή και το ζήτημα των σχεδίων μας και του κλίματος στις ομάδες που κινούμαστε που επίσης παίζει τον ρόλο του στην προσπάθεια που κάνουμε στην καθημερινή μας ζωή.

Ίσως το μεγαλύτερο κέρδος που έχει να βγει από τον διάλογο μεταξύ του γενικού χαμούλη μαζί με την εντύπωση ότι, αν κάποιος ακολουθήσει συγκεκριμένες πρακτικές οδηγίες κατά γράμμα, είναι ασφαλής στη μία πλευρά και της θεωρίας που έχουμε όλοι στο κεφάλι μας για το τι είναι σωστό και ανθρώπινο και, γιατί όχι, αξιοθαύμαστο σαν συμπεριφορά στην καθημερινή ζωή, είναι η συνειδητοποίηση του πού ακριβώς εμείς στεκόμαστε σε σχέση με όλα αυτά.

Οι συνθήκες που διαμορφώνονται γύρω από αυτή την ιχθυακή Πανσέληνο και αποτελούν ίσως τη σύνοψη της χρονιάς που προηγήθηκε, χρησιμεύουν για να μας αποκαλύψουν πόσο όντως μπορούμε να «σκεφτόμαστε θετικά», να «είμαστε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε στον κόσμο», όταν οι καταστάσεις δεν είναι βολικές, δεν είναι ιδανικές και ίσως μας φοβίζουν. Ίσως η μεγαλύτερη βοήθεια στην όλη ιστορία είναι ότι η πλευρά που είναι φοβική και λίγο εαυτούλης μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει. Δεν πειράζει αν τελικά καταλήξουμε στο ότι δεν είμαστε και τόσο μάγκες όταν δυσκολεύουν τα πράγματα. Έχουμε πάντα τη δυνατότητα να φερθούμε έτσι όπως θα θέλαμε να είμαστε, ξεκινώντας από την απλή καθημερινή ζωή. Μια καλή αρχή είναι να σκεφτούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε στην οποιαδήποτε κρίση, να καλύψουμε κάποια ανάγκη, όχι μόνο τη δική μας ανάγκη να μείνουμε στην απ' έξω.