Ανάδρομος Πλούτωνας

25/04/2020
Το διάστημα της αναδρομής του Πλούτωνα στον Αιγόκερο προσφέρεται για απολογισμό και σχεδιασμός εκ νέου

Στις 25 Απριλίου 2020 ο Πλούτωνας ξεκινάει τη φετινή του, περίπου εξάμηνη, αναδρομή, η οποία διαρκεί ως τις 4 Οκτωβρίου. Η ενέργεια που διανέμει μας είναι πλέον παλιά γνώριμη, εφόσον ο πλανήτης βρίσκεται στο ζώδιο του Αιγόκερου από τον Φεβρουάριο του 2008. Το γεγονός με το οποίο έκανε το ντεμπούτο του ήταν η παγκόσμια οικονομική ύφεση, ενώ ένα άλλο σημαντικό σημείο της διέλευσης του ήταν τα έτη 2014 και 2015 εξαιτίας του δυναμικού τρόπου με τον οποίο σχετίστηκε με τους πλανήτες Ουρανό και Δία. Στην Ελλάδα, τότε, η εκλογή του Σύριζα, δημοψήφισμα, έλεγχοι κεφαλαίου στις τράπεζες, έναρξη της μεταναστευτικής κρίσης. Η επόμενη κορύφωση στην πορεία του Πλούτωνα ήταν η φετινή σύνοδος του με τον Κρόνο και τον Δία, τον Ιανουάριο και στην αρχή του μήνα αντίστοιχα.

Το διάστημα της αναδρομής του Πλούτωνα στον Αιγόκερο προσφέρεται για απολογισμό και σχεδιασμό, ειδικά σε ό,τι αφορά τη λεπτομέρεια και τα πρακτικά, ίσως βαρετά, ζητήματα με τα οποία δύσκολα ασχολείται κανείς με ενθουσιασμό, παραμένουν όμως τελείως απαραίτητα και βασικά. Ουσιαστικά καλούμαστε να δούμε τι έχει συμβεί το διάστημα από τις αρχές Ιανουαρίου ως τώρα και πώς έχει επηρεάσει τον τρόπο σκέψης μας και την οργάνωση της δουλειάς και της ρουτίνας μας. Εκεί που αξίζει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση είναι σε στόχους που ματαιώθηκαν, όπως και σε τρόπους δράσης και ασχολίες που έπαψαν να είναι σχετικά με τη ζωή μας. Αυτά είναι τα κομμάτια για τα οποία ουσιαστικά υποδεικνύεται η ανάγκη να συλλάβουμε μία διαφορετική μέθοδο και να αρχίσουμε να την προετοιμάζουμε λεπτομερώς μέσα στο διάστημα ως τις 4 Οκτωβρίου.

Καλό είναι να αποφύγουμε να επιστρέψουμε χωρίς πολλά πολλά στον τρόπο που σκεφτόμασταν για τα πράγματα πριν τις όποιες αλλαγές έγιναν τους προηγούμενους μήνες

Αυτό που καλό είναι να αποφύγουμε είναι να επιστρέψουμε χωρίς πολλά πολλά στον τρόπο που σκεφτόμασταν για τα πράγματα πριν τις όποιες αλλαγές έγιναν τους προηγούμενους τέσσερις μήνες. Μακροπρόθεσμα θα αποδειχθεί εξίσου μάταιο να προσπαθήσουμε να επιστρέψουμε μηχανικά σε ασχολίες, μεθόδους και σχέσεις που διακόπηκαν ή αναστάλθηκαν το προηγούμενο τετράμηνο. Αν κάτι αποδείχθηκε μη-λειτουργικό ή περιττό χρήζει οπωσδήποτε διαφορετικής προσέγγισης και μάλιστα σε βάθος και στην λεπτομέρεια του, όχι επιφανειακά.

Σε συλλογικό και προσωπικό επίπεδο, καλούμαστε να λάβουμε την αποτυχία των πραγμάτων να λειτουργήσουν ως ένδειξη ότι απαιτούνται διορθώσεις. Σε προσωπικό επίπεδο η ενέργεια αυτή εστιάζεται πρωτίστως στους στόχους με τους οποίους επενδύουμε την συναισθηματική κι ερωτική μας ζωή και στον τρόπο που πιστεύουμε ότι πρέπει να εκφραστούν οι οικονομικές μας αναζητήσεις μέσα από την καριέρα και τον κοινωνικό μας ρόλο, ακόμη στον τρόπο που επιλέγουμε να διαχειριζόμαστε τις οικονομικές μας συνεργασίες και τα χρήματα που έχουμε από κοινού με τον σύντροφό μας. Σε αυτούς τους τομείς οι διακοπές ή οι κρίσεις υπαγορεύουν την ανάγκη μιας προσέγγισης όπου η έμφαση δίνεται στην ποιότητα, και την λεπτομέρεια που εκφράζει την ουσία, έναντι κάποιας αχαλίνωτης φιλοδοξίας, απληστίας ή πάθους.

Σε συλλογικό επίπεδο είναι μάλλον σοκαριστικό το πόσα υποδεικνύεται ότι χρειάζονται αναστοχασμό και αναθεώρηση μεθόδων. Αυτά όμως που σχετίζονται στενότερα με την ενέργεια του Πλούτωνα στον Αιγόκερο, και εκεί εστιάζεται ας πούμε η δράση της, είναι ο τρόπος που εκφράζονται οι μεγάλοι οργανισμοί, κυρίως οι τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία και οι μεγάλες επιχειρήσεις και οικονομικοί οργανισμοί στο κοινωνικό πλαίσιο. Δηλαδή ο τρόπος που προσεγγίζουν τον κοινωνικό τους ρόλο και λειτουργία χρειάζεται σαφή αναθεώρηση. Δεν πρόκειται για καινούρια ιδέα, ωστόσο έχουν αποτύχει να το να το κάνουν στην απαιτούμενη έκταση, βάθος και βασικά με αφετηρία μία ιδεολογία που στηρίζεται στην οργανική έναντι της μηχανικής θεώρησης της συλλογικής ζωής.

Ένα άλλο κομμάτι της συλλογικής ζωής που επίσης σχετίζεται με τη δραστηριότητα του Πλούτωνα στον Αιγόκερο είναι αυτό των μυστηρίων της ύπαρξης και της έκφρασής τους στο κοινωνικό πλαίσιο. Ο τρόπος που σαν κοινωνία διεξάγουμε και χρησιμοποιούμε την έρευνα γύρω από τη γέννηση, τη συνείδηση, την εξέλιξη, τον θάνατο, με τις βιολογικές, συναισθηματικές, νοητικές και ψυχολογικές τους προεκτάσεις, επίσης εμφανίζεται να χρήζει αναθεώρησης. Σε αυτό το ευρύ πλαίσιο συμπεριλαμβάνονται εξίσου η επιστημονική έρευνα, ο ρόλος των εκκλησιών, καθώς και όλα τα κινήματα και σχολές σκέψης που ασχολούνται με το κομμάτι της αυτογνωσίας. Και εδώ, το δυναμικό οφείλει να στραφεί στην ποιοτική έκφραση της ουσίας, η οποία συνδέει, και να απαγκιστρωθεί οριστικά από την αχαλίνωτη φιλοδοξία, την απληστία, τον φανατισμό ή την εξυπηρέτηση του «κατεστημένου».

Η εξελικτική διαδικασία δεν βιάζεται. Ο πλανήτης θα συνεχίσει να διαγράφει την τροχιά του γύρω από τον Ήλιο και να αλληλεπιδρά με τους άλλους πλανήτες στο ηλιακό σύστημα και με ενέργειες που φτάνουν από ακόμη πιο μακριά σε μία καθορισμένη χορογραφία. Η φύση της ενέργειας του Πλούτωνα στον Αιγόκερο είναι η ίδια που ήταν και το 2008 και το 2014 και πέρσι. Αυτό που αλλάζει είναι ο τρόπος με τον οποίο ως ανθρωπότητα και ως άτομα ανταποκρινόμαστε στην συγκεκριμένη ενέργεια, τι κάνουμε με αυτό που μας μεταφέρει.

Τα αιτήματα είναι συγκεκριμένα και ο στόχος ένας: μια πιο ενωμένη, αγαπητική, αρμονική έκφραση της ανθρωπότητας, η στενότερη προσέγγιση ιδανικών και πραγματικότητας. Προφανώς και υπάρχει πρόοδος. Τα σοκ όπως αυτό του μεταναστευτικού, της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, οι τριγμοί της ΕΕ και η πανδημία από μία οπτική γωνία φαίνονται σαν τεράστιες καταστροφές με τεράστιο κόστος. Από μία άλλη οπτική γωνία μπορεί κανείς να επιχειρηματολογήσει ότι αποδεσμεύουν συμπόνια, γενναιοδωρία, κατανόηση, υπογραμμίζουν το αληθινά ουσιαστικό και την οργανική ενότητα που διέπει την ανθρωπότητα και το οικοσύστημα και διεγείρουν την ανθρώπινη εφευρετικότητα και ευφυΐα με έναν τρόπο που, δυστυχώς, δεν γίνεται εκτός περιόδων κρίσης.

Η ενέργεια των πλανητών δεν έχει πρόσημο στον τρόπο που εκδηλώνεται, απλώς εκφράζει μία συγκεκριμένη ποιότητα. Η ποιότητα της ενέργειας του Πλούτωνα στον Αιγόκερο είναι πρωτίστως συνθετική και περιεκτική. Όσο κι αν έχω ψάξει, δεν έχω βρει καλύτερα λόγια για να εκφράσω την επιλογή που παρουσιάζει, από αυτά του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ: «Πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί σαν αδέρφια ή να χαθούμε μαζί σαν ανόητοι». Η σύνθεσή που αιτείται ο Πλούτωνας σε δέκα, εκατό ή δέκα χιλιάδες χρόνια θα εκφραστεί. Ωστόσο, ως νοήμονα και αυτοσυνείδητα όντα, έχουμε την δυνατότητα να προσπαθήσουμε να την εκφράσουμε πληρέστερα, τώρα, πασχίζοντας να οργανώσουμε τη ζωή μας με μεγαλύτερη ευσπλαχνία, δικαιοσύνη και προσοχή ακόμη και στο πιο μικρό πλάσμα και διαδικασία, ώστε να μη βρισκόμαστε αντιμέτωποι με διαρκείς κρίσεις διαπαιδαγώγησης που μας ενώνουν στο φόβο, την απώλεια και την αδικία.

Συγκεκριμένα για φέτος, το καλοκαίρι καλό θα ήταν να είναι μία περίοδος πυρετώδους σχεδιασμού, διορθώσεων και πλήρωσης παραλείψεων, ώστε η αρχή του επόμενου χρόνου να μας βρει ουσιαστικότερα ενωμένους σε συλλογικό επίπεδο και σε προσωπικό επίπεδο, λιγότερο εγωκεντρικούς κι άπληστους. Έχει όλη τη σημασία του κόσμου.

Περισσότερα για κάθε ζώδιο εδώ.