Νέα Σελήνη στον Καρκίνο: Πώς θα μας επηρέασει;

17/07/2020
Καλό είναι να θυμόμαστε ότι κι εμείς μπορούμε να ρίξουμε φως και να βελτιώσουμε την ζωή αυτών για τους οποίους είμαστε «ο απέναντι»

Εστιασμένη στις σχέσεις είναι κι αυτή η Νέα Σελήνη στον Καρκίνο που γίνεται το απόγευμα της Δευτέρας 20 Ιουλίου 2020 στην προτελευταία μοίρα του ζωδίου, με ωροσκόπο του χάρτη της στην 27η μοίρα του Αιγόκερου (συντεταγμένες Αθήνας). Έτσι ο ζωδιακός άξονα Καρκίνου-Αιγόκερου σαφώς πρωταγωνιστεί.

Η Νέα Σελήνη αυτή θίγει τη βοήθεια και τη συμπαράσταση που μπορούμε να έχουμε στα απλά ζητήματα της καθημερινής ζωής μέσα από μια προσωπική ή επαγγελματική σχέση. Θίγει όμως και την περίπτωση που αυτές οι σχέσεις δεν λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο, αλλά λάμπουν διά της απουσίας τους στα δρώμενα της ρουτίνας. Για την ακρίβεια, εμφανίζει τον σύντροφο, υπάρχων ή εν δυνάμει, ως έναν παράγοντα που μπορεί να μας κάνει πιο πρόθυμους να ασχοληθούμε με ζητήματα υγείας, να χαιρόμαστε περισσότερο τη δουλειά μας και να επωμιζόμαστε με μεγαλύτερη προθυμία αγγαρείες και διαδικασίες σε όλη τους τη λεπτομέρεια. Ταυτόχρονα παρουσιάζει τις συνεργασίες, και συγκεκριμένα τους συνεργάτες, ως ωθήσεις για τη δημιουργική αντιμετώπιση, τη βελτίωση και την ανανέωση όλων των μικρών πραγμάτων που συνιστούν την εργασιακή μας ρουτίνα.

Μέσα από τη σύμπραξη είναι δυνατόν να αποφύγει κανείς να επωμιστεί δυσανάλογα βάρη, είτε πρόκειται για την κούραση κάποιας χειρωνακτικής εργασίας, για το άγχος που συνεπάγονται εκκρεμότητες και υποθέσεις που δεν είναι σαφώς μέσα στον έλεγχό μας ή απλώς για μια θετική ένεση κουράγιου. Αυτά είναι χρήσιμα καθώς οι καθημερινές συνδιαλλαγές και μετακινήσεις είναι διανθισμένες με απρόοπτα και ανακατατάξεις που χρειάζονται πολλές διαδικαστικές κουβέντες και δραστηριότητες και επιβαρύνουν τα υπάρχοντα αποθέματά μας, χρηματικά, συναισθηματικά, ζωτικά, έστω κι αν δεν το αντιλαμβανόμαστε άμεσα.

Για να αξιοποιηθούν οι θετικές κι εποικοδομητικές δυνατότητες αυτής της Νέας Σελήνης χρειάζεται ο καθένας μας να θυμάται πως εκτός από το να έχουμε έναν σύντροφο (ή να επιδιώκουμε μια σχέση), συνεργάτες, και να δεσμευόμαστε από συμφωνίες, είμαστε κι εμείς «ο σύντροφος», «ο συνεργάτης», ο επαγγελματίας που ωφελείται από μια συμφωνία. Έτσι λοιπόν, εκτός από το να περιμένουμε να εμφανιστεί ο κρυμμένος άσσος που είναι ο απέναντι για εμάς αυτές τις μέρες, καλό είναι να θυμόμαστε ότι κι εμείς μπορούμε να ρίξουμε φως και να βελτιώσουμε την ζωή αυτών για τους οποίους είμαστε «ο απέναντι».

Αυτός ο τρόπος διαχείρισης των ενεργειών της Νέας Σελήνης της Δευτέρας έρχεται σε αντίθεση με το μονοπάτι της ελάχιστης αντίστασης. Αυτό συνίσταται στην αυτάρεσκη και αδιάφορη στάση απέναντι στον «άλλο» στις προσωπικές ή επαγγελματικές μας σχέσεις. Πρόκειται όμως για μια αίσθηση αυτάρκειας και ανεξαρτησίας που στηρίζεται σε υπερβολική προσπάθεια, υπερβολική κούραση και αίσθηση δυσανάλογης ευθύνης και άγχους εξαιτίας των πολλών που δεν μπορούμε να ρυθμίσουμε στην ζωή μας επακριβώς. Είναι το «καλύτερα να το κάνω μόνος» γιατί δεν εμπιστεύομαι, γιατί πιστεύω ότι έτσι έχω τον απόλυτο έλεγχο ή επειδή έτσι έχω συνηθίσει, ασχέτως αν δεν μου αρέσει καθόλου, μα καθόλου.

Το αποτέλεσμα είναι η δυσκολία συνεννόησης για απλά πράγματα ή υπερπροσπάθεια για να ρυθμιστούν ζητήματα της καθημερινής ζωής που στοιχίζει πολύ περισσότερο από ό,τι χρειάζεται. Πηγαίνει πακέτο με την αυτάρεσκη στάση που μας εμποδίζει να εκτιμήσουμε με ακρίβεια τις οικονομικές, συναισθηματικές και σωματικές μας αντοχές. Είναι μια σκληρή στάση απέναντι στον εαυτό μας που στηρίζεται ακόμη και στην προσπάθεια να μην «επιβαρύνουμε» και συνοδεύεται κι από παράπονο ότι είμαστε «μόνοι μας» ενώ στην πραγματικότητα αυτό καλλιεργούμε με τη στάση μας.

Συνοψίζοντας, το να αφήσουμε τον απέναντι να μας βοηθήσει, όπως και το να είμαστε απόλυτα βέβαιοι (γιατί έτσι είναι) ότι μπορούμε κι εμείς να τον βοηθήσουμε είναι οι μεγάλες ευκαιρίες και το «σκονάκι» των ημερών. Δεν είναι το αυτονόητο ή το ευκολότερο, αντιθέτως, το αυτονόητο και το ευκολότερο είναι να συνεχίσουμε στις σχέσεις και τις συνεργασίες μας σαν να μην γνωρίζουμε το νόημα των λέξεων «σχέση» και «συνεργασία», δηλαδή με έμφαση στον προσωπικό μας μύθο, στην αυτοτέλειά μας, στις δυνατότητές μας και βέβαια με την ανάλογη εξάντληση των δυνάμεών μας στην προσπάθεια να συντονίσουμε μυριάδες μικρο- και μεγαλο-πράγματα.

Η έξυπνη επιλογή είναι σαφώς μια μαλακότερη και πιο ευέλικτη στάση, όπου ίσως προσπαθούμε να είμαστε σε καλύτερη επαφή με τις αδυναμίες μας και το πού μπορούμε να δεχτούμε υποστήριξη, όπως και με τις δυνάμεις μας και το πού μπορούμε να βοηθήσουμε. Αυτά υπόσχονται μεγάλα ποσά χαράς, περισσότερη δημιουργικότητα, ουσιαστικότερη αίσθηση του «μαζί» και καλή χρήση των δυνάμεών μας, χωρίς ούτε καν να χρειάζονται εξαιρετικές περιστάσεις. Μέσα στην καθημερινή μας ύπαρξη όπως είναι τώρα. Με αυτόν τον τρόπο παρουσιάζεται η ευκαιρία να κοπούν εσφαλμένοι τρόποι οργάνωσης της ζωής μας ή να εγκαταλειφθούν στόχοι και δραστηριότητες που στην πραγματικότητα μπορούμε να στηρίξουμε μόνο βλάπτοντας τον εαυτό μας ή τη σχέση μας.

Η αυτοδυναμία, η δυνατότητα να οργανώνουμε χίλια πράγματα, το κουράγιο να στεκόμαστε, είναι μεγάλα εφόδια και δεν τελειώνουν, αλλά επιβεβαιώνονται την στιγμή που επιλέγουμε να τα αφήσουμε να αγγίξουν τη ζωή του άλλου. Είναι και δίκαιο, αφού κι ο άλλος της δουλειάς και της προσωπικής ζωής έχει κάτι που χρειαζόμαστε εμείς, είτε το πιστεύουμε, είτε όχι. Διαφορετικά, γιατί συναντηθήκαμε;