Το πέρασμα του Ήλιου στον Σκορπιό

22/10/2020
Η ενεργειακή συνθήκη που δημιουργείται για τον επόμενο μήνα είναι από τα απαιτητικότερα διαστήματα του έτους

Tην Παρασκευή 23 Οκτωβρίου, ο Ήλιος πραγματοποιεί το φετινό πέρασμά του στο ζώδιο του Σκορπιού. Η ενεργειακή συνθήκη ή το γενικό κλίμα που δημιουργείται για τον επόμενο μήνα, την περίοδο που ο Ήλιος θα βρίσκεται στο Σκορπιό, είναι σαφώς διαφορετικό από τον μήνα που πέρασε και, γενικότερα, από τα απαιτητικότερα διαστήματα του έτους. Αν και μπορεί το καθημερινό πρόγραμμα να παραμένει λίγο-πολύ ίδιο, ο κοινωνικός και πολυάσχολος προσανατολισμός του Ζυγού θα λείψει. Έρχονται στο προσκήνιο ριζικότερα θέματα από τις «ασχολίες» (σημαντικές, ασήμαντες, κάθε είδους) καθώς βρίσκεται κανείς σε στενότερη επαφή με αυτά που τον κινούν στη βάση του.

Συνήθως αυτά είναι επιθυμίες και φόβοι, ίσως και κάποιες «ιδέες» και «σχέδια» που απορρέουν από τις επιθυμίες ή αποτελούν τρόπο να αντιμετωπιστεί κάποιος φόβος. Οι επιθυμίες του Σκορπιού κατά κόρον σχετίζονται με τα βασικότερα και αρχαιότερα ένστικτα του ανθρώπου, οπότε με θέματα επιβίωσης, σεξ και νοήματος, πολύ-πολύ χοντρά. Έτσι στο πρώτο κομμάτι θα βρει κανείς το ζήτημα της υγείας και του χρήματος, στο δεύτερο κομμάτι το βιολογικό σεξ και γενικά το ένστικτο να αναπαράγει κανείς αυτό που είναι, καλό, κακό και άσχημο ταυτόχρονα. Στην τρίτη κατηγορία τα νερά θολώνουν γιατί το νόημα είναι κάτι το οποίο φαίνεται πολύ γνώριμο, αλλά στην ουσία του (δηλαδή πέρα από το θέλω κάτι ή κάνω κάτι για να ικανοποιήσω τα πρώτα δύο και άρα να αισθανθώ καλά και ασφαλής) δεν υπεισέρχεται ιδιαίτερα συχνά στην εξίσωση. Ίσως θα μπορούσε κανείς να μιλήσει για ουσιαστικές σχέσεις.

Συνεπώς, ανοίγει ένας μήνας με γκάμα που φτάνει από το υπέδαφος, μέχρι τον ουρανό. Όλα αυτά τα επίπεδα παίζουν με την ίδια ένταση κι αυτό δημιουργεί από πρακτικότατες, μέχρι υπαρξιακότατες προκλήσεις. Δεν είναι λίγο. Σε αυτό το περιβάλλον που ρυθμίζει η ίδια, η ενέργεια του Σκορπιού φέρνει επιπλέον δυνατότητες και δυσκολίες. Οι δυνατότητες κινούνται κυρίως στην γκάμα της κατανόησης, της ανεκτικότητας και της συμπόνιας από τη μία και της θαρρετής ευστροφίας από την άλλη. Αυτά υπάρχουν διαθέσιμα σαν δυνατότητες γιατί με όσο βαθύτερα και αρχαιότερα κομμάτια του έρχεται κανείς σ' επαφή, εάν έχει το θάρρος να είναι ειλικρινής βέβαια, τόσο ευκολότερο είναι να τα ανεχτεί, κατανοήσει, συμπονέσει και στους άλλους. Αυτό συχνά φέρνει απαντήσεις και το θάρρος να κάνει κανείς κάτι βοηθητικό.

Το κομμάτι των προκλήσεων απορρέει πάλι από τον δραστικό χαρακτήρα των ενεργειών του Σκορπιού. Έχει να κάνει με την εγωκεντρικότητα, την ανηθικότητα, τις αντιφάσεις και την προχειρότητα που μπορεί κανείς να επιτρέψει στον εαυτό του, όταν αισθάνεται ότι τα ζητήματα με τα οποία ανακατεύεται είναι θέματα «ζωής και θανάτου». Κάποιες φορές είναι, αλλά πολύ πολύ συχνά, το μόνο που κινδυνεύει να πληγεί είναι ο εγωισμός ή κάποια προσδοκία. Και πάλι, δικαιολογεί κανείς τον εαυτό του ευκολότερα αν κάνει κάτι που γνωρίζει ότι είναι επιβαρυντικό για κάποιον ή κάποιους άλλους προκειμένου να επωφεληθεί ή να «σώσει το τομάρι του». Ως προς αυτό, οι κανόνες είναι σαφείς, η ανηθικότητα, ο εγωισμός και η εκμετάλλευση είναι αυτά που είναι, ακόμη κι αν τα βαφτίσουμε Μπάρμπι και τους φορέσουμε ροζ φορεματάκια.

Για φέτος, το πρώτο «δεκαήμερό» του, δηλαδή ως τις 2-3 Νοέμβρη, ο Ήλιος στον Σκορπιό παίζει μπάλα με τους αναδρόμους, Ποσειδώνα στους Ιχθύς και Ουρανό στον Ταύρο. Επειδή αυτός ο συνδυασμός δημιουργεί την αίσθηση ότι πολλές βλακείες και καταχρήσεις στα σκορπίσια θέματα που αναφέρθηκαν παραπάνω, είναι «άκακες» ή «περνάνε», είναι αρκετά επικίνδυνος. Μοιάζει σαν να μαζεύει, να μπαλώνει, να «θεραπεύει» κανείς όπως όπως ένα πρόβλημα, με κακά ή ανεπαρκή υλικά, ενώ αυτό μεγαλώνει σε μέγεθος ανενόχλητο κάτω από την επιφάνεια. Η πρόταση είναι προφανώς να παραδεχτεί κανείς το πρόβλημα και να το εξετάσει με την απαραίτητη σοβαρότητα και χωρίς πολεμοχαρή διάθεση, μήπως και καταφέρει να μικρύνει το πραγματικό του μέγεθος.

Το δεύτερο «δεκαήμερό» του, περίπου ως τις 11 Νοέμβρη, πάλι με ανάδρομους έχει να κάνει ο Ήλιος στον Σκορπιό, με τον Ποσειδώνα στους Ιχθύς να παραμένει στην εικόνα και τον Άρη στον Κριό να αντικαθιστά τον Ουρανό. Έτσι το βασικό θέμα του «λογαριάζω χωρίς τον ξενοδόχο», υπερτιμώ/υποτιμώ τον εαυτό μου ή καταστάσεις, παραμένει. Η διαφορά είναι πως αυτό γίνεται με ακόμη μεγαλύτερη άρνηση. Όσο περισσότερο τα πράγματα αποδεικνύουν ότι αυτό που θέλει κανείς, η επιθυμία, είναι εκτός εμβέλειας και δυνατοτήτων, τόσο περισσότερο αρνείται να αναγνωρίσει την πραγματικότητα, παρά μόνο αυξάνει τους χειρισμούς και τις «βλακείες». Να προσέχετε τις πύρρειες νίκες του εγωισμού, δεν σχετίζεται τυχαία το ζώδιο με την αυτοκαταστροφικότητα.

Στο τρίτο «δεκαήμερο» του, ως τις 21 Νοεμβρίου που περνάει στον Τοξότη, ο Ήλιος στον Σκορπιό, μπαίνει στη δραστικότερή του φάση, μέσα από τη σχέση του με τους Δία, Πλούτωνα, Κρόνο στον Αιγόκερο. Αυτό το διάστημα, αν και πιθανώς να είναι το θεαματικότερο από τα τρία, είναι το λιγότερο επικίνδυνο. Έχει κανείς τη δυνατότητα να παρατηρήσει άμεσα πού τον οδηγεί η συμπεριφορά του στα «σκορπίσια» θέματα, ως πρακτική στήριξη και εμπλουτισμό, ευθύνη, πίεση και περιορισμό, ή απλώς λήξη, λύση ή διάλυση. Αυτά όλα θα ’ναι εύκολο να τα εντοπίσει κανείς στη ζωή του επειδή δεν θα αφορούν οτιδήποτε πρωτοεμφανιζόμενο, αλλά μάλλον την κλιμάκωση καταστάσεων τουλάχιστον του προηγούμενου χρόνου, τριετίας, ίσως και δεκαετίας. Αν αντέχετε, καλό είναι να αφαιρέσετε ό,τι μπορείτε τώρα, από το έρμα. Είναι κρίμα να δαπανηθεί αυτή η ενέργεια σε μάταιες πιρουέτες για να διασωθούν αυτά που οδεύουν προς «θάνατο».

Καλές εξερευνήσεις στα βάθη!