Νέα Σελήνη

23/04/2018

3 Δεκεμβρίου στις 10ο59´ του Τοξότη (02:23´)

Ο Καρλ Γιουνγκ έλεγε ότι οκτώ στους δέκα αναλυόμενους που έβλεπε ως ψυχαναλυτής έπασχαν από κρίση νοήματος. Χωρίς νόημα αρρωσταίνουμε. Αυτή τη φορά, λοιπόν, το θέμα είναι το Νόημα. Η νέα Σελήνη στον Τοξότη μας καλεί να το ξανασκεφτούμε. Ποιο είναι το νόημα της ζωής (μου);

Ο Τοξότης συμβολίζει το πέρασμα σε μια υψηλότερη συνειδητότητα. Ο Τοξότης περιγράφεται ως Κένταυρος, μισός άνθρωπος μισός άλογο, ένα κομμάτι του είναι θνητό και το άλλο ιερό. Ο Τοξότης συμβολίζει την ένωση ανθρώπου και φύσης. Παράδεισου και Γης. Ο Τοξότης σχετίζεται με την εξερεύνηση και την κατανόηση της θέσης μας στο Σύμπαν. Από πού ήρθαμε; Γιατί είμαστε εδώ; Η νέα Σελήνη μας βοηθάει να έρθουμε σε επαφή με την ψυχή μας και τις πνευματικές μας πηγές. Τι είναι αυτό που σε σηκώνει κάθε πρωί από το κρεβάτι; Τι σε κάνει να τρέχεις;

Πίστη και φανατισμός. Ηθική και θνητότητα. Δικαιοσύνη και ευθυκρισία. Κίνητρο και νόημα. Ο Τοξότης είναι το ζώδιο που περισσότερο από όλα τα άλλα ενδιαφέρεται για την ερμηνεία και την αποτίμηση της εμπειρίας. «Περί τίνος πρόκειται;» «Τι πιστεύουμε και τι ξέρουμε;» «Ποιο είναι το περιεχόμενο που δίνουμε στα πράγματα;» «Αηδόνι αηδόνι αηδόνι, τι είναι θεός; τι μη θεός; και τι τ’ ανάμεσό τους;» λέει ο Γιώργος Σεφέρης στην Ελένη. Η νέα Σελήνη μάς προκαλεί να δώσουμε νέες απαντήσεις.

Ο Τοξότης στοχεύει στον ουρανό, αναζητάει κάτι πέρα από τα όρια της φυσικής ύπαρξης. Αναπαριστώμενος ως Κένταυρος, άνθρωπος και ζώο, ενώνει ουσιαστικά τη φύση με τον άνθρωπο, το πνεύμα με το ένστικτο. Το ένατο στη σειρά ζώδιο αναζητάει τη γέφυρα που θα ενώσει τα διαφορετικά επίπεδα της πραγματικότητας με τη φιλοσοφία και τη θρησκεία. Ο όρος «θρησκεία» προέρχεται από τη ρήμα θρησκεύω, που σημαίνει την «ανάμνηση» του θείου, ενώ η ρωμαϊκή λέξη Religio σημαίνει τον «αναστοχασμό» ή το «δεσμό» με το ιερό.

Ο Τοξότης δένει τον κόσμο της ύλης με το ιερό. Ακολουθώντας τον Σκορπιό, ο Τοξότης αγωνίζεται να ανέβει από τα βαθιά νερά του ασυνείδητου και να ψάξει την ταυτότητά του. Με άλλα λόγια να βρει Ποιος Είναι. Από αυτή την ερώτηση ξεπηδούν όλες οι θρησκευτικές και φιλοσοφικές ιδέες, αναζητήσεις και απόψεις. Το κίνητρο που βρίσκεται πίσω από κάθε θρησκευτική και φιλοσοφική εικασία βρίσκεται στην ανάγκη μας να μάθουμε την αληθινή μας ταυτότητα.

Ο Δίας ως κυβερνήτης του Τοξότη στον Καρκίνο υπερτονίζει και φωτίζει τις οικογενειακές αξίες και τη συναισθηματική υποστήριξη, τη συμπάθεια και τη γαλούχηση, την ευαισθησία που πρέπει να δείχνουμε στους άλλους και την κατανόηση στις ανθρώπινες ανάγκες. Η αντίθεσή του με την Αφροδίτη στον Αιγόκερω μπορεί να δημιουργήσει ευοίωνες και εποικοδομητικές σχέσεις, όπως και να εξιδανικεύσει δημιουργώντας ενθουσιασμό για κάποιον που δεν είναι όπως φανταζόμαστε, ενώ σε τρίγωνο με τον Κρόνο στον Σκορπιό τονίζει ότι «υπερασπίσου ένα όνειρο τη φορά», «δεν υπάρχει θαύμα χωρίς να προηγηθεί σκληρή δουλειά, εξουθένωση, φόβος, περιορισμοί σκληρή πραγματικότητα και πίστη».

Τετράγωνο της νέας Σελήνης με τον Χείρωνα σημαίνει ότι μπλοκάρουμε τα συναισθήματα που μας ενοχλούν ή θάβουμε τα τραύματα που χρειάζεται να επουλωθούν ώστε να προχωρήσουμε. Ναι, η Σελήνη μάς προστατεύει από αλήθειες που δεν μπορούμε να αντέξουμε ή για τις οποίες δεν είμαστε έτοιμοι, αλλά από την άλλη πλευρά μάς οδηγεί σε καταστάσεις και περιστάσεις στις οποίες δημιουργούνται οι συγκυρίες και οι ευκαιρίες ώστε να αντιμετωπίσουμε τα τραύματα και την ίαση. Πιο απλά: έλκουμε ή δημιουργούμε γεγονότα που ανασύρουν τα τραύματά μας, ή γινόμαστε ό,τι κρίνουμε αρνητικά, ή ό,τι περιφρονούμε ώστε να συνειδητοποιήσουμε τα πατρόν της συμπεριφοράς μας. Όταν αποφεύγεις να αντιμετωπίσεις ό,τι σε πονάει αναβάλλεις μεν τον πόνο, αλλά και τη θεραπεία. Ουσιαστικά συνεχίζεις έχοντας ανοιχτούς λογαριασμούς με το παρελθόν.

Το τρίγωνο της νέας Σελήνης με τον Ουρανό αποτελεί μια όψη που δημιουργεί φαγούρα για αλλαγές, ανυπομονησία, την ανάγκη να ορίζεις μόνος τη ζωή σου χωρίς δεσμεύσεις και εξαρτήσεις, ξαφνικές εκρήξεις σε ό,τι και όποιους θεωρείς ότι δε σε αφήνουν να είσαι ο εαυτός σου. Αυτή η όψη κάνει την καθημερινότητα και τη ρουτίνα να φαίνονται πνιγηρές και εντείνει την επιθυμία να αισθανθείς ζωντανός και τη σκέψη ότι ανά πάσα στιγμή η ζωή σου μπορεί να αλλάξει ξαφνικά με τον πιο συναρπαστικό τρόπο. Αυτή η όψη μας βοηθάει να σκεφτούμε χωρίς προκαταλήψεις και να ξεπεράσουμε ιδέες και φθαρμένες συμπεριφορές, ώστε να διακρίνουμε τη μεγάλη εικόνα. Διευκολύνει ακόμα, σε γενικότερο κοινωνικό πλαίσιο, να δημιουργηθεί με ένταση και ενθουσιασμό ένα νέο κύμα συνειδητότητας με πρωτότυπες ιδέες σε κοινωνικό, θρησκευτικό και πολιτισμικό επίπεδο.

Ναι… Όταν τα έχουμε κάνει όλα, όταν έχουμε χορτάσει από εμπειρίες, όταν έχουμε ζήσει χωρισμούς και συναντήσεις που θέλαμε, τότε είμαστε έτοιμοι να γυρίσουμε στο σπίτι, στην καρδιά, στο Όλον.

Δεν θα σταματήσουμε την εξερεύνηση
Και το τέλος της όλης μας εξερεύνησης
θα είναι να φτάσουμε εκεί όπου ξεκινήσαμε
και να δούμε το μέρος για πρώτη φορά
Τ.S. Elliot (Τέσσερα κουαρτέτα, Little Gidding)